Как да се грижим за зюмбюла и какво да правим след цъфтежа

С голямо разнообразие от цветни цветове, тези растения са приятни за окото. А ароматът им е доста приятен. Но когато зюмбюлът избледнее, какво да правим с крушката? Цъфтежът и по-нататъшното му развитие зависят от правилните грижи през този период.

Много е приятно да получите цъфтящ зюмбюл като подарък през зимата или началото на пролетта. През този период се продава форсинг - това са малки луковици със съцветия и листа. Много хора просто ги изхвърлят, когато цветята повяхнат. Но зюмбюлът след цъфтежа е напълно възможно да се запази.


Грижа за крушка след форсиране

Обикновено растението се продава в малки контейнери, където му липсват място, влага и хранителни вещества. Принуждаването просто изтощава крушката. Ако ситуацията е напълно лоша, тогава все още цъфтящият зюмбюл може внимателно да се прехвърли със земята в по-голяма саксия. Но това е, така да се каже, „линейка“. По-добре да изчакате да цъфти.

Цъфтящ геоцинтИма два начина пазете го след цъфтежа. Основното нещо е да не изкопавате крушката веднага щом избледнее. След дестилация тя е слаба и се нуждае от време, за да се възстанови. Дръжката е отрязана. По-добре е да направите следното с листа: изчакайте, докато изсъхнат. Ако това е пролетна сила, тогава, ако е възможно, задръжте растението с листа в саксия до юли. За целта той се поставя на тъмно място.

Овлажняването се нуждае от редовно, но рядко. Не трябва да се допуска пълна суша, но е желателно почвата да изсъхне между поливанията, постепенно се намалява. След като листата изсъхнат, те се отстраняват., крушката се отстранява от земята.

Изсушава се и се съхранява в торфен чипс или дървени стърготини. Обикновено времето им за засаждане е през есента. С първата слана те се поставят на открито. Ако бъдат засадени в топлите есенни дни, те могат да започнат да растат и с пристигането на студено време те просто ще умрат.

Добре е лехите да се изолират със зюмбюл за зимата с дървени стърготини, торф, листа или специален материал. Не всички сортове са еднакво устойчиви на замръзване. Следователно подслонът се отстранява само когато почвата се размрази.

Но на практика това не е толкова лесно за изпълнение. Много луковици не издържат на съхранение до есента и просто изсъхват.Струва си да се помни, че принуждаването им се изчерпва и дори тези, които са продължили до есента, ще цъфтят само след 2 години.

Друг начин за запазване на растението е по-прост и ефективен. Когато зюмбюлът приключи да цъфти стрелката на дръжката се изрязва... Ако досега не сте правили трансплантация от малък контейнер, сега е моментът. На дъното на саксията трябва да се постави дренажен слой. За това са подходящи камъчета или експандирана глина.

Субстратът може да се вземе готов от магазина, или обикновена почва да се смеси с пясък и торф. Лукът просто се прехвърля в нов просторен съд, без дълбоко задълбочаване. Сега зюмбюлът трябва да се постави на топло място с много светлина. Остъклената топла лоджия би била добър вариант, но первазът на прозореца е идеален.

Не е трудно да се грижите за него: необходимо е да го поливате умерено, без да накисвате крушката и да не преовлажнявате субстрата. Сложните минерални състави са подходящи за хранене.С тази грижа зюмбюлът се развива в почти същите условия, както в откритата почва.

Когато растението образува листа, може да бъде преместете се на открито... Това трябва да се направи през пролетта, когато измръзването отмине. Просто трансплантирайте с буца пръст в дупката за засаждане, без да задълбочавате шийката и изравнете почвата. По време на престоя си в саксията луковицата натрупва хранителни вещества. И през следващата година е напълно възможно да се очаква цъфтеж от него.

Има важно правило: след дестилация луковиците не трябва да се засаждат в саксия и да се опитват да ги накарат да цъфтят отново. Те са изтощени и се нуждаят от период на почивка от около 3 месеца. Много от тях се редуват между засаждането им на открито и саксия.

Оставяне след цъфтежа в градината

Как да се грижим за геоцинтЗа растенията на открито е важен същият въпрос: зюмбюлът е избледнял, какво да правя по-нататък? По принцип всички процедури са почти същите като описаните по-горе. И на открито образуване и растеж на луковици настъпва точно след цъфтежа на зюмбюла.

Стрелката на дръжката трябва да бъде отрязана още преди да започнат да се образуват семенните шушулки. Факт е, че те вземат много хранителни вещества от луковицата. Но листата, напротив, доставят веществата за растежа му. Колкото по-дълго листата остават зелени, толкова повече храна получава. Следователно не е необходимо да ги премахвате, но си струва да изчакате да изсъхнат сами.

Добре е да добавите азотни торове. Подходящи са и калийни и фосфорни минерални състави. Те не само помагат на луковицата да се възстанови след цъфтежа, но и допринасят за формирането на деца. Но не бива да ги прехранвате. Подхранването се добавя към почвата след поливане.

На открито, след цъфтежа, поливането се извършва в пътеките веднъж седмично. Веднага след като листата пожълтеят, се спира. Когато са напълно сухи, е време да се копае.

На теория луковиците могат да се отглеждат на едно място в продължение на няколко години, без да се копаят. Градинарите обаче съветват да не ги оставяте в земята за зимата, но копайте всяка година... И има няколко причини за това:

  • След зимуването зюмбюлът може да не цъфти добре. Не всички сортове понасят добре замръзване;
  • По този начин можете да получите повече посадъчен материал;
  • Луковиците са защитени от болести и гниене.

Изкопайте ги през есента и за да им зададете желаната дълбочина. Без това те могат да спрат изцяло да цъфтят. След като бъдат изровени, те също се дезинфекцират, сортират и съхраняват. Важно е да не пропускате момента, когато листата отмират. След това може да не откриете луковиците, тъй като зюмбюлът расте дълбоко в земята.

Условия за съхранение на крушки

Грижа за зюмбюл след цъфтежа.При отглеждането на зюмбюли този момент е от голямо значение. Така че, преди да изпратите крушките за съхранение, трябва дезинфекцирайте в разтвор на манган... След това го изсушете, като го оставите за една седмица на чист въздух (не на слънце) или просто на добре проветриво място. Оптималната температура за това е около 20 ° C.

Нуждаете се от почистване от пръст и излишни люспи. Внимавайте особено да отделяте тези, под които са децата. Също така е добре да направите кръстообразни разрези по дъната на крушката. Важно е да дезинфекцирате ножа след работа с всеки един. Можете да го почистите с алкохол.

По време на сортирането бебетата се отделят от луковиците, ако се отделят лесно и имат установени корени. Семето се поставя в кутии или хартиени торбички, поръсва се с дървени стърготини.

Има няколко етапа в съхранението на луковиците:

  1. В продължение на 8 седмици луковиците се държат при t 25 ° C;
  2. След това трябва да се намали до 18 ° C;
  3. Няколко дни преди слизането е добре да ги държите в студено помещение (t 4-5 ° C). Това ще им помогне да се адаптират към външната среда.

Влагата в помещението също е важна. Въздухът трябва да е сух, но не достатъчно сух, за да изсуши крушките. Необходима е и добра вентилация. Също така крушките с открито поле могат да се съхраняват у дома. при температура около 5 ° C... Това се прави само с възрастни екземпляри.

Какво да правя, ако крушката е болна? Листата могат да пожълтеят и поради тази причина.В такива случаи посадъчният материал трябва незабавно да се изкопае, да се задържи в тъмен разтвор на манган и да се постави да изсъхне отделно от другите, след като ги е обработил със специални препарати.

Луковиците на зюмбюла съдържат оксалова киселина. Това може да е дразнещо за хора с чувствителна кожа, затова е най-добре да предпазвате ръцете си, когато работите с тях.

Подготовка на посадъчен материал и почва

Как да трансплантирате геоцинтПочвата трябва да се подготви преди засаждането на луковици зюмбюл в нея. При избора на място е по-добре да се даде предпочитание на градинско легло, което се намира под лек наклон. Така наводнение може да бъде избегнатокоето е много опасно за растението. Като алтернатива са подходящи насипни легла със страни. Те ще предпазят зюмбюла от подпочвените води.

По-добре е да изкопаете почвата предварително, така че да има време да се утаи. От торове към почвата можете да добавяте минерални съединения и хумус. Брашното от пепел и доломит е доста приложимо.

Луковиците се сортират преди засаждане. Важно е те да не са повредени или изгнили. След това те се дезинфекцират в калиев перманганат. Процедурата е добра и за профилактика на заболяванията. Децата, образувани през периода на съхранение, се откъсват внимателно и се засаждат в отделни контейнери. Тук те ще растат и ще се развиват.

След обработка преди засаждане луковиците се засаждат в дупкитеправейки ги пясъчни ризи. На дъното на дупката за кацане се изсипва пясък и те също се поръсват с пясък и едва след това с пръст.

Тези цветя са донесени в Европа през далечния 18 век. И те неизменно се радват на заслужена популярност. Как ще се развива растението в бъдеще, зависи от правилната грижа за зюмбюла след цъфтежа. В крайна сметка, една луковица, с правилния подход, може да зарадва с цъфтежа за около 10 години.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.