Засаждане на зюмбюли в открит терен и грижи за тях

Зюмбюлът е много красиво растение, което може да се отглежда както на открито, така и у дома. В родината си, в Мала Азия, той започва да цъфти по време на топлите дъждове, поради което е получил името си.

За да се оформят напълно съцветията и вегетативните части, е необходимо всяка година да се изкопава това цвете, да се съхранява посадъчният материал при определени условия и да се засажда своевременно. И така, кога и как да засадите растение, така че да расте здраво и силно?

Особености на отглеждането на зюмбюли

Фактори, които трябва да се имат предвид при отглеждането на зюмбюли на откритоМного градинари се интересуват от въпроса: как да засадите цвете, без да му навредите? Тъй като се счита за термофилен, той трябва да бъде засаден на място, което е добре осветено от слънчевите лъчи.

Расте естествено в много горещ климат. Луковиците нямат защитна и плътна кора, така че прекомерната влага допринася за тяхното разпадане. Необходимо е растението да се засажда само на равна площ, без ями и вдлъбнатини.

Цвете предпочита почвата лек, свободен и дишащ... Много производители полагат дренажен слой на дъното, образувайки високи редове. Вятърът и течението могат да унищожат растението, така че мястото за засаждане трябва да бъде добре защитено от ветровете.

За да се осигури едновременно цъфтеж, луковиците трябва да бъдат с еднакъв размер и да бъдат засадени на едно и също ниво.

Пясъчната глинеста почва, която се използва за отглеждане на зюмбюл, задължително трябва да съдържа хранителни вещества. За да подобрите тежката почва, трябва да добавите пясък и органични вещества.

За да се предотврати заразяването на растението с различни вредители, е необходимо от време на време да се сменя мястото на цветното легло. Препоръчително е да правите това всяка година. Може да се засади на първоначалното си място само след три години. Не се препоръчва отглеждането на цветето след други луковични култури като:

 • лалета;
 • минзухари;
 • нарциси.

Засаждане и грижи на открито

Описание на метода за засаждане на зюмбюли на откритоТова цвете е гъвкаво растение, което може да расте добре както на перваза на прозореца, така и на открито. За да зарадва той с великолепните си цветя, трябва да се придържате към определени правила.

Преди да засадите растение, трябва предварително да подготвите място за него. Такъв сайт трябва да е добре осветена и бъдете спокойни. Можете да засадите зюмбюл на малки склонове, тъй като натрупаната вода в земята допринася за появата на гъбички, които е доста трудно да се премахнат.

Идеално място се счита за място в близост до храсти и дървета, но не много близо до тях. Ако засаждането се извършва през пролетта, тогава почвата трябва да бъде подготвена предварително, през август. Препоръчително е да го храните минерали и изгнил оборски тор.

За обилен цъфтеж е препоръчително да се използват следните торове:

 • Суперфосфат.
 • Калиеви торове.
 • Магнезиев сулфат.

Вместо калий може да се използва пепел, а вместо магнезий - доломитово брашно.

Особености на засаждането на зюмбюли през пролетта

Принципи на времето за засаждане на зюмбюли на откритоМного градинари се интересуват: кога да засаждат зюмбюл на открито - през пролетта или есента? Най-често те правят това през есента, но някои предпочитат да засаждат през пролетта.В този случай се създава пясъчен пашкул, който се поръсва със земя.

За да може растението да започне да цъфти през същата година, е необходимо един час преди засажданетопоставете грудки във фризера, но прекомерното излагане не се препоръчва.

Слизането трябва да се извърши след кога заплахата от замръзване ще премине... Така че събраната почва да не се отмие от дъждовете, почвата трябва да бъде покрита с листа или тънки шперплатови листове.

Луковиците трябва да са здрави и със среден размер - в този случай цветето ще бъде по-устойчиво на лоши метеорологични условия. Те трябва да бъдат засадени на дълбочина около 15 см с междуредово разстояние 20 см. Луковици с диаметър по-малък от 5 см трябва да се засаждат по-плътно.

Речен пясък се излива във всяка дупка със слой от три см, след това поставете луковиците и поръсете с пръст... Пясъкът е необходим, за да се предпази посадъчният материал от инфекции и преовлажняване.

Ако засаждането се извършва в големи количества, най-добре е да направите високи лехи, тогава грижата за това растение ще стане много по-удобна. Когато стане студено, цветето трябва да бъде покрито с торф или дървени стърготини.

Подхранване

Правила за хранене на зюмбюли и торене за товаСлед засаждането на зюмбюла, той трябва да се подхрани, тъй като хранителните вещества са необходими за нормалното развитие на луковиците.

Това са преди всичко минерални торове, които се внасят през пролетта, когато снегът се стопи напълно. Смятат се най-добрите и най-ефективните амониев нитрат и калиев хлорид.

Веднага след появата на пъпките се извършва второ подхранване с минерални хранителни вещества. За трети път трябва да се добави само калиев хлорид. Препоръчва се почвата да се разхлабва всеки път, така че корените да получават възможно най-много въздух.

Важно е да се спазват следните насоки за грижа:

 1. Не забравяйте да премахнете плевелите, които могат да унищожат растението.
 2. Цветята се поливат обилно, но рядко.
 3. Болните екземпляри трябва да бъдат отстранени и изгорени, в противен случай болестите и вредителите ще се разпространят и върху други растения.

Защита от вредни фактори

Съвети на цветарите как да предпазите зюмбюлите от вредни факториКогато за това цвете се грижат по грешен начин, това може да доведе до ужасни последици. Например, поради липса на светлина и прекомерна влага, листата започват да пожълтяват и се разтягат на дължина.

Ако водата попадне върху пъпките, те може да не се отворят. Ако изобщо липсват, това може да се дължи на засаждането на луковици, които са твърде малки или съдържанието им е неправилно.

Зюмбюлите могат да ударят бактериално гниене, които след известно време могат да превърнат луковиците в слуз с неприятна миризма.

Борбата с тази беда е безполезна, затова растението трябва да бъде изкопано и изгорено, а мястото, където е засадено, е необходимо туршия с белина или 5% разтвор на формалин.

По този начин можем да заключим, че е възможно да се засади растение на открито през пролетта. Основното е, че на почвата няма повече студове. Правилната грижа за него ще ви позволи да отглеждате прекрасно растение с много красиви цветя в градината, което ще радва окото дълго време.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

2 коментара

  1. […] Източник: myflowers.desigusxpro.com […]

  2. […] Източник: myflowers.desigusxpro.com […]

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.