Отглеждане на зърна зюмбюл от семена

Разнообразие от съвременни декоративни растения предлагат възможност на всеки да украси всяка вертикална повърхност, било то веранда, беседка или балкон. Долихос, който е известен още като къдрава люляк, също може да се използва за тази цел. Основното предимство на това растение е неговият ярък външен вид, поради което не е изненадващо, че често се използва за озеленяване на задните дворове.


Описание на долихос

Зърна зюмбюлСнимка на растение ще помогне на много малко хора да го разпознаят. Всъщност, като правило, само опитни градинари знаят за него и неговите достойнства.

Това растение е известно на специалистите с много други имена. Следователно, изслушване Долихос, турски боб, знайте, че говорим за къдрава люляк. Един мъж я е опознал отдавна, защото преди много векове тя започва да се култивира активно от него като бобова култура.

Днес долихосът се култивира на много места. Това цвете може да се намери в почти всички големи региони на африканския и азиатския континент. Поради мекия климат, той се отглежда по тези места като многогодишно растение. В Русия, която се отличава с тежки условия, къдравите люляци са станали широко разпространени като едногодишни.

Това е доста високо растение, което достига височина 2-3 метра... Уникалността на зърната зюмбюл се дава от факта, че в процеса на развитие стволът му се увива около опората обратно на часовниковата стрелка.

Големите листа имат оригинална форма, които растат във формата на сърце, трилистни. Поради своя дизайн те много приличат на листата на фасула или боба. Листата има богата цветова палитра, която може да включва различни нюанси, вариращи от наситено червеникаво лилаво до наситено зелено.

По време на вегетацията долихосът произвежда малки цветя, представени под формата на дълги съцветия, растящи в пазвите на листата. Оригиналният и приятен външен вид на съцветия осигурява разнообразие от цветя, броят на които в една четка може да бъде до 40 броя. Цветя привличат не само с приятен аромат... Освен това те се открояват в най-различни цветове - розово, бяло, синьо, лилаво, пурпурно. Особено впечатляващо изглеждат цветя от къдрави люляци, които имат двуцветен цвят.

Първите цветя от катерещия се люляк цъфтят през юли и запазват своите декоративни свойства до първата слана.

Въпреки това, красотата на долихоса е осигурена, заедно с листата и цветята и плодовете му. Оригиналният външен вид осигурява дълбок бургундски или лилав оттенък, лъскав блясък и извита форма. Самите зърна съдържат светло оцветени семена, които приличат на грахово зърно, украсени с бяла мида.

Една от характеристиките на долихос е, че през есента, на върха на лианата зелената зеленина расте, в същото време в долната част на стъблото старите листа пожълтяват. Следователно в такива моменти растението изглежда особено привлекателно, тъй като е украсено както с цветни зърна, така и със съцветия.

Характеристики на грижите

Второто име на растението е катеренето в люлякЗа да може къдравата люляка да радва с обилен и буен цъфтеж всеки сезон, препоръчително е да я засадите на място, осветено от слънцето. При условия на засенчване тя ще расте много по-бавно, така че ще може да цъфти много по-късно от обикновено. И понякога в неблагоприятни години изобщо не можете да чакате цветя.

Опитите за отглеждане на долихос в кисели почви не завършват с успех. Най-добре е да го отглеждате върху рохки плодородни почвис неутрална реакция на киселинност. Въпреки това, при липса на други възможности, катеренето на люляк може да се отглежда на обикновена градинска почва, но в този случай ще трябва редовно да се храните.

При отглеждането на долихос трябва да се обърне специално внимание на поливането, което трябва да бъде редовно и обилно. Особено нуждата от лозя от вода се увеличава при горещи и сухи - през тези периоди растенията се поливат всеки ден.

С честота веднъж на всеки две седмици торенето се извършва със сложни минерални торове. Те започват да ги правят още от момента на активен растеж и през целия период на цъфтеж.

За да могат растенията да запазят привлекателния си вид след много седмици, те имате нужда от надеждна поддръжка... В този момент, когато стъблата станат достатъчно високи, те трябва да бъдат завързани за него и разположени в необходимата посока.

Правила за засаждане и отглеждане от семена

Отглеждането на красива лоза от семена е достъпна задача дори за градинар-любител. За да направите това, просто трябва да се запознаете с правилата на техниките за селскостопанско засаждане и да ги следвате.

Как да сеем семена на долихос правилно?

Как да засаждаме зърна зюмбюлРядък градинар ще откаже възможността да се възхищава на буйния цъфтеж на люляк до първата слана. Ето защо, за да се постигне тази цел, много хора практикуват сеитба на семена през март. Дори обаче този момент да е пропуснат, това не е сериозна причина да се отложи сеитбата за следващата година. Сеитбата може да се извърши през април и началото на май, най-важното е да се изчака момента, в който са минали последните нощни студове, след което може да се засее долихос.

Отглеждане от семена

Силните и здрави разсад са ключът към красивите, буйни растения. Затова е много важно ускорете процеса на покълване.

  • ако изхождаме от опита на градинарите, тогава преди сеитбата семената трябва да бъдат подложени на специално третиране. Вземете пила за нокти или фина шкурка и внимателно шлайфайте повърхността на семената. При липса на горните устройства можете просто да пробиете с игла;
  • след това обработените по този начин семена трябва да се държат за един ден във вода със стайна температура. Освен това е желателно през деня да е постоянно прясно;
  • сеитбата на семена от долихос се препоръчва в малки кутии или саксии. Хранителна смес, съдържаща малко количество дървесна пепел, се използва като почва за засаждане;
  • по време на сеитбата семената трябва да бъдат заровени с 3 см. След това контейнерите се прехвърлят в топло помещение, където е необходимо температурата да се поддържа най-малко 20 градуса по Целзий. На този етап от отглеждането на полски разсад, полските разсад трябва да са доста редки - достатъчно е да ги пръскате веднъж седмично.

Около май разсадът на зюмбюла става достатъчно силен, за да започне да се втвърдява. За това е необходимо излезте на верандата или балкона и оставете за малко. Такива процедури ще бъдат от полза за младите растения, когато започнат да свикват с естественото си местообитание. Доста често, на този етап от отглеждането, растенията се нуждаят от малки опори.

Как да засаждаме правилно в земята?

Получаването на здрави и здрави разсад не гарантира, че те ще произведат висококачествени плътни къдрави люляци. То също трябва да е правилно намерете момент за прехвърляне на открито.

  • Известен също като зърна зюмбюл или лаблабнай-доброто време за това е, когато земята се затопли добре.Най-добрата степен на оцеляване на разсад може да бъде осигурена, ако те се трансплантират в зона, където преобладава хранителната почва, при достатъчно осветление;
  • преди трансплантация е необходимо да се подготвят малки вдлъбнатини, като се поставят на поне 20 см една от друга;
  • по време на пресаждането на разсад на долихос, трябва да бъдете много внимателни, защото поради крехкостта на кореновата система можете лесно да нараните.

Долихос: болести и вредители

Много градинари, които отглеждат люлеещи се люляци повече от една година, отбелязват, че това растение е много устойчиви на много болести и паразити... Въпреки това, въпреки това, все още трябва постоянно да я наблюдавате.

  • понякога листата могат да бъдат покрити с малки жълти петънца. От това можем да заключим, че растението не получава достатъчно калий. Следователно този външен дефект може да бъде отстранен чрез прилагане на торове, богати на този елемент;
  • в някои периоди на развитие долихосът може да бъде сериозно повреден от гъсеници и листни въшки. Съвременните лекарства обаче могат бързо да се отърват от тези паразити.

Като цяло къдравите люляци демонстрират привлекателен външен вид през целия вегетационен период и не изискват специални грижи.

Заключение

Къдравите люляци са в състояние да се конкурират с много екзотични растения. Той може да привлече вниманието на градинаря не само с подчертаните си декоративни свойства, но и непретенциозни грижи и отглеждане... Въпреки че първоначално ще трябва да се забъркате с разсад, обаче, ако правилата се спазват, това събитие няма да причини много проблеми на производителя. Грижата за долихос включва всички основни дейности, които се извършват по отношение на повечето други декоративни растения, отглеждани в градината.

Зърна зюмбюл с красиви цветя
Долихос обикновенДолихос обикновенЗърна зюмбюлГрижа за зърна зюмбюлОтглеждане на зюмбюл бобКрасиви цветя от зърна зюмбюлКакви условия са необходими за отглеждане на растениеСъщо известен като зърна зюмбюл или лаблабЗърна зюмбюлЦъфтящ зюмбюлен храстГрижа за зюмбюлГрадинско растениеКъдрав люляк или хианцин бобРазмножаване на растенияОтглеждайте разсад на зърна зюмбюл

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.