Как и кога да засаждате гладиолите на открито през пролетта

Всеки градинар, който е виждал гладиоли поне веднъж, вероятно се е интересувал от особеностите на отглеждането на тези величествени цветя. По принцип това не е толкова трудно, тъй като просто трябва да намерите подходящо място за засаждане, да подготвите почвата и да се грижите добре за растението.

В резултат на вашия сайт ще цъфтят гладиоли, които ще ви радват всеки ден с цъфтежа си. Ако все още сте решени да отглеждате гладиоли, първата стъпка е да решите къде ще засадите тези цветя.


Гладиоли - подготовка за засаждане на цветна градина

Правила за избор на място за отглеждане на гладиолиОт мястото, където засаждате гладиоли, зависи дали можете да получите здрави растения и дали те ще ви радват с цъфтежа си дълго време.

Ако сравним гладиолите с много други растения, те се открояват със своята причудливост. Първата стъпка преди качването е изберете правилното място за тях. Те растат най-добре в добре осветена зона, където няма сянка.

Препоръчително е също да се заеме това място за гладиоли, тъй като при такива условия цветята демонстрират по-голяма устойчивост на болести и това е гаранция, че луковиците могат да узреят добре.

Трябва да се обърне специално внимание наличието на сянка: дори и да е много малък, това ще доведе до забавяне на цъфтежа.

Но това не се отнася за южните райони на страната ни, където през лятото преобладава доста горещо време. Следователно, малко засенчване ще им бъде от полза. Следователно тук тези растения не изискват специални грижи.

Стагнацията на водата на мястото, където се отглеждат гладиолите, може да доведе до гниене на луковиците. Следователно трябва да изберете сайт, така че да е такъв добре дренирани... Ако това не може да се направи на избраното място за засаждане на цветя, тогава ще трябва да подготвите повдигнат хребет.

Тази нужда обикновено възниква в средната зона на нашата страна. Ако тези цветя се отглеждат в горещи, южни райони, тогава няма нужда да се занимавате с дренажното устройство, защото в противен случай можете да получите обратния ефект под формата на изсушаване на луковиците.

След 4 години е необходимо да се намерят гладиолите ново място... Ако те растат твърде дълго в една и съща област, това увеличава вероятността те да бъдат засегнати от различни заболявания. Освен това дори внимателните грижи няма да ги спасят от това.

Най-добрите предшественици на гладиолите са домати, краставици, чесън и бобови растения. Ако при избора на място за засаждане на цветя се вземе предвид този момент, тогава ще бъде възможно да се предпазят цветята от удари от такъв опасен вредител като телени червеи.

Когато се подготвяте да отглеждате гладиоли, трябва да научите за правилата за грижа за тях. Тогава можете да сте сигурни, че растенията ще цъфтят в продължение на много месеци.

Подготовка на почвата

Описание на процеса на подготовка на почвата за засаждане на гладиолиГладиолите ще се чувстват най-добре на вашия сайт, ако добавите малко количество черна почва към дупката.В същото време тези растения ще могат да ви зарадват с обилен цъфтеж в тези райони, където има глинести или песъчливи глинести почви.

Смята се, че когато се отглеждат в глинести почви, те изглеждат по-ярки. Въпреки това, няма да е излишно да добавите към почвата торф и пясък или торфен компост... Това ще помогне да се създаде по-рехава структура на почвата и да се избегне преждевременната смърт на гладиолите.

Препоръчително е да се направи анализ на почвата при избора на място за засаждане на гладиоли, според резултатите от което може да се направи заключение за количеството микроелементи и киселинността на почвата. Най-подходящи са почвите, които имат неутрална реакция (рН 5,5-6,5).

Ако показателят за киселинност е твърде висок, той може да бъде намален чрез въвеждане в почвата:

 • креда със скорост 110-160 gg / m;
 • вар или нитрофосфат 25 g / m 1,6-2,4 cm под дъното на крушката.

Торене на почвата

Идеалното е почвата, в структурата на която земните буци имат напречно сечение не повече от 3 см, но в същото време не се препоръчва почвата да е твърде рохкава или плътна.

Трябва да подготвите мястото, където ще засадите гладиоли през есента. Първата стъпка е да се изкопае площта на дълбочина 50 см. Тази операция се извършва в комбинация с оплождане, които се използват като:

 1. Суперфосфат 40 g / m
 2. Костно брашно 60-110 gg / m2
 3. Торфен компост, хумус, 27-30 гр. / М.
 4. Калиева сол.

През първите седмици на пролетта трябва да се справите добре разхлабете почвата до дълбочина 27 см. Освен това повърхността на почвата трябва да бъде изравнена с гребло.

Гладиоли - подготовка на посадъчен материал

Гладиолите демонстрират непретенциозност на всеки етап от отглеждането си, включително по време на подготовката за засаждане на открито. За това се извършват дейности като:

 • Начини за правилна подготовка на луковиците на гладиолите за засажданеПочистване.
 • Изрязване.
 • Накиснете.
 • Покълване.
 • Профилактика на възможни заболявания.

Те имат положителен ефект върху растенията, тъй като ви позволяват да постигнете ранен и обилен цъфтеж, докато самият посадъчен материал се оказва здрав и здрав.

Обикновено при отглеждане на гладиоли се използва един от следните методи: засаждане на луковици, деца и семена.

Отглеждане на гладиоли от луковици

Нюансите на отглеждане на гладиоли от луковици на открито през пролеттаКогато 2,5-3 седмици ще бъдат изложени преди деня на засаждане, луковиците се пренасят от съхранение в помещение, където температурата трябва да се поддържа до 20 градуса по Целзий.

На тази точка трябва да се обърне специално внимание, тъй като при условия на повишена температура създават се благоприятни условия за по-активен растеж на корените. Високата влажност може да осигури подобен ефект.

След това крушките премахнете люспите, които ги покриват... Това трябва да се направи внимателно, за да не се повредят кълновете. В резултат на тази операция е възможно да се идентифицират болните луковици, да се предпазят от вредители и да се постигне по-ранен цъфтеж.

Несортираният посадъчен материал се оставя настрана и впоследствие се изгаря. Висококачественият посадъчен материал трябва да бъде поставен на един слой в чисти, сухи кутии.

В тях луковиците трябва да лежат, а дифузното осветление трябва да бъде насочено към тях. В резултат на тази процедура растенията ще могат да цъфтят седмица по-рано от обикновено.

Ако градинарят няма цел да постигне по-ранен цъфтеж на гладиолите, тогава трябва да извадите материала от съхранението, когато останат 7-10 дни преди деня на засаждане.

Най-добре се използва за засаждане луковици на 2-3 години, тъй като получените от тях растения цъфтят най-ярко и изобилно. На свой ред те формират най-голям брой деца, докато делът на отхвърлените луковици е минимален.

Факт е, че колкото по-стар е посадъчният материал, толкова по-трудно за него е да устои на болести. Следователно материалът, който се съхранява в продължение на 5-7 години, е по-податлив на болести, отколкото луковиците на възраст 2-3 години.

Израства от деца

Особености на отглеждането на гладиоли от децаПодготовката на луковици започва 10-12 дни преди засаждането на открито: тук всичко се случва по същия начин - децата се нуждаят беля... Като се има предвид, че те имат много твърда обвивка, тук трябва да бъдете много внимателни.

Като начало децата търсят върха, който прилича на туберкула. След това трябва да изберете везните, като същевременно се опитвате да не нараните точката на растеж и да започнете да дърпате надолу. Понякога е изключително трудно да се избегнат повреди, докато се отстраняват везните.

В този случай можете да поставите материала в 0,05% леко топъл разтвор на калиев перманганат или 1% разтвор на обикновена сода за хляб за 11-17 часа. В резултат на тази процедура черупката ще стане по-податлива, така че ще бъде по-лесно да я премахнете.

Ако сте подготвили твърде много деца за засаждане или нямате достатъчно време да ги почистите ръчно, тогава можете да постъпите по следния начин: клубените трябва да бъдат поставени в топла или хладна стая за покълване.

Когато останат няколко седмици до деня на слизане, децата трябва да бъдат добре измити и оставени да изсъхнат. След това техните поставени в прозрачна торбичка, където първо трябва да направите дупки за вентилация.

След това те се съхраняват директно в торбата при стайна температура, в очакване на покълването им. За целта торбите трябва да се поставят под разсеяна светлина.

Технологията за покълване на бебета в хладна стая е почти същата, с изключение на това, че това трябва да се прави месец преди деня на засаждане. Подобно дълго време е необходимо поради факта, че покълването на клубените ще се осъществи при по-хладни условия.

Как и кога да засаждате гладиоли

Съвети от опитни цветари за това как правилно да отглеждате гладиоли на откритоЗа много производители на цветя не само техниките на отглеждане и грижите за гладиолите представляват голям интерес, но и изборът на подходящото време за засаждане.

Важността на тази точка не бива да се подценява, защото ако засадите цветя твърде рано, тогава има вероятност те да умрат. Също така е погрешно да се забавя времето за засаждане, тъй като в този случай изобщо не можете да чакате цъфтежа на гладиолите.

При определяне на момента за засаждане на цветя е необходимо идват от климатичната зона и метеорологичните условия. Най-лесният начин за определяне на времето се основава на температурата на дълбочината на земята, при която ще бъдат засадени растенията.

Като се има предвид, че за цветята това е дълбочина 12-14 см, за тях оптималната температура ще бъде поне + 10 градуса. Обикновено такива условия в Крим, Украйна и южните райони на Русия се създават между 14 и 16 март. В северните райони можете да засадите цветя от средата на май до юни.

В средната лента гладиолите вече могат да бъдат засадени в началото на април и до средата на май. Освен това е най-добре да изберете сортове за засаждане с късен период на цъфтеж - 110-120 дни.

Ако използвате сортове за засаждане, които се различават по време на цъфтеж в интервала от 10-14 дни, тогава тези растения могат да започнат да цъфтят обилно едновременно.

Препоръчва се да се засаждат растения предварително подготвени ями или канали, които са необходими поръсете с мокър пясък с около 0,9-1,2 см. В този случай пясъкът ще действа като защитно покритие, което няма да навреди на цветя с несформирана коренова система.

Желанието на много градинари да отглеждат гладиоли на техния парцел е напълно разбираемо, ако си спомните колко красиво изглеждат. За да се насладите обаче на цъфтежа им, първо трябва да се запознаете със селскостопанската технология на отглеждане на тези растения.

В това отношение те имат има много функции, следователно, ако не искате да бъдете разочаровани от мъртви цветя, тогава първо трябва да разберете как точно да засадите тези цветя правилно.

Всеки фактор, включително избор на място, подготовка на почвата, грижи, може значително да повлияе на това как се развиват растенията и колко дълго ще радват с цъфтежа си.

Ето защо, само стриктното спазване на агротехнологията на отглеждане на гладиоли ви позволява да разчитате на факта, че те ще се превърнат в една от основните декорации на вашия личен парцел.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.