Кога да вземете гладиоли от хладилника за покълване?

Гладиолусът е лятно цвете, принадлежащо към луковичното семейство, което доставя радост на летните жители с нежността на своите пъпки и яркия си цвят. Започва да цъфти от средата на юли до почти края на август. След това, ако е необходимо да се запазят самите луковици, те се изкопават от земята и се съхраняват на студено място, най-често в изба или хладилник. През пролетта те отново се засаждат в лятната си вила.


Но това повдига въпроса: кога е необходимо да се вземат гладиоли от хладилника за покълване? Този момент също трябва да бъде анализиран по-подробно.

Как да съхраняваме крушките правилно?

Правила за съхранение на крушкиЗа да се изкачат гладиолите през следващата година, те се нуждаят правилно се сглобяват и съхраняват.

И така, в средата на септември това растение най-накрая избледнява и хвърля цвета си. През този период те започват да събират луковиците. За да направите това, цветето внимателно се изкопава от земята, след което посадъчният материал се изсушава при стайна температура за около месец.

По време на съхранението на гладиолите, за да се предотврати развитието на патогенни бактерии, събраните луковици трябва да се мариноват. За тези цели се използват следните горещи решения:

  • слаб разтвор на калиев перманганат;
  • фитоспорин;
  • хлорофос.

Можете също използвайте обикновена топла вода... Посадъчният материал се потапя във всеки от тези разтвори за 20 минути. След това детайлът се изрязва от останалото стъбло на гладиола, изсушава се старателно и се съхранява. Ако за тези цели се използва хладилник, тогава луковиците се сгъват в торба с дупки и се поставят в зеленчуковата секция. Те трябва да се проверяват два пъти месечно.

Кога трябва да се извади посадъчният материал от хладилника?

Съхраняването на крушките на такова хладно място се счита за много надеждно, което ви позволява да контролирате качеството им през целия този период. Най-добре е да ги извадите от хладилника през пролетта месец или месец и половина, преди да засадите гладиолите на открито. Обикновено 30-40 дни са достатъчни, за да покълнат луковиците и да образуват мощни издънки с голям запас от хранителни вещества.

Как да подготвим гладиолите за покълване?

За да покълнете луковиците възможно най-ефективно и безпроблемно, трябва стриктно да се придържате спазване на технологията на такъв процес.

Визуална инспекция

По време на проверката посадъчният материал, повреден по време на съхранение, както и засегнат от гниене и патогени, се отхвърля.

Обелване на крушките

След това гладиолите се почистват от покриващите люспи. Това се прави, за да не пречат на поникващите стрели. Освен това върху почистения посадъчен материал веднага се виждат гниене и възпалени места. Тези крушки трябва да бъдат премахнати. Ако има малки петна от лезии на фузариум, можете да опитате да засадите такива гладиоли, но за това те трябва да бъдат лекувани. С остър нож внимателно отстранете засегнатата област до здрава тъкан. Резените се поръсват с натрошен въглен, могат да се активират или намазана с брилянтно зелено... След като изсъхнат, болестта не може да се разпространи по-нататък.

Офорт

Преди засаждането луковиците се третират в разтвор на фунгицид или инсектицид, това е особено вярно, ако цветята през изминалата година са боледували много или са били засегнати от трипси. Можете да задържите почистения посадъчен материал за един час в разтвор на такива лекарства като:

  • Фундозол;
  • "Максим".

Кълнящи гладиоли преди засаждане

Кога да извадите луковиците за покълванеСлед извършване на всички тези манипулации остава само да покълнат луковиците, преди да ги засадите на открито. Това не е задължително, но това трябва да позволи на цветята да цъфтят рано.

Кога да покълнат гладиолите? Най-добрият период за това е началото или средата на април... Обелените и подрязани луковици се поставят с дръжките нагоре на един слой в кутия и се поставят на сухо и топло място с разсеяна слънчева светлина. Това ще позволи на посадъчния материал да поникне бързо и бурно. Покълналите луковици трябва да бъдат засадени не по-късно от 15 май, което ще позволи на растенията да растат активно и да цъфтят обилно.

Кацане в земята

Засаждане на луковици на гладиолиКогато засаждате гладиоли, трябва да следвате необходимите препоръки.

Парцелът за отглеждането им трябва да е светъл и слънчев, а почвата да е лека пясъчна глинеста почва, богата на хумус.

Гладиолите не се препоръчват да се засаждат на едно и също място няколко години подред, тъй като с течение на времето патогенната микрофлора започва да се натрупва в почвата, което може да допринесе за появата на болест в растенията;

Силно вредно е да се засаждат тези цветя до градинските култури, като:

  • репичка;
  • зеле;
  • хрян;
  • ряпа;
  • синапен лист.

Дълбочината на засаждане зависи от размера на луковиците, както и от вида на почвата: ако почвата е лека, тогава е необходимо да ги задълбочите, като се фокусирате върху четири диаметъра, при по-тежка почва, засаждането се извършва с най-малката дълбочина .

Посадъчният материал трябва да се засажда на разстояние 15 см един от друг, а разстоянието между редовете трябва да бъде 25 см.

Кладенците се поливат предварително с вода и изсипете слой обикновен или речен пясък... След като спусна цветето в дупката, то се поръсва отгоре с друг слой пясък, след което се покрива с пръст. Издънките трябва да се очакват след 2-3 седмици.

Щом издънките достигнат височина от 5 см, растенията се оплождат със слой хумус. Това предпазва цветята от патогени и насърчава задържането на влага, което е много важно при горещо време.

Растенията се поливат сутрин и вечер, като водата трябва да се излива по такъв начин, че да не попада под стъблата и корените. След като влагата леко се изпари, е необходимо разхлабете почвата около цветето.

По този начин луковиците на гладиолите могат да се съхраняват в хладилник, за да бъдат засадени отново през следващата година. Но това трябва да се направи правилно, така че посадъчният материал да не изгние и да не се разболее. Гладиолите също трябва да бъдат извадени от хладилника за покълване навреме, в този случай растението цъфти много по-рано и по-обилно.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.