Градински гладиоли: сортове сортове, снимки с имена

Цветята на гладиолите са своеобразен символ на началото на учебната година, защото те са първокласниците, които ги носят на учители, а сезонът на цъфтеж на повечето сортове пада в началото на септември. Естествено, някои сортове цвете цъфтят през лятото, но периодът на цъфтеж достига две седмици. По-долу можете да разберете за отделните сортове, като разгледате снимката на растението с имената.


Градински гладиоли: сортове сортове, снимка

В момента науката познава около двеста вида, които растат на три континента на планетата. Следните сортове се считат за най-популярни:

 1. Списък на най-популярните сортове градински гладиолиБял орел.
 2. Великата херцогиня Елизабет.
 3. Дългоочакван дебют.
 4. Звучи саксофон.
 5. Дъщеря на Настася.
 6. Катерина.
 7. Контраст.
 8. Сияйна зеленина.

Растението се отличава с изправено, неразклоняващо се, едно стъбло, което може да нарасне до 50–150 сантиметра дължина и големи 50–80 сантиметрови листа, които могат да придобият линеен или мечовиден.

Цветята се събират в едностранно или двустранно съцветие. Има и спирални съцветия с дължина до 80 сантиметра. Отглеждането на определени сортове изисква специални умения, знания и умения.

Ето защо, преди да започнете да растете, трябва да се запознаете с многото тънкости и характеристики. Може да има различни сортове цветя най-разнообразни цветове, което се вижда много ясно на снимката на гладиолите.

Популярни видове и цветове на цветя
Градински гладиол сорт Бял орелИзглед към градинския гладиол от сорта Велика херцогиня ЕлизабетВид цвете от сорт гладиоли Дългоочакван дебютГрадински гладиоли Цветни саксофониТип градински сорт гладиоли Дъщеря на НастасяОписание на външния вид на хибридни сортове градински гладиоли
 • бял;
 • розово;
 • лилаво;
 • червен.

Често се срещат и следните цветове:

 • Син.
 • Люляк.
 • Оранжево.
 • Жълти цветя.

Хибридни сортове и особености на отглеждане

Правила за отглеждане на хибридни градински гладиолиИзкуственото отглеждане на гладиоли започва през май, а повечето сортове цъфтят през септември.

Времето може да се различава в зависимост от климатичните и географските характеристики на района, където се извършва обработката. С пристигането на студено време изкопават се растителни луковициза да не им замръзне.

Има много хибридни сортове гладиоли, които се отглеждат в декоративното цветарство. Те могат да бъдат разделени на няколко различни типа: сгънати, обикновена, гофрирана, махрова, дракон.

Има и разчленени декоративни гладиоли. За да разберете повече информация за определен сорт, просто погледнете снимката с имената на цветята. Можете също така да се запознаете с уникалните сортове растения, които се отглеждат само при подходящи условия.

Култивирането трябва да се извършва в топли, слънчеви и защитени от силен вятър райони. Вероятността за добра реколта от гладиоли на такива места е максимална. Цветята обичат добре дренирана и лека почвакъдето е налице неутрална или умерено кисела реакция.

Правила за отглеждане на градински гладиоли и грижи

Нюансите на отглеждане на градински гладиоли и правила за грижа за тях За да бъде успешно отглеждането на гладиоли, е необходимо да се помнят някои характеристики и правила за такова действие.

Гладиола е придирчиво и взискателно цветекъм които трябва да намерите свой собствен подход. Струва си да се отбележи, че гладиолите се нуждаят от обилно и редовно поливане.Но в никакъв случай не е прекалено, защото растението просто не понася стагнацията на течността.

Преди започване на застудявания, луковиците от сортовете гладиоли трябва да бъдат изкопани. Най-добре е да направите това в средата на септември, преди да дойдат първите студове. Процесът е следният: стъблото на растението се изрязва за кратко и луковиците се изкопават измит и изсушен за две седмици.

След това те трябва да бъдат сортирани и поставени на сухо, умерено хладно място. За това можете да използвате хладилник. Основното е, че клубнелуковиците се чувстват комфортно, без внезапни промени в температурата или влажността.

Известно е, че цветята на това растение се размножават с помощта на луковици. И още в началото на май или в края на април, ако климатът на региона го позволява, можете да започнете да засаждате луковиците директно в цветната градина.

Съвети от експерти и опитни градинари

Подготовката на почвата за засаждане на цветя на гладиолите започва през есента. За да направите това, добавете 1-2 кофи хумус, 30–35 грама калиева сол и 70 грама суперфосфат за всеки квадратен метър от цветната градина.

Големите луковици трябва да бъдат заровени в почвата с 4-5 сантиметра, средните - с 3-4 сантиметра, а малките (под 0,5 см) с 2–2,4 сантиметра.

Нужда от цветна градина Gladiolus осигурете стабилно поливане, системно разрохкване на почвата и периодично подхранване. Като подхранване можете да използвате разтвор на минерални торове с отделни микроелементи, ако се появят първите листа.

Гладиолус цветя, снимка и имената на които могат да бъдат намерени в мрежата, са обект на голямо разнообразие от заболявания, гниене, бактериална струпясване, рак и множество насекоми, които могат да унищожат цвете за кратко време.

Ето защо грижата за гладиолите трябва да включва надеждна и ефективна защита от всякакви вредители и болести. Само така можете да отглеждате здрави и красиви гладиоли.

Струва си да се припомни, че в наши дни е лесно да се намерят снимки с имена и подробни описания на характеристиките на отделните сортове гладиоли. Ако се интересувате от определена информация, тя може лесно да бъде намерена в много източници.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.