Отглеждане на гладиоли, снимка на цветя

Първото споменаване на това цвете датира от първи век пр. Н. Е. Тогава гладиолите се смятаха за вълшебно растение, което помогна да се спасят воините от смърт. Но още през Средновековието към тестото се добавя гладиол, като се прави брашно от него и се пече хляб.


Описание на гладиолите

В древен Рим има легенда, която казва откъде идва цветето на гладиолите. Според тази легенда двама приятели са взети в плен, превърнати в гладиатори... И заради свободата бяха принудени да се бият. Свобода беше обещана на победителя в тази битка. Приятели отказаха, в резултат на което и двамата бяха осъдени на смърт. В момента, когато телата им докоснаха земята, от дръжките на мечовете се появиха красиви и високи цветя, наречени гладиоли.

Следователно във флористиката гладиолите означават приятелство и памет, благородство и лоялност. От латински името на цветето звучи като "остър меч". И поради формата на листата си, подобно на мечовете, те имат второ име - това е меч. Цветето принадлежи към семейство ирисови и в природата има около 200 диворастящи вида. Снимка на цветя гладиоли.

Гладиолите пъпчат малко извити и подобни на фуния... Всички цветя по него се събират от едната страна, понякога и от две. Гладиолите са разделени на две групи. То:

  • Едроцветни;
  • Дребноцветни;
  • Средноцветни.

Азия и Европа, субтропичните и тропическите региони на Африка, Западен Сибир и Средиземно море се считат за родина на цветето. Общо има около 5000 вида от това растение... На територията на Русия можете да намерите такива сортове като:

  • Дана;
  • Прага;
  • Розова перла;
  • Щраусово перо;
  • Мичуринец;
  • Други.

Някои от техните сортове могат да цъфтят до началото на май, ако са засадени в саксии у дома. Важна характеристика е, че те могат да се адаптират към голямо разнообразие от почвени типове и климат. Снимка на гладиолите.

Стъблото на растението е вертикално, единично и без клони. Достига на височина от 50 см до 80 см... Пъпката има шест неравни дяла, които растат заедно в основата и са с форма на фуния. Те могат да се събират в едностранни, двустранни или спираловидни съцветия. Това съцветие може да бъде плътно или средно плътно и да достига дължина 80 cm.

Гладиолите могат да имат голямо разнообразие от цветни цветове. Тя може да бъде червена, розова, бяла, лилава, като се срещат и сортове с жълти, сини, сини и други цветя. Снимка на цветя на гладиоли.

Подготовка на луковиците за засаждане

Засаждане и грижи за гладиолитеНеобходимо е да започнете подготовката на луковиците за засаждане 15-20 дни предварително. Те се почистват от люспи и се проверяват внимателно; луковиците не трябва да се повреждат от вредители и следи от болестта. Здравата луковица е плътна и има лъскава повърхност, на него вече се виждат зачатъците на корените и бъбреците. Тези крушки, които са повредени от язви, покрити с плесен или изсъхнали, трябва да се изхвърлят.

Луковиците, които имат лъскави тъмнокафяви петна от струпясване или фузариум, могат да бъдат лекувани. За да направите това, мястото на поражението е внимателно изрязано и покрито с брилянтно зелено. Преди да засадите луковицата, мястото трябва да се затегне.

Луковиците са засадени пъпки нагоре, на два реда. Мястото за кацане трябва да е леко и топло, но защитено от слънчева светлина. Луковиците не трябва да се навлажняват, така е може да ускори растежа на корените, които могат да бъдат повредени по време на засаждането и тогава растежът на растението ще се забави. Правилно подготвената луковица дава 1 mm коренови туберкули преди засаждане, а размерът на кълновете е от 1 до 10 см. Луковиците, на които не са се появили издънки и грудки, могат да бъдат изхвърлени.

Още преди засаждането на луковиците се препоръчва да се обработва с разтвор на фундамент или калиев перманганат, около 30 минути.

Гладиолус за кацане

Класификация на гладиолитеПърво трябва да подготвите мястото, където цветето ще расте. Както бе споменато по-горе, мястото трябва да е доста слънчево и защитено от силен вятър. Ниските участъци с вода трябва да се избягват. Най-добрата почва е влагопоглъщаща, рохкава и свободно течаща.

Гладиолите, въпреки че могат да понасят студено време, по-добре е да ги засадите достатъчно загрята почва при 8-10 градуса, 10 см дълбочина. В средната лента най-доброто време за засаждане пада около 20 април. Земята ще трябва да бъде изровена предварително и към нея да се добави презрял компост, пресният тор може да унищожи цветето. Можете да замените компоста с минерални торове, които ще трябва да се добавят през целия сезон.

Големите луковици се задълбочават с 15 см, средните се засаждат с 7-9 см, но малките цветни бебета се поставят в земята на дълбочина не повече от 5 см. Големите могат да се задълбочат с 20 см, ако почвата започне да утаяват се по време на поливане. Към дъното на отвора трябва да се добави слой пясък от 2 см. Дървесна пепел се поръсва върху самата крушка, още пясък и се излива с топъл разтвор на калиев перманганат и след това се покрива с пръст.

Не е необходимо да се използва пясък при засаждане, но си струва да се помни, че той предпазва луковицата от възможни заболявания и подобрява състава на тежката почва. Но през есента, благодарение на пясъка, крушката с нейните деца може лесно да бъде извадена от земята.

Размерът между луковиците при засаждане зависи от техния размер. Между големите се допускат 10-15 см, между средните не повече от 10 см, но между малките от 3 до 7 см. Разстоянието между първия и втория ред трябва да бъде 20-25 см.

Гладиолус цветя
Кога да засаждате гладиолиЗасаждане и грижи за гладиолитеКак изглежда гладиолаКласификация на гладиолитеПоявата на гладиолиКак да отглеждате гладиоли самиКак правилно да се грижим за гладиолитеКласификация на гладиолитеБолести на гладиолитеВредители на гладиолитеПериод на цъфтеж на гладиолитеЦъфтящи гладиолиОтглеждане на гладиолиКласификация на гладиолитеСортове и видове гладиолиЦъфтящи гладиолиКрасиво цвете гладиолКласификация на гладиолите

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.