Глициния: снимка, грижи и отглеждане в Московска област

Най-голямата радост и нежност се доставят на производителите на цветя от цъфтящи и красиви растения. Един от най-красивите представители е китайската глициния. Засаждането й на личен парцел означава получаване на много грижи. Но красотата на това цвете ще възнагради дори градинарите, които се плашат от трудните грижи и отглеждане на това растение.


Снимките в инструкциите на цветарите показват падащи четки, които са обилно обсипани с буйни съцветия, а магическият им аромат със сигурност ще украси всеки личен сюжет.

Описание и видове глициния

В различни източници можете да видите определението за глициния като цвете или дърво. Но в действителност това е лиана, с падащи клони и твърд багажник. При необходимите условия, а именно в внимателно дренирана почва, под горещото слънце, стъблото на това растение може растат до 20 метра.

В естествената си среда вистериите се срещат в топлия климат на азиатските страни - Япония и Китай. Това растение отдавна е засадено в Америка. Младата издънка има доста тънко стъбло, възрастната лиана може да има дървовиден ствол с диаметър до 25 см. На ствола на растението има клони с буйни листа, събрани от малки листа.

През лятото глицинията образува цветни цветя. Съцветията в различни сортове на това растение се различават по цвят - чисто бяло, лилаво, синьо. Цветето има доста сложна форма, която прилича на орхидея. Много приятната миризма на съцветието е причината за името на лозата. „Глициния“ се превежда като „сладка“.

Растителни плодове - шушулки с козина... Поради структурата на плода лиана, той принадлежи към семейство бобови.

Сортове

Днес има 10 разновидности на китайска глициниякоито са in vivo. Флористи отглеждат само декоративни лозя. Това е глициния:

 • Как да отглеждаме глициния в предградиятаМакростахия. Този хибрид е отгледан специално за студен климат - Северна Америка, Русия, Скандинавия. Растението е устойчиво на замръзване. На личен парцел той създава отлична оплетка за беседки, тераси и фасади на къщи. Четки с диаметър 35 см и се състоят от люлякови съцветия с подчертана миризма.
 • Алба. Този вид глициния цъфти с бели пискюли. Ароматът е малко по-лош от този на другите хибриди, но чисто белите съцветия са по-изразителни, те са засадени на градски площади, в различни цветни композиции;
 • Китайски. Този сорт създава доста красиви клъстери с ароматни синкави пъпки. В задния двор това растение се вие ​​в близост до стълбовете на терасата, беседки, различни рамки;
 • Флорибунда. Това е японско растение, което прилича на лиана с 45 см клъстери от различни цветове. Има и джуджета от тази лоза. Отнема им много повече време, за да създадат храстовидна форма, която е чудесна за бонсай;
 • Красив. Хибридът, който се оказа след селекцията на първите два сорта, той погълна най-добрите им качества.Цветните четки са по-дълги, до 30 см, цветята са по-големи, чисто бели.

Как да отглеждаме глициния?

Глициния цъфнаВистерии - бързо растящи растениякоито незабавно се придържат към всяка възможна подкрепа. Това качество ги направи популярни както сред ландшафтните дизайнери, така и сред начинаещите цветари, които ценят романтичния стил.

Развиващата се лиана изисква рамка от дебела армировка, стомана или дърво. Колкото по-зряло е растението, толкова по-дебело е стъблото и толкова по-тежко е зелената зеленина. Малките вистерии изглеждат чудесно в саксии като стайни цветя. Саксията трябва да е широка и снабдена със здрава стоманена пръчка. Освен това лозата изглежда страхотно в саксия на лоджията.

Засаждането на пълзящи растения в личен парцел ще изисква надеждна поддръжка... Трябва да се положат много усилия и за подрязване на пълзящи растения. Силно обрасло, масивно растение ще се счупи под собственото си тегло без подходяща резитба.

Идеално място за глициния на личен парцел е фасадата на къщата, добре осветена от слънцето, стена на беседка или специален навес. Китайската глициния се нуждае от постоянна топлина. Само под слънцето ще цъфти красиво с много съцветия.

Опитните производители на цветя знаят, че всички сортове на тази лоза са доста капризни. Засаждането и подстригването изискват големи грижи. Има редица правила, които трябва да запомните:

 • лиана, която е засадена от семена, ще започне да цъфти едва след 8 години;
 • разсад, закупен в магазините, се вкоренява на възраст до 4 години, преди да остави цветни пъпки;
 • преди цъфтежа е необходимо да се наторява почвата близо до корените седмично;
 • не е необходимо да поливате лозата силно, но постоянно;
 • понякога растението изобщо не цъфти в продължение на няколко години. Тази лоза трябва да бъде „изтласкана“ чрез добавяне на калиеви почвени примамки към земята през есента;
 • препоръчително е да се избягват добавки на азот. В бобовите растения азотът създава силна широколистна маса, но не и образуването на съцветия.

Подрязване

Ухание на цвете на глициния.За по-красив цъфтеж растението изисква подрязвайте 2 пъти годишно... Големи клони се образуват през лятото, след няколко седмици, когато четките изсъхват и избледняват. В този случай можете да коригирате каркаса. Малките лозя се подрязват през есента.

През зимата тези манипулации с глициния не могат да се извършват. През зимата лозата образува пъпки от съцветия и можете случайно да отрежете най-красивите и големи.

През есента е необходимо да се премахнат всички мъртви части на храста, които пречат на покълването на младите клони. Опитните градинари препоръчват да гледате лозата от разстояние от 7 стъпки. По този начин можете по-добре да видите разликата в цвета на старите клони и новите издънки, които растат от тях.

Страничните клони се нуждаят съкрати до 20 см... Старите клони също са направени по-малки, така че да има само 5 пъпки. Това ще помогне на лозата да концентрира жизнеността си върху създаването на съцветия на къси клони.

През лятото можете да извършите същата процедура със странични клони, оставяйки по няколко листа на всяка издънка. Необходимо е да се отрежат големи "прилепващи" клони във формата, в която са решили да подредят лозата. Подрязването няма да навреди. Еластични издънки Те ще растат доста бързо и ще фиксират къде са били насочени.

Как да приготвим семена?

Големите шушулки правят растението да изглежда по-малко привлекателно през пролетта. Препоръчително е да ги отрежете, без да премахвате значителна част от стъблото, тъй като може да има пъпки на съцветия.

Можете да засадите това растение от семена, събрани от шушулките. Не забравяйте - новото растение няма да бъде идентично с майчината лоза.

Узрели шушулки поставени в голяма картонена торба и оставени да изсъхнат на топло място. Например, можете да оставите пакет върху торпедото на автомобил за няколко седмици. Когато шушулките са отворени, семената лесно се отстраняват от черупката.

Засаждането в дълбока саксия е необходимо за отглеждане. Семената се задълбочават в земята с 3 см и се поливат. Препоръчително е да се използва смес от пръст с добавка на пясък за отглеждане.Саксията със семена трябва да се постави на сянка. Много производители покриват саксията със стъкло, за да се предпазят от загуба на топлина. По време на покълването трябва да се добавя вода, така че почвата да се овлажнява постоянно.

Когато се появят издънки, саксията трябва да се пренареди на осветено място (не на пряка слънчева светлина). Когато издънките образуват няколко листа, те трансплантирани в различни контейнери... Не пресаждайте малки разсад директно в земята. Лиана трябва да расте не по-малко от 25 см.

Как да отглеждаме глициния в предградията?

Отглеждане на глицинияЕстественото местообитание на това растение са тропиците. В северните райони лозата страда от измръзване. Много сортове лиани дори не могат да издържат есента в нашия климат. Минималната температура за дадено растение трябва да бъде най-малко 10 ° C. Дори когато корените оцелеят в почвата и след това създадат издънки, замразеният екземпляр няма да изхвърли съцветията дълго време.

Това растение в региона на Москва се развива добре само със специална защита през зимата. През първата пролет производителите на цветя поставят разсад не в земята, но те се засаждат в специални бъчви. За бягства необходим е контейнер с обем 45-55 литра... Лияна се нуждае от силна подкрепа, както и от жартиера.

През есента трябва да следите прогнозата за времето. Ако температурата спадне под 15 ° С през нощта, растението трябва да се премести в къщата. Желателно е това да е мазе или изба.

През зимата лозата е неактивна. Растението не се нуждае от ярко осветление, поливането може да се извършва на всеки 7 дни. В много топло и светло помещение през зимата лозата ще умре. Още от началото на пролетта цевта с растението се премества в светлата част на помещението и поливането се извършва на всеки два дни. Когато температурата през нощта е над 10 ° С, лозата може да бъде поставена на открито.

Лоза за възрастни трябва да се изтрие преди зимата. В този случай растението се отстранява от подпорите, фиксира се към земята и се покрива със слама, листа, ненужно облекло. По това време по-голямата част от издънките трябва да бъдат отсечени. Със сигурно покритие глицинията може да понася температура около -22С.

Грижовните производители на цветя постигат оцеляването на растението в продължение на много години, както и двоен цъфтеж на глициния. Отглеждането на лозя от майчините лози прави глицинията по-устойчива на замръзване.

Основните недостатъци на глициния

Определена природна специфичност Това растение може силно да обърка производителя, който първо е отгледал глициния:

 • Как правилно да се грижим за глицинияне трябва да избирате живо дърво като опора за това растение. Лияна в крайна сметка ще "удуши" дървото с мощни мигли. Растението може да бъде фиксирано само в близост до мъртви и изсушени дървета;
 • лозата развива късна зеленина през пролетта. Голите му клони ще започнат да контрастират със зеленината на останалите появили се растения;
 • цъфтежът не е постоянен и не е интензивен през цялото време;
 • в горещо време листата на това растение придобиват тъмнокафяв оттенък;
 • повишената алергия и токсичност на лиановия прашец прави невъзможно отглеждането му в задния двор, където често се разхождат малки деца;
 • зеленината и плодовете на пълзящата растения са много отровни. След контакт с растението цялото тяло трябва да се измие старателно със сапун.

Китайската глициния създава великолепна романтична атмосфера в задния двор. Тази лоза ще пасне идеално във всеки ландшафтен дизайн, маскира фасадите на стари къщи, както и мъртви дървета. Ароматът на разцъфналите съцветия е много приятен за обонянието и също така изчиства въздушното пространство от патогени. Грижата за лозата е доста трудна, но полученият резултат ще ви възнагради за всичките ви усилия.

Отглеждане на глициния
Цъфтяща глицинияКак да отглеждаме глициния в предградиятаКак правилно да режете глицинияГрижи и отглеждане на глициния.Каква е особеността на грижите за глицинияДърво глицинияУхание на цвете на глициния.Градинска декорация от глицинияРастение глицинияГлициния цъфнаКрасота глицинияУхание на цвете на глициния.Грижи и отглеждане на глициния.Отглеждане на глицинияГрижа за глицинияДърво глициния в двора на къщатаУхание на цвете на глициния.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.