Смес от китайски махров карамфил: отглеждане и грижи, снимка

Всеки собственик на частна къща или лятна вила има цветно легло. Отглеждането на цветя е едно от любимите занимания на всеки градинар. Всеки от тях има свои любими цветя, но всички те са добри и красиви по свой начин. Китайски карамфил расте в почти всяка градина, той е много популярен. За неговите характеристики в грижите и отглеждането ще говорим в статията.


Китайски хавлиев карамфил

Този вид многогодишно растение принадлежи към семейство карамфилови, но има и такива едногодишни цветни видове... Както подсказва името, карамфилът е въведен в Европа от Китай през 18 век. Това е малък разклонен храст, който може да нарасне от 15 до 50 см, всичко зависи от сорта на цветята. Общо има почти 300 вида карамфили, но всяка година има все повече и повече сортове. Получават се чрез метода на селекция и хибридизация. Новите сортове, получени по този начин, се отличават с дълъг период на цъфтеж.

Китайски карамфил почти без мирис... Цветя, тя има единични или събрани на гроздове от 2-4 парчета. Снимката ясно показва, че сместа с двойни карамфили има пъпки, състоящи се от група венчелистчета. Размерът на цветето може да бъде от 1 до 4 см в диаметър. Ланцетовидните тесни листа са противоположни. Джуджетата растат ниско, храстите достигат само 15 см. Други видове могат да растат до 0,5 метра. Хубавото на китайския карамфил е, че може да се отглежда не само в градината, но и на балкона в саксия.

Китайският карамфил цъфти от юни до август. Както можете да видите на снимката, съцветията могат да бъдат в няколко цвята:

 • бял;
 • лилаво;
 • розово;
 • бордо;
 • люляк.

Отличителна черта на китайския хавлиев карамфил - цепки и ивици върху венчелистчетата... Стъблото на растението е изправено, върху него има тесни ланцетни листа със скучно зелен цвят.

Отглеждане от семена

Смес от карамфилКитайски карамфил може да се отглежда по няколко начина:

 • купувайте готови разсад:
 • разделяне на храста;
 • сеят семена на открито;
 • отглеждайте разсад от семена сами.

Последният метод за отглеждане на китайски карамфил трябва да бъде разгледан по-подробно. Засаждането на многогодишни китайски семена от карамфил е от съществено значение започнете през март... Семената се засяват в кутии с отцеден и хранителен субстрат. Те трябва да бъдат покрити с лек слой земя. Почвата е добре навлажнена и контейнерът трябва да бъде покрит отгоре.

Оптималната температура за покълване е 16-20относноC. След 7-10 дни капакът може да се свали и е желателно температурата да се понижи до 14-15относноВ. Разсадът е готов за бране, когато има 2-3 истински листа. Засажда се в торфени саксии с питателна торфена смес. За да засадите разсад на открито, той трябва да стане по-силен. Най-добре е да го засадите в саксии на постоянно място.

Можете също така да сеете семена на открито в началото на май, тя не се страхува от леки студове. Семената се засяват в открит разсадник и след това, когато покълнат, се трансплантират на постоянно място в цветната градина.

Засаждане и напускане

Правила за грижа за карамфилаНай-благоприятното време за засаждане на открито счита за края на май... Преди засаждането е задължително да подготвите градинско легло и да засадите разсад на интервали от 20-30 см. Разстоянието между разсадите ще зависи от сорта на карамфилите.

Поливането трябва да се извършва само докато почвата изсъхне. Честото и обилно поливане влияе отрицателно върху развитието на растението. При екстремни горещини количеството поливане трябва да се увеличи и почвата да не се оставя да изсъхне.

Грижата за цвете е проста, отглеждането на китайски карамфил е по силите на всеки начинаещ градинар. Много е важно да бъдете внимателни към растението и своевременно да поливате, да разрохквате почвата и да премахвате плевелите. Красивият и свеж външен вид на цветята е потвърждение за правилната грижа. Ако прищипите върховете на стъблата на карамфил, тогава той ще порасне по-добре. Растението обича полусянка и слънце.

Цветята са много реагират добре на храненетоако не добавите твърде много от тях. Количеството и пропорцията ще зависят от плодородието на почвата. Препоръчително е да се хранят цветята 2-3 пъти месечно. Торовете на калциева основа не могат да се прилагат през първата година от живота.

За да удължите периода на цъфтеж на карамфил, е необходимо да отрежете стъблата с пъпки, които вече са избледнели. За размножаване със семена трябва да оставите съцветията, които харесвате, и след това да ги съберете.

Китайският карамфил понася много добре зимата в нашите региони. Преди зимуване стъблата му се изрязват на 10 см над земята в края на есента. Храстите не могат да бъдат изолирани, но могат да се използват дървени стърготини или торф, паднали листа, за да се предпазят от замръзване при силни студове. С пристигането на пролетта капакът трябва да бъде премахнат.

Както всички карамфилови растения податливи на някои заболявания:

 • фузариум;
 • ръжда;
 • зацапване;
 • кореново гниене;
 • септория.

Ако се открият такива заболявания, тогава повредените стъбла трябва да бъдат отрязани и отстранени. По-добре е да се справите с паякови акари и листни въшки с течност от Бордо.

Тайната на популярността

Растението е много популярно сред градинарите, което е разбираемо. За разлика от луковичните и други растителни видове, фазата на цъфтеж на карамфил е много дълга. Цветето е идеално за много цели. Често се използва в дизайна на ландшафтния дизайн... Китайският карамфил винаги е подходящ в градските паркове, площади, той е засаден под формата на граници. Снимката ясно показва, че се вписва идеално в алпийската пързалка. Благодарение на яркия си цвят, той изглежда грандиозно в островни и букетни засаждания на тревни площи.

Китайски карамфил
Сортове карамфилТери разнообразие от карамфилКитайски карамфилКитайски хавлиев карамфилСмес от карамфилКарамфил от семенаКак да засадите карамфилКитайски карамфилКарамфил и неговите разновидностиКакво означава цвете карамфилКак правилно да отглеждате карамфилТери китайски карамфил

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.