Отглеждане на турски карамфили от семена: описание, снимка

В продължение на много векове карамфилът е много популярен сред производителите на цветя в различни страни. Той привлича не само красив външен вид, но и мирис: по време на цъфтежа от културата се излъчва аромат, напомнящ този, който се разрежда от карамфиловите пъпки, които се използват в готвенето като подправка. Това обяснява името на това растение.


Произходът на името на карамфила изглежда доста интересен: в превод от гръцки това означава "Божествено цвете" или „цвете на Зевс“. Ето защо желанието на много любители на цветята да засадят карамфил в цветната си градина е напълно разбираемо. Успехът на това събитие обаче до голяма степен зависи от информираността на производителя за правилата за отглеждане, грижа и размножаване на тази култура на открито.

Описание на турския карамфил

Това растение често може да се види на цветни лехи. Той успя да привлече вниманието още през 16 век, когато привлече интереса на производителите на цветя със своите ярки цъфтящи шапки. Към днешна дата са отгледани много разновидности на карамфил, който има богата цветова гама.

При желание можете да намерите плътно бяло и различни нюанси на червените хибриди... Много сложни производители на цветя отглеждат двуцветни и трицветни растения, венчелистчетата на които са украсени с оригинални шарки. Освен това тази характеристика им придава специална привлекателност и оригиналност, тъй като такива модели могат да бъдат много разнообразни, изглеждащи под формата на бордюр, дупка и сложни форми. Венчелистчетата от карамфил изглеждат не по-малко оригинални. В магазините можете да си купите сортове с пет венчелистчета, както и хибриди с двойни цветя. Първите цветя на карамфил цъфтят през първите седмици на лятото и ви радват през целия месец.

Засаждане на карамфил

Отглеждане на турски карамфил от семенаЗа да постигнете най-красивия цъфтеж на турските карамфили, е необходимо да изберете правилното място за засаждане, където трябва да преобладава плодородна почва... Добре осветените места са добро място за отглеждане, въпреки че не е грешка да го засадите на полусянка. При липса на други възможности турските карамфили могат да се отглеждат на пясъчни глинести и глинести почви, но първо ще трябва да ги наторите. Почвата се тори непосредствено преди засаждането с помощта на компост или хумус, пепел, минерални торове.

По време на изкопаването на място за засаждане на турски карамфил е достатъчно да се проникне дълбоко 25-30 см. След това леглото трябва да се изравни и полива, ако е необходимо. След това върху леглото се полага дебел плат и се оставя в това състояние за две седмици. След това можете да започнете да засаждате цветя.

Засяването на семената на карамфил е необходимо в бразди с дълбочина до 1,5 см... Браздите трябва да се правят не по-близо от 15 см една от друга. След сеитбата браздите трябва да се напоят и да се поръсят отгоре със слой пръст. Освен това земята трябва да бъде леко натъпкана.Не се изисква допълнително поливане, можете да се ограничите до подслон от плътна тъкан, който се пази, докато се появят първите издънки.

Можете да сеете семена от карамфил през пролетта или есента. Освен това във всеки случай сеитбата на семена се извършва по същата схема.

Турска карамфилова грижа

Видове и сортове карамфилиНека ви напомним още веднъж, че се препоръчва да отглеждате карамфил в добре осветени места, където има плодородна почва. Това растение обаче лесно може да умре от зимния студ. На първо място, това е опасно за младите растения. Освен това сериозна опасност за турския карамфил е преовлажняване и застояла вода.

Растенията изпитват най-голям стрес в началото на пролетта, тъй като по това време на годината често се наблюдават температурни колебания, тъй като през деня температурата може да достигне летни марки, а през нощта често има студове. За да защитите карамфила през този период, е необходимо да използвате смърчови клони. Необходимостта от него изчезва в момента, в който е преминала последната вълна от измръзване.

В края на цъфтежа е необходимо да се отрежат стъблата и да се оплоди почвата. Такива събития стартират процеса на образуване на нови издънки, което ще позволи изчакайте вторичен цъфтеж карамфил обаче това се случва само при определени сортове. Ако спазвате правилата за отглеждане на турски карамфили точно, тогава той ще може да радва със своите ярки пъпки в продължение на 6 години. Пренебрегването на правилата за грижи може да доведе до факта, че след три години, а може би дори по-рано, ще трябва да търсите заместител за нея.

За да се предотврати нуждата на растението от влага, поливането трябва да се извършва поне 1-2 пъти седмично. В сухите години количеството поливане се увеличава. Необходимо е да поливате карамфила на земята, като избягвате капки вода върху цветето. В противен случай това ще доведе до изгаряния.

Торене и подхранване на турски карамфил

Отглеждането от турски семена от карамфил включва редовно хранене.

  • за първи път торовете се прилагат в момента, когато растението достигне височина 10 см. За тези цели се използва специален разтвор, за приготвянето на който е необходимо да се разреждат 1 супена лъжица в 10 литра топла вода. л. нитрофоска и 1 с.л. л. Агрикола Напред;
  • във фазата на образуване на пъпки се извършва второ подхранване. Като тор се използва разтвор, за приготвянето на който е необходимо да се разреждат 1 супена лъжица в 10 литра вода. л. калиев сулфат и същото количество суперфосфат;
  • за трети път торовете се прилагат на етапа на цъфтежа на карамфила. За това се приготвя следното решение: трябва да вземете 1 супена лъжица. л. тор Агрикола за цъфтящи растения и се разрежда в 10 литра вода.

Размножаване на растенията

Основните методи за размножаване на това многогодишно растение са засяване на семена и използване на резници... В последния случай е възможно успешно да се завърши събитието, при условие че точно се спазва определен ред от действия:

  • Как да засадите турски карамфилпрез юли или август се избират подходящи издънки и се огъват към земята, след което се фиксират отгоре, поръсват се със земя, образувайки могила;
  • до стъблото се забива колче, за което е завързан издънката, така че да не променя вертикалното си положение;
  • след две до три седмици ще започнат да се образуват нови издънки, за които трябва да се грижи;
  • до есента новите издънки ще станат достатъчно силни и могат да бъдат трансплантирани на постоянно място.

Можете да получите нови храсти от турски карамфили чрез резници... За да направите това, изберете издънки, на които съцветия не са имали време да се образуват през текущия сезон.

Можете също така да засадите храсти, които са израснали на открито в резултат на самозасяване. В този случай няма да се налага да провеждате специални събития, тъй като ще е достатъчно да изберете подходящо място. Но трябва да се има предвид, че самостоятелно засятите разсад от карамфил обикновено не запазват свойствата на растението майка.

Болести и вредители от турски карамфил

Те искат турски карамфил и имат такова полезно качество като устойчивост на болести, някои сортове могат да бъдат засегнати от болести, разпространявани чрез смучещи насекоми. Този риск е най-висок в южните райони, където се отглежда това растение. Първите признаци на инфекция на това многогодишно растение са бавният растеж, наличието на мозаечен цвят върху листата, както и тяхното последваща деформация... Те се борят с тези болести, като унищожават напълно заразените храсти, което трябва да се направи, за да се избегне разпространението на болестта в съседните храсти.

Хетероспория

Засаждане и грижа за турски карамфилиНякои видове градински карамфили също могат да бъдат засегнати от хетероспория. Гъбите причиняват това заболяване, в резултат на което могат да се видят малки сиви петна по листата и стъблата. В някои случаи може да присъства червена граница. Постепенно петната придобиват по-светъл цвят, започват да се сливат.

Където образуват се натрупвания от петна, цветята започват да изтъняват, с течение на времето листата пожълтяват и отмират. Като се има предвид високата жизненост на гъбичките, дори след пълната смърт на растението е необходимо да се отстранят всички остатъци, след това да се напръскат съседните храсти с течност от Бордо или меден хлорид.

Паяк акари и листни въшки

Когато отглеждате градински карамфил от семена на открито, той може да бъде атакуван от вредители като паяк акари и листни въшки.

Сред наличните средства той се е доказал добре тинктура от картофени блатове.

  • за да го приготвите, ще ви трябват 1 кг блатове за картофи, които трябва да се заливат с 10 литра вода;
  • след това сместа се влива в продължение на 1,5 дни;
  • преди директна употреба, добавете една супена лъжица течен сапун към тинктурата.

Карамфил в комбинация с други растения

Когато отглеждате карамфили в цветни лехи, можете да добавите други декоративни растения към него. Най-добре обаче е да изберете слънцелюбиви трайни насаждения като съседи. Турският карамфил ще се чувства добре заедно с алпийска астра, карпатска камбана и рудбекия. Общото между тези трайни насаждения е, че те имат същите изисквания към почвата, поливане и осветление.

Заключение

Отглеждане на турски карамфилиОтглеждането на карамфил не е проблем, тъй като през последните години специалистите успяха да натрупат много знания за особеностите на отглеждането и грижите му на открито. И въпреки факта, че това не причинява много проблеми на градинаря, все пак трябва да вземете предвид определени правила и да ги спазвате. На първо място, трябва да подготвите подходящо място за засаждане, защото карамфилът расте добре само на плодородна почва.

Място за карамфил трябва да е добре осветена, а след засаждането е необходимо да му се осигури редовно поливане. В процеса на растеж трябва постоянно да наблюдавате състоянието на карамфила, защото в най-неочаквания момент той може да бъде атакуван от вредители. Ето защо е важно тук бързо да забележите промени и незабавно да започнете да извършвате необходимите мерки.

Турски карамфил
Засаждане на семена от карамфилОтглеждане на турски карамфил от семенаЗасаждане на семена от турски карамфилСортове карамфилиУсловия за отглеждане на карамфилиКакви са разновидностите на карамфилитеТурски карамфилОтглеждане на карамфилиСортове и видове карамфилиКарамфил и неговите видовеКак да отглеждаме турски карамфилОписание на турския карамфилКак изглежда турски карамфил?Засаждане на семена от карамфил

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.