Лилия на закрито и грижа за нея у дома

Сред домашните цветя растенията с богата зеленина, красивите големи цветя с необичаен аромат заемат гордо място - всичко това е лилия. Естествено, малки градински екземпляри се отглеждат в закрити условия и малки компактни видове, които се побират в саксии. Въпреки че домашната лилия има доста кратък период на цъфтеж, тя лесно се отглежда.


В крайна сметка той служи не само като част от интериора, но и често се превръща в колекционерска стойност.

Видове и разновидности на стайни лилии

Растението е класифицирано според структурата на цветето им:

  • Цветовете са с форма на купа, широко отворени. Такива венчелистчета притежават следните сортове: Позлатена лилия, Красива лилия, Китайска императрица Лили. Сортът Grand Commander се счита за един от най-добрите.
  • Венчелистчетата са с форма на фуния, събрани в тръба. Подобни цветя могат да се видят при сортове, които са по-обширни: Royal Lily, Long-flower-Lily, Royal Gold и други. Цветовете им варират в цвят от бледожълт до ярко оранжев. Домашната лилия също принадлежи към този вид.
  • Цветя с огънати венчелистчета. Тази група не се различава по разнообразието от сортове, както е при другите видове. Размерът на растенията е доста малък - до 60 см, цветята също са малки - диаметърът е само около 5 см. Сортовете L. Citronella и джуджето лилия са често срещани.

Лилия на закрито: домашни грижи

Красива домашна лилия в разцветКогато отглеждате градински и закрити култури, влажността на въздуха и температурата са от не малко значение. Различните сортове имат свое ниво на толерантност към високи и ниски температури и фоточувствителност.

  • Азиатските хибриди са признати за най-непретенциозните по отношение на грижите.

Тези растения имат най-дългото стъбло, а цветята се отличават с причудливи цветове с петънца, петна, ивици. Е.тази група расте добре в район, облян със слънцекакто и в полусянка. Те изискват умерено поливане, повече или по-малко устойчиви на паразити и болести. Те имат един недостатък - липсата на мирис, но този минус на азиатските хибриди се компенсира от красотата на цветовете.

  • Къдравите хибриди растат във влажна почва, обогатена с листен хумус, сянката ще им подхожда. Те са известни и с отличната си устойчивост на студ и болести.
  • Най-красивите сортове лилии са признати за снежнобяли хибриди. Всяка красота е придружена от настроение, така че те са много взискателни в грижите си.
  • Дългоцветните хибриди са известни с друго име - домашна лилия. Тъй като те често се отглеждат като стайно растение. Лили се влюби в много благодарение на големите си цветя и богат аромат. Освен това растението е взискателно за грижи и е склонно към заболявания, така че отглеждането в градината е проблематично. На перваза на прозореца домашната култура се чувства много по-сигурна с подходящи грижи. Важно е да се гарантира, че паякът не се появява на цветето.

Кога да си купите домашна лилия?

Цветето на лилията е много красиво и отличително.Стайните култури се купуват под формата на луковица, защото това е луковично растение. Най-добрият сезон е есента. Обърнете внимание на състоянието на грудката: ако намерите люспи, петна, бръчки, значи не е подходящ за засаждане. Ако не бъдат открити такива признаци, все още се извършва дезинфекция.Малофос или разтвор на манган могат да действат като антисептик.

Стайното растение обикновено има издънки и листа в продажба, понякога се продава дори цъфтящо растение, така че за да се удължи периодът на цъфтеж се подхранва със специални торове, е важно да не се прекалява с поливането.

Правила за кацане

Те избират саксия, почва, не забравяйте за добър дренаж. Доста е просто да отглеждате вътрешна лилия у дома. Засадени в субстратаспециално формулирана за луковични растения, подходяща е и лека почва, която е богата на хранителни вещества и има добри дренажни свойства.

Луковицата трябва да заеме централното положение на саксията, разстоянието до стените трябва да бъде в рамките на 3 см. Покрийте с пръст до средата на крушката. След това благосъстоянието на растението ще зависи от времето, което се дава за периода на почивка и температурата на въздуха.

Лилия в стаята
Лили е красиво цвете, което може да се отглежда у дома.Амазонската лилия е вид стайно растение.Лилията на закрито се нуждае от специални грижи.Лилиите се нуждаят от добро осветление, което е важно да се има предвид у дома.

С правилното отглеждане на луковично растение, домашната култура може да зарадва с цъфтеж по различно време на годината.

Домашната лилия принадлежи към рода Hippeastrum и amaryllis, следователно тя наистина се нуждае от топлина и светлина през периода на цъфтеж, а по време на почивка те предпочитат тъмнина и прохлада. Следователно най-доброто място ще бъде осветена от слънцето перваза на прозореца... В горещите дни е по-добре да държите прозорците отворени, тъй като това стайно растение, както всички амарилиси, се нуждае от поток чист въздух, особено след залез слънце.

Поливането трябва да се намали след падането на цветята, външните условия се променят коренно: светлината замества сянката, влажната топлина се превръща в сухо хладно. Ако следвате подобна схема за отглеждане на стайна лилия, тогава можете да постигнете многократен цъфтеж.

Стайна лилия след цъфтежа

Лили цветя могат да бъдат с различни нюанси.

Домашната лилия се отнася до цветя, които не толкова често и не радват собствениците със своята красота дълго време. но можете да постигнете увеличаване на периода на цъфтеж и да добавите неговия брой... Всичко зависи от периода на съхранение на растението, когато то е в състояние на сън.

И така, след цъфтежа домашната лилия се поставя на сухо и хладно място. Може да се трансплантира в нова почва с добавяне на пепел. Понякога трябва да поглезите луковицата с подхранване и поливане, тогава в състояние на активен растеж няма да възникнат проблеми с цъфтежа.

Болести и вредители

Ако растението се грижи добре, вероятността от заболяване се намалява. Сред най-честите заболявания е гниенето на червените луковици. Това заболяване се развива при мокри и студени условия. За да запазите крушкатапочвата, която пречи на резитбата на засегнатите области, включително засегнатите корени, трябва да се отстрани. След процедурата всички открити страни се третират с фунгицид и се поръсват с натрошен активен въглен. След това луковиците се сушат в продължение на 3 дни и интензивността на поливането се намалява.

Растителните паразити могат да причинят непоправими щети на растението. Сред най-често срещаните вредители, които атакуват не само лилиите, но и всички домашни цветя са: паяк акари, брашнести червеи, мащабни насекоми. Активно инсектицидите унищожават тези насекоми... Най-добре е обаче да предотвратите появата им с подходящи грижи. Например, паякът се появява поради повишената сухота на въздуха; появата му може да бъде предотвратена чрез създаване на влажни условия.

Ако за домашната лилия се грижат добре, тя рядко се засяга от вредители и болести, а растението изглежда здраво и силно. Листата стават летаргични и бледи поради излишък или липса на влага, цветята потъмняват от студа, а когато слънцето е прекалено жарко, цветът става бледо. Ето защо трябва внимателно да наблюдавате състоянието на стайната лилия и да вземете подходящи мерки навреме, тогава красотата на цветята ще украси дома ви за дълго време.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.