Описание на сортовете лилии с имена и снимки

За да могат лилиите да растат на нашите парцели като надеждни и многогодишни култури, трябва да изберете правилното растение. Вносният посадъчен материал често страда от луковици с нестабилни сортове, които, когато се отглеждат по нашите географски ширини, няма да издържат дори две години. Има видове, предназначени за оранжерии. От статията ще получите знания за най-доказаните, най-добрите и най-красивите сортове лилии.


Кой сорт трябва да изберете?

Основните изисквания, които много градинари имат към тази култура, са следните:

  1. Растението трябва да расте при съществуващи условия, без да се изисква специално внимание.
  2. Необходимо е лилията да се слее с други култури и да украси градината.

Непретенциозността е първата точка. Някои лилии растат добре в градинатадруги, например ориенталски лилии, трудно се отглеждат в обикновени условия.

Класификация

Това ще ви помогне да се ориентирате в разнообразието от видове на това растение. И така, има диви сортове лилии, както и хибриди:

  • Азиатски,
  • Гора,
  • Кавказки,
  • Американски,
  • Дългоцветни,
  • Тръбни и Орлеански
  • Източен,
  • Други видове.

Азиатски хибриди

Лили Барселона - ярки наситени нюанси по време на цъфтежаАзиатските лилии са най-голямата група. Много популярни поради тяхната устойчивост на замръзване и лесно възпроизвеждане. Не изисква чести трансплантации, може да расте на едно място в продължение на няколко години... Размножава се с дъщерни луковици, цъфти през първата половина на юли. Височината на най-известните сортове достига метър, но има и малки видове, тяхната граница е 40 cm.

Ярко розовите лилии изглеждат най-интересни и привлекателни, но недостатъкът им е, че губят декоративния си ефект, когато избледнеят на слънце. Следователно жълтите сортове все още изглеждат по-добре.

Растенията с глави нагоре получават най-голям брой гласове, но си струва да се обърне внимание на техните роднини, чиито очи гледат отстрани. Защото задават съвсем различен тон и по-хармонично се вливат в цветни лехи... Това са сортовете Jessica, Lighthouse, Peach Deligh.

Типът танго и свързаните с него култури с множество петънца, които се сливат в едно централно място, изглеждат много впечатляващи. Сортове: Лилаво сърце, Лилаво сърце, Бели пиксели, Дюна.

Друг атрактивен тип са лилиите, наречени Brushmark, които са съседни на роднини, чиито венчелистчета сякаш са докоснати от четката на художника. Тези азиатски лилии имат следните имена: Delta, Lady Alaine, Loretto, Unigunde.

Горски хибриди

Азиатски лилии - различни сортовеТези лилии с глави надолу, са идеални за отглеждане в климатични условия на средната зона. Не е необходимо да се пресаждат дълго време, в състояние да расте в продължение на десетилетие или повече... Тъй като не понася трансплантация, отнема много време да свикне с него, идеалното място е полусянка.

Цъфти на високо стъбло в края на юни. Височината на растението достига 160 см. Сортовете имат следните имена: Karuselis, Gay Lights, Kalna Karalis, Jaunie Varti.

Тръбни хибриди

В тази група има ненадеждни представители. В безснежна и студена зима те могат да умрат без мулч, да страдат от неочаквани късни студове през пролетта. По-често податливи на болести от гореспоменатите азиатски и горски хибриди... Следователно с течение на времето легло със засадени проби от тръбни лилии постепенно се изпразва, остават само най-издръжливите сортове, от които са получени тези хибриди, например Sargent. Тръбните лилии цъфтят в края на юли, разкривайки ароматни цветя.Сортове: Zemgales Zelts, Vecumnieki, Pink Perfection, група Golden Splendor.

Други хибриди на лилии

Някои групи от тези хибриди са маркирани с двубуквено съкращение, което показва от кръстосването на кои групи лилии са получени такива проби. Например: LO (Longiflorum x Oriental), LA (Longiflorum x Asiatic) и т.н. Последната група създава впечатление за непретенциозна и неизискваща грижа.отколкото подобен на азиатския. Те също цъфтят по едно и също време, размножаването е доста добро, сортовете са малко по-ниски от азиатските. По принцип цветята са като купа, сред минусите е тенденцията към избледняване. LA групата включва следните сортове: Evita, Suncrest, Royal Delight, Royal Mascarad.

Лилиите от групата OT се отличават с опияняващ аромат, опияняващ в началото на август. Тази група се нарича още хибриди на Orientpet. Растенията са наистина впечатляващи, тъй като имат силни и високи стъбла и огромни цветя. Растението расте много бавно, така че е необходимо много търпение. Засадени предимно в цветна градина на заден план зад ехинацея, които цъфтят почти по едно и също време. Може да се засажда зад високи здравец. Сред лилиите от групата OT се открояват: Джули Фоулис, Робърт Суонсън, нимфа, Vivendum, Blueberry Crush.

ТОП 10

Тръбните лилии изглеждат много интересниТочка номер две, ако си спомняте, твърди, че лилиите трябва да бъдат избрани така, че те да бъдат харесвани и комбинирани с други растения. Доста трудно е да се оценят лилиите, тъй като в една градина те могат да изглеждат хармонично, а в друга няма да се впишат в пейзажа... Ето защо е по-добре да обърнете внимание на такива параметри като декоративност и други характеристики, които се различават от другите, които поставят пробата над другите. Азиатските хибриди са на върха в списъка, тъй като за тях е лесно да се грижат и освен това се размножават добре, увеличавайки размера на градината.

Азиатска лилия, наречена Аарон, очарова със своите двойни бели цветя. Той върви добре и изглежда красиво на фона на сини цветя.

Зеленикаво жълт оттенък в Royal Fantasy lilyкойто принадлежи към групата LA. Възхитително цъфти в средата на лятото, когато по-късните азиатски лилии цъфтят. Височината му е около 60 см - не е най-масивната, така че е идеална за първия или втория план на цветна градина. Венчелистчетата на лилията са твърди, гроздът е плътен. Капките от роса придават особена красота.

Everita се откроява от светложълтите рози, която е отгледана от животновъда А. Круминс от Латвия. Първата година на отглеждане, тя не е особено красива, но след като разкрива цялата си красота.

Игриво, радостно и слънчево настроение задава жълтата лилия Утро на свободата, което означава „Утро на свободата“. Отгледан е от литовски животновъди. Бледооранжевият Донау, който принадлежи към групата на LA, има по-мек цвят. Това растение с цвете с форма на купа трябва да присъства в първите десет.

Оранжевият цвят е огнен и аз просто искам да го „притъмня“. За градина лилията Kriminaltango би била добър вариант, венчелистчетата й „носят“ тъмни петна. Сортовете Orange Art и Supertango са почти идентични. Червените лилии са доста причудливи, по-тъмни, "твърди" лилии растат по-добре. Цветето юдит цъфти доста късно, главите са насочени, което изглежда доста изящно, встрани. Растението е високо.

Красиви лилии - снимка на цветя
Лили хибрид - цветя с необичаен цвятОранжеви лилии - ярки цветове за градинатаЯрко червени лилии - кралиците на вашето цветно леглоЖълтите лилии също са много популярни сред домашните градинари.Цветно легло с лилии и други цветя е умно решение.Красива цветна градина може да се състои от лилии или различни видове растения.

Най-известните кестеняви същества са Dimension и Night Flye., последният има по-малки цветя. Два цвята са перфектно съчетани в едно цвете, чиято красота е непоклатима - това е гордостта на Netty. Той хармонично съчетава бяло и бордо. Сред азиатските хибриди това е може би най-зрелищното. Цветовете приличат на звезда, прикрепена към стъблото на удължени резници, следователно, въпреки факта, че пъпките се отварят плътно, гроздът не изглежда компресиран.

Розовите лилии имат редица недостатъци, така че е трудно да се открои един. Някои имат меки венчелистчета, които бързо се ронят, други са склонни да избледняват, трети получават ненужен жълтеникав оттенък. Но въпреки тези недостатъци, те все още не оставят никого безразличен поради романтичния си цвят.Сред тях е сортът Королева, поразителен със своите огромни цветя с ефектна форма и величествен склад.

Лилиите заместват цъфтежа на лалета и божури, те украсяват градината в момент, когато липсват декоративни цветя. Красивите култури от различни сортове ще зарадват окото, отколкото ще благодарят на домакинята за нейната любов и грижи.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.