Засаждане на лилии на открито през пролетта

Повечето домашни градинари бързо решават кои цветя да засадят на сайта. Лилиите са едно от популярните растения, които привличат вниманието с деликатния си и привлекателен външен вид. В допълнение, тяхното отглеждане не създава много проблеми на летния жител, тъй като през годините, през които това растение е култивирано у нас, много от тях са успели да се уверят в неговата непретенциозност.


В очакване на красивия цъфтеж на лилията през пролетта, много въпроси ще трябва да бъдат решени. И на първо място, ще трябва да осигурите на това растение подходящи грижи.

Лилия: характеристики на вида

Лили е един от интересните представители на семейство Liliaceae, което се отглежда като многогодишно растение. Докато расте образува се прави високи стъблаукрасени с малки лъскави листа. Съцветията на лилиите се различават в голямо разнообразие от форми, които могат да бъдат чашковидни, фуниевидни, звездовидни или камбановидни. Характерна особеност на растението е наличието на 6 удължени венчелистчета и същия брой тичинки.

Засаждаме лилии в земята през пролетта - правилата.Ако се обърнем към името на растението, то то може да се преведе като „напълно бяло“. Опитните градинари обаче знаят, че лилията днес може да има голямо разнообразие от нюанси: жълто, оранжево, червено, люляк, люляк, розово. Специален летните жители проявяват интерес към сортове с комбиниран цвят... При такива растения под земята се образуват едноетажна коренова система и луковица. Нещо повече, последният осигурява на растението необходимите хранителни вещества и в същото време действа като репродуктивен орган.

Избор на място за засаждане на лилии през пролетта в земята

Преди да започнете да засаждате лилии на постоянно място, трябва да решите на мястото, където ще го отглеждате. Тези цветя виреят най-добре в добре осветени места, защитени от вятъра.

След като разрешите този проблем, те започват да подготвят земята: за това сайтът трябва да бъде изкопан и остатъците от корените на други растения да бъдат премахнати. Като една от опциите, засаждането на лилии може да се извърши на цветна леха, където вече има други цъфтящи растения. Това няма как няма да повлияе на растежа и цъфтежа на лилиите... Но и тук трябва да обърнете внимание на „съседите“, заобиколени от лилията. Те не трябва да са твърде високи, в противен случай лилията ще получи сянка от тях. Имайки предвид това, не се препоръчва да избирате за засаждане на тази култура и места под дървета и храсти.

Кога да засаждате лилии?

Всеки начинаещ градинар знае, че растенията се засаждат през пролетта. Това правило може да се спазва при избора на времето за засаждане на лилии. Въпреки че могат да бъдат засадени в средата на есента, всичко зависи от личните предпочитания на производителя.

Схема за засаждане на градинска лилия - разстояние между луковицитеАко не бързате, тогава е най-добре да планирате засаждането на цветя през есента. По това време на годината времето е относително топло и поради това в почвата има достатъчно количество влага за растението се осигуряват оптимални условия за вкореняване. При такива условия вероятността за оцеляване на тази култура се увеличава.По този начин в южните райони на нашата страна тези цветя са най-добре засадени през октомври.

Но имайте предвид, че много сортове са предназначени за пролетно засаждане. Ето защо, преди да вземете окончателно решение, прочетете характеристиките на избрания от вас сорт.

Подготовка на почвата за лилии

Засаждането и грижите за цветя на открито трябва да се извършват в съответствие с правилата, но в много отношения крайният резултат зависи от това къде е решено да се засадят луковиците на лилиите.

Засаждането на лилии в сухи райони не се препоръчва. Поради тази причина е необходимо да изберете място, където има почва, което позволява на влагата да преминава добре. Сред сортовете лилии има много такива се чувстват комфортно на плодородни почвихарактеризираща се с висока влагопропускливост. През последните години обаче животновъдите успяха да получат нови сортове, които могат да растат добре в сухи и блатисти райони. Не се препоръчва обаче да се опитвате да отглеждате тези цветя в тежки глинести и солени почви.

Независимо от вида на почвата, която сте избрали за засаждане на луковици на лилия, имайте предвид, че във всеки случай ще трябва да се храните.

  • за тези цели можете да използвате торфени торове, хумус или изгнил компост в размер на една кофа на 1 кв. м.;
  • ако сте избрали място, където преобладават пясъчните примеси, тогава за да увеличите плодородието на почвата, можете да приложите фосфорно-калиеви торове в размер на 100 грама на 1 кв. м.

При засаждане е необходимо да се обърне внимание на нивото на киселинност на почвата: оптимално е, ако има алкална или слабо кисела реакция. Тези цветя няма да виреят в прекалено кисела среда. За да се премахне този недостатък, е необходимо да се добави дървесна пепел, варовик или креда към почвата в размер на 200-300 грама на 1 кв. м.

Засаждане на лилии в открит терен

Когато засаждате лилии през пролетта, е много важно да изберете най-подходящия момент. Препоръчително е да планирате тази дейност, когато е минала последната вълна от измръзване, но времето е относително топло и няма суша. Помислете за спецификата на вашия регион, тъй като във всяка е най-добре да засаждате луковици на лилии в земята по свое време.

Подготовка за кацане

Приготвянето на луковици на лилия изисква следните операции:

  • Луковици на градински лилии - какво да търсите при изборана първо място, е необходимо да сортирате луковиците, отхвърляйки посадъчен материал с признаци на повреда;
  • след като имате жизнеспособни екземпляри, трябва да премахнете цветните люспи от тях;
  • тогава луковиците трябва да се измият в разтвор на калиев перманганат или фон дьо тен.

Също толкова важно е да се определи правилно дълбочината на засаждане на луковицата. За да направите това, трябва да се съсредоточите върху вида на почвата, в която ще я засадите:

  • при засаждане в тежки почви малките луковици се заравят с 5-6 см, а големите - 13-16 см;
  • ако засаждането се извършва в рохкава почва, тогава дълбочината на потапяне в земята на луковиците трябва да бъде с 2-4 см повече, отколкото в предишния случай.

В края на всички операции по засаждане на лилии торенето се извършва с помощта на органични и минерални торове. По време на есенното засаждане на луковици, вие определено ще трябва да осигурите защитно покритие за цветното легло от сухи листа и изсипете слой пръст отгоре. Това ще помогне на цветята да оцелеят по-добре през зимата без щети.

Принципи на грижа

Определящият фактор, от който зависи развитието на лилии на открито, е поддържането на почвата влажна. Ето защо, по време на грижите, при определяне на времето за поливане, е необходимо да се съсредоточите върху състоянието на почвата. По време на суша поливането трябва да се извършва по-често, а през периода на валежите те могат да бъдат напълно изключени. Повечето ефективно поливане на растенията "в корена"... Но методът за повърхностно напояване не се препоръчва, тъй като вашите цветя могат да страдат от това. Много градинари често комбинират поливането с горната превръзка.

Градинските лилии цъфтят много красиво в градината.През първата година от живота след засаждането кълновете на лилиите се нуждаят от специално внимание, тъй като засега те остават слаби.За да се създадат благоприятни условия за развитие, е необходимо да се отрежат всички пъпки. Като правило цъфтежът изисква много енергия от растението и ако младите издънки са лишени от всички хранителни запаси през летния сезон, тогава има голям риск те да не оцелеят през зимата. Но, ако зимният студ не вреди на кълновете, тогава през втората и следващите години вероятно ще изчакате обилния цъфтеж на лилии.

През четвъртата година цъфтежът често става по-малко интензивен. Това може да се обясни като сигнал, че в културата липсват хранителни вещества. Растенията, които растат на мястото от пет години, могат да започнат да се размножават и трансплантират на ново място.

Заключение

Сред домашните градинари трудно може да се намерят такива, които не биха чували за лилии. Тези удивително нежни цветя привличат много градинари с външния си вид, така че няма нищо странно във факта, че тези растения често могат да бъдат намерени в парцелите. Лилиите се отглеждат и поради непретенциозността на тези цветя. И за това дори не се изискват специални уменияза придобиване на цветна цветна леха от тези растения.

Всичко, което се изисква от градинаря, е да се запознае със селскостопанската технология за отглеждане на тези декоративни растения и да спазва точно всички правила. Важно е всеки градинар да знаекога да засаждате тези цветя в земята, защото зависи от това колко бързо те могат да се вкоренят и да започнат да цъфтят.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.