Разкошни божури: видове, сортове и фотогалерия от красиви цветя

Почти всяка градина има красива цветна градина, която е украсена с божури, познати на мнозина с техните дъгови цветове. Това грандиозно растение с пухкави съцветия с форма на топка и двойни венчелистчета се счита за олицетворение на красотата в Китай. На снимката в нашата галерия можете да видите как красиво изглеждат бели, бледо розови, червени, лилави съцветия на фона на тъмнозелена зеленина.


Цветя на божур: снимка, основни характеристики

Божурите могат да бъдат храсти, храсти или дори тревисти растения. Те имат няколко стъбла, големи коренища и трилистни или перални листа... Листната плоча може да бъде тъмно зелена, тъмно лилава или синьо-сива.

Размерът на единичните съцветия на божури зависи от сорта и може да достигне диаметър от 15 до 15 см. Цветът им варира от бял до тъмночервен.

Класификация на божури - снимка

Всички божури са оформени като цвете са класифицирани в пет основни групи:

 1. Когато божурите цъфтятНедвойните божури са растение с прави стъбла, на върха на които се образуват красиви съцветия с различни цветове. Цветовете им се състоят от 5-10 големи венчелистчета, разположени в центъра на плодниците и множество тичинки със златист прашец.
 2. Полудвойните божури се отличават със своите буйни цветя, които се състоят от голям брой широки, големи венчелистчета.
 3. Махровите божури са растение с широки външни венчелистчета, разположени близо до центъра. Техните тичинки са скрити от венчелистчета или модифицирани в листенца.
 4. Анемиформните растения се отличават с широки венчелистчета, разположени в няколко реда и големи стаминиди в центъра на съцветието. Най-често стаминодите са жълти, но могат да имат и различен цвят.
 5. Японските божури са междинни растения между прости и двойни цветя. Техните тичинки от червен, розов или жълт цвят са модифицирани в стаминиди.

Според техните разновидности божурите се разделят на млечноцветни и хибридни... Всички те имат различен цвят и различна форма на съцветия.

Млечно-цветни божури: сортове, снимки

Цветята от този вид могат да бъдат двойно червени, розови или бели, анемични или японски по форма. Сред всички цветове най-популярни са белите божури с двойни цветя. На снимката можете да видите, че венчелистчетата им имат различни нюанси.

Сортове млечно цъфтящи бели божури:

 1. Сорт "Аве Мария" - растението е храст с височина 80 см, върху издънките на които цъфтят светлорозови цветя с диаметър 16 см.
 2. Сорт "Антарктида" се отличава с двойни чисто бели цветя, които достигат 13 см в диаметър и имат приятна миризма.
 3. Сортът "бяло платно" е храст с височина 90 см. Белите му пъпки имат кремава подсветка отвътре.
 4. Сорт "Bridel Ising" е растение с изправени стъбла с височина 70 см и бели двойни цветя с жълто осветление.
 5. Сортът Gladys Hodson се отличава с двойни кремообразни пъпки с розова форма с розов оттенък. Височината на храста достига един метър.
 6. Сорт "Duchesse de Nemours" е храст с височина 100 см. По издънките на растението се образуват подобни на корона двойни бели цветя с лимонов оттенък. Диаметърът на всяко цвете е 15 cm.
 7. Сортът "Ze Admiral" се отличава с големи пъпки, които са бели на цвят с проблясъци в пурпурен цвят. Височината на храста достига до 90 см.
 8. Сортът Karina Versan е висок храст с розови двойни цветя. Венчелистчетата, разположени по ръба, са кремообразни, а центърът на цветето е розов.
 9. Сортът Matchless Beauty е храст с височина 80 см. В началото на лятото върху него се отварят бели пъпки, обрамчени с широка жълта корона.
 10. Сортът Munglou се отличава със своите кремообразни цветя, които имат зелен блясък от вътрешната страна на стаминодите. Диаметърът на всяко съцветие е 18 cm.

Хибридни сортове божури - снимка

Китайците вярват, че цялата история на декоративното цветарство е започнала с отглеждането и отглеждането на божури в градините. Тези дискретни и изящни цветя растат добре на полусянка и практически не се поддържа от болести. Най-декоративните и популярни сред градинарите са следните сортове хибридни божури:

 1. Сортове и видове божуриХибридът Janice е къс храст със здрави стъбла и кремаво-алени средно големи цветя, венчелистчетата на които имат мрежест модел.
 2. Сортът Altai Novosti може да достигне височина от един и половина метра. Разтегнатите му мощни стъбла са покрити с красиви издълбани листа. На всяка издънка се образуват две или три пъпки с гофрирани венчелистчета с аметисто-карминов цвят.
 3. Хибрид "Атина" се отличава с цветя със сянка на слонова кост. На всички венчелистчета инсултите с кармин изглежда се превръщат в „пръски“. По време на цъфтежа техният тон може да се промени от кремав в бледо кремав.
 4. Сортът Аристократ е храст с височина до 70 см. В началото на лятото върху него се образуват червени пъпки, венчелистчетата на които се отличават със сребрист кант.
 5. Хибридът "Diana Parks" е растение с височина 70 см, върху чиито издънки цъфтят розови двойни цветя с червено-оранжев оттенък. Диаметърът на всяка отворена пъпка е 15 cm.
 6. Сорт "Балерина" принадлежи към междувидови хибриди и се отличава с бели двойни цветя със зеленикав оттенък.

Видове божури - снимка

По нищо не отстъпват по красота на хибридните растения, растящи в природата видове божури... Един от тях е коренът Мариин, който расте добре и цъфти прекрасно в много градински парцели. Цъфтежът му започва през май. На едно растение наведнъж могат да се образуват и цъфтят до 50 пъпки. Коренът от мариин се размножава лесно чрез семена, които се засяват през пролетта или преди зимата.

Освен известния божур Maryin корен, видовите растения включват:

 1. Сорт божурБожур "Рубле Плена" - растение с полукълбовидни двойни пъпки, състоящо се от лъскави тъмночервени венчелистчета.
 2. Сортът Rosea Plena се отличава с полукълбовидни цветни корони, които имат тъмно розов оттенък в началото на цъфтежа. С времето венчелистчетата им избледняват.
 3. Божур „Алба Плена“ е храст с височина 60 см, върху издънките на който се образуват и цъфтят бели полукълбовидни двойни цветя.

Цъфтящи красиви божури започва в началото на лятото... Този процес е придружен от прекрасен аромат на мед и жужене на пчели, които се въртят около пъпките. Огромни цъфнали цветя от различни цветове ще украсят всеки ъгъл на градината с изключителната си красота.

Красиви цветя божури
Божури - цветя на императораВидове божуриБожур градинско цветеКак изглежда божурВъншен вид на цвете божурБукет божуриКогато божурите цъфтятВидове божуриБожури - цветя на императораБожури - цветя на императораОтглеждане на божуриПопулярни сортове божуриЦъфтящи божуриБожури в градинатаНай-популярните сортове божуриКакви условия са необходими за отглеждане на божуриГрижа за цветя на божур

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.