Ранункулус засаждане и грижи на открито: съвети и снимки

Може да чувате за такова растение като ранункулус за първи път, но много от нашите производители са добре запознати с него. По-често това растение звучи като азиатско лютиче. За разлика от много други растения, той може да се отглежда не само на открито, но и в саксии у дома.


Много хора са привлечени от това растение с неговите цветя, които изглеждат много красиви. Това обяснява факта, че ранункулусът се използва широко като елемент на декора на дома. Освен това от него често се правят красиви букети.

Но все пак трябва да използвате това растение с повишено внимание поради неговата токсичност. Това се дължи на факта, че съставът на сока на азиатската лютичка съдържа голямо количество токсични вещества, чието продължително излагане може водят до тежко отравяне... В противен случай обаче няма проблеми с ранункулуса, тъй като всеки летен жител може да расте и да се грижи за него. Основното нещо е да се запознаете с нюансите на извършването на тези работи.

Азиатски методи за отглеждане на лютиче

Ако ще започнете да отглеждате ранункулус, първо трябва да вземете решение за метода на неговото размножаване.

От грудки

Как се отглежда ранункулусВъпреки че това растение се предлага от края на есента, не трябва да бързате да го купувате. Най-добре е да започнете да търсите посадъчен материал през февруари-март. Причината за това се крие в специалните условия за съхранение, които трябва да бъдат осигурени за клубените. По-конкретно, те трябва да се държат при умерена влажност и температура. при 15-18 градуса... Ако действителните условия за съхранение се различават от препоръчаните, азиатското лютиче ще загуби жизнеността си, поради което забавянията в появата на издънки са доста вероятни.

Клубените трябва да се грижат преди засаждането. За целта те трябва да се обръщат веднъж на няколко дни. Това ще създаде ефект на проветряване. След като сте решили да изчакате пролетта, за да купите цветя, трябва да знаете, че до този момент зад тях ще има опитни специалисти, които ще направят всичко възможно, за да гарантират, че посадъчният материал запазва жизнените си свойства.

Преди да засадите азиатското лютиче в земята, то трябва да се държи във влажна гъба за 4-5 часа. Ако имате съмнения относно качеството на придобития посадъчен материал, ще бъде полезно да въведете няколко капки калиев перманганат и стимулатор на растежа в тази течност. Клубените се засаждат в почва, оплодена с торф или черна почва. Също така трябва да поставите малко количество пясък и хумус в дупките.

Опитните градинари знаят, че най-доброто място за засаждане на ранункулус е в полусянка. Следователно ще бъде груба грешка, ако го засадите на площ, която ще бъде напълно защитена от светлина или отворена за ярки лъчи.

Като правило, преди да се появят първите издънки трябва да изчакате 1-2 месеца... Ето защо е по-добре да планирате засаждането в средата на април, когато преминат тежки студове. Азиатското лютиче навлиза във фазата на цъфтеж след три месеца от момента на засаждането.Въпреки това може да има забавяне, ако растенията не се грижат правилно. Например, ако има информация за бързи температурни промени, тогава цветята трябва да бъдат защитени с подслон от слама. Това не само ще ги спаси от студа, но и ще спомогне за по-икономично използване на влагата, съдържаща се в почвата, ако поливането е рядко.

От семена

Как се засажда ранункулусТози вид посадъчен материал има изключително ниска степен на кълняемост. Това е особено негативно повлияно от неподходящи условия за съхранение или грижи. Ако собственикът прави всичко в съответствие с препоръките, тогава можете да разчитате на образуването на цветя на едно растение от двадесет.

За засаждане се използват семена, събрани в началото до средата на лятото. Събирането на този посадъчен материал не е лесно, защото ранункулусът има много малки семена. Ето защо, ако направите небрежно движение, те лесно могат да се събудят до земята. Това може да се избегне чрез увиване на отворените пъпки с парче марля преди прибиране на реколтата, в което след това можете спокойно да изтръскате семената.

Докато дойде пролетта, този посадъчен материал трябва да се съхранява в сухо помещение при температура около +17 градуса.

Можете да посеете семена още през февруари: това ще изисква контейнери, например малки саксии, които трябва да се напълнят с подготвена торфена почва. Най-добре е обаче за тези цели използвайте градински кутиитъй като семената са доста малки и трудно се разпределят точно. Преди да дойде благоприятният момент за засаждане на азиатското лютиче в земята, трябва да се грижи правилно за него. Това може да се постигне чрез допълнително осветление със специален фитоламп, който е фиксиран над кутиите, като преди това ги е покрил със стъкло.

През април е време за бране и пресаждане на цветя на мястото. Върху тях е задължително да се постави слой слама или друг покривен материал, така че температурните колебания да не навредят на насажденията.

Осигуряване на цъфтеж

Лесно е да се грижите за азиатското лютиче. Това растение е неизискващо към влагата, затова е достатъчно да го поливате веднъж на 2-3 дни. Трябва обаче да обърнете внимание на факта, че в зоната на корените няма невпивана влага. Определете излишната влага възможно е от наличието на бял цвят по листата на растението. Може да се посочи и чрез пускане наскоро отворени цветни пъпки.

  • Колко дълго цъфти ранункулусРанункулусът се влияе негативно от прекомерната сухота. В този случай на повърхността на листата се появяват червени петна, пъпките не се отварят напълно и скоро отмират, не позволявайки на цветята да растат.
  • Компетентна грижа за ранункулуса и осигурява на кореновата система значително количество кислород. Следователно задължителна операция е разрохкването на почвата, което прави структурата й по-лека.
  • Освен това е необходимо редовно да се премахват плевелите и посевите от други сортове, които ще пречат на ранункулуса. Те могат да навредят и чрез унищожаване на деликатната коренова система на азиатското лютиче. В този случай растенията започват да отмират доста скоро.
  • В условията на нашата страна цъфтежът на ранункулус настъпва само ако торенето се извършва в необходимия обем. Те трябва да се носят приблизително на всеки две седмици. Не се препоръчва да се увеличава честотата на въвеждането им, защото в противен случай те ще бъдат прехранени и това ще провокира развитието на продължително заболяване.

В очакване на момента, когато стъблата образуват се увяхнали съцветия, те трябва да бъдат внимателно отстранени с остър нож или градински ножици. Това ще помогне да се изчисти мястото, където по-късно ще се образуват нови цветя. Наложително е да се извърши тази операция, тъй като в противен случай на азиатското лютиче може да не се образуват нови цветя.Тогава единственото нещо, с което той ще зарадва летния жител, са малки листа, но никой няма да изпита голямо естетическо удоволствие от това. Но такива ситуации са доста редки, така че, като правило, засаждането дава плодове: просто бъдете търпеливи и скоро ще видите колко красива може да бъде една азиатска лютиче.

След цъфтежа

Ранункулусът е многогодишно растение, поради което с настъпването на зимата той хибернира. За да излезете от това състояние, е необходимо околната температура да се повиши до +20 градуса. Когато се грижи за растението, собственикът трябва да премахне цялото изсъхнало стъбло през септември-октомври. След извършване на операцията клубените се нуждаят внимателно издърпайте от почвата.

  • Отглеждане на ранункулусЗа да избегнете нараняване на грудките, препоръчително е да използвате градинска лопата или специални инструменти, предназначени за внимателно извличане на малки грудки.
  • При избора на благоприятен момент за изкопаване на ранункулус е необходимо да се обърне внимание на околната температура: тази работа е необходимо да се прави през деня, когато температурата не пада под + 15 ... + 18 градуса.

След това клубените трябва да получат подходящи грижи, подобни на описаните по-горе. Но преди да съхранявате посадъчния материал, той трябва да бъде лекувани с фунгицид в рамките на 15-30 минути. Това трябва да се прави внимателно, за да не се повлияе коренището. Възможно е по време на извличането на грудките от земята да са все още мокри. В този случай ги оставете да лежат на сянка три дни. Най-добре е да използвате филмова оранжерия с перфорации за достъп на въздух за това.

С навлизането във фазата на зимен сън цветята придобиват повишена устойчивост на неблагоприятни условия, поради което могат да запазят своята жизнеспособност дори когато температурата спадне до 4-6 градуса. Тук обаче се предполага, че подобни температурни спадове ще бъдат краткотрайни.

Тъй като в южната част на страната през зимните месеци температурата е по-висока - 3 градуса на почвената повърхност, няма спешна нужда от извличане на азиатското лютиче от почвата, както и при засаждането му. Подготовката за зимата се състои в създаването на подслон от смърчови клони или паднали листа. Обикновено такова покритие осигурява надеждна защита на ранункулуса. до края на март-началото на април.

Придържайки се към горните препоръки, можете да отглеждате ранункулус, който няма да се различава от снимките, представени в голям брой на специализирани сайтове.

Вкъщи

Декорация на цветно легло от ранункулусСпоред много експерти, кацането цветя лютиче в ограничени пространства е препоръчително, ако искате да се наслаждавате на цъфтежа му в продължение на няколко години. Тази опция е интересна с това, че тези цветя са трудни за отглеждане в условията на руската сурова зима, тъй като те умират след две до три години. Условията на закрито създават по-благоприятни условия, така че растението реагира на грижите, като образува по-големи съцветия, които помагат да се украси стаята.

Достатъчно е да се придържате към всички препоръки, така че азиатската лютичка да запази жизнените си свойства и да ви зарадва с необичайно красиви цветя за 8-12 години.

  • Експертите препоръчват да се избират прозорци с изток и запад като място за отглеждане на цветя на ранункули у дома. В същото време е полезно да отвеждате растенията на южната страна поне няколко пъти седмично, на което растенията ще реагират чрез увеличаване на размера на съцветията.
  • Оптималната температура за отглеждане на азиатско лютиче в стайни условия е 15-22 градуса. Освен това неговите капки не трябва да надвишават 4-5 градуса през деня.
  • За да осигурите на растенията достатъчно количество влага, е необходимо да го поливате веднъж на 1-2 дни в малки количества.Не забравяйте да обърнете внимание на кореновата зона, която не трябва да е прекалено влажна. Всяка седмица азиатците трябва да подхранват лютичето, като добавят в почвата калиеви торове.

Когато последните цветя изчезнат с пристигането на есента, контейнерите с растения се изваждат за още тъмно хладно мястоза да могат да изсъхнат напълно. От този момент нататък ранункулусът няма да се нуждае от грижи, тъй като тук трябва да премахнете зелената маса.

Заключение

Ранункулусът е доста добре познато декоративно растение сред производителите на цветя. Много хора го отглеждат заради красивите съцветия, които се образуват по време на цъфтежа. Отглеждането на азиатското лютиче обаче е доста трудно, тъй като е необходимо не само постигнете високо сходство на семената, но също така създават благоприятни условия за началото на цъфтежа. Като се има предвид, че в региони, където има чести температурни спадове, не винаги е възможно да се получи желаният резултат, много собственици обмислят възможността за отглеждане на ранункулус на закрито. Такова решение не само значително опростява грижите му, но също така помага да се избегне преждевременната смърт на цветята.

Красиво цвете ранункулус
Сортове ранункулусЗасаждане на растения ranunculusЯрки цветове на ранункулусЗасаждане на ранкулиус в градинатаRanunculus домашно засажданеЗасаждане на ранункулус на откритоОтглеждане на цвете ранункулусКакво обича растението ранункулусРанункулус цъфтиОтглеждане на цвете ранункулусЗасаждане на ранкулиус в градинатаКакви са видовете ранункулусКак правилно да засадите цвете ранункулусРанункулус у дома: кацане

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.