Рододендрон: полезни свойства на растението, технология на отглеждане и грижи

Облаци от цъфтящи храсти от нежни пастелни и ярки цветове украсяват всяко място, било то парк, алея, склоновете на алпийски хълмове или градина в частен двор. Растението рододендрон принадлежи към семейство Хедър, за първи път е отгледано от английски собственици на къщи, някои го наричат ​​алпийска роза по отношение на красивото цвете.

Русия си позволи да бъде украсена с въздушно и облачно цвете едва през 18 век. Суровият климат на страната изплаши градинарите, но с течение на времето стана ясно, че растението се развива и расте без никакви проблеми, ако за него се създадат условия за съществуване.


Декоративни композиции от рододендрон

Групово кацане

За украса на зони за отдих, паркове, алеи, засаждане на цветя в групово подреждане, ефектни растения подчертават ръбовете на пътеки, тревни площи... Цветето обича влажни места, така че рододендрони се отглеждат по бреговете на изкуствени резервоари в Московска област. Засаждането и поддръжката е без усилия и паркът създава величествена атмосфера. Оригиналните ограждащи граници са създадени от масата цъфтящи растения.

Когато създавате декоративни групи, не смесвайте вечнозелени храсти с цветни екземпляри. Високите растения са поставени в центъра на композицията, а маломерните видове подчертават по краищата. Любима техника на дизайнерите е комбинация от иглолистни дървета с ярки рододендрони. Когато декорират хълмове, жив плет, те се опитват да комбинират разнообразни цветови нюанси, подобни на мащаба. Лилави, розови и бели цветове прекрасно се отправят един към друг. Подредбата на жълти, оранжеви и червени храсти, която перфектно допълва интериора, създава усещането за светла почивка. Снимки на цветя на рододендрон са показани по-долу.

Единични кацания

Красиви разпръснати храсти засадени сами за украса на морава или подчертаване на високо дърво. Такъв луксозен храст изглежда страхотно близо до пейка, маса, беседка, вдишване в къщата. Счита се за добра дизайнерска техника за отглеждане на рододендрони в отделни големи саксии или контейнери, които се преместват според нуждите, за да украсят различни части на двора или градината.

Най-често срещаните сортове компактни храсти се отглеждат в отделни саксии, например рододендронът Кусински и различни вечнозелени видове. Някои сортове се отглеждат за индустриална резитба, отрязаните клони се съхраняват 20 дни, без да губят декоративния ефект.

Полезни свойства на растението

Образуване и трансплантация на рододендронНякои видове цветя са полезни за човешкото тяло. Те включват типове:

 • Даурски;
 • Кавказки;
 • Златен;
 • Жълто;
 • Шлипенбах.

Високото съдържание на аскорбинова киселина в листата на рододендрон позволява използвайте отвари от билки при възстановяване на имунитета... Но листата на растението се използват с повишено внимание, тъй като съдържат токсични вещества, които увреждат човешкото тяло. За лечение на сърдечни заболявания, съдови аномалии, епилепсия, ставен ревматизъм се приготвя запарка от супена лъжица билки в чаша вряща вода. Това лекарство, при постоянна употреба, премахва течността от тялото, нормализира сърдечния ритъм, намалява задуха и помага за преодоляване на настинки.

Противопоказания за прием на лекарството вътре

Има някои причини за приема на лекарството. не можете да използвате растението за медицински цели:

 • тялото на детето не понася лекарства от растението;
 • бременните жени реагират зле на отвари и настойки от цветя;
 • хората, страдащи от бъбречно заболяване и имащи некротични промени в телесните тъкани, се лекуват по друг начин.

Преди да използват лечебни инфузии от билка рододендрон, те се консултират с лекар за консултация, дори ако горните отклонения от стандартното състояние не се открият визуално.

Технология на отглеждане на рододендрон

Засаждане на почва

Как изглежда цветето на рододендрон?Те започват да обработват цветето през пролетта, ранното засаждане в земята дава на растението време за адаптация и вкореняване. Ако сортът има затворена коренова система, тогава цветето слиза по-късно... За целта подгответе лехи с кисели, рохкави почви, богати на хумус. Като субстрат се използва смес от торф, листна пръст, паднали игли, добавят се минерални торове. Снимки на растението могат да се видят в Интернет.

Растението се засажда в ями с ширина до 70 см до дълбочина 40 см. В тежки глинести почви растението е заровено по-малко, само с 20 см, докато дупката се разширява до 1,2 м. Преди това мястото за засаждане се запълва с предварително подготвен торф или субстрат, чието рН е 4,0-5,0. смеси се препоръчват за отглеждане:

 • кисел торф, почва с игли и зеленина, крайбрежен пясък в съотношение 3: 3: 1;
 • дървени стърготини, кисел торф, речен пясък в разтвор 1: 2: 1;
 • кисел торф, запечени игли, дървени стърготини, речен пясък в консистенция 2: 1: 1: 1.

Всички смеси са обогатени с минерални торове (170-220 g на кубичен метър), към тях се добавя сяра в количество 50-60 години. Ако киселинността на почвата е недостатъчна, тогава тя се подкислява с неразредена сярна киселина, която се добавя в количество от 1 ml на 10 литра вода. Използват се оцетна, лимонена, оксалова и други киселини (4 g на 10 l течност).

Като окислител е оправдано използването на електролит от батерии, който се добавя в количество от 20 ml на 10 литра вода. В допълнение към киселината, електролитът съдържа сяра, която допълнително обогатява почвата. Не засаждайте растения в чист торф или смес от торф и игли. Този микс е лош проводник на влага към кореновата система. Преди засаждане в почвата, долната част на растението се поставя в съд с вода и изчакайте, докато въздушните мехурчета престанат да се издигат на повърхността, след тази процедура храстът е готов за засаждане.

Отпуснете местоположението

Как да подрязваме храст от рододендронПредставители на сортовете Жълто, Японско, Шлипенбах изгарят на силното слънце в средните и южните райони, така че са покрити с щитове отстрани на преките лъчи. Сортовете, които са устойчиви на топлина, но се страхуват от вятъра - Клееви, розови и канадски след лятото, в началото на есента трябва да бъдат защитени от изкуствено изградени колиби от проникващите течения на студен въздух. Оптималното място за засаждане на храсти на растението е североизточната и северната повърхност на склоновете в Русия и Украйна.

В северните условия на сурова зима те засадиха устойчиви на замръзване сортове растения: Sharp, Ledebura, Daursky, Sikhotinsky, способни да пренасят температури до 40 градуса под нулата, без да замръзват.

Невъзможно е да се постави рододендрон до растящи липи, кленове, кестени, брези, върби, такива насаждения имат пагубен ефект върху развитието на цветята.Тези дървета активно изсмукват влагата от почвата, храстът, който не получава достатъчно влага, ще умре. Оптималното е съседството на иглолистни насаждения или плододаващи дървета, но короните им не трябва да засенчват рододендрона.

Цветята растат добре във влажни почви, но излишната влага, например в заблатени райони, се отстранява с помощта на дренажна система. Храстите се засаждат във високи лехи, ако има заплаха от пролетно наводнение и частично наводняване на мястото. Издигането над нивото на течността трябва да бъде най-малко 15 см, краищата на леглата са фиксирани с камъни, сред които цъфтящите храсти изглеждат много живописни.

Грижа за грижите

Правила за засаждане и грижи за рододендронАко засаждането се извършва технологично правилно, грижата за растението няма да бъде трудна. Основната е осигуряване на правилно поливане... Използвайте мека вода, без голямо количество разтворени соли. Плевелите около храста се отстраняват внимателно, те се изваждат. Инструментите за култивиране не се използват, за да не се повредят близките корени.

Бушът се подхранва през май, юни, разтвори от течни минерални торове, предназначени за този вид растения, се използват за напояване. Ефективно е използването на популярната превръзка Kemira-universal, чиито сухи гранули се поставят под храста. В края на сезона на хранене, през последното десетилетие на юни, растението се полива с приготвен разтвор на калиев сулфат. Към кофа вода със стайна температура супена лъжица тор се разтваря... Това количество е достатъчно за напояване на квадратен метър от площта за засаждане на младите растения. Възрастните растения се поливат с вода с разтворени в нея 2 с.л. л. калиев сулфат. Това приключва периода на оплождане.

Подрязването на рододендрона за подобряване на отглеждането не е задължително, но се прави, за да се създаде декоративна форма на храст веднага след началото на цъфтежа. В началото на юни те се отърват от ненужните коренови издънки и твърде удължените издънки, в процеса на напускане изсушените и повредени клони на растението се отрязват. Декоративното подрязване на храста забавя периода на поява на първите цветя и забавя растежа до известна степен. Бързо растящите видове понасят най-добре резитбата. Избледнели пъпки растенията се отстраняват, запазвайки аксиларните пъпки, операцията ускорява растежа и поддържа буен цъфтеж през следващите години.

Качество на напоителната вода

Естествените влажни условия в планините предполагат, че растението обича да пръска храст с листа и цветя. Поливането на рододендрона трябва да става внимателно, но умерено. Важна роля играе киселинността на водата за напояване, която не надвишава стойността на 4-5. Речната вода със стайна температура или събраната влага след дъжд е подходяща за тези цели. Използването на артезианска или чешмяна течност, обогатена с магнезиеви и калциеви соли, постепенно ще запуши почвата и храстите ще загубят привлекателния си вид.

Така че рододендронът да се развива и да радва окото с красив цъфтеж, използвайте подкиселена вода за напояване:

 • лимонената киселина се разрежда в количество 3-4 грама на 10 литра вода;
 • половин чаша оцет се разрежда в кофа с вода;

Интензивността на поливането се увеличава през периода на цъфтеж. При суха есен без дъжд растението се полива обилно, което ще бъде решаващ фактор за доброто зимуване. При сухо и горещо лятно време рододендронът се напръсква с капково напояване, опитвайки се да предотврати падането на слънчевите лъчи върху листата по това време.

Размножаване на храсти

Как правилно да се грижим за рододендронМного непретенциозно растение по отношение на възпроизводството, то се извършва чрез семена, компенсации, присаждане, разделяне, резници. Семената на растението се засяват на повърхността на почвата, ако падне на дълбочина дори сантиметър, тогава растението няма да расте. Издънките се появяват на храста след 12-20 дни, което зависи от сорта на семената, които се различават в различните темпове на поникване и покълване.

След появата на издънки, разсадът се трансплантира в отделни контейнери, се извършва дренаж към кореновата система за постоянен достъп на въздух.Поливането се извършва през мрежа или чрез пръскане, впоследствие покрити със стъклени съдове, за да се поддържа влагата на почвата в стайни условия. Стъклените капаци се отстраняват няколко пъти на ден, за да се предотврати гниене. Контейнерите с разсад се поставят на светло място, но без изгаряща слънчева светлина. През първата година на растеж, разсадът се издига на 5 см височина, някои сортове дават разклонение.

Дългоочакван цъфтеж започва 3-10 години след засаждането, времето на поява на пъпки зависи от сорта. Ако говорим за вегетативно деление, тогава цъфтежът се наблюдава още през втората - третата година, кореновата система на резниците се развива за 1,5-2 месеца. Вкореняването на резници и активният растеж се осигурява чрез правилно поливане, пръскане, загряване и грижи. Трансплантацията на развити резници се извършва през есента. Резниците зимуват при стайна температура от около 5 ° C, например в затворени веранди или оранжерии.

През пролетта те се гмуркат в почвата, използвайки земята, позната на рододендроните. Изрязването дава малък брой храсти и при разделяне на храст се получава ограничено количество. Ето защо, ако искате да украсите голяма повърхност на градина или парк, тогава размножаването със семена е за предпочитане. След присаждането на растението на същия храст често можете да видите цъфтящи цветя с различни нюанси.

Зимуващи растения

Рододендрон Азалия.Някои широколистни видове рододендрон посочени като зимоустойчиви сортове и не изискват допълнителен подслон за зимата. Увийте само гърлото на храста. Вечнозелените рододендрони покриват, през зимата те не замръзват толкова, колкото изсъхват, поради което се нуждаят от защита от вятъра и слънцето. Растенията се отварят след затопляне и размразяване на почвата.

За украса на малък частен двор в магазина се купуват развити храсти, които се вкореняват добре и носят радост с цъфтежа през първата година.

Рододендрони и техните грижи
Образуване и трансплантация на рододендронКакви условия обича рододендронът?Отглеждане на рододендрон в градинатаИме на цвете рододендронСортове на рододендронРододендрон видовеРододендрон розовОбразуване и трансплантация на рододендронПресаждане и поливане на рододендронОбразуване на храст от рододендронКакви условия са необходими за отглеждане на рододендронРододендрон розовУсловия за отглеждане на рододендрон

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.