Засаждане и грижи за градински рододендрон: съвети, снимки

Струва си да се обърне внимание на рододендрона, защото не всички градинари знаят как правилно да го отглеждат на сайта. Това е доста сложен процес с много трикове. Ако решите да придобиете това декоративно растение, първото нещо, което трябва да разберете, е, че рододендронът е много капризно растение. Доста често замръзва през зимата. Ако обаче се грижите за него правилно, като се вземат предвид характеристиките на растението, тогава това многогодишно растение няма да създаде големи проблеми.


Избор на посадъчен материал

Преди да пристъпите към засаждане на рододендрон, няма да навреди на начинаещите производители да разберат какво е отгледало това растение няколко зимоустойчиви вида... Ако разчитате на опита на градинарите, най-добре е да отглеждате следните сортове на сайта:

 • широколистен шлипенбах;
 • Японски рододендрон;
 • катевбин.

По този начин, ако искате да получите висококачествен посадъчен материал, тогава трябва да бъдете особено внимателни на мястото на покупката. Най-добре е да се свържете със специализирани разсадници, където те не само ще могат да ви предложат желания сорт рододендрон, но и ще дадат препоръки за грижата за него.

Не се изкушавайте от възможността да закупите това растение от спонтанния пазар. Много от местните продавачи често не могат да кажат какво точно продават. И дори ако закупеният разсад може да цъфти през лятото и да украси градината ви, най-вероятно няма да оцелее през зимата и ще трябва да търсите отново посадъчен материал.

Кацане

Рододендрон: засаждане, грижи и отглежданеПредвид трудните климатични условия на страната ни, най-добре е да засаждате храсти през всеки есенен месец... Ако сте планирали това събитие за пролетта, препоръчително е да засадите рододендрон през април и май. Тази препоръка не е дадена случайно, тъй като по това време на годината развитието на цветята приключва и младите растения имат време да станат по-силни.

Опитните производители на цветя могат да си позволят да не спазват това правило и да засаждат по всяко време. Основното е, че е минало много време между избрания момент на засаждане и фазата на цъфтеж и бутонизация. Всъщност през този период централата трябва да изразходва много енергия, особено когато става въпрос за изграждане на зелена маса.

Подготовка на почвата

За да засадите рододендрон, трябва да изберете подходящо място, което трябва да бъде защитен от ветрове и пряка слънчева светлина... Земята трябва да се полива, а кореновата система на растението също да се навлажни.

Всички начинаещи производители на цветя трябва да разберат, че транспортирането няма да се превърне в сериозен тест за растението, ако първо се полива добре с топла вода.

Ако влагата в земята не е била достатъчна и бучката е изсъхнала, преди да засадите храста, трябва да направите следното: той трябва да се остави във вода за няколко часа, така че да получи необходимото количество влага.

За да засадите рододендрон, ще трябва да подготвите яма за засаждане: тя трябва да бъде 2 пъти по-голяма от дълбочината и ширината на кореновата топка. Първо се наливат там специално приготвена смес, за които се използват следните компоненти, взети в равни количества:

 • хедър земя;
 • торф сфагнум;
 • широколистна почва;
 • изгнил оборски тор;
 • хумус;
 • борови иглички.

Тази смес се използва в размер на 1/3 от обема на дупката, останалото пространство се запълва със земя, която се е образувала по време на изкопаването на дупката. Можете да подготвите яма за рододендрон не само непосредствено преди засаждането, но и по време на извън сезона, който пада през пролетта и есента.

Препоръки за засаждане

За да може засаждането на рододендрон в Урал да се осъществи без усложнения, е необходимо по време на неговото изпълнение следвайте определени препоръки.

 • Възхищавайте се на цъфтежа на рододендронислед прехвърляне на растението в дупката за засаждане, то трябва да бъде поставено строго вертикално. Пространството около кореновата система трябва да се запълни с останалия субстрат и да се набие, за да се избегнат кухини в почвата;
 • освен това трябва да се погрижите за създаването на висококачествен дренаж, благодарение на който проблемът за отстраняване на излишната влага от коренището и осигуряването му с кислород ще бъде ефективно решен;
 • по време на засаждането почвата в кореновата зона трябва да се мулчира със слой от 5 см. Тази операция завършва с обилно поливане - влагата трябва да проникне на дълбочина 20 см. Като материал за мулчиране могат да се използват листа, игли или торф. Важно е да се спазва точната процедура: първо се полага мулчът и едва след това се извършва обилно поливане;
 • понякога рододендрон трябва да се засажда през периода на цъфтеж. В този случай първо трябва да отрежете част от пъпките му. Ако ямите за засаждане са разположени на достатъчно голямо разстояние една от друга, тогава колчетата трябва да се забият в земята, така че силните ветрове да не изваждат слабо вкоренени растения. Когато времето, необходимо за вкореняване, изтече, опорите се премахват.

Грижа

След приключване на засаждането на рододендрона на открито, те започват да извършват дейности в рамките на грижите за растенията. Основните са пръскане, подхранване и оформяне на храст... Много полезна операция е плевенето на почвата в кореновата зона, което помага да се предпази растението от плевели.

По принцип рододендронът не се нуждае от специални грижи, ако всички правила са били спазени по време на засаждането, а в края коренната зона е мулчирана. Подобна операция, която е задължителна за повечето растения, като разрохкване на почвата, не се препоръчва за рододендрон. Освен това може да му навреди, тъй като може да увреди кореновата система.

Поливане

Рододендрони в градинатаДоста е лесно да се грижите за рододендрон по време на поливане. Особено е необходимо растенията да се пръскат редовно през първата година след пресаждането, тъй като те трябва да създадат благоприятни условия за вкореняване. Растението изпитва най-голяма нужда от влага в горещите дни. Подсказка, че на растението липсва влага, може да даде самото цвете: през такива периоди тургорът изчезва и листата стават матирани... Пръскането на листата има малък ефект върху поддържането на оптимално ниво на влага, така че тази процедура може да се извършва сравнително рядко.

Ако през първата година от живота след засаждането растението получава по-малко влага, тогава то започва да реагира много чувствително. В същото време прекомерната влага на почвата не е от полза за растението, тъй като това прави невъзможно корените да получават необходимото количество кислород. Това може да се определи от това как листата на храста започват да падат и пожълтяват. Оперативна мярка за застояла влага е разрохкването на почвата на малка дълбочина. След него трябва да изчакате известно време, за да може почвата да изсъхне добре.

За да може рододендронът да се чувства добре след засаждането, е необходимо да се реши с правилния режим на напояване... До голяма степен се определя от твърдостта на почвата, върху която расте цветето, както и от метеорологичните условия.

Поливането трябва да става само с подкиселена и мека вода. По време на активния вегетационен период поливането трябва да се увеличи.Ако растението получи достатъчно влага през летния сезон, то ще има по-голям шанс да толерира добре зимната суша.

Мулчиране

Много от наличните материали могат да се използват за защита на повърхностния слой на почвата от повишено изпаряване на влагата, с изключение на листата от кестен. Факт е, че по време на разлагането те увеличават алкалността на почвата и това силно уврежда рододендроните, които се нуждаят от кисела почва. Също така трябва правилно да определите дебелината на мулчиращия слой и за това те се ръководят от размера на растенията.

С височина на цвете до 50 см, можете да се ограничите до слой мулч от 4-6 см. За по-високи екземпляри слой мулч се увеличава до 10-15 см. Ако се отглеждат високи растения до 2 метра, тогава мулчът трябва да бъде положен върху повърхността на почвата със слой от 30 см. С настъпването на пролетта той е напълно отстранен.

Подрязване

Колко дълго цъфтят рододендронитеПолагането на правилни грижи за вашия рододендрон изисква редовно подрязване. Тези растения първоначално имат правилната форма. Следователно трябва да се вземат мерки само по отношение на младите растения - за това те прищипват място до централната пъпка, което ще помогне за формирането на правилната корона. Пълната резитба се извършва само ако растението има много голяма корона.

Необходимо е да се премахнат клони с диаметър 24 см. В края на операцията секциите трябва да бъдат обработени с наличните материали под ръка. Можете да използвате маслена боя, а при липса на нея, градински лак, който ще помогне да се избегне инфекция на растението.

Подхранване

Още през първата година от живота след засаждането торовете трябва да се внасят в почвата. Като се има предвид младата възраст на храста, храненето се извършва на малки порции в течна форма. Има група признаци, по които можете да определите, че растението се нуждае от оплождане:

 • изсветляваща зеленина;
 • намаляване на растежа на леторастите;
 • избледняващ гланц;
 • падаща зеленина;
 • липса на пъпки.

Най-често храненето се извършва с полуизгнил оборски тор.

Преди да приложите органични торове върху почвата, оставете я да престои няколко дни, за да се активира микробиологични процеси... Градинарите най-често използват суперфосфат като минерални торове.

Можете да започнете да се храните само след добро поливане, което ще помогне да се предпази кореновата система от изгаряния.

Опитните градинари често прибягват до следните видове торове, за да придадат необходимата киселинност на почвата:

 • калиев нитрат или сулфат;
 • амониев сулфат;
 • суперфосфат;
 • магнезиев сулфат.

За първи път подхранването се извършва в началото на пролетта и те се приключват преди началото на август.

Зимуване

Сред другите мерки за грижа за градинските рододендрони е важно и зимуването, от което цъфтежът на растението зависи от следващата година. Като подслон можете да използвате покривен материал или да направите друг рамков заслон. Най-голяма вреда на рододендроните носят силните зимни ветрове и дебел слой сняг. За да се предпазят от тези външни фактори, градинарите организират специални къщи, използвайки полиуретан или полипропиленова пяна за тяхното производство.

Можете да определите благоприятния момент, когато подслонът може да бъде премахнат от температурата на околната среда: тя трябва да се затопли до + 10 градуса. при по-ниски температури си струва да отложите изваждането на растението от приюта, тъй като в противен случай то може да пострада.

Най-често приютите се премахват още през април, следователно младите листа ще бъдат идеално подготвени за първите слънчеви лъчи. През този период рододендронът излиза от латентност и поради това нуждата му от влага се увеличава.

Необходимо е да почистите подслона при облачно време. Ако това се направи твърде късно, тогава растението може да поддържа. Обикновено рододендроните се подслоняват за зимата в средата на ноември. Обикновено към този момент вече няма загряване и температурата на въздуха започва да намалява от ден на ден.

Заключение

Как се използват рододендроните в градинския дизайнРододендронът има много фенове сред градинарите. Поради това мнозина биха искали да знаят за особеностите на отглеждането му на открито. Този въпрос е особено важен с оглед на факта, че в условията на суровата руска зима, което не е необичайно за регионите на Сибирския регион, не е толкова лесно да се отглежда като многогодишно растение. Всеки негов жител знае това дори през май има студове, така че лятото е много кратко.

Знаейки обаче правилата на селскостопанските техники за засаждане и грижи за това растение, можете да се наслаждавате на цъфтежа на това красиво растение по нашите географски ширини всеки сезон. За да направите това, трябва да обръщате голямо внимание на растението на всеки етап от живота му и да извършвате подходящи дейности, на които цветето със сигурност ще отговори с пъстър и ярък цъфтеж.

Но не трябва да забравяме, че не всичко зависи от напускането. Когато отглеждате рододендрон в Сибир, е много важно да изберете сорт, устойчив на замръзване, така че да може да издържи добре на зимните студове и през пролетта да започне да цъфти без забавяне. Тогава грижовен градинар ще бъде възнаграден за всичките си усилия, които ще покаже по време на отглеждането на рододендрон.

Градински рододендрон
Рододендрони в градинатаРододендрон: засаждане, грижи и отглежданеБуен храст от рододендронЦъфтящ храст от рододендронЗасаждане и избор на място за рододендронГрадински храсти рододендронКолко дълго цъфти рододендронРододендрони в градинатаПериод на цъфтеж на рододендронГрадински рододендронРододендрон на мястоРододендрон: засаждане, грижи и отглежданеОтглеждане на рододендронКак се полива рододендрон

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.