Какво е скраб от рози - описание на сорта

Розата е цвете, познато по целия свят, което расте в различни климатични условия. Съвременните животновъди се стремят да дадат на сортовете зимна устойчивост. За да оцелее розовият храст в географски ширини на север от средното, трябва допълнително да ги покриете за зимата.


Шрабите са нововъзникваща градинска група рози, които са устойчиви на замръзване. Това име се появява през 1965 г., както първите представители на класификацията. Те бяха изненадани от голямата си декоративност и устойчивост на хладен климат. Например, канадска роза толерира температури от 40 градуса под нулата.

Какво е роза - ексфолиант

Думата храст преведено от английски като храст... Тази група се счита за новите паркови рози. Сортовете, които не могат да бъдат включени в други групи градински рози, се наричат ​​ексфолианти. При тях зимната издръжливост се комбинира с декоративност, а също така има устойчивост на гъбички и други заболявания. Храстите са представени в много различни форми: високи, ниски, пълзящи, растящи под формата на фонтан. Отначало те са били известни в две форми: като храст и като полуусукана роза. Но името на групата е храстова роза, тоест ексфолиант, все още е доста произволно. Защото всяка роза е храст.

Описание на растението

Как расте скрабът от розиС голямо разнообразие от характеристики: външен вид, форма и цвят на цветята, храстите се отличават с дълъг цъфтеж от началото на лятото до есента. Има разновидности на ексфолианти, които цъфтят веднъж, но повечето показват способността да цъфтят отново. Много сортове имат плодов или мускусен аромат, когато цъфтят. Други сортове се различават по размера на храста, който може да нарасне до два метра. Но общата разлика е устойчивост на болести и мразовит климат... Въпреки че се нуждаят от подслон през зимата, те не са толкова силно защитени като другите групи.

Понякога храстова роза се нарича полукатерене, особено в Русия. Но поддръжката обикновено не се използва. В групата влизат и други сортове, които растат прави или клекнали, пълзящи - почвена покривка. И така, розата вихура, внесена от Япония, има издънки до пет метра, на които в съцветие растат няколко цветя. Това пълзящо растение може да се кръстосва с други видове. Пълзящи почвопокривни рози украсяват градината, са склонни да растат и частично унищожават плевелите.

Пейзажната роза се отличава с храсти с висящи издънки, понякога достигащи размери до един и половина метра. Обилен цъфтеж продължава до зимата, първата слана.

Розите са храсти, тоест храсти, са от следните разновидности:

 • Английски рози, пейзаж, пейзаж. Сред тях е носталгичната поредица на Остин.
 • Френски и немски, също пейзажен, романтичен.
 • Канадските рози са зимоустойчиви сортове.
 • Розите на почвеното покритие имат до 5 подгрупи. Те са ниски и високи пълзящи, както и малки и големи увиснали.
 • Ремонтирани храсти, с многократен или многократен цъфтеж.

Формата на цветята е различна, както двойни, така и обикновени, под формата на съцветия или с единичен бокал... Цветът на венчелистчетата също се характеризира с широк и разнообразен спектър. Класификацията на розите, включително ексфолиантите, продължава да се развива. Храстовите рози включват много подгрупи, характеристиките и характеристиките на които не са посочени.

Засаждане и напускане

Отглеждането на шраби не е трудно, дори начинаещите могат да се справят с това. Такива рози са непретенциозни, те се намират в градината, парка, както в едно копие, така и в декоративни групи. Във всеки случай те изглеждат много красиви и впечатляващи.

Къде и как да кацнем?

Как изглежда скрабът от рози?Храстовите рози се засаждат в центъра на цветното легло, на тревни площи или просто на видно място. Когато поставяте група рози, трябва да поддържате разстояние между отделните храсти от половин метър до два метра. Бушът може да бъде повече или по-малко широк, с много различни размери, в зависимост от сорта.

Граници или групи от 5 храста изглеждат много впечатляващи, особено ако розите цъфтят дълго време. Те правят топки от цъфтящи храсти скрабовете се наричат ​​фонтанени рози... Отделно засадените храсти изискват избора на сорт за декоративни качества, където наличието на аромат играе важна роля. Малки храсти се засаждат отстрани до големи храсти.

Сортовете за отглеждане на почвено покритие са подходящи за засаждане по склонове, скалисти терени. В градината те могат да бъдат засадени почти навсякъде, а те също растат на веранди, балкони. Те или създават „розови килими“, или правят стрели под формата на каскади, висящи от багажника. Но преди засаждането трябва предварително да разберете размера на растение за възрастни и да спазвате разстоянието между храстите. По този начин скрабовете могат да се използват за засаждане на участъци от земята както хоризонтално, така и вертикално.

Грижи - общи правила

Нужди от грижи спазвайте следните прости правила.

 • По време на мразовития сезон храстът трябва да бъде лесно покрит, особено в ранните години, когато растението просто се адаптира. Земята е "увита" на значителна височина. Дълго издънка е наведено надолу, закрепено. Еловите клони се полагат под стъблата, така че розата да не влиза в контакт с вода. Покрийте със специален материал и поръсете с пръст за фиксиране.
 • Може да е необходима опора в зависимост от формата на храста.
 • Размножаването става чрез резници. И с помощта на присаждане можете да получите още по-устойчив на замръзване сорт. В този случай ще трябва да се премахне дивият растеж, в противен случай растението ще изглежда като шипка.
 • Поливайте своевременно, особено през лятото, в корена, без да попадате върху листата. Времето за поливане е сутрин или вечер.
 • Подрязвайте леко.
 • Наторявайте, подхранвайте с фосфор и калций. През есента нанесете поташ тор за подобряване на дървесината.
 • Препоръчвайте плевелите, особено през пролетта, преди да прераснат.
 • Проверете за вредители и се борете, ако бъдат открити.

Относно ексфолиантите за подрязване

Описание на скраб от розиНеобходимо е да се спрем по-подробно на методите за подрязване на ексфолиантите, като най-трудния етап от грижите. Подрязването се извършва, за да се образува храст. и премахване на слаби части за подобряване на растежа. Всички методи за фигуриране се отличават с умереност и зависят от вида на розата. Подрязването започва след топене на снега през април или по време на засаждането.

Подбираме до 5 стъбла, различни по сила, на които има до 8 пъпки. Необходимо е през зимата да се отстраняват слабите, повредени и мъртви стъбла. И също така отсечете малко нормалните, за да се развият по-добре. Ако стъблото е повече от метър, тогава отрежете от 40 см до половината. Отстрани също изрежете до половината от дължината или 2/3, ако те бяха с размер 40 см. Необходимо е умерено подрязване, тъй като пъпките в храстите се събуждат за доста дълго време в сравнение с други рози. По тази причина пъпките не реагират много добре на силно скъсяване на клоните, те могат да реагират със слаб цъфтеж. И с малко резитба цъфтежът става по-обилен, развива се клон от втори ред.

След 5 години се извършва подмладяване, като силно се режат стари клони и 1/4 - млади. Можете да се ограничите само до резитба за санитарни цели и подмладяване.През есента младите издънки не са много късо отрязани, които се отличават с воднистост, така че да не измръзват.

Декоративна стойност и сортове

Използвайки различни видове ексфолианти, те извършват хоризонтална или вертикална декорация на зони за отдих и градини. Особено внимание се обръща на размера. Храсти украсяват стените с цъфтеж с различни цветове, подпори под формата на решетки, ако се изкачват. Живите плетове са много красиви. През лятото храстите миришат на въздуха, през есента изглеждат красиви заради узрелите плодове на храста. Тези плодове могат да се използват като отвари, богати на витамин С. Птиците ги ядат охотно.

Използвайки различни цветове на розите, те правят контрасти и плавни преходи на тонове. В контейнера ексфолиантите също се вкореняват и растат на балкони; от тях могат да се направят декоративни слоеве.

Сортове - представители

Подрязване на ексфолиант от розаНапример, Bonanza е роза с оранжев цвят, пъпките са червени по краищата. Оранжевите венчелистчета имат жълти и червени тонове, вълнообразни ръбове. Една пъпка на тази двойна роза съдържа до 35 венчелистчета. Когато цветето цъфти, диаметърът може да бъде до 8 см, стават видими тичинки с обилен прашец.

Венчелистчетата и листата не трябва да се отрязват, тъй като самите те падат, губейки декоративния си ефект и свежест. Миризмата е лека. Този представител на шраба принадлежи към ремонтантния вид, тоест цъфти много пъти преди зимата. Присъстват и толерантност към горещи температури, устойчивост на заболявания и устойчивост на замръзване. Растението достига височина малко под 2 метра, ширина - около метър, клоните са прави.

Сортът Snow Ballet също има двойни цветя с бял цвят... Понякога се появяват зелени, кремообразни тонове. Цветя, подредени на гроздове, с диаметър до 6 см, буйна и продължителна цъфтеж, едва забележима приятна миризма.

Накрая

Групата на ексфолиантите е една от най-големите по брой представители. Развъдчици по цялата планета са допринесли за нейното развитие. Устойчивостта на брашнеста мана и зацапване, други болести беше целта на отглеждането на сортове, в допълнение към популяризирането на групата в северните райони за отглеждане. Продължителност на цъфтежа и непретенциозни грижи радват градинарите. С такива рози можете украсяват големи пространствакакто и много разновидности са красиви поотделно. Отличното здраве и разнообразие дават на ексфолиантите първо място в класификацията на розите.

Скраб от рози
Как да засадите роза скрабСорт храстови розиКак да различим скраб от розиРазстилащи храсти храстиКакво е особено при храстовите розиКак да се грижим за разтегнатите розови храстиКакво е скраб от розиКак да засадите разтегнати розови храстиОтглеждане на розов ексфолиантБуш рози в ландшафтен дизайнНепретенциозен ексфолиант от розиГрадинарска група: скраб.Скраб или земно покритие.Грижа за скраб от розиХарактеристика на занаятчийските розиСкраб или земно покритие.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.