Как да отгледате домашна роза от букет резници?

Често се случва, докато разхождайки се из пазара, по пътя да попаднем на толкова красив букет, че дори след покупката да искаме той да радва със своята красота възможно най-дълго. И това желание е напълно възможно да се изпълни. Ако имате собствен парцел, тогава можете да отглеждате красиви рози във вашето цветно легло. Остава само да се реши въпросът за посадъчния материал.


Ако отидете в градинския център за един храст, ще бъдете изумени колко скъп е той за разлика от букет. Но решение може да се намери и тук.

За да придобиете пълноценен розов храст от определен сорт, не е нужно да се справяте с коренови издънки, да извършвате необходимите операции за грижа, които са задължителни при използване на закупен разсад. Можете да направите много по-лесно - корен роза от букет... Имайте предвид обаче, че този метод не гарантира, че всичко ще се получи, особено ако използвате холандски хибриди, закупени в магазина. Въпреки това, дори ако успеете да се докопате до поне един пълноценен храст, можете да помислите, че не сте си загубили времето.

Как да отглеждаме роза от резник у дома?

По отношение на ефективността, размножаването чрез резници е един от най-популярните методи сред цветарите. Това може да се обясни с факта, че ако се извърши правилно, ще можете да получите храст от сорта, за който сте мечтали от самото начало. Вкореняването на резници от букет може да се извършва както в обикновена почва, така и в саксии или други контейнери, които имате у дома.

Веднага трябва да се изясни една точка: можете да намерите много мнения в интернет за този метод и не всички са верни.

Трябва да сте подготвени за успеха на вкореняването на резници не повече от 70% от случаите... Още по-нисък процент на оцеляване при дългостъблените растения, който не надвишава 15-20%. Ако обаче сте решени да вземете посадъчен материал по подобен начин, тогава няма да ви е много важно дали да вкорените една резба или дузина.

Как да расте от букет

Тази дейност включва определени нюанси, за които всеки начинаещ цветар трябва да знае, преди да се захване с изпълнението на идеята си.

 • Отглеждане на роза от букетвкореняването на резници от растения с червени или розови пъпки се завършва най-успешно. Ако се опитате да изкорените стъблата с жълти и оранжеви цветя, в повечето случаи ще се провалите. Най-рисковано е вкореняването на растения с бели и бяло-зелени пъпки;
 • за да увеличите шансовете за вкореняване на резници, препоръчително е да направите това в края на пролетта, лятото и септември. Ако изберете различно време за тази дейност, тогава ще очаквате по-малък процент вкоренени резници. Очакват ви сериозни затруднения, ако решите да вкорените розите по този начин през януари-февруари. Всъщност по това време на годината ще е необходимо да се осигури допълнително осветление на храстите и да се поддържа оптимално ниво на влажност на въздуха;
 • Тези, които вярват, че дръжката, която е започнала да расте след пресаждането, вече има оформена коренова система, силно грешат. Известни са много случаи, когато след няколко седмици издънките изсъхват, а изрезката почернява и умира. В такива ситуации дори не се стига до образуването на калус - тъканта, която е необходима за образуването на корени;
 • най-често вкореняването на резници със слабо цъфтящи пъпки завършва с успех. Използвайки растения, които отдавна са избледнели и са били във ваза поне седмица, вие се обричате на провал. Времето във вазата пряко влияе върху това колко растение остава за вкореняване.

Процедура за вкореняване

Ако отдавна сте имали идеята да възпроизведете пъпката, която харесвате, но не знаете, как да засадите роза от букет, тогава трябва да започнете да изпълнявате този план още в този момент, когато го поставите във ваза.

 • Как сами да отглеждате роза от резнициНа първо място, трябва да отрежете края на стъблото с остри ножици, за да образувате наклонен разрез и да го поставите във вода. Това ще предотврати навлизането на въздушни мехурчета в мястото на изрязване. Розата ще се възползва от обновяване на разреза и добавяне на прясна вода във вазата всеки ден. Можете също така да добавите малко мед към вазата с цветя: една капка ще бъде достатъчна и тогава ще видите промените. В края на краищата медът е отличен биостимулант. Стъблото трябва да е повече от половината във водата;
 • преди прибиране на резниците, ще трябва да отрежете пъпката. След това стъблата се потапят в съд с вода, така че да са напълно скрити в него. В това състояние те трябва да останат през деня;
 • за прибиране на резници използвайте средната част на стъблото. Те не трябва да се различават по дебелина от молив, а дължината трябва да бъде 15-25 см. Не забравяйте да отрежете листата, с изключение на две, разположени в горната част. Не ви трябват шипове, така че можете да ги премахнете и вие;
 • за размножаване можете да използвате резници, които имат поне две или три пъпки. Разрезът, разположен в долната част на стъблото, трябва да бъде направен под ъгъл и по средата между междувъзлията. Горният разрез се извършва хоризонтално, той трябва да бъде не по-висок от 1 см над бъбрека. Впоследствие трябва да се третира с натрошена таблетка активен въглен. В долната част се прави разрез под формата на кръст с нож и той трябва да проникне дълбоко с около 8 мм.

Също коренови резници възможно е с един бъбрек... Но има смисъл да се прибягва до този метод в случаите, когато има ограничен брой налични цветове. В този случай от едно стъбло могат да се получат три или четири резници с дължина 8 см. За вкореняване обаче е позволено да се използват само тези резници, в които пъпката е в средата.

Използване на биостимуланти

След това е необходимо да се обработи разрезът в долната част на стъблото, като се използват всички налични стимуланти на корените. Изборът на такива лекарства достатъчно широко днес:

 • Как се използват биостимулантитеКорневин;
 • Хетероауксин;
 • Epin;
 • Чаркор;
 • Сок от алое (20 капки на чаша вода);
 • Чаена лъжичка мед в чаша вода.

Когато мястото на нарязване се третира с прахообразен стимулант, изрезката се прехвърля в почвата. Ако е избран течен биостимулант, тогава рязането трябва да се държи 12 часа.

Подготовка на почвата и засаждане на резници

Преди да засадите резниците в саксия, оранжерия или градинско легло, ще трябва да подготвите сайта. В земята определено имате нужда добавете ронлив хумус, отстранете плевелите, водата и изсипете слой пясък и малко количество пепел върху почвата. Ако е необходимо, можете да използвате и закупена в магазина почвена смес за рози. По време на засаждането резниците се потапят в земята в наклонено положение, така че само една пъпка да е над земята. За всяко рязане е задължително да направите мини оранжерия, като използвате прозрачна пластмасова бутилка за тази цел.

За поливане капакът се отстранява и водата се излива в дупката.Когато отглеждате резници на открито, ще трябва да ги предпазите от обедното слънце. За тази цел можете да използвате нетъкан покривен материал. В зависимост от температурата на почвата може да отнеме различно време, докато се образува кореновата система. При засаждане на резници в земята, загрята до + 18 градуса, след месец на резника ще се появят добре развити корени. По това време от пъпката ще започне да расте издънка.

Въпреки това, след като видяхте горните признаци на успешно вкореняване на резниците, не трябва да бързате да почиствате оранжерията. Стреляйте растеж все още не е сигнал, че при изрязването се е образувала пълноценна коренова система. Ако оставите растението без подслон, то няма да може да получи необходимото количество влага от почвата. Използвайки допълнително оранжерия, можете да намалите изпарението на влагата.

Стъблото трябва да продължи да расте със заслон през зимата, може да бъде премахнато само за следващия сезон и това не се прави веднага, а на етапи, за да се приучи храстът към природните условия.

През първата година от живота, новите пъпки трябва да бъдат отрязани от храста. Това ще помогне на растението да използва силата си за растеж, така че след една година то ще може напълно да цъфти.

Подобна схема се използва за рози, които са вкоренени в саксии. Вярно е, че контейнерите трябва да се пълнят с добър дренаж, който трябва да заема поне една четвърт от височината. Върху почвата за засаждане също се изсипва слой пясък. Тази операция ще помогне за предотвратяване на гъбични инфекции на растението.

Вкореняване на резници във вода

Как се вкоренява розовите резнициКато алтернатива можете да използвате този метод за вкореняване. Трябва обаче да се има предвид, че това не само отнема повече време, но и доста често завършва с неуспех... Този метод на размножаване се препоръчва за отглеждане на сортове джуджета и почвопокривни. Резниците се събират по същата схема, както е описана по-горе. След това те се прехвърлят в буркан с вода, който трябва да се напълни с височина 2,5 cm.

Следвайки горните инструкции, към водата се добавят биостимуланти, например Kornevin или Guerreroauxin. Не забравяйте да издърпате найлонова торбичка върху буркана и да я прехвърлите на осветено място, което трябва да бъде защитено от пряка слънчева светлина. Задължително е да се гарантира, че нивото на водата не пада под 2,5 cm. добавете утаена вода... Калусът обикновено се появява две до три седмици по-късно в долната част на резника. Това е добър намек, че е време да засадите резниците. От този момент нататък се отглежда без подслон.

Заключение

Рязане на рози във водаЗа да станете собственик на красив храст, не е необходимо да отивате в градинския център и да купувате скъпи разсад. Можете лесно да вземете това растение от букета, който имате. Много опитни производители на цветя отдавна практикуват метода за размножаване на рози чрез вкореняване на стъбла от букет. Следователно няма да е голяма пречка, че все още не знаете как да изкорените роза от букет.

Приготвените по този начин резници могат да бъдат засадете както на открито, така и в саксии... Имайте предвид обаче, че този метод на развъждане не винаги гарантира 100% резултат. Ето защо, за да увеличите шансовете за успех, препоръчително е да използвате дузина или две розови стъбла.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

4 коментара

  Вид:

  Възходящ
  1. Аватаршешина елена

   през есента изрязах няколко резници, увих ги в парцал и ги прибрах в хладилника. от тези резници ще излезе нещо? и кога трябва да се засаждат?

  2. Аватаршешина елена

   Много ми хареса статията ви.Просто не разбирам коя страна да отрежа отдолу и къде да направя кръст на самия багажник или на мястото на изрязване.

  3. […] Източник: myflowers.desigusxpro.com […]

  4. АватарВева

   Никога не съм виждал корените на розите в буркан. Това е по-близо до научно-фантастичната литература. Препоръчително е да го засадите в земята под ъгъл от 45 градуса. Независимо от това, благодарение на автора. Дразни Ю Минеев. Тя ще пропълзи, ще пропълзи, ще проникне навсякъде, въпреки героичното си изграждане. Алергичен към нея.

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.