Канадска роза: сортове, описание и снимка

Канадските рози са непретенциозни красавици, които украсяват паркове и градини. Препоръчва се да се отглеждат дори за начинаещи цветари. Те имат много предимства: те са устойчиви на замръзване, бързо се възстановяват след замръзване и са устойчиви на болести. Храстите могат да се отглеждат в северните райони, където температурата на въздуха е -30 градуса С.


Предимството на канадската роза е формата на храст, който има стъбла с редки бодли, гъста зеленина с ярък цвят, двойни цветя с различни нюанси с големи размери. Това се вижда ясно на снимката.

Канадски сортове рози

Всички сортове са разделени на 2 групи:

 1. Сорт Parkland Rose (Parkland) - изправени стъбла с изобилие от изящни цветя с различни цветове.
 2. Explorer Rose (Explorer) - разклонени храсти с по-проста форма с ароматни цветя.

Засаждане на канадска роза

Роза Прерия Радост в разцветЗа да отглеждате храсти, трябва да закупите присаден разсад, да подготвите място за засаждане. Храстът ще расте на полусянка и на сол, и на всякаква почва.

Поставете хумус, компост, торф, дървесна пепел и сложен тор на равни части в дупка за засаждане с размери 70x70 cm.

Разсадът е заровен с 10 см. За да се образува мощна коренова система, е необходимо да се предпазят растенията през зимата, особено в годината на засаждане. За успешно зимуване се правят пързалки от пясък или пръст около храстите.

Грижа за канадска роза

Освен това се извършват следните грижи:

 1. През пролетта се извършва резитба на счупени клони.
 2. При високи температури на въздуха през лятото розите трябва да се поливат обилно.
 3. Подхранването трябва да е сезонно: през пролетта - азот, калий и фосфор - през лятото. Това ще накара растението да цъфти буйно и обилно.
 4. Преди зимуване клонките с отчупени бодли се отрязват. Размножаването се извършва чрез резници.
 5. Препоръчително е да се извършва резитба против стареене през пролетта само веднъж на няколко години. Старите клони с олющена кора без млади издънки трябва да бъдат отрязани.

Как да създадете жив плет?

Най-икономичният и лесен начин е присаждането:

 1. Живият плет е много красивРезниците трябва да се изрязват от здрави, мощни едногодишни издънки. Дължината им трябва да бъде най-малко 20 сантиметра.
 2. Всички листови плочи се отстраняват с изключение на горните две.
 3. В изкоп, подготвен предварително, резници се засаждат под ъгъл спрямо постоянно място. Задълбочаване - до първия лист.
 4. Разстоянието между засадените резници трябва да бъде половината от височината на възрастен храст (40 - 100 см).
 5. След засаждането резниците се покриват с прозрачни пластмасови съдове, леко се покриват с трева или сено от ярка слънчева светлина и се оставят за зимата.

С настъпването на пролетта вкоренените резници ще освободят силни издънки, които вече изискват редовни грижи.

Канадски паркови рози

Храстът на снимката е паркова канадска роза. Обикновено листно растение с височина до един и половина метра. Съвременните сортове цъфтят по-рано от други, обикновено в началото на юни. Обилен цъфтеж продължава повече от месец.

Описание на най-добрите сортове канадски паркови рози

Всички стари сортове растения, култивирани шипки и техните хибриди принадлежат към паркови канадски сортове. Зимоустойчиви сортове от американска и канадска селекция.

Роза Аделаида Без качулка в разцвет - яркочервени пъпкиЗаслужена популярност сред паркови рози използва разнообразие от английски рози.Това е най-модерната група паркови растения и придоби популярност в края на 20-ти век. Канадската паркова роза съчетава аромата на стара шипка, големи двойни цветя, обширна палитра от цветове и непрекъснат цъфтеж на рози.

Rosa rugosa / Rosa rugosa /, показана на снимката, е най-ценната паркова роза. Има големи цветя със силен аромат. Цветът на тези цветове е от бял до винено-червен. Цъфтежът продължава през цялото лято, в началото на сезона е най-обилно. Всички сортове отново цъфтят.

Популярните зимоустойчиви сортове паркови канадски рози също включват:

 1. Алба. Има ароматни малки цветя.
 2. Плен. Има големи двойни съцветия.

Сортовете канадска роза също са популярни сред градинарите: Abelzieds, Guna, Parsla, Ritausma.

Клас на Explorer

Описание

Сортът Explorer е издръжлив и непретенциозен. Те са имунизирани срещу повечето заболявания. Те перфектно понасят зимните студове. Цветът им е наситен. Цъфтят дълго и обилно.

Грижа за розата на Explorer

Rose Explorer не изисква специални мерки за грижи. Растението обича слънчевите лъчи, поливайки при високи температури на въздуха. Той не налага изисквания към почвата, но изисква редовно торене, което осигурява буен цъфтеж на храста.

Родовите рози също могат да бъдат много различни.През пролетта трябва да нахраните храстите с азот, а през лятото - с фосфор и калий. Размножават се добре чрез резници. Много сортове дори не изискват резитба, за да създадат декоративен храст. Трябва да се режат само клони, счупени след зимата.

Канадските рози от сорта Quadra имат тъмночервени или винено кадифени цветя. Диаметърът на цветето може да бъде до 8 сантиметра. Те растат единично или на групи от 4 пъпки. Устойчив на черни петна и брашнеста мана.

Бушът е изправен до 100 см височина, ароматът е лек. Взискателна светлина: обожава слънчевите лъчи.

Канди рози
Собствено вкоренени рози - жълто-оранжеви пъпки завладяват.Във вашия район може да се засади жълта канадска роза.Розите от канадска селекция са устойчиви на замръзване, което е голям плюс.Канадската роза винаги ще намери място на вашия сайт.

Предпочита сорт Kvadra глинести почви, добре дренирани и влажни.

Канадският розов храст има доста разновидности. Всички те много често се използват от производителите на цветя, за да украсят летните си вили, защото не е трудно да се възпроизвеждат и да се грижат за тях.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

1 коментар

  1. АватарЮрий Петров

   Рядка статия в своята неграмотност.

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.