Кога да засаждате рози през пролетта и как да го направите

Всеки градинар има свое любимо цвете, но малцина могат да устоят на луксозна роза. Неговото присъствие в градината може да е гордост, а добре поддържаният му външен вид ще бъде чудесно допълнение към обекта. Как да засадите рози през пролетта можете да намерите в статията.


Роуз: обща информация

За първи път розите се появяват в градините на Древен Рим: още тогава са описани около дузина сортове рози, въпреки че те предпочитат да отглеждат само полезни растения в градините. След падането на Рим розата започва триумфалното си шествие из Европа: до началото на ХХ век тези цветя могат да бъдат намерени почти по целия свят... В Русия розите се появяват в началото на 16 век, докато те се разпространяват едва през 18 век.

Как правилно да засаждаме разсад от розиПовечето от съвременните сортове, които могат да бъдат засадени в градини, са резултат от дълъг подбор и внимателен подбор, така че розите могат да бъдат напълно различни. Височината им варира от 25-30 см (миниатюрни сортове) до 2,5-6 метра (подобни на камшици). Дължината на цветята е от 12 до 18 cm, докато броят на венчелистчетата може да достигне 128 броя. Розите могат да бъдат единични, както и в съцветия от 3-200 парчета. Не по-малко разнообразие има във формите на храстите, цветовете на венчелистчетата и ароматите.

Общо има три големи групи рози:

 1. Видове или диви;
 2. Парк или стари: бяха известни преди 1867 г. и бяха оставени непроменени от животновъдите, тъй като имат завидна трайност;
 3. Градина: това са модерни хибриди.

Сред тях се открояват няколко от най-популярните групи, чието засаждане в почвата варира значително:

 1. Китайски: Тази група е пренесена от Азия в Европа още през Средновековието. Отличава се с прости съцветия, които потъмняват, когато се отворят.
 2. Чайница: хибридна китайска роза и цвете, което мирише на чай.
 3. Поправен: има големи цветя с двойни венчелистчета от червени, розови и жълти нюанси. Цъфти два пъти на сезон.
 4. Хибриден чай: хибрид от чаена роза и ремонтантна роза. Има красиви големи цветя, полудвойни и плътно двойни, височината на храста е 60–140 см. Листата са големи, лъскави, редки тръни, имат червен оттенък.
 5. Розите трябва да бъдат засадени през пролетта.Миниатюрни: малки цветя. Най-добре е да го засадите като домашно цвете или като декорация за алпийски пързалки.
 6. Полиантус: подобно на миниатюрен, това е малък храст с височина до 40 см, гъст и разстилащ се, покрит с малки цветя от розово, бяло или червено. Цъфти непрекъснато и обилно до късна есен.
 7. Флорибунда роза: има дълъг период на цъфтеж, устойчивост на неблагоприятни метеорологични условия и много болести, което я прави идеална за засаждане. Въпреки това, за разлика от сортовете чай, той е по-малко ароматен и има по-малки цветя.
 8. Роза Грандифлора: хибрид от чай хидрид и флорибунда. Външно цветята са подобни на чайните цветя, но са по-устойчиви и цъфтят дълго време.
 9. Покривна настилка: Подходяща за покриване на зона с „килим“ от рози или създаване на „водопад“. Тя може да достигне 2 метра височина, но ширината обикновено е няколко пъти тази цифра.
 10. Катерене: е сорт пълзяща роза.Има две посоки: тънки стъбла с малки и буйни цветя и дебели издънки, които се нуждаят от ръководство за растеж.

Основни грижи за розата

Преди да пристъпите към избора и да научите как да засадите роза, трябва да запомните някои правила:

 1. За открита почва е по-добре да изберете руски или холандски рози - те са по-подготвени за нашия климат. Но за оранжерии можете да използвате и южни сортове.
 2. По-добре е да засаждате храсти през пролетта, когато почвата се затопли достатъчно. Засаждането в късна есен може да съсипе капризната култура. Ако розата е закупена в началото на есента, тя трябва да бъде погребана на топло място до пролетта, например в изба.
 3. Оплодете почвата преди засаждане. За това са подходящи пепел, оборски тор или компост. Те трябва да бъдат въведени в съответствие с инструкциите. Известно време след засаждането, когато растението набере сила, можете да започнете да използвате торене, редуване на минерални и органични. Като цяло торенето може да се прилага до 6 пъти на сезон. Преди и след въвеждането им, трябва добре да поливате храстите. Не си струва да се хранят млади издънки: те все още са твърде слаби. Ако времето е влажно, е необходимо растенията да се напръскат, тъй като те ще бъдат измити от почвата.
 4. След засаждането разсадът трябва да се полива.Розата изисква обилно поливане: на всеки два дни в началото на растежа, след това, когато изсъхне. В този случай е необходимо да се гарантира, че земята не е твърде влажна, в противен случай корените ще започнат да гният.
 5. Изрязването на млади храсти не трябва да се извършва - това ще се отрази зле на тяхното развитие. Необходимо е скубане. Цветята, които са започнали да се свързват, трябва да бъдат премахнати заедно с плътно легнали листа, в противен случай на мястото на цветето ще започнат да се образуват семена.
 6. Когато се открият първите признаци на инфекция, е необходимо да се извърши цялостно лечение със специални разтвори: Fitosporin, Fufanon, Intavir, Fitoverm и други.
 7. Храстите се подрязват два пъти: през май и през октомври. През пролетта премахнете всички нежизнеспособни и изгнили части, през есента премахнете всички листа и малки клонки, които няма да оцелеят през зимата.
 8. За зимуване храстът е покрит със стърготини и дървени стърготини. През август дървени стърготини се изсипват директно под храста, увивайки стъблата - това им позволява да избегнат замръзване, когато температурата започне да спада. След това, след окончателната резитба през октомври, храстът се покрива напълно и допълнително се скрива под кутия или филм. Трябва да се отстранява през зимата само в края на май, за да не изгорят стъблата.

Избор на седалка

Розата е доста капризна и на първо място това се изразява в избора на място и почва. Преди да започнете да засаждате роза, трябва да си представите крайния резултат: ще бъде ли голям храст, стена или арка, елемент от алпийска пързалка или нещо друго. Например, за ефект на буйни храсти засаждането трябва да е стегнато, в противен случай в храста ще има дупки, но розите трябва да имат достатъчно свободно пространство, в противен случай те ще убият водата и храната си.

 1. Розите се трансплантират през пролетта.Floribunts и други растящи храсти с големи цветя се засаждат на групи от 3-5;
 2. Миниатюрите се поставят на преден план, така че да се виждат, на разстояние 15-25 см една от друга;
 3. Между хибридния чай и полиантуса е необходимо да се поддържа до 30-50 см;
 4. Полуплетените трябва да бъдат разположени на разстояние от метър;
 5. Сортовете за катерене изискват специални подпори и мрежи, за които трябва да се погрижи веднага.

Розата изисква доста топлина и слънчева светлина, особено сутрин и преди обяд. Трябва да се избягва силната сянка, но ярката слънчева светлина ще повлияе зле на храстите. Цветето е вредно за ветровете, особено северната, така че си струва да се погрижите за защитата на храста. По-добре е розата да расте далеч от дървета и силни храсти, които могат да отнемат вода и хранителни вещества от нея.

Розата се нуждае от добър дренаж, така че е най-добре да я засадите на повдигнато положение, за да не наводнява почвата. Малък наклон и южна страна също ще работят.

Трябва да се отбележи, че розата е способна да расте в почти всяка почва. Разбира се крайностите трябва да се избягват: чистият пясък няма да отговаря на никоя култура и следователно засаждането на рози през пролетта няма да даде никакъв резултат.

Засаждане на разсад от роза

Както вече е ясно, само изкопаването на дупка и засаждането на храст няма да работи. Преди засаждането е необходимо внимателно да подготвите както земята, така и самия разсад. Засаждането е най-добре през март - април.когато температурата на въздуха се повиши до + 10-12 градуса. Спешността се дължи на излагането на слънце: ако го затегнете, то ще се нагрее твърде много и слабите корени ще изсъхнат, преди да имат време да се разгадаят. Как да засадите роза правилно е описано по-долу:

 1. Накисването на корените на розата преди засаждането е важно.Възможно е да се подготви място още през есента, като се добавят органични торове като подхранване (2 кофи на 1 кв. М) и внимателно се изкопае дълбоко 15–20 cm. През зимата тя ще изгние и с настъпването на топлината почвата ще бъде напълно подготвена.
 2. 2 седмици преди слизането е необходимо да се изкопае дупка с дълбочина до 60–70 cm.
 3. Трябва предварително да приготвите смес от земя (2 кофи), торф (1 кофа), хумус (1 кофа), глина (1 кофа), пясък (1 кофа), суперфосфат (150 грама) и костно брашно (150 грама ). След заспиване сместа се оставя да се утаи малко.
 4. Преди засаждането е необходимо да се обработят корените на розите. За целта те се потапят в разтвор на меден сулфат (1 супена лъжица на кофа топла вода), държат се половин час и се засаждат в ямите.
 5. Ако приготвените рози са присадени, е необходимо да ги съкратите с 2-3 пъпки, оставяйки около 20 см от надземния храст. Също така, преди засаждането, премахнете изгнилите корени и сухите части.

Розите се засаждат през пролетта по два начина:

 1. В дупката се изсипва малко пръст, след това дръжката се поставя внимателно, корените се изправят и покриват до края, като периодично се уплътняват. Необходимо е да се гарантира, че кореновата система не е повредена или объркана, в противен случай розата ще се развива слабо. В края храстът се полива обилно.
 2. Дупката се излива с голямо количество разтвор на хетероауксин (1 таблетка на кофа), след това се засажда храст и се покрива със смес. Накрая си струва да напоите малко почвата, така че тя да се уталожи, и да добавите още, ако се образуват спадове.

По същия начин можете да трансплантирате млади храсти, когато върху тях се появят първите листа. Ако розата е вече на 4-5 години, тя може да бъде трансплантирана през март и май.

След слизане

Hilling трябва да се направи веднага след засаждането. Това ви позволява да защитите "младите" от слънцето, а корените - да започнат да се развиват. Ако дръжката е малка, тя е покрита с изкопана земя с главата си, ако е доста висока, има достатъчно пързалка близо до корените. След няколко седмици пързалката трябва да бъде внимателно отстранена, така че розата да расте.

След това върховете се отрязват малко и в продължение на 2-3 седмици на всеки два дни храстът се полива със стимуланти на растежа. Това ще даде на цветята тласък за активен растеж.

Последващи грижите трябва да включват разхлабване, подхранване на всеки 2-3 седмици, поливане, прищипване или подрязване и контрол на болестите и вредителите.

Преди първите слани всички листа трябва да бъдат отстранени от храстите, отрежете ги и се подгответе напълно за зимата, като ги покриете с дървени стърготини и ги покриете отгоре.

Изход

Въпреки капризите, отглеждането на роза не е толкова трудно. Поради разнообразието от сортове, лесно можете да намерите оптималното разнообразие от цветя за почти всеки терен. След като тренирате на непретенциозната флорибунда, ще разберете как правилно да засаждате рози и ще можете да овладеете по-капризни цветни „царици“.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.