Кога да засадите семена от роза?

Всеки градинар мечтае да украси градината си с различни цветя. Много често за тези цели се използва запасна роза, която е декоративно растение, което очарова с красотата на цъфтежа си и прави всяка предна градина оригинална. Освен това такива цветя се засаждат близо до входове или беседки и грижата за тях не е трудно. В момента са отгледани голям брой различни сортове, включително махрови. И така, кога да засадите цвете за разсад и как да отглеждате розов запас от семена? Нека разгледаме това по-подробно.


Характеристика на цветето

Розовата роза често се нарича слез. Донесена е у нас от Гърция и Египет. В резултат на селекцията бяха отгледани голям брой сортове, които се различават помежду си в разнообразието от цветове и характеристики на цъфтежа. Най-често срещаният е кралският слез., чиито двойни цветя имат различни цветове.

Стъблото се издигна
Стъблото на розата е много буйно и светло.Роза или слез е градинско растение, което е много популярно в нашите географски ширини.Цветовете на слез през летните месеци носят радост на летните жители.Храстът на слез може да расте много активно.

Стъблото на розата има силна коренова система и високи, прави стъблакоито могат да бъдат дълги до 2 метра. Цветето изглежда много красиво в градината. Слезът се съчетава добре с други едногодишни растения. Ако го засадите близо до оградата, тогава той може да започне да се увива около него, красиво се разпростира върху него. Цъфти от началото на лятото до късната есен.

Кога да засадите розов запас за разсад?

Завързването на стъблото на роза ви позволява да отглеждате красиви високи цветя.Засаждането на семена от слез за разсад у дома се извършва в края на март или началото на април. Коренът на такова цвете, растящ, прилича на пръчка и по време на трансплантацията може лесно да бъде повреден, следователно за сеитба на семена е по-добре да се използват отделни контейнери... Торфените саксии се считат за идеални, но дълбоките чекмеджета също са доста подходящи. Тези контейнери се пълнят с хранителна почва, леко навлажнена, след което се засаждат семена, които след това се поръсват с пръст. За да се създаде парников ефект, контейнерите трябва да бъдат покрити с фолио.

За да се появят първите издънки, изисква се оптималната температура от +18 до +20 градуса... При това условие кълновете се излюпват след две седмици. Ако разсадът е бил засаден в обща кутия, те трябва да бъдат изтънени, така че да има разстояние от 3-4 см между тях.

В бъдеще отглеждането и грижата за кълнове, преди да бъдат трансплантирани на постоянно място, включва:

  • редовно поливане;
  • проветряване и втвърдяване.

Фондова роза: отглеждане от семена

Малв е другото име на розовото стъбло.Ако отглеждането на хавлиена слеза започва със засяване на семена на открито, тогава посадъчният материал трябва да бъде подготвен до началото на май. По това време се извършва този процес. Мястото, където ще се извърши кацането, трябва да бъде изкопано и подготвено предварително. Тогава направете канали или дупки с дълбочина 2-3 см с разстояние 50 см едно от друго, в което се поставят 2-3 семена.

Веднага след като са засадени всички семена от слез, поръсете ги отгоре с малък слой пръст и леко ги натъпчете. След това кладенците се навлажняват леко и се оставят в това състояние, докато се появят кълнове. Ако метеорологичните условия са оптимални, разсадът ще започне да покълва след 2 седмици.Веднага след като на кълновете има 2-3 истински листа, те се разреждат, като в дупката се оставя един силен клон.

Грижа за слез

Грижата за това цвете включва:

  • избор на място за отглеждане;
  • поливане;
  • подхранване;
  • връзване.

Избор на правилното място и поливане

Отглеждане на стокови рози в градинска зона - полезни съвети.Грижата за стъблото на розата започва с избора на място, където ще се отглежда. Мястото трябва да бъде добре осветено от слънчева светлина. Ако има лека полусянка, това също няма да попречи на слез. Освен това избраното място не трябва да е в течение, в противен случай силен вятър лесно ще счупи дълги стъбла.

По отношение на почвата, стъблото на розата не налага специални изисквания към нея. Но препоръчително е да отглеждате хавлиени слези на плодородна земякоито трябва да бъдат добре оплодени. Но ако мястото е пясъчно или плътна глина, тогава засаждането на цвете в такава почва е нежелателно.

През първата година на отглеждане трябва да се обърне специално внимание на поливането на младите издънки. Те трябва да се поливат редовно, но по такъв начин, че земята да не изсъхва, но и да не е прекалено влажна. Също така водата не трябва да влиза в контакт с листата на растенията.

Подхранване и завързване на опори

Грижата за слез включва торене и това трябва да се прави само няколко пъти на сезон. Подхранването обикновено се извършва след засаждане на семената и в средата на август.... За целта използвайте универсални торове, използвани за градинарски култури.

Ако слезът достигне височина 1,5–2 m, тогава той трябва да бъде вързан. Като опори се използват дървени колове, които трябва да се забиват в почвата близо до корените на розата, но не твърде близо. За да не навредят на стъблата, като жартиера се използва естествено меко въже или плитка. Растенията, завързани навреме, се развиват по-добре и няма да бъдат счупени от вятъра.

Болести и вредители

Розата може да бъде засегната от такива болести и вредители като:

Те възникват най-често поради прекомерно преовлажняване на почвата, липса на слънчева светлина, студено време. За да предотвратите заболяване като ръжда, семена от слез при засаждане трябва да се третират с противогъбични лекарстванапример разтвор на колоидна сяра. Когато по листата се появят бели петна, те се третират с фунгициди, които се използват и за зеленчуци.

По този начин хавлиеният слез, чиято снимка е представена в статията, е доста непретенциозно растение, лесно се отглежда и също толкова лесно се грижи. Като отдадете на стъблото на розата необходимото внимание, можете да постигнете обилен цъфтеж, който ще зарадва градинаря в пълна степен.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.