Роза божур - цвете, подобно на божур

Розата божур беше призната в света съвсем наскоро, едва в края на ХХ век. Дари на света тези красиви цветя, подобни на божури, Дейвид Остин. Оттогава броят на феновете на този вид рози само се е увеличил. Тези цветя всъщност много приличат на божур. Сред другите цветове те се открояват с широка цветова палитра.


Характеристика на цветето

Отличителни черти на божур роза:

 1. Форма на цвете под формата на купа или помпа.
 2. Шикозен аромат, който се усилва при облачно време. Някои цветя миришат на френски парфюм
 3. Храстите от този вид рози могат да образуват гъсти гъсталаци.

Любителите на градината обичат тези храстови растения за бързия им растеж и липсата на ежедневна грижа. Също огромното предимство на тези цветя е устойчивостта на болести и липса на привлекателност за вредители.

Положителни и отрицателни страни на роза божур

Отличителна черта на божурната роза, за която градинарите я оценяват, е ранният й цъфтеж. След това се образуват нови издънки, които от своя страна създават условия за нов цъфтеж в края на лятото - началото на есента.

Божурови рози
Живият плет от божур роза е много красив.Цъфналите божурни рози са показани на снимката.Рози от божур в цветно легло - украсете лятна вила.Пъпка от роза на божур - снимка отблизо.

Недостатъкът на божурната роза е голямата податливост на излишната вода.... Това може да доведе до гниене на цветя, особено по време на обилни валежи.

Как да засадите божур роза?

На първо място, трябва да запомните няколко задължителни правила:

 1. Прилича на пъпка от роза на божур.Поливането се извършва главно вечер според степента на изсъхване на почвата.
 2. Ако целта е да се отгледа перфектната божурна роза, тогава резитбата трябва да се извършва с ножици преди почистване на пъпките.
 3. Бушовите клони се отрязват с около една трета. Ако имате определени умения, можете да отгледате храст с оригиналната форма.
 4. В края на лятото торенето трябва да бъде спряно.
 5. Узрелите издънки и листа се отрязват в средата на есента.
 6. За зимуване стъблата трябва да бъдат покрити със земя и зеленина.

Всеки градинар, който е готов да засади рози от божур, ще трябва да се запаси с достатъчно тор. Най-добрият вариант би бил конски тор., тъй като не приема азот, а го оставя навън. Дебелината на торовия слой не трябва да бъде по-малка от 2 cm.

Мястото, където ще седи храстът, трябва да бъде с диаметър около един метър, а дълбочината на засаждане - около 50 см. Ако тези параметри са по-малко, тогава има вероятност корените да не могат да растат правилно.... Полезни вещества за растението се поставят на дъното на мястото, където ще седи храстът.

Роза жълт божурКореновата система на растението трябва да се напръска със специално вещество, което стимулира растежа преди засаждането. Трябва да го засадите на дълбочина 10 см - в това божурната роза ще се чувства добре, когато почвата рязко замръзне.

Що се отнася до реда, в който да засаждате храстите, всичко зависи от въображението на градинаря за предпочитане седнали на разстояние 50 см един от друг... В този случай се получават гъсталаци, покрити с килим от цветя. За да получите този ефект обаче, трябва да засадите храсти от същия вид божур роза.

Размножаване на рози

Можете да размножавате роза, която прилича на божур по различни начини:

 • резници;
 • наслояване;
 • семена.

Не е нужно да използвате тънка роза, за да вкорените резниците, тъй като тя вероятно ще изсъхне. Стъблото на взетото цвете трябва да бъде приблизително 15-20 cm. След цъфтежа цветето трябва да се отреже, точно като сухи листа. Поставяме самото стъбло в съд с вода и изчакваме, докато се появят нови, като периодично сменяме водата. Само след появата на пъпки те могат да бъдат засадени в земята. Не забравяйте да покриете стъблото (пластмасовата бутилка е добре).

Букетът от рози божур е много красив.В бъдеще бутилката може да бъде премахната само след като листата пораснат достатъчно. Това трябва да става постепенно, а не веднага. Има и друг начин. Първоначално повтаря първия, но на открито ще трябва да се засаждат само когато първите корени се появят на стъблото, и това трябва да се направи през топлия сезон. Е, последният, най-простият начин е методът на наслояване. Просто го поръсете със земя върху клонка, която идва от основата на храста. Ще пусне корени до пролетта и след това може да се отдели от родителското растение.

Розите могат да се размножават и със семена. Този метод е обезпокоителен, дълъг и рядко се използва от любители, тъй като първите резултати могат да се появят повече от една година по-късно. Първо семената се поставят на студено и влажно място за няколко месеца, като по този начин ги подготвя за покълване. След това, след около два месеца, те се засяват в контейнер, където хранителната почва се изсипва със слой от 3-6 см и пясък отгоре. Отгоре се разстилат семена, навлажнени с пулверизатор. Можете също така да го поръсите малко със същия пясък. При условие, че семената са с добро качество, те обикновено покълват за един месец.

Шикозни букети от рози божур

Когато се грижим за тези красиви цветя, както беше отбелязано по-рано, много зависи от храненето. През пролетта любителите на градината трябва да използват специални добавки за различни видове рози. След настъпването на юни трябва да се добавят торове, съдържащи азот. В този момент, как започват да се образуват пъпки, трябва да имате време с храненетосъдържащ фосфор и калций. Имайте предвид обаче, че по-голямото е по-доброто правило не важи за божурната роза. Поради това трябва стриктно да спазвате предписаните пропорции, в противен случай цвете, подобно на божур, може да пожълтее и да изхвърли листата. И тогава няма да видите луксозен букет рози от божур на тържеството.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.