Полиантовата роза - особености на сорта и грижите за него?

Много професионални градинари и градинари-любители не остават безразлични към цветята и цъфтящите храсти. Във всяка дача и градина можете да намерите парцел, където можете да отпуснете както тялото, така и душата. Тази зона определено ще бъде украсена с цветя, а именно рози, защото розата е царицата на всички цветя. Тя се смята за придирчива и мнозина не успяват да я отгледат, но ако се получи, сайтът ви няма да остане без вниманието на любопитни очи.


Розите могат да бъдат от различни видове и сортове, те се различават по плътността на венчелистчетата, по височината на храста, цвета, размера на пъпките и броя на цветята на храста. Един от най-популярните и любими сортове рози за ландшафтен дизайн е полиантовата роза.

Какво представлява полиантовата роза?

Ако разглобим думата „полиантус“ на нейните компоненти, тогава ще отбележим, че „поли“ от латински означава „много“, а „мравка“ също се превежда от латински като „цвете“. Буквално изразът "полиантова роза" се превежда като "многоцветна роза". Това име говори само за себе си, тъй като лесно можем да разпознаем полиантовата роза сред другите представители на розацеите. Нейният храст е различен ниска височина, гъста зеленина, ярки малки цветя, събрани в съцветия и дълъг период на цъфтеж, чак до средата на есента.

Цветята са малки, само 3-4 сантиметра в диаметър, обикновено червени и розови, рядко бели. Махрови цветя, понякога ароматни, те се събират в щитовидни съцветия. В едно съцветие може да има повече от 50 цветя и ако в този случай погледнете храста, се създава впечатлението, че на храста почти няма зеленина. Листата са малки и плътни. Храстите могат да бъдат до 40 сантиметра и високи до 60 сантиметра, но винаги са силно разклонени.

Предимства и недостатъци на полиантовата роза

Този сорт роза има редица предимства:

 1. Красив храст от полиантова роза.Липса на тръни. Това прави възможно декорирането на площи с тях дори в детските градини.
 2. Плътност на леторастите. На всеки издънки се образуват цветя, поради което храстът се оказва дебел и обсипан с цветя почти от корените до самия връх.
 3. Висока устойчивост на замръзване. Това предимство на този сорт дава възможност да се насладите на розови храсти в Урал и Сибир. Това също им помага да цъфтят почти до края на есента, когато има слаби студове.
 4. Устойчив на гъбички. Както бе споменато по-горе, розите са много придирчиви растения, но не можем да кажем това за този сорт, тъй като той не се страхува от гъбички, което прави възможно цветята да не губят цвят и винаги да останат ярки.
 5. Висока устойчивост. За да започне храстът да расте, е достатъчно издънка с дължина 10 сантиметра. Те дори се опитаха да засадят малка издънка върху куче роза и тя даде своите корени. Ако наземната част на храста е умряла, тогава растението ще се възстанови много бързо, за разлика от другите сортове рози.
 6. Този сорт расте на открито.
 7. Цветята остават ярки и свежи в продължение на 10-14 дни.
 8. Може да се отглежда от семена. Не всички сортове на това растение могат да се похвалят с това.
 9. Те не се страхуват от сенки, а именно могат да цъфтят на сенчесто място.
 10. Устойчивост на излишна влага в почвата.Тоест този сорт роза ще се чувства чудесно и ще цъфти красиво дори в постоянно влажна почва.

В допълнение към предимствата, трябва да има ограничения, но в този случай те са незначителни в сравнение с предимствата:

 • Лоша цветова гама на сорта. Според феновете дори бели, червени, розови и оранжеви цветове изобилстват, защото те се отличават с изключителната си яркост.
 • Лек аромат. Въз основа на обратната връзка от цветарите, това дори може да бъде предимство. Представете си какъв сочен и тежък аромат ще стои там, където са засадени стотици полиантови рози.

Засаждане и грижа за полиантовата роза

Съществува два начина за кацане полиантови рози:

 • Полиантовата розаОт семена. Семената се накисват във вода две седмици преди засаждането при стайна температура. След това те се засяват в специална почва - субстрат, задълбочаващ се с 0,5 сантиметра, след като се навлажни. По-добре е да направите това през декември, като в този случай храстите ще поникнат точно в момента, когато могат да бъдат засадени на открито. Саксии покрийте със стъкло или филм и приберете на хладно място. Отворете периодично за вентилация и овлажнявайте. Така ги пазим един месец. Когато кълновете покълнат, саксиите могат да се поставят на слънчево, но хладно място, тоест защитено от пряка слънчева светлина. Обикновено храстите се засаждат през април - май. Когато засаждате в дупка, трябва да излеете дренаж - едър пясък, пепел и компост. Самият храст трябва да се задълбочи с 5-10 сантиметра. Струва си да се помни, че цветята с тази опция за засяване ще се появят едва през втората година.
 • Резници. Този метод е най-познат и популярен за розите. Това е много просто и ефективно. Можете да вкорените резници по всяко време на годината.

Както при всеки сорт рози, полиантовата роза трябва да се подрязва. Това се прави най-добре през пролетта. Процедурата е проста. Необходимо е да отстраните изсушените и повредени клони от храста, да скъсите здравите клони с една трета от него, така че на всеки издънка Остават 3-5 бъбрека... Като цяло, през целия период на цъфтеж, всички изсушени клони и цветя трябва да бъдат премахнати, тъй като това стимулира храста да се появи нови издънки и пъпки.

Поливаме този сорт веднъж седмично, ако няма валежи. Също така си струва да се храни с полиантова роза, този вид грижи са необходими за стимулиране на цъфтежа. Подхранването се извършва с минерални торове и инфузия на пилешки тор във вода.

А поливането и цялото рязане трябва да бъдат спрени през август, така че храстът да започне да се подготвя за зимата и да не губи енергия за образуването на нови издънки. И още при настъпването на слана, ние извършваме хълбокови храсти с 10 сантиметра и го покриваме със смърчови клони и кърпа.

В допълнение към откритата земя, полиантусът се издигна отглеждани в саксиикато стайно растение. Такива рози също не изискват особено благоговейни грижи.

Любителски рецензии

Красиви рози и упойващият им ароматРазкошни цветя! Красива, цъфтяща постоянно. Развъждам се отдавна закрити рози... Те са във всичките ми стаи! Те растат в обикновени саксии за цветя. Те са израснали над целия ми прозорец. Не ги отрязвам, тоест те се простират нагоре от мен. Грижите са прости: поливайте през ден, не пестете вода - те я обичат. Добавям примамка на всеки 2-3 седмици. Често срещан тор за цветя. Подрязвам само в краен случай, ако има суха клонка или стара пъпка. Цъфти постоянно. относно 5-7 пъпки на едно цвете... Цъфти особено добре през пролетта: април, май. Само няколко пъпки, а след това целият перваз на прозореца е светъл и привлича погледа :)

Ирина

Просто искам да напиша, че все още съм любител цветар. В смисъл, че моите цветя, за съжаление, не получават подходящи грижи от мен, тъй като знам малко за отглеждането и грижата за стайни растения. Не е моя работа или какво, не знам как да се оправдая)))

Ще ви разкажа за розата, която съпругът ми ми подари преди пет години, на 8 март. Времето през март все още е доста хладно, но за съжаление той не се сети да увие цвете и от магазина не му казаха. В резултат на това от четири храста, засадени в саксия, оцеля само един. Но аз не преставам да се радвам да го гледам. По време на напускането мога да го кажа непретенциозно растение, Поливам 2-3 пъти седмично, през зимата 1-2. Розата не обича сухия въздух, листата започват да изсъхват, така че я напръсквам периодично. Пресаждам веднъж годишно, за да обогатя почвата. Тя цъфти при мен 2 пъти в годината, сама избира сезона. Тази година е зима и лято.

Агния

Как да се грижим за полиантовата розаНаистина обичам това цвете и го отглеждам винаги, когато има възможност. Просто се е случвало в живота, че понякога е било необходимо да се движат, тъй като цветята, като правило, или са били дадени на някого, или просто са били продавани на не много скъпа цена. Тъй като при движение, особено на големи разстояния, е практически невъзможно да се задържи розата.

Тази пролет отново реших да засадя рози в дома си. Е, не мога да живея без тях. Какво можеш да направиш. Поръчах семена от роза полиантус онлайн. Семената пристигнаха и в началото на юни посях розите си. Въпреки че преди това ги накиснах за две седмици във вода, така че леко да се подуят. Минаха две седмици, засадих семена в земята и започнах да чакам издънки. Отне около 10 дни и имам дългоочакваните кълнове от земята. Много се зарадвах, че розите ми се издигнаха. Но не всички те се издигнаха. Само три парчета. Те започнаха да растат по някакъв начин много бързо, въпреки че имаха много тънки стъбла. Мина месец и малките ми рози придобиха цвят. Бях шокиран. Никога преди не съм имал толкова малки розички, само трохи.

Цъфтяха около седмица, всички в различни цветове. Те избледняха и започнаха да растат по-нататък. Никога не съм виждал такива чудеса. Сега розите ми са на 3 месеца. Те растат и се разклоняват, стъблата им стават по-дебели. Мисля, че те ще се чувстват добре в къщата ми и ще ме зарадват с разкошните си цветя.

Камила
Красиви полиантови рози
Сорт розаКаква е особеността на сортаПолиантовата розаКрасив храст от полиантова роза.Как да засадите полиантова розаКак се полива полиантова розаМетоди за сядане на полиантови розиКрасива разновидност на полиантовата розаПолиантовата розаКак да отглеждаме полиантова роза

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.