Правила за подрязване на рози през пролетта за начинаещи: видео за обучение

Всяка крайградска зона ще се възползва от подобряване на естетиката. Този показател може да бъде постигнат чрез засаждане на цяла предна градина с цветя пред къщата. Розовите храсти са най-подходящи за такива цели, но това растение се отличава със своите причудливи грижи и особено резитба. Дори един сезон без резитба може да причини намаляване на броя на цветята, а в бъдеще и увяхване на розите. Важно е да знаете и спазвате всички правила по отношение на отглеждането на рози, за да получите големи, красиви и буйни храсти в началото на сезона на цъфтеж.


Пролетна резитба за начинаещи

Подрязването на рози от начинаещи производители е точно темата, която трябва да бъде обсъдена по-подробно. Струва си да се отбележи, че броят на цветята и техният блясък зависи от качеството на резитбата на розите.

Кога да режете рози? През пролетта най-често се режат рози. След настъпването на вегетативния период, защото по това време образуват се първите издънки и клонки на розови храсти.

За катерене на растителни видове най-често е подходяща процедура за резитба, която не само премахва всички излишни издънки, но и формира формата на храстите преди пълен набор от зелена маса. Например, ако клоните са тръгнали в грешната посока, те трябва да бъдат отрязани, но това трябва да се направи, преди цветето да влезе във фазата на активен растеж. Периодът на ранна пролет е най-подходящ, когато температурата съответства на началото на вегетационния период, но все още няма зелена маса. Подрязването на чист храст не само опростява работата, но и елиминира шанса просто да повредите основния скелет на храста, което отнема много време, за да се излекува. В някои случаи, ако скелетът е повреден, розите могат дори да умрат.

В допълнение към факта, че розовите храсти изискват постоянно подрязване през пролетта, не трябва да забравяме и за мулчиране, торове и други правила за грижа за растението. Особено внимание трябва да се обърне на лекарства, които третирайте цветя от вредители... Не пречи да се използват различни цветни лехи, предназначени специално за отглеждане на катерещи се рози и, разбира се, жартиери, които помагат да се създаде красива форма на растението.

Правила за подрязване на рози през пролетта

Защо да режете рози през пролеттаЗа производителите на цветя, които нямат достатъчен опит в работата с рози, на първо място, трябва да прочетете и изучите теоретичната част. Сега има много източници и ако ви мързи да четете литературата, през пролетта можете да гледате разнообразни видеоклипове от специалисти по отглеждане на цветя.

В теоретичната част почти навсякъде е посочено, че цветята могат да бъдат подрязвани само през пролетта, тъй като розите са крехки растения... Ако отрежете клоните през есента, тогава щетите няма да имат време да се излекуват преди настъпването на студеното време. При ниски температури храстите вече губят много сила и с повреди розите просто нямат шанс да оцелеят през зимата. Ранната пролет е чудесно време за премахване на всички повредени, стари или сухи клони без намеса, които само отнемат сила, но не са полезни.

На първо място, растението трябва да бъде внимателно изследвано за наличие на различни повреди, стари и сухи клони, които вече няма да бъдат от полза. Дори зелената маса не расте на такива клони.Те се отстраняват изцяло, но младите издънки и клони, които показват активен растеж през пролетта, се изрязват по специален начин. Например, ако искате да запазите храста малък и чист, отрежете всеки основен клон до първата или втората горна пъпка. Ако искате да направите храста буен с много пъпки, тогава трябва само да отрежете всеки основен клон, включително първата горна пъпка.

Основните клонове всъщност са основните части на храста, образуващи зелена маса и пъпкиследователно първо трябва да изберете най-силните и устойчиви издънки, за да се окажете с храст, който може да оцелее при всички неблагоприятни условия.

Струва си да се обърне внимание на клоните, които започват да растат не покрай храста, а на централната част. Някои производители оставят такива издънки без внимание и в резултат получават грозна форма, преплетени клони и сплескани пъпки. Всички клони, които растат в посока към централната част на храста, трябва да бъдат напълно отстранени, така че розите да се формират правилно в самото начало на вегетационния период. Най-продуктивно ще бъде да се избере форма, в която просто няма централна част. Бушът трябва да прилича на куполна конструкция, където няма централна част и по този начин може да се постигне добра пропускливост на влага по време на поливане или дъжд.

По размер те обикновено оставят формата на храстите, които на височина не надвишава 10-30 cm, но в някои случаи е възможно да се оформи корона на 1 м. Първият вариант е по-подходящ за предната част на къщата, а по-високи форми се използват на гърба на личния парцел.

Характеристики на подрязване на рози през пролетта

Как да подрязваме розите правилно през пролетта? Можете да отговорите точно на този въпрос само като изброите всички характеристики, които стоят зад този метод за грижа за цветята. Първо трябва да разберете, че се извършва резитба, а не само за премахване на ненужните клони.

Подрязването на розов храст причинява:

  • подмладяване;
  • увеличаване на броя на пъпките;
  • активен цъфтеж;
  • повече зелена маса;
  • периодът на цъфтеж се увеличава.

Всички тези фактори могат да бъдат постигнати само ако се прави правилната резитба, но как точно да се направи. Опитните производители започват тази процедура с изтъняване на храста и обръщат внимание на цвета на среза. Това трябва да се направи в случаите, когато болните клони се отстраняват. По разреза могат да се видят тъмни петна, които ясно показват растителна болест. В резултат на това резитбата продължава, докато растителните тъкани станат нормални. След като всички болни клони бъдат отстранени от храста, те трябва да бъдат изгорени. Болестите могат да се върнат, ако просто хвърлите клони до храстите и те ще се разпространят по-широко.

Подрязване на розови храсти, условно възможно разделени в три групи.

  1. Къде да режете розаСъкращаването на храстите се препоръчва само в случаите, когато розите току-що са започнали да се развиват. Тоест през първата година на активен растеж на растенията.
  2. Необходимо е да се отрежат клони до средна височина през втората година на активен растеж на храстите. В този случай се отстраняват не повече от 7 пъпки на клон. Този метод допринася за бързото развитие и растеж на клоните, както и набор от зелена маса.
  3. Третата форма на резитба включва премахване на част от клона след първата пъпка, така че храстите да придобият буйност и броят на пъпките да се увеличи по време на цъфтежа.

Всички форми се прилагат на етапи, от момента, в който цветята са засадени в цветните лехи. При последователна резитба има всяка гаранция, че розите ще растат бързо, поддържайте формата си и радват с голям брой пъпки.

Правила за подрязване на катереща се роза

Правила за пролетна резитбаС къдрава роза трябва да се третира много внимателно. Отличава се с тънки клони, които се преплитат не само помежду си, но могат да пълзят по ограда или други растения. Когато подрязвате този сорт рози, на първо място, трябва да обърнете внимание на клоните, които са избрали грешната посока за растеж. Те трябва да бъдат премахнати незабавно, защото по-късно ще бъде по-трудно да ги премахнете.

Как да подрязваме розите през пролетта? За сорта за катерене трябва да използвате различни правила за резитба. Тук първо трябва да премахнете части от основните клони до горната първа пъпка, но всички странични издънки се отрязват почти напълно, оставяйки само 2-3 долни пъпки.

През лятото можете да премахнете издънки, на които са израснали зле изглеждащи пъпки. Такива клони се съкращават до първия здрав лист. Катерещата се роза расте много по-бързо от другите сортове, така че клоните бързо се връщат в предишното си състояние.

Заключение

Розите са най-подходящи за лятна вила. Това са красиви и буйни храсти, които могат да ви радват през цялото лято. Дори въпреки внимателните грижи, всеки производител, който няма достатъчно опит, може да се справи с розовите храсти. Всичко, което трябва да направите е спазвайте всички препоръки и правила... В резултат резултатът няма да закъснее и след първата резитба ще бъде възможно да се види значително увеличение на броя на пъпките по време на цъфтежа.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

1 коментар

    1. […] Източник: myflowers.desigusxpro.com […]

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.