Роза мини микс: как да се грижим у дома

Много любители на цветята многократно са се чудили колко реалистично е да се поддържа и отглежда къщата на тези прекрасни и красиви жители. На пръв поглед може да изглежда, че розовият храст е изключително трудно растение за отглеждане в домашни условия. Нека се опитаме да разберем как да го отглеждаме у дома.

Родината на това растение са тропическите гори на континента Югоизточна Азия. В европейската част тестана известен в началото на 1810гкогато пристигнаха от Китай. Смесената роза принадлежи към семейство Розоцветни, принадлежи към рода на миниатюрните растения.


Класификационни групи и сортове рози

За отглеждане има два основни вида това растение:

 1. Декоративна саксия - като правило те са временни. Те често се използват за формиране на временни композиции. След цъфтежа настъпва увяхване.
 2. Цъфтящи декоративни закрити - растат у дома, са вечнозелени, често цъфтят, често целогодишно.

Има няколко от най-популярните видове:

 • Вътрешен микс - се различават от другите по най-големите размери както на цветята, така и на самото растение, но те са къси (височина не повече от 50 см). Периодът на поява на цветя е доста дълъг, цветовите вариации са разнообразни.
 • Турбо - също цъфтят доста дълго време. Те се отличават с богати цветове и големи пъпки.
 • Корнада - най-малките растения. Характерна особеност е ниският ръст, малкият размер на пъпките.
 • Парад микс - най-популярните сред всички домашни рози. Има най-добрата адаптация към съдържанието в апартамента. Цъфтежът се случва много често.
 • Мини микс - към тях принадлежи голяма категория растения. Има нискостеблена част, цветята обикновено са средни до малки по размер. Добре подходящ за отглеждане на закрито.
Смес от розов патио - характеристики на сортаRose Turbo в саксия е миниатюрно растение.Rose Cordana ванилия е красиво домашно цвете.Смес от Rose Parade на перваза на прозорецаРоза мини микс - изглед отгоре на цветето

Основни правила за грижа и поддръжка

Растението е чувствително, затова трябва да бъде внимателно наблюдавано. Как да се грижим за култура?

Поливане

Един от важните нюанси в грижите за това растение е поливането (водата обикновено не е по-ниска от стайната). Тези култури, както обикновено, се поливат обилно. Тук трябва да се направи разяснение - изобилно, не означава често!

През лятото може да се наложи поливане до два пъти на ден. В края на летния сезон честотата на поливане - намалява... Положителна динамика осигурява комбинацията от поливане и пръскане на розова смес. През зимния студен сезон, поливането може да бъде напълно заменено от него. По време на активната фаза на растеж растението не трябва да бъде изложено на недостиг на вода и светлина.

Осветление

Осветлението за мини микс роза трябва да се създава много внимателно.Разнообразието мини микс се нуждае от постоянно осветление. За да се осигури необходимото ниво на осветеност, могат да се използват специални лампи.

Но дори и с помощта на обикновени флуоресцентни лампи е възможно да се постигне желаният резултат. При постоянно осветяване растението ще цъфти по-често от обикновено (почти непрекъснато).

Трансплантация на растения

Ако растението е новопридобито, то трябва незабавно да бъде трансплантирано в друг контейнер. Можете да трансплантирате по всяко време на годината... Най-препоръчителните рамки са пролетта или края на лятото.За пресаждането би било най-правилно да закупите специална почва за стайни рози... Почвата трябва да има доста рохкава структура и да е умерено влажна.

Важни моменти при пресаждането на тази култура:

 • задължително наличие на дренажен слой с дебелина най-малко 1 cm.
 • трансплантацията е най-добре по време на растежа на Луната.
 • предишната земна бучка, по време на трансплантацията, трябва да бъде запазена чрез добавяне на прясна почва към нея.
 • преди започване на трансплантацията, саксията с растението трябва да се постави във вода (почвата трябва да абсорбира влагата).
 • след разсаждането листата на растението трябва да се напръскат.
 • след преминаване на ден след трансплантацията, трябва да се извърши поливане на растението (водата се използва стояща, стайна температура).

Грешки в съдържанието на розов микс

Домашна роза - особености на грижата за саксийно растение.Ако има изсъхване на листата, отпадане на пъпки, промяна в цвета на издънките, тогава основната причина за това най-често е недостатъчната влажност на въздуха или поливането. За да се справите с това, ще помогнете за компетентно редовно поливане и пръскане.

Ако растението е повредено от вредители (това могат да бъдат листни въшки, кърлежи и др.), Културата трябва да бъде отнета от останалите. Болно растение трябва да се пръска със специален репелент (като например "Arrow" или "Fitoverm"), или пригответе запарка от чесън (170 грама на 1 литър вода, чаена лъжичка от готовия разтвор, разреден с 1 литър вода и напръскан). За борба с паразитите къпането на стъблата и храстите е доста ефективно (почвата трябва да се изолира от вода при къпане, като се покрие саксията с найлоново фолио).

Торене на цветя

Рязане на рози мини микс у домаЗа смесени рози, вътрешни дворове и други сортове, торенето се превръща в основен параметър за поддръжка (заедно с редовното презасаждане). Редуването на минерални и органични торове има положителен ефект. Торенето на почвата е най-правилно през периода на активен растеж на цветето.

Болни или наскоро трансплантирани растения - торенето не е разрешено. Самото хранене се прави най-добре следобед. Торената почва трябва да бъде достатъчно навлажнена.

Характеристики на размножаването у дома

Има два основни метода за отглеждане на тази култура. Това е свършено:

 1. Чрез присаждане на летораста върху шипков храст.
 2. Образуване на резници.

Резниците могат да се режат по почти всеки период от време, но най-добрият им процент на оцеляване се наблюдава при тези, отсечени в началото на лятото. Изрязаната част задължително трябва да има пъпка, издънка или цвете.

Режещата част на растението трябва да се вкоренява в рохкава, влажна почва, докато най-добре е върху нея да има пъпки. След вкореняване пръскайте растението обилно веднъж седмично.... Най-добре разбъркайте вкоренената дръжка на слънчево, топло място или използвайте флуоресцентна лампа за тази цел.

Друг вариант е резниците от тази култура да се поставят във вода. Скоро то определено ще пусне корени, след което трябва да се постави в съд с пръст.

По същия начин, след като разгледахме някои от нюансите на грижата за розова смес, можем да заключим, че това е доста причудливо растение, което изисква повишено внимание. Почти всички мини-сортове цъфтят у дома, следователно, ако няма цветя за дълъг период (около година), трябва да помислите дали растението се наблюдава правилно.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.