Направи си сам розова градина в страната: съвети и снимки

Розите привличат всеки човек, който не е чужд на любовта към красотата. Докато на много хора им е изключително трудно да отглеждат тези растения със собствените си ръце, реалността е различна. Ако имате малко празно място в градината си, тогава можете лесно да го използвате, за да засадите тези цветя. Естествено, по този въпрос има определени нюанси, които летен жител трябва да знае.


На първо място, трябва да се каже, че мястото в градината, използвано за отглеждане на рози, обикновено се нарича розова градина. Такава цветна градина може да се състои от различни сортове рози, които се различават по цвета си. В същото време, ако решите да започнете да подреждате розова градина в градината, това не означава, че в нея трябва да присъстват само рози. Ако желаете, можете включват други цветя, образувайки с тяхна помощ интересни композиции.

Стилове

Когато подрежда розова градина в градината, собственикът може да избере един от следните дизайнерски стилове:

 • Пейзаж;
 • Редовен.

Когато избирате вариант за дизайн, на първо място трябва да изхождате от размера на бъдещата цветна градина. Например, ако решите да отдадете предпочитание на обикновения стил, тогава знайте, че той включва подреждането на цветна градина, направена под формата на геометрична фигура, например триъгълник. Важната му характеристика е наличието на красив кант, за който могат да се използват тухлени или мраморни чипове. Натрошен камък или камъчета също са подходящи като материал.

Когато използвате обикновен стил, трябва дайте на цветната градина правилната форма... Често такива розови градини се допълват от тревисти тревни площи и декоративни огради. За да направите цветната градина по-декоративна, можете да подредите павирани градински пътеки.

Когато създавате розова градина в пейзажен стил, се допуска много повече свобода. Следователно тук собственикът не може да се закачи за спазването на строги правила. Всичко зависи от фантазията. Обикновено тези цветни лехи се образуват от растения, които се поставят в големи групи. Но някои собственици често избират селски стил за декориране на пейзажа, който се опитват да разширят върху всички елементи на обекта, включително розовата градина. В този случай в него могат да се включат декоративни култури, например тръстикова трева, синя мълния и др.

Как да изберем седалка?

Намирането на подходящо място за розова градина не е толкова лесно, защото тук има нюанситова трябва да се вземе предвид:

 1. Озеленяване на крайградската зонаОсновното нещо, на което трябва да се обърне внимание, е, че мястото за цветната градина трябва да бъде добре осветено от слънцето и защитено от вятъра. Опитите за подреждане на розова градина на сянка няма да доведат до нищо добро, тъй като розите тук се оказват едностранчиви. Розовата градина се оказва доста красива, ако е подредена в полусянка. Следователно условията, при които цветята са защитени от слънцето от частична сянка за около три часа на ден, са идеални за нормалното развитие на цветята. През останалото време растенията трябва да бъдат осветени от слънцето.Ако имате няколко ъгъла, където можете да подредите цветна градина, тогава се препоръчва да използвате мястото, което се намира от южната страна.
 2. Трябва да обърнете внимание и на качеството на почвата. Район с високо съдържание на влага не е напълно подходящ за подреждане на цветна градина. Препоръчва се да се засаждат рози там, където има леко изцедена глинеста почва с киселинност в диапазона 5,5-6,5 pH. При засаждане на растения към избраното място може да се добави пясъчна почва.
 3. Понякога мястото за засаждане на рози съдържа твърде много глина. В този случай можете да го направите по-подходящ за засаждане, ако добавите малко количество пясък или торфена смес.
 4. Най-подходящото място за розова градина е място, разположено близо до беседката.
 5. Много собственици често използват цветни лехи за засаждане на рози. Когато го създавате, можете да осигурите малка граница, която може да бъде направена от вечнозелени храсти. Това ще помогне на вашите рози да се открояват още повече от останалата част от композицията.
 6. За засаждане на катерещи се сортове рози можете да изберете място, така че растенията да се придържат към фасадата на къщата. Тогава сградата ще изглежда по-привлекателна. Добре е да поставите цветна градина в близост до дървени беседки.
 7. За сортовете рози, които се отличават с обилен цъфтеж, районите в близост до водни тела или в близост до тревата са по-подходящи. Освен това те могат да действат като жив плет за градината.

След като разбрахте на какво място ще създадете цветна градина в страната, тогава можете да се включите в избора на растения, като вземете предвид избрания дизайн. Розите трябва да бъдат засадени в определен ред, фокусирайки се върху тяхната височинакоето те могат да постигнат по време на растеж. Например, първо трябва да се засаждат ниско растящи сортове, след това средно големи рози, като се отделя място за тях по централната линия и накрая се засаждат високи сортове, осигуряващи специални опори за тях.

Розови сортове за градината

Тези цветя се различават по разнообразие, което също може да определи окончателния избор.

Нискорастящи рози

Дизайн на розова градина в странатаТази група растения включва декоративни и гранични сортове. Докато растат, те могат да достигнат височина 300-350 мм, няма повече. В процеса на развитие те образуват много красиви цветя и листа. През есента те трябва да бъдат подготвени за зимната слана, като построят лесен заслон за тях.

Специална група се формира от почвопокривни рози, които в зряла възраст приемат формата на храсти или ниско вкоренени растения. Последните изглеждат особено красиви, тъй като спомагат за създаването на солиден килим от цветя, от който излъчва ароматен аромат. Много е лесно да се грижите за тези рози, тъй като не е необходимо да се режат често. Полезното качество на тези рози е, че те потискат плевелите. Ето защо, след засаждането на тези благородни цветя, собственикът не трябва да се притеснява, че плевелите могат да навредят на розите.

Средни рози

Сред растенията от тази група сортове са много популярни Остин рози... Те се открояват с пищната си форма на цвете. Тяхната особеност е обилен цъфтеж. Зрелите растения могат да растат до 750-850 мм височина.

Друг представител на тази група са хибридните чаени рози. Тези растения могат да достигнат височина от 90 см. Сред техните характеристики си струва да се отбележи деликатен аромат и необичайно подреждане на цветя. Розите цъфтят до първата слана.

Розите флорибунда се считат за високи. Някои представители на този сорт могат да имат височина 1,2 м. Те също се открояват с обилния си цъфтеж. На едно издънки могат да растат до 10 съцветия. Тези рози могат да цъфтят дълго време. Това обяснява тяхната висока популярност. Също така тези рози привличат вниманието с разнообразен аромат и присъствие на голям брой цветя по стъблото.

Също така в групата сред високите сортове трябва да се разграничат рози... Те бяха най-широко разпространени при полагане на паркове.Като цяло, в категорията паркови рози всички други сортове, които не са описани по-горе, могат да бъдат включени. От характеристиките на тези сортове си струва да се подчертае грандиозният външен вид и цъфтеж, който не спира дълго време. Важно качество за собственика е тяхната непретенциозност, която се проявява не само в устойчивост на температурни колебания и заболявания, но и в неизискваща грижа.

Високи рози

Преди да се пристъпи към полагането на тези рози, е необходимо да се подготви подходящо място, което да има достатъчно голяма площ. За разлика от други сортове, тези рози израстват до 1,3 м и повече в зряла възраст. Особено сред тях се открояват катерещи се розичиято височина може да бъде от 4 до 6 m... Къдравите сортове с малки цветя не радват с цъфтежа си много често, тъй като образуват цветя само веднъж годишно. По-предпочитани в това отношение са едроцветните катерливи рози, при които два пъти годишно се образуват цветя.

План и схема на розова градина

Вариант с розова градинаОще преди да подреди розова градина в страната, собственикът трябва да разработи бъдещ план за цветната градина. Но това няма да е толкова лесно, тъй като за това е необходимо да се вземат предвид редица важни моменти.

Един от важните въпроси, които трябва да бъдат разгледани, е избор на подходящ дизайн за броеницата. За да направите това, можете да използвате една от следните опции:

 1. Цветна градина, базирана на растения с нежни пастелни нюанси. В резултат на това можете да създадете цветна градина с доста романтичен дизайн. За засаждане можете да използвате бели, розови и люлякови рози.
 2. За да създадете цветна градина с ярък дизайн, можете да използвате рози с подчертан червен или жълт оттенък.
 3. Собствениците, които имат добър артистичен вкус, ще се окажат в по-добро положение тук. В този случай те могат да създадат контрастна розова градина, която ще помогне да направите вашия сайт по-декоративен.

Освен това има редица други препоръкикоито трябва да се спазват при създаването на дизайн на цветна градина:

 1. Когато правите розова градина в градината, не е необходимо да използвате само рози. Тук могат да се добавят и други растения. Това могат да бъдат цветя от различен цвят, например лавандула или ириси, които с тяхното присъствие ще помогнат да се съсредоточи върху естетическите качества на цветната градина.
 2. Ако искате да постигнете разнообразие от цветове, тогава вечнозелени храсти или трайни насаждения можете да добавите към цветната градина. Можете да използвате иглолистни растения и папрати, за да създадете фон.
 3. Преди да се захванете с изпълнението на идеята, препоръчително е да очертаете местоположението на всеки елемент от плана. Така че можете по-добре да си представите кои места е по-добре да изберете за определени растения.
 4. Не всички растения съжителстват мирно и могат да се потискат взаимно. Това е опасно, защото могат да се появят гъбични заболявания. Можете да избегнете това, като изчислите правилно броя на храстите, които ще засадите на мястото.

Как да подготвим почвата за розова градина?

Подготовка на почвата за розовата градинаСнимките показват колко разнообразна може да бъде цветна градина. Красотата и трайността на розовата градина обаче до голяма степен зависи от почвата, използвана за нея. Често подготовката на почвата за него може отнема до 2-3 месеца... Ето защо се препоръчва да се подготви място за засаждане на рози през есента. Тъй като е невъзможно да се каже колко бързо можете да завършите цялата необходима работа, препоръчително е да започнете да правите това още през юли. На първо място, трябва да изкопаете площта на дълбочина около 550 мм. След това трябва да разхлабите горния слой на почвата.

Независимо от сорта рози, които ще засадите в цветната градина, те трябва да осигурят специални условия. Ето защо е важно почвата в градината да има най-подходящите свойства и състав. Оплождането е от съществено значение за нормалното развитие на розите. Това могат да бъдат не само органични, но и минерални примамки. Като първи можете да използвате изгнил оборски тор, компост, хумус или торф.

Необходимо е обаче правилно изчислете скоростта на храненетъй като твърде много няма да е от полза за растенията. За да направите това, е необходимо да се придържате към следната схема: около 10 кг торове трябва да падат върху един квадратен метър от парцела. От минералните торове смес от калиев хлорид, амониев нитрат и суперфосфат се счита за доста ефективна.

Заключение

Правила за грижа за розова градинаРозите могат да украсят всяка лятна вила, но те могат да се превърнат в истинска декорация само ако се приближите правилно към устройството на броеницата. Това не е толкова трудно да се направи, тъй като всичко, което се изисква от собственика, е спазването на определени препоръки относно създаването на оптимални условия за растенията и избора на опцията за неговия дизайн.

Освен да изберете правилното място в градината, трябва подгответе го за слизане, а също така изберете правилните сортове рози. Когато създавате розова градина със собствените си ръце, е позволено да добавяте към нея други растения, които имат отличен цвят. Този подход към бизнеса помага да се превърне розовата градина в основния декоративен елемент на крайградска зона.

Направи си сам броеница в страната
Направи си сам дизайн на цветна градинаЗасаждане и грижи за розовата градинаКак да изберем розова градинаГрижа за розовата градина в странатаКакви видове рози са подходящи за розова градинаЦветна розова градина в странатаКак да си направим розова градинаДържавна версия на розовата градинаГрижа за розовата градина в страната

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.