Грижи за пролетна роза: резитба, третиране срещу болести, вредители

Трудно е да се намери човек, който да не харесва розите. В крайна сметка тези цветя могат да се нарекат кралски. Розите са идеалната декорация за всеки градински парцел. Такива растения обаче изискват внимателни и постоянни грижи. Това е единственият начин да получите красиви цветя, излъчващи най-деликатните аромати.

Розите са мрачни растения. Следователно си струва да се отнасяте с внимание към тях. Трябва да започнете да се грижите за тези растения веднага след края на зимата. За какво става въпрос


Основните етапи на грижата

Списъкът с мерки за грижа за розите през пролеттаГрижите за пролетната роза не са толкова лесни. Има няколко стъпки, следвайки които можете да очаквате красиви цветя, които не са нападнати от вредители.

Обработка на рози през пролетта от болести и вредители - основният етап. Не го пренебрегвайте.

Разбира се, растението трябва да се гледа през цялата година. В края на зимата обаче се изисква:

 1. Извършете компетентно поливане.
 2. Оплодете правилно.
 3. Оформете короната на храстите и режете.
 4. Третирайте растенията от болести и вредители.

График на работа по месец

През март трябва да започнете да се грижите за тези растения. По това време те премахват зимния подслон от храстите, инсталират специални опори, извършват жартиери и, разбира се, хълми.

През април рози трябва да се напръска с цел превенция. В противен случай растението може да се разболее. Струва си да се има предвид, че почвата около храстите също подлежи на обработка. През този период можете да правите и размножаване на растения. Новите рози, засадени през април, ще приемат по-добре.

През май трябва да се извърши друго превантивно пръскане. По това време се прилага и торене и храстите се подрязват.

В топлите географски ширини работата трябва да започне в края на зимата. Основното е, че снегът вече се е стопил от площадката, а времето става по-сухо и по-топло. Първичното третиране на розите трябва да приключи преди началото на вегетативния растеж.

Как са покрити розите

Нюансите на подслон на рози за зимата и как да премахнете подслона през пролеттаАко живеете в студен климат, по-добре е да покриете розовите храсти за зимата. В противен случай тези деликатни растения ще умрат от студа. Розите обикновено се покриват през ноември, когато температурата на въздуха не се повишава над -5 ° C.

Ако този момент бъде пропуснат, розите могат да умрат. Температурите под определената граница са разрушителни за тях. Не трябва обаче да покривате цветята дори при топло време. Розите могат да се разкъсат и да умрат.

След отстраняване на сухи листа и изсъхнали съцветия, растенията са покрити с топъл материал... Като правило за това се използва чул или спанбонд. След това се прави конструкция от телена мрежа или пластмаса.

Стените му трябва да бъдат разположени на 25 сантиметра от храста. Структурата е изпълнена с паднали листа или слама. Навън е по-добре да го увиете с покривен материал. Можете също използвайте найлоново фолио... Дизайнът трябва да бъде направен на 10 сантиметра над растението.

Как да премахнете подслона

Когато дойде пролетта, розите трябва постепенно да се отварят.След като снегът се стопи, трябва да отворите краищата. Розите трябва да се проветряват добре. В противен случай растенията ще започнат да гният и след това да гният. През нощта розите трябва да бъдат затворени за първи път.

Ако температурата е много ниска, тогава растенията трябва да бъдат покрити през деня. С повишаване на температурата слоят покривен материал трябва постепенно да се отстранява.

Слама и паднали листа не почиствайте веднагатъй като температурата на въздуха е ниска през нощта. През деня клоните на растенията могат да изгорят на слънце. Най-добре е да отваряте храстите при облачно и спокойно време. Ако това не е възможно, тогава си струва да създадете сянка.

Ако растенията бяха покрити с агрофилм, тогава през пролетта този материал не може да бъде отстранен, тъй като не натрупва конденз и позволява на розите да дишат. За да може почвата около храстите да се затопли по-бързо, розите трябва да бъдат заземени и от тях да се премахне слой торф. Не бързайте обаче да отваряте напълно кореновата шийка на растението.

Как се режат

И така, как да се грижим за розите през пролетта? Според мнозина основната резитба на розите не трябва да се извършва през есента, а през пролетта. Това гарантира, че растенията ще процъфтяват през зимата.

Съществува няколко общи правила резитба както за декоративни, така и за плодни рози. Те трябва да се ръководят по време на тази процедура:

 • Описание на начините за подрязване на рози през пролеттаПремахване на клони, които са изсъхнали през зимата. Също така си струва да премахнете повредените области.
 • Необходимо е внимателно да се изследват храстите. Потърсете няколко силни клона с видими здрави пъпки.
 • Силните клони трябва да се съкратят до първата здрава пъпка.
 • Всички издънки, растящи вътре в храста, както и клони, които няма да растат, трябва да бъдат премахнати. Те ще консумират само хранителните вещества на растението.
 • След това трябва да се формира короната на розата. В този случай центърът на растенията трябва да е отворен.

Има няколко основни фактора, които трябва да се имат предвид при резитбата на розите. На първо място, климатът е важен. В студените райони растенията нямат време да растат много през лятото. Освен това разнообразието от рози също играе важна роля.

Например, сортовете с шипове се препоръчва да се съкратят с около 10-30 см, чай, стандартни и прости остинки - до 100 сантиметра, във флорибунда и високи остинки - до 50 см.

Пролетното поддържане на розите е много важно за нормалния растеж на тези растения. В процеса на подрязване трябва да следвате някои препоръки. На първо място, трябва да изберете много остър инструмент. Най-доброто нещо използвайте резачка... Ето няколко съвета:

 • клоните трябва да се режат на няколко милиметра над пъпката;
 • разрезът трябва да се направи наклонен, трябва да се насочи в същата посока като бъбрека;
 • ако след изрязването на летораста не се вижда здраво бяло дърво, то трябва да се отреже отново, това трябва да се направи, докато се появи здрава тъкан;
 • короната на храста трябва да бъде окончателно оформена само след като издънките са пораснали с 5 сантиметра;
 • ако от една пъпка са израснали няколко издънки, тогава една трябва да се отстрани;
 • в края на резитбата всички храсти трябва да бъдат обработени с разтвор на меден сулфат;
 • ако през нощта се отбелязват студове, тогава розите трябва да бъдат покрити с филм.

Монтаж на опори

Пролетната грижа за розите не е само резитба. Важно е да инсталирате реквизита навреме. Експертите препоръчват да се използва постоянни и здрави конструкции, които ви позволяват да завържете рози без особени затруднения.

Безопасността им трябва да се проверява всяка пролет. В случай на някакви повреди, струва си да ги поправите. В противен случай повредената опора просто няма да издържи тежестта на клоните. Използвайте зелена градинска самозаключваща се тел за вратовръзката.

Торене и мулчиране на рози

Съвети от опитни градинари за това как и какво да оплождате розите през пролеттаЗа да могат розите да растат добре след зимата, трябва да ги храните. Торовете за такива растения трябва да съдържат фосфор, магнезий, азот и калий... Можете да закупите такива средства във всеки специализиран магазин.

Това не е особено трудно.Асортиментът от такива торове е много голям и ако не можете да изберете, тогава трябва да обърнете внимание на компонентите.

Можете да подхранвате растения с такива състави няколко пъти през цялата година. През пролетта това трябва да се направи през периода, когато започва активната фаза на растеж. Торовете също трябва да се прилагат през лятото след първия цъфтеж.

Освен това е необходимо разпределете равномерно на повърхността на почвата 28 грама от лекарството. След това почвата трябва да се обработва с мотика.

Тор трябва да се прилага само върху мокра почва. Ако почвата по някаква причина остане суха, тогава тя трябва да се навлажни. Достатъчно поливайте почвата около храста. Можете да оставите маркуч с малка струйка близо до розата. След няколко часа почвата ще се овлажни достатъчно и може да се внесе тор.

След извършване на резитбата и торенето е необходимо да се извърши мулчиране на храсти... За целта разпределете равномерно градинския компост около розите. Кофа от този състав трябва да се постави под всеки храст. Залейте компоста със слой от дървени стърготини или дървени стърготини.

Трябва да се отбележи, че материалът, използван за мулчиране на рози, не трябва да покрива основата на багажника. В противен случай достъпът на влага и топлина до корените на растенията ще бъде ограничен.

Правилно мулчиране ще осигури безопасността минерали, топлина и влага в почвата и предпазват кореновата система. Това значително ще подобри външния вид на розите.

Контрол на вредителите и болестите

Особености на обработката на розите през пролетта от вредители и болестиРозите са деликатни растения, които често са податливи на всякакви болести, както и на нападения от насекоми. Най-често тези растения страдат от бръмбари, листни въшки, кърлежи, гъсеници и т.н.

След като първите пъпки започнат да цъфтят, трябва за обработка на растения от вредители и болести. За това е по-добре да използвате специални препарати. Те могат да бъдат закупени в специализирани магазини.

Продавачът, ако е необходимо, ще ви каже кое лекарство ще ви помогне да защитите розите от това или онова нещастие. За преработка, комбинация от агенти като инсектицид и фунгицид.

Това значително ще спести пари, както и ще предпази цветята от черни петна, листни въшки, ръжда по листата и брашнеста мана. Розите трябва да се обработват при сухо, тихо време вечер.

Розите трябва да се пръскат на всеки две седмици, започвайки от момента на започване на активната фаза на растеж. Много експерти твърдят, че могат да се направят две лечения. Едната трябва да се изразходва през пролетта, а втората през лятото след края на първия цъфтеж.

Ако отглеждате рози от тръни на вашия сайт, които дават плод, тогава те не трябва да се третират със синтетични пестициди и инсектициди. В този случай е по-добре използвайте натурални препарати, за предпочитане фунгициди от растителен тип.

Грижата за розите след зимата е трудоемък процес, който изисква търпение, както и определени умения. Въпреки всички трудности, мнозина искат да отглеждат тези растения на своя сайт. В крайна сметка такива растения са истинска декорациякойто се обгражда с приятен и деликатен аромат.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.