Как можете да спестите нарязани лалета у дома?

Съхраняване на изрязани лалетаБукетите от цветни лалета са много популярни. Тези очарователни цветя се представят в началото на пролетта, когато на улицата все още има сняг, а женската душа иска топлина и слънце. Те са първите, които започват да разтварят съцветията си в естествени условия на растеж - в южната част на страната ни, вече в края на февруари-началото на март, можете да видите първите цветя на цветни лехи.

Тези растения имат много цветове, а букетите са ярки, весели. И какво да кажа, дори една пъпка, представена на женски човек, е първият пратеник на пристигането на топлите дни и обновяването на природата.

Значението на цветовете

Как да изрежете правилно лалетатаПредставените композиции или едно цвете могат да помогнат за декларация за любов, да разкажат за чувствата, които даряващият изпитва към дамата. Така например, жълтото ще каже на жената, че осветява светлината с усмивката си, червено - за огнена любов, разноцветни букети ще разкажат за щастието, което една жена носи на своя почитател.

Повече за цветовете. Червените обикновено се представят на по-възрастните дами, докато белите и розовите обикновено се представят на младите момичета. От древни времена жълтото се е смятало за символ на богатство, просперитет, златен блясък и само в съвременния свят те са се превърнали в символ на раздялата. Лалетата могат да развеселят всяка дама, независимо от възрастта и социалния статус.

Дизайнът на студия за фотография или зали, където се провеждат сватбите, изглежда много красив и свеж през пролетта. Не е срамно да подарявате букети от лалета на мъж, независимо дали е бизнес партньор или близък роднина, трябва само вземете предвид цвета и формата, нека да бъдат строги композиции от цветя от червени, жълти или лилави цветове.

Но как, бих искал представената композиция да стои възможно най-дълго във ваза у дома и да радва другите с цъфтежа си.

Правила за избор на цветя в магазина

Какво трябва да се направи, за да се съхранят красиви цъфтящи растителни видове? Разбира се, бих искал да знам колко време са стояли на плота в магазина, защото свежестта на едно цвете определя живота му във ваза. Освен това си струва спазвайте следните правила:

  • не трябва да купувате цветя с видими повреди, с пожълтели листа или с пъпки, затегнати с лента или ластик, такива цветя вече са надживели живота си;
  • готови композиции също могат да бъдат направени отдавна, но с помощта на импровизирани средства и ярки опаковки те изглеждат доста весели, но радостта ще бъде краткотрайна, не повече от няколко дни.

Има няколко основни правила за съхранение на букет за дълго време, при условие, че се купуват качествени цветя.

Основни правила за съхранение на отрязани цветя

Правила за съхранение на нарязани лалетаПравило едно. Запазването на цветя за дълго време ще помогне правилна резитба и инсталиране във ваза със съцветия. След като букетът бъде приет, той трябва незабавно да бъде освободен от опаковката и проверен за пожълтели листа. Ако има такива, те трябва да бъдат премахнати и всички смачкани листа и декоративни елементи също се отстраняват. След това краищата на стъблата се спускат в студена вода и стъблата се подрязват с един сантиметър под ъгъл от 45 градуса.

Веднага е необходимо да нанесете малки прорези върху секциите с остър нож, сякаш раздухвате върховете.Така приготвените цветя ще могат напълно да приемат вода и минерали в своите стъбла и листа.

Второто правило. Подхранване... Нарязаните цветя губят в един момент не само способността да растат, но и да получават набор от хранителни вещества от луковиците, поради което е необходимо да добавите 3% разтвор на глюкоза или захар към водата, предназначена за букета. Защо захар? Факт е, че в процеса на синтез в листата и издънките на растенията се натрупват разтвори на захар и фруктоза, които от своя страна помагат на цветето да живее, а при нарязаните лалета процесът на фотосинтеза спира и те могат да получат захароза само от водата във вазата.

Правило трето. Температура на водата в ваза... Винаги трябва да е студено и свежо. Следователно трябва да се сменя поне веднъж на ден. Ще бъде полезно да добавите парчета лед към водата. Най-добре е да приемате вода при ниска температура и по-добре пречистена през филтър или бутилирана. Водата, взета от крана, съдържа много вредни примеси, които имат вредно въздействие върху растението. Поради това срокът на годност е значително намален.

За да се предотврати процесът на гниене на стъблото и ферментация на вода, се препоръчва да се добави един от препаратите към водата. Това може да бъде натрошен въглен или неговият активиран аналог, супена лъжица оцет на литър вода или таблетка аспирин или малко кристали калиев перманганат. Ако това условие е изпълнено, вашите цветя ще се съхраняват дълго време.

Правило четвърто. Букетът трябва да се съхранява на закрито в апартамента с най-ниска температура и за да не падат върху него пряка слънчева светлина и течения, лалетата не понасят квартали с други цветя и със зрели плодове. В същото време, заедно със смяна на водата, е необходимо ежедневно да се отрязват стъблата на растенията с 0,5 сантиметра и да се премахват цветята с падащи пъпки.

Използвайки всички горепосочени методи, съставът със сигурност ще продължи повече от 10 дни и ще зарадва другите със своята красота.

Общи правила

А сега няколко съвета за тези, които отглеждат цветя на своите градински парцели и ги използват за рязане и интериорна декорация. В този случай също трябва да знаете как да запазите лалетата по-дълго:

  1. Нарежете лалета във водаКакто всички растения, най-добре е да ги отрежете сутрин, когато росата все още е по листата и температурата на въздуха е доста ниска. Именно тогава цветята са най-пълни с влага и хранителни вещества. Необходимо е да се отрежат не отворени, но вече ярко оцветени пъпки.
  2. Ако има достатъчно голямо разстояние от мястото на растеж до мястото на поставяне във ваза, тогава цветята трябва да се напръскат със студена вода от пулверизатора и след това да се увият в опаковъчна хартия или вестници и отново да се поръсят с вода. В това състояние цветята могат да запазят красотата си в продължение на 5-6 часа. След това цветята се поставят във ваза, като се спазват всички правила.
  3. Ако не е възможно да поставите лалета във вода, тогава трябва да увиете готовите цветя във вестник и да ги поставите в хладилника на рафт за съхранение на плодове и зеленчуци. Само плодът не трябва да бъде там, от такъв квартал холандските красавци веднага загиват.
  4. Друг начин за запазване на цветята в оригиналната им форма е накисването в 10% разтвор на калциев нитрат. В този случай стъблата на растенията са напълно потопени в разтвора, само пъпките остават на повърхността. В това състояние цветята трябва да престоят 24 часа, след което лалетата се отстраняват и изплакват под течаща студена вода. Това ще запази цветята за много дълго време.

И все пак, не се разстройвайте, ако букетът бързо се влоши. Растителният живот е мимолетен, а лалетата дори не цъфтете на цветното легло повече от 7 дни, но те се заменят с други цъфтящи растения с ярки цветя и уникален аромат.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.