Лалета - сортове и имена

Лалета с ресниЛалетата са сред най-ефектните и известни цветя. Тези луковични растения са дошли за първи път в Европа от Турция (тогава Османската империя). Един от австрийските посланици успя да извърши доставката на луковици на лалета до град Виена. Един от главните мениджъри на Виенската градина е бил доста активен в развъждането на растението. По-късно в Холандия се отглеждат голям брой различни сортове лалета.


Следователно Холандия може да се счита за неофициална родина на лалетата, въпреки че това не е така. Но Холандия с право може да се гордее с множество отглеждани сортове, повече от 1500, и всички те са разработени от холандски учени, ботаници и цветари.

Класификация на лалетата

Тъй като има доста голям брой видове и всяка година броят на сортовете има тенденция да расте, международният регистър за класификация непрекъснато се допълва и актуализира. Лалетата се подразделят в няколко класификационни групи, според различни характеристики (периоди на цъфтеж, външен вид, общи характеристики). Класовете от своя страна се комбинират в групи (има 4 такива).

 1. ранен цъфтеж
 2. късно цъфтящи
 3. средно цъфтящи лалета
 4. различни хибриди на лалета (например диворастящи видове)

Ранно цъфтящи лалета

Интересни факти за лалетатаСъществуващата група включва два класа:

 • прости лалета
 • двойни лалета

Обикновените лалета са растения със силни стъбла и пъпки, които имат форма на чаша или стъкло и се отварят добре, когато са изложени на слънчева светлина. Достигнете височина от 25-40см... Както обикновено, те имат червени или жълти пъпки.

Най-широко известните сортове са Cooler Cardinal (червен) и Ibis Mon Tresor (жълт или розов).

Двойни лалета - цъфтят доста рано (април). Стъблата достигат височина около 20-30 cm.

Най-добрите хавлиени сортове са - Murillo (имат бяло-розов оттенък), Electra (лалета в червени нюанси), Miranda (предимно яркочервени).

Лалета със среден цъфтеж

Също има подразделяне на няколко класа.

 • Класът Triumph се състои от цветя на дълги, еластични стъбла, достигащи дължина 70 см, с пъпки във формата на грациозна чаша. Цъфтежът започва в началото на април и продължава около три седмици. Най-известните и популярни цветя от този клас включват такива сортове като: Aviator, Algiba, Alba (нюанс на червения кармин), Alba, който има сребриста граница около ръба на венчелистчетата, и просто бяла Alba.
 • Хибридите на Дарвин също принадлежат към вида на високите растения, стъблата им достигат височина 80 см, а самите цветя имат диаметър над 10 см. Цветята от този вид понасят доста добре съхранение в нарязана форма, както и пролетни студове. Цъфтежът настъпва в началото на май. Цветята са склонни да се отварят доста силно, отколкото маковете могат да приличат. Градинските култури от тази група съдържат сортове като: Червени лалета Parade, Лондон, Оксфорд, а също и сортът Artist (който има ярко жълт цвят).

Късно цъфтящи лалета

Растенията, принадлежащи към тази група са най-богат на състав и брой сортове.

 • Ak засадете лалета в градинатаРастенията са със зелен цвят - отличават се с бледорозови нюанси на венчелистчета и зелено оцветена средна. Те включват следните сортове: Sprin Green, China Town, Golden Artist.
 • Цветя с ресни - атрактивният и запомнящ се външен вид на тези цветя се постига благодарение на структурата на тяхната листна част. Венчелистчетата се отличават с наличието на особена заострена ресни по краищата. Този тип се отличава с наличието на такива сортове като Лувър (люлякови нюанси), Fabio (жълти венчелистчета със зелен кант) Skipper (лилави венчелистчета с бронзов кант). Сортове на Кеймбридж, Мон Амур, Фламенко, Маскот и други.
 • Култура на Рембранд - отличителните черти на този вид са тирета, петна, покриващи венчелистчетата. В по-голямата си част те се отглеждат на цветни лехи, но използването им за рязане не е изключено.

Сортове: Union Jack, Mona Lisa, Orange Bowl, Princess Irene и Prince Carnival, Sorbet, Flame, Olympic и други.

 • Растението тип папагал е един от най-интересните хибридни видове култура по външния си вид. Външният вид и цветът на венчелистчетата са разнообразни фантастични комбинации. Според много източници произходът им не е бил селективен. Сортовете папагали включват: рококо, супер перрот, флеминг, черен перрот.
 • Лили (лале с цвят на лилия) тип лалета. Името доста обективно отразява външния им вид (форма на лилия). В най-слънчевите дни цветното развитие е почти завършено. Височината им достига 50-60см. Цъфтежът настъпва в края на май.

Гледките са много красиви: Уайт, Балада, Уест Пойнт, Хубава жена, Жаклин.

Късни двойни посеви - цветът на този тип е доста широк диапазон от бял до черен.

Група хибридни лалета

Група, която включва цветя с различни свойства и вид.

 • Характеристики на грижата за лалеГрадинските растения на Greig - поради доста оригиналния си вид, се оценяват от производителите на цветя. Комбинацията от цветя със сгънати ръбове и широки листа от пъстър цвят създават просто зашеметяващ ефект. Сортовете с най-известните имена: Majestic, Giant Perrot, Princess Sharmant, Car Peter, Lovely Surprise, Oriental.
 • Градинските растения на Кауфман са цветя с форма на звезда, когато се отворят, се постига най-висок декоративен ефект. Най-често се засаждат в цветни лехи и алпинеуми. Ранен цъфтеж, общата височина на цветята е малка (от 15 до 25 см). Сортовете имат доста оригинални „номинални“ имена, които съвпадат с външния вид на тези лалета: Шекспир, Джузепе Верди, Йохан Щраус.
 • Културите на Фостър са кръстени на професор Фостър. Цветята достигат височина 30-50 см, с доста големи пъпки. Отличителна черта на пъпките от този вид е наличието на стеснена средна част (често се нарича още „талията“ на цветето). Най-често срещаната цветова схема е всички нюанси на червено и оранжево. В естествената си среда те се срещат само в централноазиатските региони.

Диви лалета

В допълнение към изброените групи има и някои видове диви лалета... Най-често това са доста маломерни цветя с малки пъпки. Цветът може да бъде разнообразен. Такива лалета изглеждат най-впечатляващо в алпинеуми, алпинеуми или в градина сред разсад на дървета.

Няколко думи за напускане

Един от ключовите моменти при отглеждането на тази култура е ежегодната трансплантация на луковиците. След това по правило се изсушава, старите черупки се обелват и съхраняват. Бъдещият цъфтеж и общото състояние на бъдещите цветя пряко зависи от съхранението и спазването на температурния режим, то не трябва да надвишава +25 градуса.

По този начин лалетата са особено оригинални и запомнящи се растения. Сред разнообразието от сортове всеки може да намери подходящ и любим за себе си.С рационални грижи и засаждане цветята несъмнено ще украсят и разнообразят пейзажа на вашата градина, но също така ще внесат нотка свежест и яркост в ежедневието.

Сортове и сортове лалета
Лале SotrОтглеждане на лалетаКак растат лалетатаТери лалетаПочва за отглеждане на лалетаСортове лалетаКак да отглеждаме пчелна пита от лалетаЛале SotrПапагалски лалетаЛалета в градинатаИнтересни факти за лалетатаСортове лалетаТери лалета от късен божурВидове лалетаРавно, добре осветено място е подходящо за отглеждане на лалета.Лале Абигейл

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.