Многогодишни лозя: имена на увивни растения за градината, снимка

Градинските катерачни растения са много популярни в ландшафтния дизайн. С тяхна помощ можете да засадите зеленина на определена площ от градината. Те се използват за украса на стената на сграда или фасадата на сграда. По този начин можете да дадете втори живот на изсъхналите дървета. Интересни идеи за градината можете да намерите на снимката в интернет.

Всички красиви представители на градината обикновено се разделят на два вида - едногодишни и многогодишни. Първите са приятни за окото през един сезон, докато останалите украсяват лятната вила от година на година.


Многогодишни цветя за градината

Списък и описание на многогодишни катерещи се градински растенияПриемат се и катерушки за градината разграничават по своите декоративни качества... Някои ще завладеят сърцата на градинарите с техния буен цъфтеж. Други привличат възхитени погледи към техните необичайно оформени листа.

Що се отнася до третото, те могат да зарадват със сладки плодове след цъфтежа. Също така е обичайно да се разграничават следните групи растения:

 • Тези, които растат с килим на земята без допълнителна опора или пълзене.
 • Прилепване. Това са лозя, които имат определени антени. С тяхна помощ те са фиксирани върху опори и продължават да растат нагоре.
 • Катерене. Растения с "въздушни" корени. В краищата им има специални вендузи, така че те растат добре на грапави повърхности.

Многогодишните растения също могат да включват:

 • катереща роза;
 • клематис;
 • глициния;
 • орлови нокти
 • бръшлян;
 • момичешко грозде.

Разбира се, това не е целият списък с многогодишни къдрави цветя. Събрани тук най-популярните растения... Те изискват добро закотвяне. Често тази роля се играе от обикновена ограда в страната. След известно време лозите го превръщат в истински жив плет.

Видове растения за катерене за градината
Многогодишни градински растения за катерене и техните характеристикиДобродетелите на момичешкото грозде в ландшафтния дизайнОписание на едногодишните увивни растения за градинатаХарактерни свойства на едногодишната катереща се лоза кобейСвойства на тъкането на градински орлови ноктиОписание на декоративния къдрав сладък грах

Катереща се роза... Не само професионалистите, но и аматьорите дават първо място на бодливо, но красиво растение, наречено катереща се роза. Никакви думи не са достатъчни, за да опишат нейната красота. Катерливите рози са богати на цветна палитра, имат обилен дълъг цъфтеж и са напълно неизискващи за грижа.

По време на суша не трябва да се притеснявате, че това някак ще им се отрази. Можете да се възхищавате на техните цветя в градината от късна пролет до късна есен. Това цвете е в състояние да преобрази дори хижа до неузнаваемост.

На многобройни снимки в интернет можете да видите много идеи за място за засаждане. Всеки начинаещ може сам да отгледа такова цвете. Всичко, което трябва да направите, е да си купите храст, да го засадите и да го напоите добре. Оплодете растението няколко пъти през един сезон.

През есента подрязвайте получените издънки. Ако розите са на метални подпори, по-добре е да ги премахнете за зимата. Това е необходимо, за да не се повредят издънките. В доста сурова зима подгответе подслон в градината за многогодишна роза.

Клематис

Описание на растението клематисКлематисът се счита за друго многогодишно растение. Просто е невъзможно да откъснете поглед от тези лозя по време на цъфтежа в страната. Ако се научите как правилно да отрежете издънките, цъфтежът на растението може да продължи до самата слана.

Голям брой цветя покриват издънките, създавайки наситено синьо, лилав или бял килим... Това е чудесна идея за декориране на беседки, решетки или огради. Всичко, от което се нуждаят, е открито, слънчево място. Къдравата лиана може лесно да се фиксира към опората, образувайки необходимата форма.

За това растение се нуждаят от много мястотака че да има място за растеж. Може да се засажда в земята близо до къщата. Клематис ще се навие около къщата, създавайки флорална стена. Цветовете на Climatis могат да варират по размер от малки до големи.

Орлови нокти

За орлови нокти е подходящо сенчесто място в градината в страната. Малките двуцветни цветя издават сладък аромат. Привлича много пеперуди. Ето защо, ако искате двора ви да бъде изпълнен с вълшебен аромат, не забравяйте за орлови нокти.

Цветето расте с много бързи темпове. Многогодишни орлови нокти не изисква постоянна грижа и не е податлив на много заболявания. За да получите ароматна цветна стена, просто трябва да насочите издънките в правилната посока.

Бръшлян

Ползи от градински бръшлянТова растение, което може да бъде забравено, е напълно незаслужено. Благодарение на своята жизненост и непретенциозност, тя ще даде шанс дори на най-буйното цъфтящо растение. Разбира се, бръшлянът няма ароматни цветя, но е обичан заради другите си добродетели.

Айви - вечнозелено многогодишно растение... Няма значение кое място ще изберете за него, той така или иначе ще се чувства добре. Неговите смукателни корени прикрепват стъблата към всяка повърхност. Той е в състояние да се изкачи много високо, като преплита всичко по пътя си.

Айви няма нищо общо с климатичните условия. От година на година той украсява стените на сградите и жив плет. Заслужава само да се спомене прочутата Айви кула в Белгия. Това е потвърждение за популярността му в Европа. С негова помощ се озеленяват лоджии, тераси, балкони.

Единственият му недостатък е постоянната влажност на почвата и бавен растеж... Покритите с бръшлян стени са отлична основа за ранно цъфтящи растения. И колко загадъчна е беседката в центъра на градината, изцяло преплетена с бръшлян. Не е ли уединено място за романтична среща?

Моминско грозде

Девическо грозде - универсална лоза... Растението е напомняне за лятото през студения есенен сезон. Необичайна лиана, наречена моминско грозде, се отличава със своята палитра от богати, ярки цветове.

Красотата на растението очарова и в същото време очарова. Той не се нуждае от специални условия и не трябва да наблюдава фиксацията си. Нейната зеленина расте бързо, покривайки всичко и създавайки красив дебел килим.

От ранна пролет до късна есен растението продължава украсяват огради и беседки... Растението изглежда страхотно. Единственото нещо, за което трябва да внимавате, е плътността на пълзящата решетка. Но дори и този проблем може лесно да бъде решен с резачка.

Едногодишни цветя за градината

Характеристики на използването на едногодишни растения за градини и вилиДизайнерите предпочитат да използват едногодишни цветя за украса на градината. Това позволява всяка година да се измисли ново озеленяване.

Както знаете, животът на такива лозя е кратък, но продължава от пролетта до първата слана. Лош като този може лесно да нарасне до три метра височина.

Тези растения включват:

 • сутрешна слава;
 • кобей;
 • сладък грах.

Някои домакини предпочитат декоративен боб... За разлика от трайните насаждения, тези цветя се нуждаят от опори, много светлина. Те се нуждаят от редовно хранене и служат като красива градинска декорация.

Утринна слава

Снимките, засадени с утринна слава, са поразителни. След като пролетното време се стабилизира, можете спокойно да засаждате цветя на открито. С помощта на такива лозя те създават прекрасни паравани на балкони и тераси. Къдрава сутрешна слава украсява беседки и огради.

Тези растения са подходящи за засаждане в контейнери. Благодарение на бързия си растеж, той създава солиден килим до средата на лятото. Формата на цветето наподобява малък грамофон.

Те са синьо, пурпурно или лилаво цветове.Ipomoea не се нуждае от поддържане. Единственото нещо е влагата в много сухо лято.

Кобей

Kobea е едногодишна лоза, идеална за вертикално градинарство. Снимката показва, че многобройните цветя приличат на истински водопад от цветни камбани.

След периода на цъфтеж не е необходимо да се премахват съцветията, тъй като венчелистчетата отлитат сами. Това помага да се поддържа растението подредено и подредено. Що се отнася до семенните шушулки, те наподобяват малки краставици на външен вид.

Кобея може да се навива добре, но е много взискателна. Причудлив за почвата и изисква редовно подхранване. Ако го засадите съответно в страната се нуждаят от постоянен надзор.

Сладък грах

Сладкият грах може да се отглежда не само в градината, но и на балкона. Това не представлява никакви трудности и дори начинаещ градинар може да го направи. Ароматът на това растение радва през лятото.

Полка точки - фаворит лиана за декорация балкони и тераси на много домакини. Цъфтежът продължава 4 месеца. Полка точките са богати на цветова палитра. Устойчивостта на замръзване ви позволява да го засадите на открито дори в най-ранната пролет.

На снимката можете да видите, че грахът обича да се навива на някаква опора и това наистина е така. Това предотвратява заплитането на растението от издънките.

Достатъчно количество светлина и навременното отстраняване на издънките и увехналите цветя гарантира продължителността на декоративната функция на граха. Не го забравяйте и вие поливайте постоянно, особено в страната.

Подкрепа за катерещи се растения

Нюансите на устройството поддържат градински катерачни растенияАко сте решили кое растение да изберете, едногодишно или многогодишно, е време да се подготвите за него добра подкрепа... Дори външният вид на бъдещия зелен „килим“ зависи от него.

Единственото нещо, което трябва да се има предвид при създаването на опора, е нейната сила. Трябва да издържа на най-силните пориви на вятъра и дори на силния дъжд. Основни правила за структурата на опората за катерене на цветя и растения:

 1. Някои лозя за катерене не се нуждаят от допълнителна подкрепа. Те се адаптират към всякакви условия. В такива случаи е обичайно да се използва тухлена и каменна зидария. Това са безвредни растения: бръшлян, моминско грозде, кампис.
 2. Къдравите цветя просто усещат повърхността под тях и веднага започват да набират височина. За тях можете да изберете тънка решетка, мрежа или дори обикновена опъната тел. Тези лозя са сладък грах и дива краставица.
 3. Лианите, които са склонни да се накланят, се нуждаят от допълнителна конструкция. Ако не им дадете хоризонтални или вертикални опори, те ще пълзят по цялата земя. Това може да се избегне чрез създаване на арки. Лозите изглеждат страхотно в окачени кошници. Тези катерачни растения включват: клематис, орлови нокти и хмел.
 4. Катерещите се рози трябва да създадат „достойни“ условия за живот. Те не могат да се къдрят сами. За да направите това, ще трябва да създадете и допълнителни крепежни елементи.

Както многогодишните, така и едногодишните цветя заслужават специално внимание. Къдравите цветя в страната могат да направят градината по-красива.

Но те трябва да бъдат постоянно наблюдавани и съответно гледани. Не забравяй за торене, поливане и подрязване... Растенията ще са благодарни за вашата грижа и ще ви зарадват с обилен цъфтеж и деликатен аромат.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.