Грижа за кливия у дома: защо не цъфти?

Кливия е позната в Европа от 19 век, когато за първи път е пренесена на континента. Оттогава той се отглежда активно като стайно растение. При първото запознаване с това цвете, цветарите обърнаха внимание на неговите необичайни ярки цветя, украсяващи голям брой дръжки, достигащи височина до 33 см. Достатъчно е да има само един храст от кливия в къщата, така че да изуми цветаря със своите красота, защото може едновременно да завърже до 26 ярки големи цветя.


С течение на времето, въз основа на това цвете, бяха отгледани много нови сортове, които се различават от майката в разнообразие от цветови нюанси и форми.

Цъфтяща кливия: видове

Размножаване на кливияИзглежда доста интересно произхода на името на това растение... Според една хипотеза, една благородна дама, херцогинята на Нортъмбърланд, Шарлот Клайв ("Клайв"), носеше толкова необичайно име. Тази англичанка стана известна по целия свят с факта, че именно с нея цветето за първи път цъфна. Прави впечатление, че внасяните преди това видове от това растение все още не са обвързани. Днес кливия е известна като една от популярните тревисти трайни насаждения, която обикновено се приписва на семейство Амарилис.

В официални източници растението е посочено като нос кливия, който е свързан с местообитанието му. Всъщност много експерти знаят, че именно от флористичното царство Кейп произхождат много широколистни растения. Това място се намира в югоизточната част на африканския континент, където има най-голямото представителство на това цвете. Когато кливия се озова у нас, името й беше леко променено. Тя започна да се нарича мееркатас, което се свързва с яркия цвят на цветята. При естествени условия има цвят от червен до морков... И затова тук няма нищо необичайно, защото червеното олово има оранжево-червен оловен цвят.

Една от характеристиките на кливия е, че тя расте на групи в дивата природа. Това е достатъчна причина да го включим в групата на безстеблените растения, която включва такива растения, познати на цветарите като замиокулкас и сансевие. Листата на кливия са месести и плътни по структура и са светлозелени през пролетта, но с течение на времето придобиват по-тъмен оттенък, като в крайна сметка стават тъмнозелени. Растенията на възраст 14 години обикновено имат около 30 листа, които могат да варират по дължина и ширина в зависимост от сорта.

 • Кливия гардена... Именно с този сорт започва запознанството на Англия с кливия. Това беше улеснено от европейските военни, които го доведоха до мъгливия Албион. Основна заслуга има майор Робърт Гардън, който е служил в Натал, район на африканския континент.
 • Кливия се разпускаКливия киновар, или миниата... Сред сортовете стайни растения този вид е най-известният. Clivia cinnabar е доста високо растение и може да достигне височина 60 см. Дръжката е удължена, върху нея растат 10-20 фуниевидни цветя.Полезно е да научите, че цинобърът се нарича червен нюанс. Clivia cinnabar е уникален с това, че често се среща високо в планините, като се вкоренява в райони, разположени на надморска височина от 600-800 метра.
 • Кливия цитрин... Обичайно е да се различават тези цветя в рамките на сорта miniata и те са открити в края на 18 век. Със същия размер и форма, растението изглежда привлекателно благодарение на съцветията-чадъри, които образуват цветя с необичаен лимонов нюанс. Този сорт кливия има жълти плодове.
 • Кливия прекрасната... Този сорт е спечелил вниманието на производителите на цветя поради необичайния си външен вид. Растението расте под формата на храст, достигайки височина около 30 см. На един дръжка могат да бъдат вързани около 60 тръбни цветя с оранжево-червен оттенък.
 • Кливия мощна... Този сорт кливия е много известен сред своите роднини. Възрастните екземпляри, като правило, са с височина до 180 см, които се допълват от широки листа и големи цветя.
 • Стъблена кливия... Той е не по-малко интересен по отношение на размерите. В зряла възраст има височина около 2 метра, естественото му местообитание е Южна Африка.

Правила за грижи

В съответствие с правилата на селскостопанската технология, кливията трябва да бъде снабдена с умерено поливане, добро осветление и период на покой. Следователно цветарят ще трябва да се постарае усилено, за да изпълни всички тези условия.

Температура и осветление

Как цъфти кливияВ природата няма нито едно цъфтящо растение, което да може да се развива нормално без светлина. Кливия не прави изключение. Препоръчително е да го отглеждате от западната или източната страна на къщата. Но е необходимо да го предпазите от пряка слънчева светлина, в противен случай това ще доведе до изгаряния по листата. Ето защо, ако решите да поставите саксия от южната страна, осигурете сянка за нея по обяд.

Кливия може да се отглежда при желание в условия на частична сянкатова обаче ще доведе до определени ограничения: ще расте много по-бавно от растенията, отглеждани на слънчева страна. Освен това цъфтежът при подобни условия на отглеждане е съмнителен.

През лятото кливия се чувства добре при температури не по-високи от 25 градуса. Сериозни промени в биоритма настъпват през есента: през октомври продължителността на светлинните часове започва да намалява, така че растението става по-малко активно и натрупва сила, за да премине в латентно състояние. От този момент нататък се препоръчва температурата да се поддържа не по-висока от 12-15 градуса. При първите признаци на връзване на дръжки е необходимо да се увеличи температурният режим. Изпълнението на тези условия ще позволи по-дълъг и по-обилен цъфтеж. Агротехнологията за отглеждане на кливия ви позволява да държите саксия с цветя на балкона през лятото.

Поливане и влага

Период на цъфтеж на кливияКливия, която се отглежда на закрито, може да се чувства комфортно дори на сух въздух. Това обаче няма да е грешка пръскайте го периодично... Вярно е, че тук трябва да бъдете много внимателни и да се уверите, че влагата не попада вътре в изхода на листа.

Това се дължи на физиологичните характеристики: кливията принадлежи към група растения, в които се образуват вагинални листа, следователно, когато влагата попадне в тях, тя започва да се натрупва и в даден момент предизвиква гниене. За да се избегнат такива неприятни последици, се препоръчва от време на време да избърсвате широките листа с влажна кърпа.

Кливия принадлежи към устойчиви на суша растения, но заливането с вода влияе отрицателно върху нейното развитие. Следователно е необходимо изберете точното време между поливанетоза да може почвата да изсъхне. В хладните периоди е необходимо да се коригира режимът на напояване, като се намали количеството консумирана вода. Ако обаче растението е в латентно състояние в помещение, където се поддържа висока температура, тогава поливането се извършва по предходната схема.

Торове и подхранване

Торенето е от полза за всяко закрито растение, включително кливия. Тя се нуждае особено от хранителни вещества през периода на активен растеж и най-добре е да използвате сложни минерални торове на този етап. В някои случаи те могат да бъдат заменени с органични, например пепел, лопен и др. За да се получи желаният ефект, е необходимо да се извършва подхранване на всеки 10 дни. Последното оплождане се прилага в края на септември, така че, започвайки от октомври, когато растението влезе в състояние на покой, да не го нарушава, докато се появи цветоноса.

Размножаване и трансплантация

Как да се грижим за вашата кливияЗа да се избегнат стресови ситуации, е нежелателно често да се сменя мястото на отглеждане на кливия. Ето защо е необходимо внимателно да се подходи към избора на място за него. Решението да се подложи на трансплантация на кливия трябва да бъде съзнателно, тъй като тази операция сериозно наранява растението... За да се постигне обилен цъфтеж на кливия, препоръчително е да се отглежда в саксия с подходящ размер. Ако цветето първоначално е било засадено в извънгабаритна чиния, тогава ще трябва да проявите търпение, докато не се образуват първите цветя.

Цилиндричната саксия е най-подходяща за отглеждане на кливия у дома. Този избор не е случаен, тъй като кореновата система се формира в растението в дълбочина. Ако решите да го отглеждате в саксия, която се стеснява надолу, няма да постигнете желания резултат, тъй като кливията ще се чувства неудобно в нея.

Не по-малко важно правилно засадете кливия.

 • не го заравяйте твърде дълбоко в земята: оптимално е, когато цялата листова част е разположена над земята;
 • също така е необходимо да се обърне внимание на състава на почвата, която трябва да има рохкава и лека структура. Като почва можете да използвате смес, която се приготвя на базата на градинска пръст, торф и пясък, които се вземат в съотношение 2: 1: 1. При липса на подходяща почва за засаждане можете да използвате всяка готова слабо кисела земна смес, приготвена от среден торф;
 • разрешено е към сместа за засаждане да се добавят компоненти като кора, въглен, вермикулит или перлит.

Основните методи за размножаване на кливия у дома са както следва:

 • Разделяне на храста. Възрастни екземпляри на възраст от 4-5 години вече имат дъщерни процеси по това време. След като изчакват момента, когато броят на листата по клоните достигне 4-5, те започват да разделят процесите от майчиното растение и да ги трансплантират в отделни саксии. В първите дни след пресаждането трябва да се грижи внимателно за младите растения, особено за поливането. Ако сгрешите с водната норма, тогава има опасност да ги наводните. Най-добре е да презасадите растенията след цъфтежа.
 • Семена. Много производители практикуват метода за размножаване на кливия у дома, като засяват семена. Въпреки това, тя може да не е подходяща за начинаещи производители на цветя поради сложността на изпълнението. Сериозен проблем може да бъде и фактът, че растението отнема много сили, за да узреят семената, поради което то се изчерпва сериозно.

Нарастващи проблеми

Цвете кливияПо правило грижата за кливия у дома не създава много проблеми на производителите на цветя, но в някои случаи те също могат да имат затруднения.

Защо кливия не цъфти?

Тази ситуация най-често е притеснителна за много любители на цветя. Преди всичко обаче трябва да разберете, че засадените растения ще могат да започнат само за 2-3 години. Ако растението, при подходящи грижи, никога преди не е поставяло цветя, тогава създайте условия за принудителен покой за него в периода от октомври до март-април. Но първо, подхранвайте с фосфорно-калиеви торове в съответствие с инструкциите. Те ще осигурят на растението необходимите елементи за полагане на пъпки. Ако подхранвате кливията с азотни торове твърде често, тя ще отгледа много листа, но няма да бъде завързано нито едно цвете.

Защо кливия има къса дръжка?

Понякога има ситуации, когато дръжката с пъпки няма време да се оформи напълно. Изглежда, че е залепнал между листата. Това обикновено се случва, когато в растението липсват определени микроелементи. И най-вероятно говорим за дефицит на калий и фосфор, от който зависи цъфтежът. Ето защо, подготвяйки растението за покой, е необходимо да се прилагат фосфорни торове върху почвата.

Това може да се обясни и с прекалено хладните условия по време на формирането на дръжката. Причината за това може да бъде течение или краткосрочен спад на температурата под 12 градуса, поради което цветната стрела забавя развитието си. Виждайки началото на формирането на стрелката, трябва до същия ден преместете растението на топло мястои след това обилно поливайте и наторявайте.

Заключение

Кливия е едно от интересните декоративни растения, което се култивира активно повече от един век. Флористите често избират кливия за отглеждане у дома, предвид нейната непретенциозност. Въпреки това, дори този факт не е достатъчна причина да се грижим за кливията, без да отчитаме нейните особености. Наложително е да спазвате правилата за отглеждане и грижи за агротехниката, в противен случай може да срещнете определени трудности. Например в кливия цветята престават да залезват. В този случай ще трябва да установите причината и да направите определени корекции в грижите.

Домашни грижи за кливия
Кливия се разтваряОтглеждане на кливия у домаЦъфтяща кливияДомашно цвете кливияХарактеристики на цъфтежа и защо кливия не цъфтиЗасаждане и грижи за кливияКлиния киноварКливия се разпускаКак се размножава кливияЗащо кливия не цъфтиClivia вредителиЦвете кливияБолести на кливияКак да предпазим кливия от вредителиКакви цветя цъфти кливияЦвете кливияРазкъсване в домашни грижиХарактеристики на цъфтежа и защо кливия не цъфти

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.