Как да инсталирате правилно оранжерия от поликарбонат на сайта

Монтаж на оранжерия от поликарбонатОсновните предимства на оранжериите от поликарбонат са тяхната ефективност и безопасност. Леките конструкции няма да съсипят собственика си, а поликарбонатното покритие, за разлика от стъклото, не може да се счупи и запуши почвата с фрагменти.

Когато мислите как да инсталирате оранжерия от поликарбонат, трябва да започнете, като изберете подходящ сайт за нея.


Оптимално за оранжерийно строителство слънчево, защитено от вятъра, разположен далеч от сгради, храсти и дървета, идеално ниво. Разбира се, не всеки градинар може да се похвали с такива отлични условия, следователно, след като е направил опис на тяхната територия, е необходимо да започнете да избирате дизайна на бъдещата оранжерия от това, което е.

На първо място по важност при избора на място е слънчевата светлина. Ако изобщо няма начин да се подчертае зона, която е равномерно осветена от слънцето от сутрин до вечер, трябва да се даде предпочитание на място, където слънцето е на разположение сутрин.

Разстоянието до храсти, дървета и сгради трябва да бъде най-малко 3 м. Ако това условие не може да бъде изпълнено, би било по-правилно да преместите оранжерията в сградите, опитвайки се да я отдалечите от растения с мощна коренова система, която ще впоследствие изтеглят питателни сокове от оранжерийните жители.

Ако сайтът е под наклон и е трудно да се избере ниво на него, ще трябва да инсталирате оранжерията на основата, в противен случай неизбежното изкривяване на дизайна ще отмени всички ползи от използването му.

Кардинални точки

Място за оранжерияСлед като мястото е избрано, е време да разберете как правилно да инсталирате оранжерията спрямо основните точки. За малка конструкция, чиито размери не надвишават 3x6 метра, правилната ориентация към основните точки може да бъде пропусната, тъй като тя няма съществен ефект върху реколтата. Би било по-разумно да поставите такава оранжерия с нейния задник към преобладаващите ветрове, за да намалите влиянието им върху температурата вътре в конструкцията.

Ако говорим за голяма ферма, е необходимо правилно да поставим оранжерията на мястото като се вземе предвид регионът:

  • за райони, разположени на юг от 60 градуса северна ширина, оранжерията трябва да бъде инсталирана с краищата си на север и юг;
  • за тези региони, които са на картата по-горе, напротив, краищата на структурата са ориентирани в западната и източната посока.

Проектът е най-лошият враг на оранжерията от поликарбонат. Дори малък вятър от 5-6 m / s е в състояние да премахне 5-6 градуса топлина от покритието. Следователно, ако след ориентиране на структурата към кардиналните точки се окаже, че тя ще бъде обърната от дългата си част към преобладаващите ветрове, струва си да помислим за екраниране на цялата структура. Добре се е доказал по този въпрос екран от метален профил - не само предпазва сградата от вятъра, но и добавя топлина към нея благодарение на отразената слънчева светлина.

Подготовка на почвата

След като целият обект е проучен, са избрани подходящи места за оранжерии и е определено тяхното местоположение спрямо основните точки, от всички налични опции, трябва да изберете този, при който почвата най-точно съвпада с устройството на планираното структура.

Пясъчната почва с дълбоки подпочвени води е най-подходяща за оранжерийно земеделие.

За да се определи вида на почвата, се изкопават малки ями във всички зони, предназначени за изграждане на оранжерии. Шърф е вертикална яма, с размери около 70x70 см и навлизане дълбоко в земята с 1 м 20 см. Ако шепа земя, взета от ямата, не иска да се търкаля в ръката в примитивен турникет или топка, тогава всичко е наред, можете да инсталирайте оранжерия на това място. В противен случай трябва да проверите следващото място, което търсите за оранжерията, или ако няма такава, ще трябва да вземете мерки за коригиране на почвата, преди да инсталирате оранжерията.

Едновременно с изследването на почвата е необходимо да се провери дали водата се натрупва на дъното на изкопаните ями. Независимо от вида на почвата, появата на вода означава само едно - за оранжерията ще е необходимо допълнително да се изгради дренаж, в противен случай подпочвените води ще анулират всички полезни усилия на градинаря.

Ако на цялата територия не е намерено подходящо място, се избира най-сухата зона, за да се избегне трудоемката процедура на дренажното устройство, ако е възможно. В тази зона се изкопава яма, дълбока около 70 см, дъното на която се запълва 10 см със слой от развалини, след което се изсипва слой пясък с дебелина 40 см и върху останалото място се полага плодородна почва.

Избор на дизайн

Строителство на оранжерииЕдва сега, когато се определи мястото за оранжерия от поликарбонат, като се започне от нейния размер, характеристики и нужди на градинаря, може изберете най-подходящия дизайн... Основното правило тук е едно: колкото повече свързващи елементи съдържа рамката, толкова по-малко надеждна е тя, но толкова по-лесно е да я транспортирате.

Материалът за рамката е избран въз основа на функционалното предназначение на оранжерията. Дали ще е сезонна оранжерия, основното предимство на която лекота на сглобяване и свобода на движение от едно място на друго, или се планира изграждането на фундаментална структура - това са съображенията, които трябва да подтикнат избора на надежден, рентабилен и удобен материал за рамката.

Избор на фондация

Безспорното предимство на оранжериите от поликарбонат е, че те са еднакво идеални за използване като сезонна оранжерия, лека целогодишна оранжерия и за създаване на постоянна основна търговска структура.

Въз основа на изискванията, наложени на оранжерията, изберете една от опциите за основа за нея.

Без основа

Тази опция е подходяща само за сезонни оранжерии, използвани през пролетно-летния период и не предназначени за зимата.

Ползи:

  • ниска цена;
  • възможността за преместване на оранжерията от място на място, което избягва развитието на почвата.

Недостатъци:

  • слаба стабилност, силен порив на вятъра може да помете конструкцията и да я разруши;
  • топлинни загуби: директният контакт на поликарбонат със земята ще доведе до топлинни загуби до 10%;
  • вредители и плевели ще могат безопасно да посетят оранжерията без основа.

За да увеличите стабилността на олекотена оранжерия без фундамент, можете да заровите краката в земята - продължението на опорите и леко да копаете в оранжерията по периметъра, като поръсите поликарбонатни листове 3-5 см.

За да се увеличи живота на оранжерията, препоръчително е да се обработват всички елементи на рамката в контакт с земята с битум.

Точкова основа

Каква трябва да бъде основатаМалко подобрена опция за монтаж, която включва копаене на блокове, коноп или дебел дървен материал в земята само на тези места, където ще бъдат разположени опорите на оранжерията. С помощта на ъгъл на сградата опорните стълбове са прикрепени към такава основа, че веднага увеличава здравината и стабилността конструкции.За по-голяма здравина може да бъде прикрепен лъч към точковата основа по периметъра на оранжерията, но това няма да реши проблема с гризачите, вредителите и топлинните загуби.

Лентова основа

Такава основа е добро решение за многогодишни оранжерии; градинарят може да избере опцията за изпълнение въз основа на своите нужди, строителни умения и бюджет. Едно от предимствата на инсталирането на оранжерия върху фундамент е, че благодарение на цокъла става възможно да се организират високи легла вътре.

Фондация от дървен материал

Евтина и лесна за производство, дървената основа, ако е необходимо, може да бъде преместена на друго място. Недостатъкът на това решение е неговата крехкост. За да се монтира основата от бара около периметъра на оранжерията, се изкопава изкоп с ширина около 20 см, дъното и стените са покрити с покривен материал, отгоре се полага лъч от 12х12 см, импрегнирани с влагоотблъскващ агент, увийте го с покривен материал, свободното пространство е покрито със земя. Ъглите на основата са завързани и рамката на оранжерията е прикрепена към нея с помощта на строителни ъгли.

Блок основа

Този тип фундамент осигурява добра хидроизолация. За да го направят, изкопават изкоп по периметъра на оранжерията, широк 25 см, дълбоко до нивото на замръзване на земята. Отдолу се изсипва чакъл от 10 см. Бетонът се изсипва отгоре и, докато не се е втвърдил, се монтират кухи блокове. Хоризонталните и вертикалните ъгли се извеждат и се изсипват отгоре с друг слой бетон. Основата се изравнява, бетонът се оставя да се втвърди и след това към него се закрепва рамката на оранжерията.

Бетонна основа

Той се различава от предишната версия по това, че върху пясъчната възглавница се полага слой пясък и се уплътнява така, че да не достигне върха с 20 см. Кофражът се прави с височина 20 см или повече над нивото на почвата, поставете армировъчната мрежа и се излива с бетон. След като изсъхне, кофражът се отстранява и рамката е прикрепена към готовата основа.

Сглобяване на оранжерия от поликарбонат

Направи си сам оранжерийна инсталацияВ зависимост от това коя версия на оранжерията е избрал градинарят, последователността на сглобяване на конструктивни елементи може да се различава. Производителят доставя закупени оранжерии от поликарбонат с инструкции, простото спазване на които ще осигури максимална полза от работата на продукта.

Сглобяването на самостоятелно измислена и изработена рамка зависи изцяло от изобретателността, уменията и опита на градинаря.

Общото правило, подходящо за почти всички видове оранжерии, може да се счита за препоръка на първо място събира крайни равнини... Вторият етап зависи от конкретните условия - понякога е по-рационално незабавно да се обличат фронтоните с поликарбонат и след това да се пристъпи към сглобяване на останалата част от рамката, а понякога по-разумно решение би било да се събере цялата рамка като цяло преди полагане покритието.

Закрепването на рамката към основата също зависи от дизайнерските характеристики на оранжерията. Това е или пълно сглобяване на рамката и прикрепването й към завършената основа, или поетапно закрепване: първо краищата, след това арките и накрая надлъжните свързващи елементи.

Обшивка от поликарбонат

Как правилно да сглобите оранжерияКогато купувате поликарбонат, по-добре е да се спрете на листове с дебелина 4 mm и по-високи. Срокът на годност на покритието трябва да бъде най-малко 10 години. По-евтините опции за използване на открито не са подходящи.

Най-добре е да се работи върху обшивката на оранжерията с поликарбонат при температура 10 градуса над нулата. Това се дължи на факта, че поликарбонат в такива условия достатъчно гъвкав, за да покрие сводестата рамка с цял лист, той не се напуква, както при замръзване, и не се разширява, както при по-висока температура.

Когато монтирате поликарбонатни листове върху рамката, трябва да се уверите, че защитното фолио е извън конструкцията. След като инсталацията приключи, тя трябва да бъде премахната, в противен случай под въздействието на слънцето може да се държи непредсказуемо.

Когато инсталирате поликарбонат върху крайните части, е по-лесно първо да го прикрепите към елементите на рамката и едва след това да отрежете изпъкналите ръбове, отколкото да изрежете контура предварително.

Крепежните елементи обикновено се доставят с фабрични оранжерии, които решават въпроса как да се монтира поликарбонат към рамката. За облицовка на самоделни конструкции можете да използвате самонарезни винтове или винтове, винаги с шайби, или закупете специални фитинги за пластмаса.

На фугите от поликарбонатни листове се прави припокриване от 10 см или те се свързват с помощта на специален докинг профил.

Важно е да се гарантира, че обвивката приляга плътно, без пролуки, към рамката. За да направите това, използвайте закупен уплътнителен профил или използвайте двустранна лента. Градинарят трябва сам да реши какво е по-важно за него: спестяване на структурни елементи или възвръщаемост на максималното функциониране на оранжерията.

Ако оранжерията остава да зимува на площадката, нейните арки трябва да се поддържат от греди 40х40 и да не позволяват натрупването на сняг върху покрива на конструкцията. В противен случай поликарбонатът може да се напука под въздействието на студ и стрес.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.