Коя оранжерия е по-добре да изберете: сортове и рецензии

Летните жители, преди да планират засаждането на краставици или домати, първо организират оранжерия. В крайна сметка, за съжаление, някои културни растения дават само в защитена почва.

Днес тази структура може да бъде закупена в готов вид на всеки строителен пазар или изградена независимо от подръчни материали.


Класификация на парникови газове

Класификация на видовете оранжерии и оранжерииВ действителност няма много видове оранжерии, те са разделени от наличието на отопление, вида на използваното покритие и площта. Като материал за довършване на оранжерии се използват полиетиленово фолио, различни видове поликарбонат и стъкло.

Разбира се, вместо филм е по-добре да използвате стъкло, тъй като е така по-траен материал... Можете да проверите това във форумите, където има много информация за него.

Много градинари избират да доставят оранжерии допълнително отопление... Разбира се, можете и без него, но тогава само слънчевите лъчи ще затоплят затворената стая. Друг важен фактор е площта на остъкляването на оранжерията.

Други фактори при разпределението на оранжериите по видове включват:

 • необходимостта от изграждане на основа;
 • тип рамка;
 • възможността за излъчване;
 • наличие на свободно пространство.

Освен това полезната област също се счита за важен фактор. Например, правоъгълна секционна структура има голямо свободно пространствоа не триъгълна.

Избор на оранжерийна рамка

Фактори, на които трябва да обърнете внимание при избора на рамка за оранжерияНеобходимо е да се подходи сериозно и отговорно към закупуването на материал за създаване на рамка. В края на краищата рамката трябва да провежда топлина лошо, да бъде обемиста и издръжлива. За оранжерии те правят предимно метални или дървени рамки. Всеки има свои предимства и недостатъци.

Оранжериите от метал са издръжливи и надеждни. За да се създаде рамка, те най-често се използват оформени тръби, алуминий или поцинкована стомана.

Но дървените конструкции са по-способни да задържат топлина от металните оранжерии. Вярно е, че те трябва да се прилагат специално защитно оборудване и постоянно боядисвайте, в противен случай дървото бързо ще изгние.

Рамката, изработена от дърво, се оказва обемна, поради което по-малко слънчева светлина навлиза в оранжерията. Борът обикновено се използва за производството на такива оранжерии, тъй като е здрав и лек. На различни форуми можете да прочетете отзиви за това.

От какви материали са направени оранжериите

Описание на материалите, използвани за производството на оранжерииПокупката на оранжерия започва с избора на материала, който да я покрие. Оранжерии с използване на стъкло, филми и поликарбонат.

Много хора вярват, че поликарбонатът по своите характеристики превъзхожда всички останали материали, но това не е напълно вярно. Филм също има предимстватанапример по всяко време можете да разглобите покрива или стената на оранжерията за цялостна вентилация.

Освен това покриването на оранжерията с филм няма да бъде трудно.Летните жители го свалят през есента, за да защитят материала през зимата, тъй като той няма да издържи тежестта на снега и ще се счупи.

Вярно е, че всяка година те трябва да разтягат този материал върху оранжерията. Тази опция е особено подходяща за тези, които не могат да я следят през зимата и премахват снега от покрива.

Дори когато филмът се отстранява през зимата, почвата е покрита със сняг, създавайки естествена температура и влажност за различни микроорганизми. Ако земята остане непокрита под покрив, тогава тя ще замръзне по-дълбоко и микроорганизмите ще умрат. Ето защо е толкова важно хвърлянето на тор или сняг в оранжерията.

Филмът е евтин, но трябва да вземете предвид, че ще трябва да го купувате доста често. Много разновидности на полиетилен бързо се износват под въздействието на ултравиолетовите лъчи. Освен това филмът може лесно да бъде пробит или скъсан. Но няма да се напука, поради което се счита за по-безопасно от стъклото.

Все още съществува подсилен филм... Тя ще продължи по-дълго от полиетилена, освен това е по-устойчива и по-здрава на разтягане, тъй като има мрежеста рамка. Този филм може да издържи на градушка и силен вятър благодарение на подсилената мрежа отвътре. Ще са необходими няколко сезона, за да се използва такъв материал.

Плюсове и минуси на стъклените оранжерии

Стъклените конструкции имат висока светлопропускливост. Стъклените оранжерии имат следните предимства:

 1. Предимства и недостатъци на стъклените оранжерииТе не подлежат на горене и окисляване, което не може да се каже за филмови структури. Следователно при отопление на такива оранжерии няма опасност от пожар, което води до отделяне на вредни вещества.
 2. Комбинацията от стъклен капак с дървена рамка ще ви позволи да създадете естествена и устойчива структура.
 3. През лятото в стъклената оранжерия се създава статичен микроклимат.
 4. Грижата за силикатни материали е проста, достатъчно е само редовно да ги измивате, почиствате и дезинфекцирате.

За съжаление такива оранжерии имат и недостатъци, така че е невъзможно да ги наречем най-надеждни и подходящи за отглеждане на различни култури. Освен това те имат крехкост и висока топлопроводимост.

Ще бъде възможно да се изгради само една чаша от стъкло - или фронтонна конструкция. Освен това ще трябва да направите основа. Разбира се, стъклената оранжерия ще продължи много по-дълго от филмовата структура.

Поради високата си топлопроводимост обаче реколтата ще закъснее. Инсталирайте и транспортирайте внимателно тази конструкция.

Поликарбонатни оранжерии

Характеристики на оранжериите от поликарбонатЗа тяхното производство се използва полимерна пластмаса, която е устойчива на механични повреди. Поликарбонатът пропуска светлина, не по-лоша от стъклото, без да отделя топлина навън.

Когато го инсталирате, не забравяйте да обърнете внимание на повърхността на материала, тъй като предната страна не може да бъде заменен с връщане... Вътрешността на поликарбоната бързо ще бъде унищожена от слънчевите лъчи.

Поликарбонатът има ниска топлопроводимост, но висока пропускливост на светлината, което допринася за дългосрочното задържане на топлина в оранжерията, но при горещо време температурата на въздуха в нея може да се повиши до 60 градуса. Ето защо се препоръчва да изберете оранжерии с две врати и вентилационни отвори.

Разбира се, и поликарбонат има недостатъци... Такъв материал не трябва да се измива с разтворители, алдехиди и абразиви. За да създадете такава оранжерия, ще трябва да изградите скъпа основа.

Съхранявайте поликарбонат само хоризонтално. Цената на този материал е доста висока. Днес на специализирани форуми те оставят много отзиви за оранжериите от поликарбонат. Те трябва да бъдат прочетени, за да се намери най-добрият дизайн.

Оранжерийни форми

Най-търсени са:

 • Полукръгла.
 • Извита.
 • A-образни форми.
 • Правоъгълни конструкции с твърда структура.

Полукръгла оранжерия Това е най-простият вариант. Въпреки че има примитивен дизайн, той все още е ефективен.За неговата конструкция се използват огънати пластмасови или стоманени тръби.

Покрийте оранжерията подсилен или полиетиленов филм... Освен това първият материал е много по-добър от последния. Освен това подсилената ламарина е по-подходяща за полукръгли оранжерии.

Само минус такива форми - липса на вертикални стени, поради което растенията не могат да растат по ръба. За такива цели по-подходящи са сводести конструкции. Входът към тях е във формата на полукръг.

Оранжериите, направени във формата на буквата А, са нещо средно между полукръгли и сводести конструкции. Такива оранжерии се различават по това, че горната част в тях не е сводеста, така че те могат да бъдат покрити с по-твърди материали, а не само с филм.

Днес твърди оранжерии много популяренте обаче се използват най-вече от професионалисти. За да изградите такава структура, ще трябва да потърсите помощ от специалисти.

Какво да вземете предвид при избора на оранжерия

Експертни съвети какво да търсите при избора на оранжерияПреди да купите оранжерия, трябва да решите времето на нейното използване, тъй като от това зависи дали да направите допълнително отопление или не. Освен това е необходимо предварително да изберете бъдещото му местоположение.

Препоръчително е да инсталирате оранжерии от южната страна за добро осветление. По време на придобиването на оранжерията все още имате нужда вземете предвид материалас която е покрита, защото не всички от тях са подходящи за постоянно използване.

Коя оранжерия е по-добра, може да се реши само независимо според вашите нужди. Но все пак трябва да запомните, че рамката на оранжерията трябва издържат на различни натоварвания и да бъдат трайни.

Когато избирате подходящ вариант, не забравяйте, че допълнителното отопление консумира много електричество. По-голямата част от топлината излиза през стените на конструкцията и земята и само малка част от нея се разсейва през покрива.

Поради тази причина рамката трябва да бъде запечатана по такъв начин, че да се намалят топлинните загуби през зимата. Тази процедура значително спестете разходи за отопление.

На строителните пазари можете да си купите готова оранжерийна конструкция или да я изградите сами според вашите нужди.

Потребителски отзиви от форуми за поликарбонатни оранжерии

В продължение на много години тя отглежда зеленчуци в стъклени конструкции. За да получите ранна реколта, трябваше да отделите много време и огромни усилия. Когато температурата в оранжерията спадна, доматите и краставиците трябваше да бъдат покрити с фолио.

Този проблем беше решен веднага след закупуването на оранжерия от поликарбонат. Освен това дори през зимата почвата не замръзва, нагревателите са били използвани в най-редки случаи.

Олга Ивановна Лунева. Град Москва

На сайта имаме инсталирани много оранжерии. Съпругът ми ги построи със собствените си ръце, прекара много време и усилия. Но всяка година възникваха същите трудности - или корозия, след това филмът се счупи, след това рамката се огъна. Ето защо решихме да закупим поликарбонатна структура. С нея успях да забравя за тези неприятности.

Елена Николаевна Володина. Саратов

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

1 коментар

  1. АватарНаташа

   15.05.17 г. купи оранжерия в Смоленск, с инсталацията от ip Fatkin G. a. поликарбонат, стоеше една година, а през втората година се разви, тези несъвършенства - работниците свързваха частите, не знам как да го нарека, дори не са болтове, а някакви кибрити. както разбирам това е дебелината на метала, казвам на всички, не взимайте от Фаткин, този измамник НИЩО няма, ще съжалявате. Изневеряват във всичко, кози!

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.