Подрязване на ябълкови дървета през есента за начинаещи

Подрязването на ябълкови дървета през есента ви позволява да формирате силна коренова система в дърветата, да увеличите добива им, устойчивост на замръзване и болести. Подрязаните дървета получават повече слънце, а плодовете им имат повече хранителни вещества. В резултат на това ябълките узряват по-бързо от необрязаните дървета.

Подрязване на ябълкови дървета през есента: предимства и недостатъци

Изрязване на ябълкови дървета през пролетта

Подрязването включва не само използване на ножици за подрязване, но и използване на различни видове триони

Ябълковите дървета се режат през цялата година, но най-често през пролетните и есенните месеци. Есенната резитба има редица предимства пред пролетната резитба, но има и някои от недостатъците, изброени в следващата таблица.

Кога да режете ябълкови дървета - през пролетта или лятото: таблица за сравнение

Видове подстригванеПолзинедостатъци
Пролет
 • през пролетта всички клони се виждат ясно на голи дървета;
 • на мястото все още няма трева, така че можете свободно да се приближите до дървото от всяка страна;
 • в слънчеви, топли дни клоните стават еластични и лесно се отрязват, раните зарастват по-бързо, градинският вар е по-добре фиксиран върху тях;
 • дървото се отървава от клони, замръзнали през зимата;
 • новите странични израстъци по клоните до есента набират сила и дават реколта
 • през пролетта е трудно да се определи кои клони дават добра реколта и кои дават лошо;
 • пролетта за градинарите е горещ сезон, по това време остава много малко време за подрязване на ябълкови дървета;
 • през пролетта може да не забележите момента на пробуждане на зимуващите вредители, в резултат на което те ще се разпространят в градината
Есен
 • през градината няма толкова много работа през есента, колкото през пролетта, така че резитбата може да се извършва бавно;
 • само по време на плододаването на ябълковото дърво можем да видим отслабени клони;
 • есенната резитба предотвратява размножаването на зимуващите вредители в кората;
 • в резултат на есенната резитба дървото се отървава от изсъхнали през лятото клони;
 • отрязаните клони могат да бъдат положени в яма за компост и през пролетта можете да получите отличен тор за зеленчуци и плодове
 • листа, които все още не са излетели напълно, влошават гледката на короната;
 • внезапно застудяване след подрязване на дърво може да повреди кората му;
 • градинската смола при хладно време е по-малко фиксирана върху разфасовките;
 • ако есента е топла, тогава ябълковото дърво продължава да пуска нови издънки

Поради многото си предимства, есенната резитба се използва не само за формиране на короната на новозасадени ябълкови дървета, но и за подмладяване на стари дървета.

Списък на материалите и инструментите

За да отрежете гъвкави, млади клони, подгответе резачка, известна още като градинска ножица. Този инструмент е чудесен за подрязване на млади дървета.

Секатори

Градинската ножовка може да се справи с по-дебели клони. Инструментът трябва да има удобен захват и здраво острие с остри метални зъби.

Градинска ножовка

Моторен трион е подходящ за работа с големи, тежки клони. С този електроинструмент можете да получите плавно рязане.

Моторна резачка

Можете да защитите ръцете си, докато работите с градински ръкавици. Ръкавиците трябва да са меки, за да не ограничават движението на ръката, но плътни, за да осигурят адекватна защита.

Градински ръкавици

Когато режете сухи клони, дървесен прах може да излети от среза. Можете да защитите очите си от него със специални очила.

Строителни предпазни очила

Когато подрязвате високи ябълкови дървета, е много трудно да стигнете до клони, разположени високо над земята. Стълба ще ви помогне да улесните задачата.

Стълбище

Освен това, удобни обувки и облекло трябва да бъдат подготвени за работа, за да предпазят кожата на градинаря от повреда.

Когато е необходима есенна резитба

Времето на есенната резитба на овощните дървета зависи от климатичната зона, в която се намира градинската икономика. Подрязването се извършва при положителна температура на въздуха (от 4 ° C), поради което в региони с субарктичен климат есенното подрязване на дърветата не се извършва.

Време за есенна резитба на ябълкови дървета в регионите на Русия: таблица

КлиматРегиониЕсенни дати за резитба
АрктикаДалечен север от СибирЯбълкови дървета не се отглеждат
СубарктическиИзточен Сибир, североизточната част на Западносибирската равнина, полуостров КолаНе подрязвайте през есента
МусонДалеч на изтокКрай на август - септември
Рязко континенталенИзточен СибирСептември - началото на октомври
КонтиненталенЮг и център на Западносибирската равнинаСептември октомври
Умерено континенталенЕвропейска част на странатаСредата на октомври - началото на ноември
СубтропиченЧерноморско крайбрежие на КавказНоември

Времето понякога ни носи неочаквани изненади, така че времето за подрязване е много условно и се определя от всеки градинар независимо. Подрязването започва не по-рано, отколкото листата започва да пада от ябълковото дърво и растежът на издънките спира. Важно е мястото на изрязване да има време да се изтегли преди първата слана, поради което работата се извършва най-малко две седмици преди появата им. Не обработвайте дървото при влажно време, при дъжд или веднага след края му. 3-4 дни след резитбата дървото се изследва, полива се обилно и се тори в ближния стволов кръг.

Подрязване на ябълкови дървета през есента

В допълнение към резачката можете да използвате и лоппер

Характеристики на подрязване на ябълкови дървета от различни видове: инструкции със снимки и схеми за начинаещи

Технологията за подрязване на млади и стари ябълкови дървета е различна, както и традиционно високи, джуджета и колоновидни. Есенната резитба на всеки от изброените видове ябълкови дървета има свои собствени характеристики.

Подрязване на млади ябълкови дървета

Младите ябълкови дървета под 5-годишна възраст се подрязват, за да формират правилната корона и интензивно формиране на млади издънки. Формата на короната, избрана за младо ябълково дърво, се запазва и поддържа през целия жизнен цикъл на дървото (виж фигурата).

Форми на корона на дърво

Има поне пет варианта за оформяне на короната

С ябълкови дървета, засадени през есенните месеци, се извършват следните манипулации:

 • всички клони се съкращават с 1/3, като на всеки от тях остават поне четири силни пъпки;
 • внимателно огледайте дървото и премахнете слабите, счупени пагони;
 • местата на разрезите се смазват с глинена каша или смола.

Разредена система на формиране на короната на ябълката

Повторното подрязване на ябълковото дърво се извършва след една година. Те действат по следния начин:

 • идентифицирайте четирите най-жизнеспособни скелетни клона;
 • тези клони се изрязват на нива (долните са по-дълги, горните са по-къси);
 • централният ствол е отрязан така, че да е с 0,3 м по-висок от другите клони;
 • ако централният багажник има два върха, тогава единият от тях е или напълно изрязан, или растежът му е насочен в хоризонтално положение;
 • всички останали клони на дървото са напълно изрязани.

Важно е трионът да не навлиза по-дълбоко в ствола на дървото и да не се издига на повече от 2 см над повърхността му. Трионът се прави под ъгъл от 90 градуса.

Как правилно да режете клонка от ябълково дърво

С редовно формиращо се есенно подрязване до 5-7-годишна възраст, короната на ябълковото дърво ще има представителен външен вид.Ако не оставите дървото без надзор, то със сигурност ще зарадва собственика с високи добиви.

Стари дървета (резитба против стареене)

Младите ябълкови дървета радват с богата реколта от вкусни, сочни плодове. Но когато едно дърво остарее, то започва да боли по-често и плодовете му стават по-малки. Подмладяващата резитба позволява да се върнат предишните сила и сила на овощните култури. Тази процедура опростява обработката на ябълкови дървета от вредители и болести, увеличава устойчивостта на замръзване на растенията, увеличава размера на плодовете и добива с 20-60%.

Подрязването се извършва в три стъпки:

 • На първия етап стволът на ябълковото дърво се съкращава. В крайна сметка височината му не трябва да надвишава 2 м. Багажникът е отсечен над голям клон. Това прави възможно избягването на образуването на сух коноп и впоследствие кухина.
 • На втория етап се отстраняват издънките, които растат вътре в короната, изсушени, повредени, тъкани и криви клони. Те се отрязват близо до самия багажник. В идеалния случай останалите клони на дървото трябва да образуват купа.
 • На третия етап дългите странични скелетни клони се съкращават до 2,5 m.

Етапи на подмладяваща резитба на ябълкови дървета в снимки

След зимуването на дървото ще се появят млади издънки (върхове), от които в бъдеще ще е необходимо да се образува корона с плодни клони.

Подмладяването ви позволява да се отървете от клони, които са изтеглили полезни вещества, но не са участвали в плододаването или са възпрепятствали растежа на нови, силни, плодоносни клони.

Дървета на възраст над 20 години може да не понасят мащабна резитба. Коронките им се изтъняват на два етапа:

 • Етап I. През есента южната част на короната се отрязва, неплодородни, извити, изсушени, болни, остарели и голи клони се отстраняват. Подрязването се извършва точно над външните пъпки.
 • II етап. Година по-късно подобна резитба се извършва от северната страна. В същото време премахнете вертикалните издънки, образувани след предишната резитба.

Не забравяйте, че при резитбата старият дебел клон може да се счупи и да откъсне кората от ствола на ябълковото дърво. Такива счупвания нараняват дървото и се стягат много болезнено. За да предпазите ябълковото дърво от нараняване, отрежете клона отдолу с 2-3 см.

Как да премахнете голям клон при резитба

Нежната резитба позволява на дървото да се възстановява по-бързо след болезнена процедура, постепенно подновява короната и увеличава плододаването.

Видео съвети за начинаещи

Джуджета ябълкови дървета

Ако дръвчетата джудже са засадени през есента, то веднага след засаждането те се отрязват, за да се образува корона. В този случай клоните се отрязват с около 1/3–1 / 4 част. По време на резитбата те се ръководят от следния принцип: ако кореновата система на дървото е слабо развита, тогава се премахват до 1/3 от клоните, ако е добра, тогава до 1/4.

Година по-късно 30–35 см отстъпват от ствола и на това разстояние се изрязват клони от първи ред. Под разрезите се оставят външни пъпки, от които в бъдеще се развиват клони от втори ред. Тези пъпки не трябва да образуват вили с остър ъгъл.

Есенната подмладяваща резитба при джуджета се извършва малко по-рано, отколкото при традиционните високи ябълкови дървета. Ако след пет години плодовете станат по-малки и те стават по-малки и едногодишните издънки започват да растат много бавно, тогава е време да повторите процедурите против стареене.

Методи за подрязване на схемата джудже джудже

Характеристика на многократните процедури против стареене е премахването на клони, които са се образували на дървото през последните три години. Всеки такъв клон се подрязва до жизнеспособен клон от втори ред, който по-късно замества изтрития. По този начин се подрязват всички най-силни клони. В резултат на това има активно обновяване на короната, което е придружено от подобряване на качеството на плодовете (ябълките узряват по-малко, но стават по-големи).

Колонна

Колонните ябълкови дървета са необичайни с това, че им липсват странични клони. Поради факта, че дървото няма буйна корона, всички негови жизненоважни сокове са насочени към развитието на плодовете. Такива ябълкови дървета дават много доста големи ябълки, но при интензивно плододаване те трябва да се връзват и поливат седмично.

В колоновидните ябълкови дървета основният и единствен издънка не може да бъде отсечен.По време на подмладяването на такива дървета се отстраняват само конкурентни издънки с апикална пъпка. Старите колоновидни дървета се подмладяват по по-драматичен начин: стволът им се изрязва на височина 0,7-0,8 m.

Колонни ябълкови дървета

Колонните ябълкови дървета са капризни в грижите, по-добре е начинаещите да не ги режат

Подрязването на колоновидни ябълкови дървета се извършва постепенно, за начинаещ в този бизнес основното е да не навреди на дърветата:

 • През есента на първата година от живота се отстраняват разклоняващите се странични издънки, оставяйки „коноп“ от тях с две пъпки. На следващата година тези пъпки ще растат силни, жизнеспособни клони.
 • Следващата есен от двете образувани издънки се оставят най-хоризонталните. Изправените издънки се подрязват обратно до двупъпни пънове. Основният багажник не се пипа.
 • През третата есен се отстранява клон, който даде плод през миналата година и се прищипват два млади издънки по схемата от миналата година (виж фигурата).

Схема за подрязване на колоновидни ябълкови дървета

Отнема от 3 до 5 години, за да се оформи напълно короната на колоновидно ябълково дърво. След това резитбата се свежда до отстраняване на стари и удебелени клони. Поддържащата резитба стимулира растежа на младите издънки и увеличава добива на дървото.

Ябълки на колонна ябълка

Неправилната резитба определено ще повлияе на здравето на този вид ябълкови дървета.

Една от най-често срещаните грешки е оставянето на много плодни клони. Ако след 3-4 години тези клони не бъдат заменени с млади, добивът на дървото ще намалее и то ще стане по-податливо на различни болести и вредители.

Подрязване на колоновидно ябълково дърво през есента: видео за начинаещи

Грижа за подрязано ябълково дърво

Ябълковите дървета, които се подрязват през есента, изискват специални грижи. Образуваните след изрязването на клоните участъци трябва да бъдат обработени с маслена боя, градински лак или смес от витриол и вар. Това ще попречи на вредните бактерии да заразят раната.

Градина вар се купува в магазин или се приготвя у дома. Той включва следните компоненти:

 • растително масло;
 • пчелен восък;
 • дебел;
 • алкохол;
 • смола;
 • грес или изсушаващо масло;
 • агротехнически състави.

Garden var се прилага за секции в студено или топло състояние.

Резенът ябълково дърво е покрит с градински лак

Можете сами да готвите градински вар

Студена вар

За да приготвите студена течност, ще ви трябва:

 • колофон (250 g);
 • медицински алкохол (0,5 л);
 • разтопена мастна опашка или телешка мазнина (10 g);
 • дървесна смола (10 g);
 • смола (5 g).

Var се приготвя по следния начин. Всички съставки, с изключение на алкохола, се смесват в малък огнеупорен съд и се нагряват на умерен огън. Медицинският алкохол постепенно се излива в добре загрят състав. Приготвеният вар се охлажда и охлажда, нанася се върху разфасовки на дървета.

Топъл терен

За да приготвите топъл градински лак, ще ви трябват следните съставки:

 • терпентин (500 g);
 • колофон (500 г);
 • ленено масло (250 g).

Всички съставки се смесват и се загряват на слаб огън. Топъл вар се нанася върху лентите, които се увиват около разфасовките на ябълковото дърво.

Други композиции

Маслената боя е подходяща за обработка на разфасовки от ябълки. Други видове бои, варовик, нитро емайли не са подходящи за решаване на този проблем, тъй като техните агресивни компоненти изгарят кората.

Подрязването на ябълкови дървета през есента е една от най-важните дейности за грижа за градината. Тази процедура подмладява дърветата, облекчава ги от вредители, подобрява външния вид на короната и спомага за увеличаване на добивите. Подрязването трябва да се извършва редовно и компетентно. Тогава ябълковото дърво ще ви зарадва с добро здраве и добра реколта от големи, вкусни ябълки.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.