Приготвяне на циркон: инструкции за употреба

Инструкции за използване на цирконНяма причина да се спори за ползите от торовете, но малко хора знаят, че те могат да причинят вреда. Изобилието от хранене може да доведе до стрес и източване на посевите, които стават летаргични и болезнени. За да не се случи това, много градинари използват циркон.


Какво е циркон?

Приготвяне на цирконСтрого погледнато, цирконът не е тор в буквалния смисъл на думата: той не добавя полезни минерални и органични съединения към почвата. Цирконът е полезна добавка, която помага на растенията да растат и да се развиват с ускорена скорост на клетъчно ниво. Продава се в контейнери от 1, 5, 10 и 20 литра, има светложълт или жълто-зелен цвят и характерна алкохолна миризма, когато се разрежда във вода, се разпенва малко.

Цирконът е напълно безопасен и се състои от растителни компоненти, основният от които е лилавата ехинацея, а активната съставка е хидроксикинамиените киселини. Помага за подобряване на растежа и развитието на леторастите и корените, предпазва растенията от стрес и болести. Може да се използва в комбинация с различни витамини и добавки както за градински култури, така и за стайни растения.

Циркон работи в няколко посоки наведнъж:

 1. Стимулира растежа и развитието на корените, намалява периода на вкореняване на издънките на открито;
 2. Помага за укрепване на растението: благодарение на циркон те перфектно толерират липсата на влага, светлина и топлина, както и техния излишък;
 3. Повишава имунитета срещу някои заболявания и бактерии: гниене, брашнеста мана, струпясване, късна болест, бактериоза;
 4. Подобрява вкусовите качества на плодовете, като същевременно добивът се увеличава с около 2 пъти;
 5. Помага за намаляване на количеството тежки метали в плодовете;
 6. Периодът на узряване става с 1-2 седмици по-кратък.

Цирконът може да се използва при накисване на семена преди засаждане, хранене им с почвата по време на растежа и формирането на плодовете. Благодарение на въздействието си върху черупката, семената получават почти 2,5 пъти повече вода от обикновено. По същото време активиране на процесите на растеж, кълновете се събуждат по-бързо и започват да се развиват. Впоследствие количеството биомаса се увеличава и се формира силна коренова система.

В бъдеще кореновата система се активира: обемът на корените се увеличава 3 пъти. В същото време цъфтежът се ускорява, броят на цветята се увеличава, цирконът се противопоставя на преждевременното проливане.

Приложение на циркон

Мерки за сигурностКогато прилагате тор с циркон, трябва да следвате основното правило: в никакъв случай не трябва да прехранвате растенията. По-добре е да се използва по-ниска концентрация, но често, отколкото да се излива литър върху леглата веднъж годишно. За десет литра вода трябва да използвате само 10 ml Cycron - това е около 40 капки. Ако веществото се е отделило на слоеве, ампулата трябва да се разклати енергично.

Преди употреба е по-добре да подкиселите водата с малко количество лимонена киселина (0,2 грама на литър) до намаляване на алкалната реакция... Също така, не използвайте цинкови съдове за създаване на решението: пластмаса, емайл или стъкло ще свършат работа. По-добре е да пръскате растението през нощта или късно вечерта, тъй като циркът се разлага на светлина. Можете да съхранявате циркон не повече от един ден на тъмно място.

Необходимо е да се използва циркът с минерални или органични торове, сам той е практически безполезен, тъй като растенията бързо "изсмукват" полезните вещества от почвата. Преди да се приложи циркон, торът трябва да се провери за съвместимост. За да направите това, трябва да изместите няколко вещества и да изчакате: ако на дъното се образува утайка, те не трябва да се комбинират. Също така е по-добре да не използвате цирк с алкални торове, тъй като те намаляват ефекта на циркон.

Накисване на семена

За да поникнат семената бързо и да бъдат подготвени за контакт с външната среда, те могат да се накиснат предварително за няколко часа. Ще трябва плоска чиния, литър вода и малко циркон.

 1. Приготвяне на цирконЗеленчуковите семена ще изискват около 10 капки и трябва да се държат около 8 часа. Изключение правят семената на краставицата: за тях са достатъчни 5 капки;
 2. Цветните семена ще се нуждаят от 30-40 капки, те също се оставят за 8 часа;
 3. Картофите се накисват в грудки: 20 капки от веществото на литър вода и 1 литър разтвор на 100 кг грудки;
 4. Резници от всяка култура се накисват в разтвор от 10-20 капки, но се държат в продължение на 24 часа;
 5. Но за резници на овощни дървета и рози е необходимо да се увеличи концентрацията на циркон до 40 капки и да се намали времето на експозиция до 12 часа;
 6. Луковиците се накисват в 40 капки от веществото и се държат 24 часа. Изключение правят луковиците на гладиолите: те се нуждаят само от 20 капки.

Използвайте през вегетативния период

Как се използва цирконЗа допълнително въздействие върху кълновете и активиране на растежа им, можете допълнително пръскайте растенията веднъж седмично... Това е особено необходимо за култури, които са претърпели стрес, суша, студ, са били нападнати или нападнати от вредители. Те трябва да се пръскат сутрин, преди да се появи слънцето, при спокойно време, в противен случай разтворът просто ще отлети от листата, без да има време да донесе полза.

 1. Краставиците, доматите, чушките, патладжаните и други култури се нуждаят от разтвор от 4 капки циркон в литър топла вода. Пръскат се след пресаждането, когато се появят първите листа и в началото на цъфтежа.
 2. Пъпешите, дините и тиквичките трябва да се пръскат при първите кълнове и пъпки с разтвор от 4 капки циркон, разреден в 3 литра вода.
 3. Коренеплодите ще изискват разтвор от 6-8 капки циркон на 10 литра вода, те се пръскат, когато се появят първите издънки. Изключение правят картофите: те се третират с разтвор от 13 капки на 10 литра вода, когато се появят кълнове и когато се появят пъпки.
 4. Зелето ще изисква хранене с разтвор от 14 капки циркон на 10 литра, когато настройвате главата.
 5. За плодове са необходими 15 капки от веществото на 10 литра вода, те се обработват само когато се появят пъпките.
 6. Всички градински цветя могат да се напръскат с разтвор от 4 капки циркон на литър вода по време на активен растеж и по време на бутонизация. Във втория случай концентрацията трябва да се удвои.
 7. Иглолистните дървета изискват само 4 капки циркон на литър вода, разсадът се третира.
 8. Ябълковите и крушовите дървета се третират с разтвор от 4 капки на литър вода по време на бутонизиране и 2 седмици след отпадане на цветята. Черешите и черешите също се напръскват, но концентрацията на разтвора трябва да е по-висока - 8-10 капки циркон.

Ползи за стайни растения

В допълнение към пръскането на градински и градинарски култури, можете да използвате циклона за обработка на стайни растения... Лекарството е ефективно дори когато е изложено на орхидеи и рози.

 1. Преди да засадите семена или резници, можете да ги накиснете за 14-16 часа в разтвор на циркон: 40 капки на литър вода. Ако засаждате луковици, можете да ги оставите в разтвора за 24 часа.
 2. За поливане използвайте разтвор от 4 капки от веществото на литър вода.
 3. За да запазите нарязаните цветя във вазата по-дълго, можете да добавите половин капка циркон към водата.

Предпазни мерки

Циркон красив безопасни за околната среда, насекоми и домашни любимци. Той не се натрупва в почвата и водата, не променя техния състав и не е токсичен, но все пак е необходимо да се вземат предпазни мерки.

 1. Трябва да работите с циркон в маска, очила, ръкавици, изцяло покриващи кожата.След приключване на работата трябва да измиете добре тялото и дрехите си.
 2. Не съхранявайте и не използвайте лекарството в близост до храни и напитки.
 3. В близост до него не се допуска пушене.
 4. Ако сте разляли циркон, трябва незабавно да го покриете с пясък или глина, след това да почистите и изплакнете пода.

Въпреки факта, че цирконът е безвреден за здравето, приемането му вътрешно по какъвто и да е начин е строго забранено.

 1. Ако веществото влезе в контакт с кожата, веднага изплакнете мястото обилно с вода;
 2. Ако попадне в стомаха, трябва да изпиете няколко чаши вода и да предизвикате повръщане, след което да вземете активен въглен (1 таблетка на 10 кг човешко тегло);
 3. Ако разтворът попадне в очите, те се измиват с разтвор на сода за хляб (половин чаена лъжичка на чаша вода), след което се измиват с много чиста вода.

В последните два случая се препоръчва да посетите лекар възможно най-скоро, за да избегнете проблеми в бъдеще.

Резултат

Цирконът не може да се използва като тор, но това е безопасен и ефективен препарат спомага за увеличаване на добивите, ускоряват растежа и развитието на много култури. Прилагайки цирка с торове, можете да постигнете добър резултат.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.