Как и какво да наторявам боровинки, как да подкислявам почвата правилно

Боровинките растат в дивата природа, където хората не живеят - в блата, торфища и др. Не е лесна задача да се създадат подходящи условия за това. При отглеждане е необходимо постоянно да се наблюдава и поддържа необходимото количество жизненоважни елементи, определена киселинност на почвата. Само обучен градинар може да направи това. Можете да научите за подхранването на боровинките с различни торове от статията.

Стойността на торовете за градински боровинки

Торовете означават същото за градинските боровинки, както и за всяка друга култура. Те служат като източник на растеж и развитие на растенията, високи добиви. Но подходът към избора на торове за боровинки е напълно различен от този, използван както за повечето градинарски, така и за градинарски култури. Основните разлики са:

 • Боровинките обичат кисели почви и изобщо не растат на алкални почви. Оптималното ниво на киселинност е рН 4-5;
 • втората разлика, произтичаща от първата, е, че използването на органични вещества е напълно противопоказано за боровинките - без оборски тор, тор, хумус, компост, вермикомпост, зелен тор и др .;
 • единственият органичен тор, който се използва успешно за това зрънце, е кисел торф с висок тор.

Киселинността на почвата се определя от концентрацията на водородни йони H. Колкото повече такива йони, толкова по-кисела е почвата. Колкото по-малко са, толкова по-алкална е тя. Измерено в рН единици.

Скала на киселинността на почвата

Киселинност на почвата, подходяща за боровинки - рН 4-5

Най-важните елементи за развитието на боровинките са „трите кита“ в земеделието - азот, фосфор и калий, които се класифицират като минерални торове.

Качественото подрязване на боровинки е гаранция за здравето на храста и добра реколта от големи плодове. Събитието се състои от няколко етапа: формиране на храст, изтъняване, санитарна и антистарееща резитба:https://myflowers.desigusxpro.com/yagody/obrezka-golubiki-vesnoy.html

Азот

Той е източникът на растеж за цялото растение - стъбло, листа, плодове. При липса на азот растежът на храста спира, плодовете пожълтяват, плодовете се смачкват. Най-добрата форма на азотен тор за боровинки е амониевият сулфат. Уреята и нитратите се използват рядко, тъй като азотът е в тях в нитратна форма.

Не трябва да забравяме, че предозирането на азот е също толкова вредно за растението, колкото и липсата му. Започва бърз растеж на леторастите и зелената маса, растението хвърля върху него всички сили, които вече не са достатъчни за узряването на плодовете. В резултат на това вкусът им се влошава.И издънките, които не са имали време да лигнират, оставят в такова състояние през зимата, което ще бъде много трудно за тях да оцелеят.

Фосфор и калий

Те са отговорни за жизнеността, устойчивостта на външни фактори, увеличения добив, увеличения размер и подобрения вкус на плодовете. Калият е вещество, поради което захарите се натрупват в плодовете и времето за съхранение се увеличава. Липсата на калий води до смърт на младите издънки, а липсата на фосфор води до зачервяване на листата и натрошаване на плодовете.

Последиците от излишъка и липсата на фосфор и калий в растенията

Както излишъкът, така и дефицитът на калий и фосфор са опасни за боровинките.

Фосфорът се въвежда под формата на фосфатна скала, а калият под формата на калиев сулфат.

Микроелементи

За жизнеността на растенията са необходими и магнезий, желязо, калций и други микроелементи. С тяхната липса растежът на леторастите се влошава и добивът намалява. Те се въвеждат като част от сложни торове за боровинки, специално подбрани по състав.

Минерални торове за боровинки

Те могат да се прилагат както самостоятелно, така и като част от сложни торове. Но най-често те се използват като допълнение към последните с липса на какъвто и да е елемент.

Амониев сулфат

Този тор е основният източник на азот за боровинките. Наличието на сяра в него подобрява качеството на плодовете и продължителността на тяхното съхранение. Използването му е много просто - просто разпръснете необходимото количество гранули върху областта на кръга на багажника и леко го разхлабете. Можете също да разтворите тора във вода и да прилагате едновременно с поливането.

Годишната норма е 70–90 g на растение. В случай на мулчиране на боровинки с пресни дървени стърготини, степента на нанасяне се удвоява. Това се дължи на факта, че при гниене дървени стърготини поглъщат значително количество азот.

Таблица: Норма на нанасяне на амониев сулфат

Растителна възраст, годиниНорма на приложение на храст, gОбщо за сезона, g
Разтварящи се пъпкиПадащи венчелистчетаКрай на юни
0151530
115152050
220303080
4–5353535105
6–7404040120
8454545135

Ползи от амониевия сулфат:

 • има много добра разтворимост във вода и след поливане веднага започва да се абсорбира от корените;
 • за разлика от селитрата и уреята, тя не е нитратна форма, която не се абсорбира от растението и се натрупва в него. Плодовете, отглеждани с този препарат, няма да съдържат нитрати;
 • азотът, въведен в тази форма, не се изпарява от земята, а остава в нея. Храстите на боровинките абсорбират почти 100% от целия азот в тора;
 • абсолютно нетоксичен.
 • подкислява почвата поради наличието на сяра - недостатък за други култури е предимство за боровинките.

  Опаковка от амониев сулфат

  Амониевият сулфат е основният източник на азот за боровинките

Фосфоритно брашно

За боровинките не се използва суперфосфат. Факт е, че той е абсолютно неефективен върху кисели почви.

Отличен източник на фосфор в нашия случай е фосфатната скала. Този евтин, но ефективен тор се състои от:

 • фосфор (20-30%);
 • калций (30%);
 • магнезий (2%).

В допълнение, той съдържа желязо, мед, сяра и алуминий.

Прахът е трудно разтворим във вода, но е лесно разтворим в киселини. Използват се при pH по-малко от 6. В комбинация с амониев сулфат те се подсилват взаимно.

Ефектът на фосфатната скала започва на 3-4-та година след нанасянето, поради което се използва при предварителната подготовка на почвата, както и при засаждането. Може да се прилага ежегодно при 60-80 g / m22, но също така е възможно да се прилагат 200-300 g / m2 наведнъж2 - това количество е достатъчно за 5-6 години.

Тъй като фосфатната скала леко намалява киселинността на почвата, трябва да контролирате нивото на рН и, ако е необходимо, да подкиселите почвата.

Висока градинска боровинка Bluecrop - референтен сорт:https://myflowers.desigusxpro.com/yagody/golubika-blyukrop-opisanie-sorta.html

Фосфоритно брашно

Фосфоритното брашно е подходящо за боровинки, тъй като се абсорбира добре в кисели почви

Калиев сулфат

Този тор е най-добрият източник на калий за боровинки. Това е лесно разтворим бял прах със сивкав оттенък. Включва:

 • калий - 50%;
 • сяра - 18%;
 • магнезий - 3%;
 • калций - 0,4%.

Калиев сулфат се използва по три начина:

 • суха за копаене;
 • под формата на разтвор, комбиниран с поливане;
 • като листна превръзка чрез пръскане върху лист.

Скорост на нанасяне - 10–20 g / m2 в година.

Калиев сулфат

Калиев сулфат може да се използва като листна превръзка чрез пръскане върху лист

Комплексни торове

Те съдържат в състава си няколко минерала и микроелементи и са необходимо допълнение към основните торове, а понякога и напълно ги заместват. Много местни и чуждестранни производители предлагат балансирани формулировки за различни култури.

Домашни торове

Местните производители произвеждат сложни торове както за боровинки, така и за универсални торове, подходящи за всички ягодоплодни (и не само) култури.

AVA

Иновативен продукт, подобен по състав на вулканичната лава.

Таблица: състав на комплексния тор AVA

ЕлементПроцент
Фосфор50
Калий25
Магнезий8
Хром4
Желязо0,5
Манган0,1
Бор, мед, цинк, молибден, селен, кобалт, силицийВ микродози

AVA има много предимства:

 • възможността за приложение независимо от сезона и цикъла на развитие на растенията;
 • продължително действие (лекарството, въведено в почвата, остава в нея за дълго време и постепенно се абсорбира от растението в продължение на три години);
 • пълен тор - не изисква никакво друго допълнение към себе си;
 • намаляване (а понякога и премахване) на необходимостта от използване на азотни торове, тъй като съставът на AVA насърчава развитието на специални бактерии в почвата, които извличат азот от въздуха;
 • липса на хлор;
 • създаване на благоприятни условия за живота на земните червеи;
 • рентабилност - една кутия с тегло 0,9 кг за малка площ е достатъчна за няколко години;
 • неограничен период на съхранение.

Предлага се в опаковки от 100 g и 900 g, както и в торби от 50 kg.

Тор AVA

Един пакет сложен тор AVA за малка площ е достатъчен за 2-3 години

Разход на храст - 50–100 g сух за копаене. За да получите по-бърз ефект през лятото, можете да поливате растенията с 0,4% разтвор на тор или да извършите листна превръзка с 0,2% разтвор.

Добра мощност

Този тор е адаптиран към специфичните изисквания на боровинките и включва:

 • азот - 3%;
 • калий - 5%;
 • фосфор - 4%;
 • цинк;
 • магнезий;
 • манган;
 • янтарна киселина и др.

Прилага се при поливане, като 10 ml тор се разтваря в 10 литра вода. За листно подхранване се използва разтвор от 5 g тор в 4 литра вода.

Тор за боровинки се предлага в течна форма в бутилки от 1 литър.

Добра мощност

Една бутилка тор Good Power е достатъчна за 1000 литра вода

Полски торове

В Полша боровинките се отглеждат от земеделски производители в промишлен мащаб и затова там са разработени и произведени много видове професионални комплексни торове за това зрънце.

Отглеждането на боровинки не е за мързеливи, храстите им са причудливи и изискват правилно засаждане и внимателен, усърден надзор:https://myflowers.desigusxpro.com/yagody/posadka-uhod-i-vyraschivanie-razlichnyh-sortov-sadovoy-golubiki-otzyvy.html

Флоровит

Торовете под тази марка се произвеждат в Полша от 35 години. Балансираният състав на Florovit за боровинки повишава киселинността на почвата при липса на нитрати. Веществото е във форма, която е трудна за придвижване и не се измива от кореновата зона на растенията.

Хранят се чрез поръсване на праха в почвата около храста и внимателно смесване със земята. Първият път - в средата на април с началото на пролетния растеж, след това още две подхранвания с интервал от един месец. Норма на приложение:

 • през първата година - 20 g / m22, само 60 g / m22;
 • през следващите години - 35 g / m22, само 105 g / m22.

Florovit се произвежда в мека и твърда опаковка.

Florovit за боровинки

Комплексният тор Florovit се подхранва с боровинки три пъти на сезон

Таблица: състав на сложен тор Florovit за боровинки в проценти

ИмеЛихва
Азот19
Фосфор9
Калий12,2
Магнезий2
Сяра40
Бор0,06
Желязо0,2
Манган0,75
Цинк0,1
Мед0,1

Огрод 2001

Гранулиран физиологично кисел тор за сухо приложение. Има удължено действие.

Опаковка за тор Огрод 2001

Комплексният тор Ogrod 2001 за боровинки се доставя в гранулирана форма

Начин на приложение: гранулите се разпръскват равномерно върху предварително разхлабената почва, след което се поливат добре. За един квадратен метър се използват 3 пъти за сезон 35 g с интервал от 30 дни, започвайки от средата на април.

Таблица: състав на комплексния тор Огрод 2001

ИмеЛихва
Азот9
Фосфор10
Калий9
Магнезий3
Сяра40
Бор0,03
Желязо0,18
Манган0,18
Цинк0,03
Мед0,18

Подкисляване на почвата

Ако почвата на мястото за засаждане на боровинки няма достатъчна киселинност (както е най-често), тя трябва да бъде подкиселена предварително, една година преди засаждането. Това се прави най-добре чрез добавяне на сяра, която се предлага в следните форми:

 • смляна сяра;
 • гранулирана сяра;
 • колоидна сяра;

  Колоидна сяра

  Колоидната сяра се използва за бързо регулиране на киселинността по време на отглеждането на боровинки.

 • сярна киселина (електролит).

Първите две форми се използват при подготовката на почвата за засаждане, тъй като дават продължителен ефект. Последните две форми се използват за бързо регулиране на киселинността, която може да е необходима по време на процеса на отглеждане.

Внася се в почвата на дълбочина 10 cm, гранулирана или смляна сяра в количество от 100 g / m2 за една година ще повиши киселинността на почвата с рН 2,5.

В допълнение, леко повишаване на киселинността се постига чрез добавяне на амониев и калиев сулфати.

Не се препоръчва оцет или лимонена киселина. Те дават краткосрочен ефект, а резултатът от продължителната употреба е засоляването на почвата и смъртта на микрофлората.

Мулчиране с пресни дървени стърготини, игли и накълцана кора от иглолистни дървета подкислява почвата доста добре и нежно. Просто трябва да запомните за добавяне на допълнителен азот, който се изразходва за разлагане на мулч.

Видео: как да подкиселява почвата правилно

Характеристики на храненето с боровинки (включително високи) през пролетта и лятото

Подхранването на боровинките с основните видове торове обикновено се извършва на три етапа - в началото на пролетта (края на март - средата на април) и още два с интервал от един месец. Последното хранене трябва да бъде не по-късно от средата на юни.

Хранете боровинки само когато е необходимо. Необходимостта се определя от появата на признаци на дефицит на който и да е елемент, храненето се извършва само с този елемент. Излишъкът на отделни елементи в почвата и като следствие в листата на боровинките води до не по-малко вредни последици от техния дефицит.

Следователно, ако през текущата година бяха извършени всички сезонни торове със сложни и (или) минерални торове, то следващата година те може вече да не са необходими.

Изключението е висока боровинка, което изисква ежегодно торене не само през пролетта и лятото, но и през есента.

Висока боровинка Huron

Високите сортове боровинки (напр. Huron) изискват ежегодно подхранване

Подхранване без торове

Зад тази парадоксална фраза стоят многобройни опити на ентусиасти от биологичното земеделие да изключат „химията“ от процеса на отглеждане на растения, плодовете на които се ядат. Има много начини, авторите на които гарантират своята ефективност и безопасност за човешкото здраве.

Безопасността на тези методи обикновено не се съмнява. Но за ефективността трябва да се преценява, като се разчита най-често само на описанието на методите от авторите и на рецензиите на отделни градинари-любители, които са ги тествали на своите парцели. Научните институции рядко прибягват до изучаването на подобни методи. Така че градинарят трябва да вземе решение за целесъобразността на използването им въз основа на убеждението и интуицията си.

По-долу са някои от тези методи.

Прилагане на вода, активирана от устройства, базирани на ефекта на Юткин

Същността на метода е следната:

 1. Някои торф или пръст се смесват с вода в кофа.
 2. Устройство с ефект на Юткин се спуска в кофата, което дезинфекцира и озонира сместа.
 3. Приготвената смес се изсипва в двусталитров варел, долива се с вода и се настоява 3 дни.
 4. Използвайте разтвор за поливане.

Според някои градинари в резултат на това приложение растенията растат по-бързо.

Подхранване с "жива" и "мъртва" вода

"Жива" и "мъртва вода" - резултат от електролиза на обикновена вода. "Мъртвата вода" е заредена положително и има висока киселинност. "На живо", съответно, е отрицателно заредена и има алкална реакция.

Логично е да се приеме, че за боровинките трябва да се използва мъртва вода, която ще подкисли почвата, както и ще я дезинфекцира.

Водороден прекис

Използва се както за поливане, така и за пръскане. За това 3% водороден прекис в количество от 30 g се разтваря в един литър вода.

Водороден прекис

Водородният прекис се използва както за поливане, така и за пръскане на боровинки

В резултат на това растенията растат по-добре и печелят зелена маса по-бързо. Това твърдят онези, които са тествали метода на практика.

Амоняк

Съдържа азот. Може да се използва за листно подхранване с разтвор от 40-50 g амоняк в 10 литра вода.

Правилното използване на минерални и сложни торове при отглеждане на градински боровинки гарантира висококачествени плодове и стабилни добиви. Поддържането на правилното ниво на киселинност на почвата е основно изискване за пълноценен живот на здрав храст. Ако се отнасяте отговорно и внимателно към засаждането и отглеждането на това прекрасно зрънце, тогава резултатът със сигурност ще зарадва.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.