Градински боровинки: избор на сортове и препоръки за отглеждане

Много от детството брали боровинки в гората. Но сега тези плодове могат да се отглеждат в градината, защото те са не само много вкусни, но и изключително полезни за здравето. Животновъдите са отгледали много сортове градински боровинки, повечето от които са устойчиви на замръзване. Това им позволява да се култивират практически в цяла Русия. Градинските боровинки са доста взискателни към условията на отглеждане, но грижата за тях не е твърде трудна. Ако първо се запознаете с препоръките и правилата, дори неопитен градинар може да получи обилна реколта.

Как изглеждат боровинките и как са полезни?

Боровинките принадлежат към семейство Хедър, точно като боровинки, боровинки и боровинки. В природата боровинките са широко разпространени в умерения климат. Той е повсеместен в Северна Европа, Северна Америка, Азия. Растението е много издръжливо, дава плодове дори в субарктичен климат. Това прави възможно отглеждането на боровинки практически в цяла Русия.

Боровинки сред природата

В естествени условия боровинките най-често растат в горите или по бреговете на блата, те растат в ширина, покривайки земята с твърд килим

Латинското му име Vaccinium myrtillus (боровинка мирта) се дължи на външната прилика на растението с мирта. Общото име се дължи на факта, че сокът от плодовете дълго време оцветява езика и пръстите в синьо-черен цвят.

Градинската боровинка е широколистен храст с височина около 1,5–2 m. Издънките се простират от ствола под остър ъгъл. Листата са малки, заоблени, ръбът е издълбан с зъби. През есента те променят цвета си от салата зелено в ярко алено и лилаво. Кореновата система е много развита - от едно основно коренище има много къси корени с дължина не повече от 5–6 см. Те се преплитат, превръщайки се в нещо, наподобяващо купчина. Продуктивният период от живота на растението е 50 или повече години.

Градинска боровинка

Градинският боровинков храст е много по-голям от горския

Боровинките цъфтят през май или началото на юни. Цветята са единични, малки, разположени в основата на зелени, невластени издънки. Венчелистчетата са зеленикаво-бели или с розов оттенък.

Боровинки цветя

Боровинките са добро медоносно растение, медът от него е по-малко известен от например елда или вар, но е много ароматен, с лек червеникав оттенък

Плодът на градинската боровинка е почти редовно сферично зрънце с диаметър 1–1,5 см с „белег“ в основата. Те са подредени така, сякаш лежат върху листата. Кожата е синкаво-черна, покрита с непрекъснат слой синкаво-син цвят. Пулпът е сочен, но стегнат. Сокът е лилаво-виолетов. Реколтата узрява през август или началото на септември.Средно можете да разчитате на 7-10 кг от възрастен храст. Пресните плодове могат да се съхраняват в продължение на месец и половина, ако се съхраняват при температура около 0 ° C.

Градински плодове от боровинки

Градински боровинки най-често в края на лятото, с продължителен период на плододаване

Тъмният цвят на сока и пулпата се дължи на високото съдържание на антиоксиданти. Също така боровинките съдържат витамини А, С, група В, органични киселини, пектин. От микроелементите може да се отбележи, че има висока концентрация на магнезий, калий, цинк, калций, фосфор, мед, желязо, селен.

Всеизвестен факт е, че боровинките помагат за подобряване на зрението, включително нощно виждане, и облекчават умората на очите. Достатъчно е сутрин около половин час преди закуска да ядете по лъжица пресни плодове всеки ден. Все още няма надеждни научни доказателства в подкрепа на това. Доказан е само положителен ефект върху кръвоснабдяването на ретината и обновяването на нейните клетки. Въпреки това, по време на Втората световна война, това зрънце е включено в диетата на пилотите, които се борят като част от антихитлеристката коалиция. И сега това е неразделна част от храненето на астронавтите.

Боровинките отдавна се използват в народната медицина. Високото съдържание на антиоксиданти в сока го прави ефективно средство за борба с всякакви кожни заболявания, абсцеси, язви. Освен това има антибактериални и антимикробни ефекти, укрепва имунната система.

Отвара от боровинки

Полезни свойства имат не само пресните, но и сушените боровинки.

Може да се използват и листа. Те се отрязват по време на цъфтежа на храста и се изсушават. Запарката има тонизиращо, жлъчно и диуретично действие.

Въпреки всички възможни ползи, боровинките не се препоръчват при стомашни и чревни проблеми, особено при язва и гастрит в остър стадий. Поради интензивния цвят плодовете често причиняват алергии. Не трябва да ядете плодове и кърмещи жени - можете да провокирате развитието на диатеза при дете. А яденето заедно с други плодове (градински ягоди, малини, боровинки) често причинява стомашно разстройство.

Реколта от градинска боровинка

Градинската боровинка има добър добив, дава плодове стабилно, ежегодно

Градинските боровинки се засаждат не само заради бъдещата реколта, но и за украса на градинския парцел. Използва се за бордюрни пътеки и резервоари, създаване на бордюри и живи плетове, изглежда ефектно в алпинеуми и алпийски пързалки. Най-често се комбинира с иглолистни дървета.

Видео: ползи за здравето от боровинки

Сортове, популярни сред градинарите

Разсадът, продаван в разсадниците под името "градинска боровинка", не е нищо повече от маломерни боровинки. Все още има малко руски сортове и хибриди, основно на пазара се представят постиженията на канадските и американските животновъди. Много от тях бяха отгледани с участието на „истински“ горски боровинки.

Следните сортове са най-популярни сред градинарите:

 • Bluecrop. Един от първите успешни експерименти на животновъди, сортът все още не е загубил своята популярност и се счита за почти референтен. Височина на растението до 2 м, среден добив - 9–12 кг от храст. Устойчивостта на замръзване до -35 ° C позволява да се отглежда в Урал, Сибир. Средното тегло на зрънцето е около 3 г. Вкусът е сладък с киселина, освежаващ. Редовната резитба е от съществено значение за поддържане на високи добиви.
 • Северна страна. Храстът е висок 1,2–1,5 м. Сортът е един от най-ранните, реколтата узрява в средата на юли. Диаметърът на зрънцето е около 1,5 см, плодовете са много сладки и ароматни. Производителност - около 15 кг. Растението, в сравнение с други сортове, не е особено взискателно към качеството на почвата.
 • Хърбърт. Мощен, разстилащ се храст, висок 2 м или малко повече. Поради размера си дори е наричан „боровинката“. Цъфти късно, поради което рядко страда от повтарящи се пролетни слани. Плододаването се случва през второто десетилетие на август. Производителност - 9-10 кг на храст. Плодовете са много сладки и големи, сортът принадлежи към категорията на десерта. Ценен е за устойчивост на замръзване и суша, рядко страда от заболявания.
 • Шантиклер. Доста компактно растение с височина около 1,5 м и диаметър на короната до 90 см.Най-ранният сорт градински боровинки, цветя веднага след пролетната слана. Реколтата се събира в края на юни или в самото начало на юли. Плододаването е ежегодно, но не прекалено обилно (средно 5-6 кг на храст). Плодовете са сладки, с лека киселост, с различни размери.
 • Bluegold. Храстът е доста нисък (1,2–1,5 м), но мощен, разпръснат. Плодовете са големи, 2,5–3 cm в диаметър, сладко-кисели, събрани на гроздове от 5–8 парчета. Плододаването е удължено, продължава от края на юли до средата на септември. Среден добив - 5-7 кг от храст. Устойчивост на замръзване до -35ºС.
 • Бонус. Сортът принадлежи към категорията средно късно, оценява се поради големия (3–3,5 cm в диаметър) размер и вкус на плодовете. Разстилащ се храст, висок до 1,5 м, издънките са леко повдигнати. Средният добив е 5–6 кг. Плодовете узряват през втората декада на август.
 • Brigitta или Brigitta Blue. Храстът е компактен, висок до 1,3 м. Плодовете са големи, месото е плътно, но много сладко. Съхранява добре. Отглежда се не само от градинари любители, но и в индустриален мащаб. Производителност - 6-10 кг на храст. Плододаването е масивно, годишно.
 • Чандлър. Сортът е доста взискателен в грижите, но се отплаща с висок добив, големи размери и отличен вкус на плодове. Храстът е висок до 1,5 м, разстила се, различава се в скоростта на растеж. Производителност до 12 кг, годишно плододаване. Тя се простира от началото на август до средата на септември.
 • Херцог. Храстът е висок (1,8–2 м), разстила се, започва да дава плодове на третата година след засаждането. Плодовете са големи (до 3 см в диаметър), пулпата е сочна, сладка, с аромат на вино. Среден добив - 6-9 кг, плодовете узряват през първата декада на август. Устойчивост на замръзване до -38–40 ° С. Един от най-често срещаните търговски сортове.
 • Елизабет. Едно от последните постижения на канадските животновъди. Височина на растението - 1,5-1,8 м, червеникави издънки. Плодовете са сладко-кисели, големи (2,2–2,5 см в диаметър). Устойчивост на замръзване до -32–35ºС. Реколтата може да бъде събрана не само ръчно, но и механично.
 • Ранно синьо. Нисък храст. Има малко издънки, така че процедурата за подрязване е значително опростена. Плодовете узряват масово в началото на юли. Средният добив е 7-8 кг.
 • Елиът. Плодовете са средно големи (1,2–1,7 cm в диаметър), но с много плътна обвивка, която осигурява транспортабилност, възможност за дългосрочно съхранение и механизирано събиране Боровинките са много сладки с деликатен аромат. Среден добив - 7-8 кг от храст.
 • Нелсън. Храст с удебелена корона, висока 1,3–1,5 м. Реколтата започва да узрява през първата декада на август, плододаването продължава 3–3,5 седмици. Плодовете са леко сплескани, доста малки, но много сочни и сладки. Дори напълно узрелите плодове не падат от храста. Устойчивост на замръзване - на ниво -30 ° C.
 • Цилиндър. Хибрид, отглеждан с участието на обикновени боровинки и боровинки. Почти невъзможно е да ги различим по миризма. Височината на храста е 35–40 см, може да се отглежда дори у дома. Плодовете са големи, с тегло до 4 г. Производителност - 5-6 кг на храст. Плодовете узряват в началото на август. Растението рядко страда от болести и вредители. Устойчивостта на замръзване е много висока - до -45ºС.
 • Чиппева. Храст с много гъста корона с височина 0,8–1 м. Устойчивост на замръзване до -30 ° С. Плодове до 2,5 см в диаметър, сочни и сладки. Сортът е ранен, реколтата узрява в средата на юли.
 • Син лъч. Храстът е мощен, висок 1,3–1,6 м. Листата са леко гофрирани по краищата. Плодове с тегло до 2 g, сладък вкус с лека киселост. Плододаването е ежегодно, удължава се за 2-3 седмици. Средният добив е 6–8 кг.
 • Патриот. Храст с височина до 1,5 м, короната не е твърде гъста. Различава се по скорост на растеж. Плодовете са леко сплескани, много сладки, с подчертан аромат. Добивът е около 5-7 кг. Сортът е ценен заради своята мразоустойчивост и висок имунитет.
 • Спартански. Храст с височина до 2 м с мощни изправени издънки. Реколтата узрява в края на юли. Можете да разчитате на 5-8 кг на храст. Плодовете не са твърде големи (1,6–1,8 cm в диаметър), но са много ароматни, с твърда каша. Вкусът е приятен и кисел.Растението не е засегнато от монилиоза, плодовете не се "мумифицират" в жегата.
 • Северна земя. Бушът е мощен, но нисък, до 1 м. Той се използва широко в ландшафтния дизайн. Сортът принадлежи към категорията средно рано, плодовете узряват в края на юли. Плододава ежегодно, 6-8 кг на храст. Плодовете са достатъчно малки, но сладки. Вегетационният период е кратък, така че този сорт може да се отглежда дори в северните райони.
 • Свобода. Къснозреещ сорт, едно от последните постижения на животновъдите от Съединените щати. Буш с височина до 1,5 м и приблизително същия диаметър. Средното тегло на зрънцето е 1,5–1,8 г. Сортът се оценява заради високото си съдържание на антиоксиданти, запазване на качеството, транспортируемост, годност за механизирано събиране. Устойчивост на замръзване - до -37ºС, храстът рядко страда от обратни студове през пролетта.

Фотогалерия: често срещани сортове градински боровинки

Руските животновъди имат свои собствени постижения. Освен това това са боровинки, а не боровинки:

 • Весела. Сортът е ценен заради високия си добив. Височината на храста е до 40 см. Плодовете са дребни, с тегло 0,3–0,5 г. Пулпът е сочен, много сладък. Растението е добро медоносно растение.
 • Остро око Разпръснат храст с височина 30–35 см. Цъфти в началото на април. Плодовете са приятни на вкус, сладко-кисели. Средното тегло на зрънцето е 0,5 g.
 • Горска перла. Храстът е почти сферичен, висок 20-30 см. Реколтата узрява в края на юли или началото на август. Ще трябва да берете плодовете няколко пъти, това се дължи на факта, че цветята не се отварят едновременно. Пулпът е сочен, вкусът е сладък, с лека киселост.

Фотогалерия: сортове боровинки, отглеждани в Русия

В допълнение към обичайните боровинки, има така наречената боровинка форте, известна още като sunberry. Това едногодишно растение няма абсолютно нищо общо с "традиционните" боровинки.Той е отгледан от канадски животновъди въз основа на няколко разновидности на пълзяща нощница. Sunberry се различава от обикновените и градинските боровинки с по-висок добив и голям размер на черни лъскави плодове. Височина на растението - до 1,5 м, на външен вид наподобява гигантски доматени храсти.

Sunberry

Sunberry, известен още като "sun berry" или "blueberry forte", няма абсолютно нищо общо с горските и градинските боровинки

Процедура на засаждане и подготовка за нея

В природата боровинките растат под "навеса" на по-високи дървета и съответно предпочитат лека полусянка. Естественото му местообитание са иглолистните гори и блатата, така че почвата трябва да е кисела. Също така е желателно подземните води да се доближават достатъчно близо до повърхността, с 1–1,5 м. Но съвременните сортове и хибриди успешно се вкореняват и дават плодове на открити площи.

Времето за засаждане зависи от климата в региона. Ако е мек, субтропичен, най-доброто време за това е края на лятото или есента. Все още има доста време преди настъпването на студеното време, разсадът ще има време да се адаптира към новите условия на живот. В умерения климат е почти невъзможно да се предскаже кога ще дойде зимата. Следователно градинските боровинки се засаждат в края на пролетта, когато заплахата от повтарящи се студове е сведена до минимум.

Градински разсад на боровинки

Дву- или тригодишните градински разсад на боровинки със затворена коренова система се вкореняват най-добре

При засаждане на няколко храста между тях се оставят най-малко 1,5 м. Между редовете насаждения - 2,5–3 m. В никакъв случай боровинките не трябва да се засаждат под овощни дървета или в непосредствена близост до други култури, за които се използва естествена органична материя.

Оптималната дълбочина на ямата за засаждане е около 60 см, диаметърът е същият или малко по-голям. На дъното се изисква дренажен слой от камъчета, експандирана глина, тухлени стърготини, глинени парчета с дебелина около 10 см. Ямите винаги се приготвят предварително - 3-4 седмици преди планираното засаждане или дори през есента.

Яма за засаждане на градински боровинки

В долната част на дупката за засаждане на градински боровинки е необходим дренажен слой

Градинските боровинки предпочитат кисела почва (рН 3,8–5,0), така че почвата, извлечена от ямата, се смесва с торф в съотношение 2: 1 и се добавят 2-3 г сярна прах. Естествена алтернатива на последните са иглолистните игли или прахообразната кора. Торфът може да бъде заменен с пръст, изкопана в гората, където растат истински боровинки или боровинки. В никакъв случай не се въвежда хумус или изгнил компост. Допълнително 30–40 g сложен азотно-фосфорно-калиев тор (Azofoska, Nitrofoska) се добавят към бедната почва.

Сярен прах

Сярният прах подкислява почвата, като привежда киселинно-алкалния баланс до такива показатели, които отговарят на градинските ягоди

Засаждането на градински боровинки в земята, в сравнение с други ягодоплодни храсти, почти няма специфични характеристики. Единственото предупреждение е, че почвата в дупката и растението след засаждането се поливат не с обикновена, а леко подкиселена вода, разреждайки 3-4 g лимонена киселина, 40 ml електролит за батерии или 100 ml ябълков оцет в 10 литра вода.

Растението се прехвърля в ямата заедно с бучка земя, корените на градинските боровинки изсъхват бързо, дори при кратък контакт с въздуха. За да се улесни изваждането на растението от контейнера, то трябва да се полива обилно около половин час преди засаждането. Кръгът около ствола се мулчира с торф, паднали листа или изгнили дървени стърготини. При засаждане на растения, по-стари от три години, всички налични издънки се съкращават, като се отрязват до 25–30 см. След засаждането храстът трябва да се появи сякаш на нисък хребет. Кореновата шийка не е заровена в процеса.

Градински боровинки, засадени в земята

Няма нищо трудно в засаждането на градински боровинки в земята, дори начинаещ градинар може да се справи с това

Възрастните храсти на градинските боровинки понасят лесно трансплантацията, стресът от правилно извършената процедура е минимален. Те трябва да бъдат отстранени от почвата, като се опитват да повредят възможно най-малко буца земя върху корените, прехвърлят се на ново място, поливат се и се подрязват обилно, оставяйки не повече от 30 см висок "коноп" от издънките.Често тази процедура се извършва с цел подмладяване на растението.

Опитните градинари препоръчват хвърляне на шепа сух хидрогел в дупката за засаждане преди засаждане на боровинки. Той „свързва“ торовете, предотвратявайки измиването им от почвата, предотвратява развитието на патогенни гъбички и задържа влагата в корените на растенията за дълго време.

Видео: как правилно да засадите боровинки

Важни нюанси на грижите за културите

Ако са осигурени правилните условия за отглеждане на градинските боровинки, грижата за тях е относително лесна. Това се свежда до редовно поливане, торене и правилно подрязване. Разбира се, стволовият кръг трябва да се поддържа в правилно състояние, като се почиства от плевели и растителни остатъци и периодично се разхлабва на малка дълбочина (до 3 см). Растението е устойчиво на замръзване, поради което не се нуждае от специална подготовка за зимата. Това се отнася не само за градинските боровинки, отглеждани в топъл субтропичен климат, но и за тези, отглеждани в Урал, в Сибир.

Много повече от зимния студ, градинските боровинки се страхуват от повтарящи се пролетни студове. Цветята могат да бъдат силно засегнати от тях. Ето защо, ако културата се отглежда в региони, където времето е непредсказуемо, трябва да сте подготвени за нейните капризи. Младите растения, ако размерите им позволяват, са покрити с няколко слоя от всякакъв покривен материал, който позволява въздухът да премине през тях, а огньовете се правят до възрастни. Друго средство, използвано от опитни градинари, е да се изсипват боровинките с Epin, разреден в студена вода (10-литрова ампула). Ефектът от това лечение продължава 3-4 дни.

Поливане

Поливането на градински боровинки трябва да бъде редовно, а почвата под храстите трябва да е леко влажна, но подгизналата почва също е вредна за растението. Ако навън е много горещо и няма дъжд, поливането се извършва на всеки 4-5 дни. В противен случай е достатъчно веднъж на 2–2,5 седмици. В същото време обикновената вода се редува с подкиселена вода.

Поливане на градински боровинки

Поливане на градински боровинки, редуващи се между обикновена вода и подкиселена

Мулчът ще помогне да се запази влагата в почвата за дълго време. Освен това спестява време на градинаря при плевене. Но неговият слой трябва да е достатъчно дебел, не по-малък от 3 cm.

Ако боровинките се отглеждат на открито, слънчево място, растението трябва да се пръска ежедневно при силна топлина. Още по-добре е процедурата да се извършва два пъти на ден - рано сутрин и вечер след залез слънце.

Оплождане

Градинските боровинки се хранят изключително с минерални торове. Когато използвате сложни средства, първо трябва да проучите състава - тази култура категорично не толерира хлор.

На всеки 2-3 години почвата под храстите се освежава чрез добавяне на торф, смесен с изгнили дървени стърготини, игли, сушени и нарязани картофени обелки. Ако почвата е „тежка“, се добавя и речен пясък.

Борови иглички

Боровите иглички са едни от естествените почвени подкислители

Подхранването се прилага върху почвата през пролетта, в процеса на разрохкване на почвата. Нормата за възрастен храст е не повече от 12-15 g сложен азотно-калиев фосфорен тор. Можете също така да използвате прост или двоен суперфосфат, амониев сулфат, калиев магнезий. В същото време сярата на прах (40-50 g всяка година) се разпределя в кръга около ствола. Помага за неутрализиране на ефекта от азотни торове, които алкализират почвата.

По време на вегетацията боровинките могат да се пръскат или поливат с разтвор от сложен препарат няколко пъти. От специализирани средства се препоръчват Aciplex, Piafoxan blue (те са подходящи не само за Хедър, но и за блато, иглолистни растения). От сложните торове за ягодоплодни храсти се използват Solution, Fertik Universal, Kemiru-Lux.

Тор Кемира-Лукс

Kemira-Lux е един от най-популярните универсални торове за ягодоплодни храсти и овощни дървета

Подрязване

Първият път, когато растението се подрязва веднага след засаждането. След това трябва да изчакате 2-3 години. След това време премахнете всички слаби, деформирани издънки, оставяйки 7-10 от най-мощните, развити и здрави клони.

Подрязване на градински боровинки

Подрязването на градинските боровинки се извършва в началото на пролетта, но винаги при положителна температура

В бъдеще всяка година всички издънки на възраст над четири години се съкращават с около 20 cm. Също така, всяка есен, ще трябва да премахвате тънки странични издънки. На тях узряват много малко плодове, те са малки и често се деформират.

Схема за резитба на градински боровинки

Повечето сортове градински боровинки имат удебелена корона, така че растението се нуждае от редовно подрязване.

Необходима е радикална подмладяваща резитба на градински боровинков храст на всеки 12-15 години. Всички издънки се съкращават на дължина 18–20 см. Това има положителен ефект върху продуктивността, плодовете узряват по-големи и по-сладки.

По принцип градинската боровинка понася доста добре резитбата, дори градинарят да "прекали" малко. Поради това често се отглежда като декоративно растение; храстите могат да получат голямо разнообразие от причудливи конфигурации.

Видео: препоръки за грижата за градинските боровинки

Методи за размножаване

Най-често градинарите-любители размножават градинските боровинки чрез резници. Никой не забранява да се опитва да покълне семена, но процедурата е доста дълга и не гарантира успех. Освен това сортовите характеристики на растението „майка“ рядко се запазват изцяло. Най-често професионалните животновъди, ангажирани с разработването на нови сортове, прибягват до този метод.

Резници

Това е най-лесният и бърз начин да получите нов храст от боровинки. От абсолютно здрави растения се отрязват върховете на зелени, невластени издънки с дължина 15-17 см с 2-3 растежни пъпки. Долният разрез е направен под ъгъл от приблизително 45 ° C, горният разрез е прав, приблизително 1-2 см над последния бъбрек. Всички листа се отрязват от долната трета, останалите се отрязват с около една трета.

Изрязване на градински боровинки

Нарязването е най-лесният и надежден начин за получаване на нов храст от боровинки

Резниците се вкореняват в смес от торф с всякакъв "бакпулвер" (пясък, перлит, вермикулит, кокосови влакна), като се засаждат под ъгъл. За да ускори процеса, основата се поръсва с всеки прахообразен стимулатор на корени. Субстратът е задължително добре навлажнен, контейнерите са покрити с отрязани пластмасови бутилки. За да могат резниците да се вкоренят бързо, ви е необходима топлина, дневни часове от поне 10 часа и постоянно поливане.

Посадъчният материал дава корени достатъчно бързо. Изрезките, отрязани в края на юли, могат да бъдат засадени на постоянно място в средата на октомври. Ако климатът в региона не позволява това, резниците се пускат в пясъчна кутия за зимата и се държат при температура около 0 ° C или малко по-висока.

Боровинка със семена

За да се получат семена, се омесват няколко узрели големи боровинки и получената каша се залива с вода. След това се филтрира. Процедурата се повтаря 2-3 пъти, докато водата стане напълно прозрачна. Много е важно семената да се изчистят напълно от пулпата, за да не се провокира развитието на гниене.

Градински семена от боровинки

Градинските семена от боровинки преди засаждането трябва да бъдат добре почистени от пулпата

Семената на боровинките се изсушават леко и веднага се засяват в плитки съдове, пълни с мокър торф или смес от торфен чипс и пясък. Контейнерите са покрити със стъкло или найлоново фолио, субстратът постоянно се поддържа в леко влажно състояние. Дръжте ги на тъмно, топло място.

Първите издънки се появяват след 2,5–3 седмици. Веднага след това подслонът се отстранява, контейнерът с разсад се прехвърля на най-светлото място в стаята. Препоръчително е температурата на съдържанието да се понижи до 15 ° C, така че растенията да не се разтягат твърде много. През пролетта разсадът се гмурка, като ги настанява в отделни контейнери. Те могат да бъдат засадени на постоянно място през друга година. Реколтата от боровинки, отглеждани в семена, ще отнеме поне 5-6 години.

Градински разсад на боровинки

Реколтата от градински боровинки, отглеждани от семена, ще отнеме поне пет години

Можете да засадите семена през пролетта. В този случай през зимата те се държат в хладилник в контейнер с мокър пясък.

Видео: покълващи семена от боровинки

Чести болести, вредители и контрол

Боровинките рядко страдат от болести и вредители, по природа имат добър имунитет. Същото може да се каже и за абсолютното мнозинство от сортове и хибриди, отглеждани чрез размножаване. Въпреки това се случват изключения.

От вредителите за градинските боровинки най-опасни са:

 • Листни въшки. Малки насекоми от черно-кафяв или светъл цвят на салата се залепват по върховете на леторастите, долната страна на младите листа, пъпки и плодни яйчници в непрекъсната маса. Те се хранят със сока на растението, повредените части постепенно изсъхват и отмират. Листните въшки ефективно се изплашват от всякакви сурово миришещи инфузии. За профилактика е достатъчно да се пръскат боровинки с настойки от всякакви билки с характерна миризма, лукови или чеснови стрелки, горчица на прах, лют пипер, портокалова кора и така нататък, веднъж на всеки 5-7 дни. Същото средство ще помогне да се справите с вредителя, ако проблемът бъде забелязан навреме. Честотата на леченията се увеличава до 3-4 пъти на ден. Ако това не помогне, се използват инсектициди с общо предназначение (Inta-Vir, Mospilan, Konfidor-Maxi, Admiral, Iskra-Bio).
 • Щит. Вредителите са подобни на сиво-кафяви заоблени израстъци, осеяли листата и издънките. Отначало са почти плоски, но постепенно набъбват. Тъканите около тях придобиват неестествен жълтеникав или червеникав оттенък. За профилактика растението се напръсква с карате преди да цъфтят листата. Видимите мащабни насекоми се събират от храста на ръка, след като са смазали черупките си с машинно масло, керосин, терпентин. След това храстът се третира с Phosbecid, Aktara, Aktellik.

Фотогалерия: как изглеждат опасните за културата вредители

При развитието на гъбични заболявания често е виновен самият градинар, който полива прекалено обилно боровинките, прекалено пристрастен към торове (особено такива, съдържащи азот). Прохладното, влажно време също допринася за тяхното разпространение.

Най-често културата е засегната от следните заболявания:

 • Мискофереола. По листата се появяват почти черни петна, блестящи в червено. Боровинките изглеждат като пръснати с кал.
 • Ръжда от листа. Шевообразната страна на листовата плоча е затегната с "рунен" цвят с ярко жълто-оранжев цвят; на предната страна се появяват неправилни издутини. Постепенно плаката потъмнява и „удебелява“, засегнатите листа изсъхват и отмират.
 • Сива плесен. Влияе на узряващите плодове, покрити със слой сивкав или белезникав „пухкав“ цъфтеж. Постепенно потъмнява, плодовете почерняват и мумифицират, падат.

Фотогалерия: симптоми на градински заболявания, характерни за боровинките

Медсъдържащи препарати - фунгицидите са ефективни срещу всякакви гъбични заболявания. Можете да използвате както изпитани във времето средства (течност от Бордо, меден сулфат), така и съвременни (Topsin-M, Fundazol, Strobi, Abiga-Peak, Horus). Обикновено, ако заболяването се забележи навреме, са достатъчни 2-3 лечения с интервал от 7-10 дни.

За профилактика боровинките се напудрят с натрошен креда, пресята дървесна пепел и колоидна сяра. Също така храстът може да се напръска с разредена вода в съотношение 1: 1 с кефир или серум или йоден разтвор (10 капки на 10 литра вода). Честотата на обработка е веднъж на всеки 1,5–2 седмици.

В допълнение към гъбични заболявания има и вирусни заболявания като некроза, нанизъм, мозайка от листа, "къдряне", "вещица метла". В момента няма ефективни лекарства срещу тях, така че трябва да се обърне специално внимание на превенцията - компетентна грижа за растенията и борбата с вредителите, разпространяващи вируса.

Боровинки хидропонно и у дома

Размерите на храста правят възможно отглеждането на боровинки не само в градинските парцели, но и у дома.

Боровинките се засаждат както като разсад, така и като семена. Освен това последното може да се получи дори от замразени плодове. Покълнете ги по същия начин, както при засаждането на открито поле. Процедурата за засаждане на разсад също няма специфични особености. За отглеждане в домашни условия изберете най-кратките хибриди - Top Hat, Sunshine Blue и други. Но можете да изберете други сортове, като изкуствено ограничите височината на растението до 80–90 см. Някои производители на цветя любители дори отглеждат боровинки като бонсай.

Боровинките дават плод в „плен“ около три години след засаждането. Реколтата узрява в средата на лятото, плододаването продължава до началото на септември. Тъй като у дома няма насекоми-опрашители, препоръчително е да се засадят 2-3 храста от различни сортове за кръстосано опрашване.

Боровинки у дома

Градинските боровинки се отглеждат успешно у дома, размерите на растението го позволяват

За лятото контейнери с растения могат да се прехвърлят на балкона, като ги предпазват от пряка слънчева светлина. Оптималната температура за културата е 18–23 ° C. Продължителността на светлинните часове е най-малко 6 часа. Ако няма достатъчно естествена светлина, се използват флуоресцентни или специални фитолампи. Боровинките се поливат на всеки 3-4 дни, почвата се мулчира с иглолистни игли, дървени стърготини или кора, смачкани на прах. В началото на пролетта и късната есен е препоръчително храстите да се хранят със специализиран тор за Хедърс. Ако не беше възможно да се намери, подходящи са препарати, използвани за стайни растения, които също предпочитат кисела почва, например за азалии.

Друг доста достъпен метод е хидропонното отглеждане на боровинки. Просто трябва да създадете доста кисела хранителна смес с рН 4,5–5,5. Други важни условия за обилно плододаване са температура 22-24 ° C, дневни часове най-малко 10 часа (в идеалния случай 12-16 часа), влажност на въздуха 65-75%. Като субстрат се използват експандирана глина, перлит, вермикулит или специализирани професионални смеси.

Поливането на храстите се извършва по капков метод, доставят се и хранителни вещества. Задължително повишено съдържание на сяра в хранителната смес. Интересно решение е засаждането на чесън до боровинките. Той има способността да натрупва сяра, след което я освобождава под формата, в която боровинките могат да асимилират микроелемент.

Ако засаждате боровинки не наведнъж, а на интервали от 2-3 месеца, можете да прибирате през цялата година. Растенията се нуждаят от редовно подрязване дори повече от тези, отглеждани в градината. Годишно се отстранява около една трета от зелената маса.

Отзиви за градинари

Оказва се, че градинските боровинки се нуждаят от много кисела почва: те не само пречат на торфа, но и го подкисляват със сяра, така че всъщност не расте с майка ми. И също така трябва да се мулчира с дървени стърготини и картофени обелки, защото те не само подкисляват, но и съдържат гъбичките, необходими за добрия растеж на боровинките.

Лалуна

http://forum-flower.ru/printthread.php?t=5776&pp=40

Когато работех в Чехия, опитах градинските боровинки на Нелсън с моя наставник. Страхотен вкус, красиви храсти. Е, там климатът е точно за боровинките. Мога да отговоря за тази оценка. Други за мен са вили по водата.

Сергий Иванов

Всъщност градинските боровинки са много трудни за убиване. И е достатъчно лесно да коригирате грешните действия за кацане. Най-важното е да подготвите мястото за кацане. В нашата дача подземните води са много близо и през пролетта водата често се застоява. Следователно изкопахме изкоп с дълбочина около 10 см, оградихме го с дървени дъски до височина около 25 см, тоест повдигнахме леглото. Които са нормални с подземните води, толкова по-лесно е. Просто трябва да замените градинската почва със субстрат от боровинки. Най-важното - НЯМА почва, компост или хумус! Не добавям и пясък - пак ще се измие от дъждове, поливане. А в природата пясъкът присъства отдолу, под корените. Добре е да излеете речен пясък до дъното на леглото. Ключовата дума в дървените стърготини е НАДЗОРНА или ПОЛУЕКСПОНИРАНА И не бяло, чисто, ароматно! И за предпочитане иглолистни.Ако добавите пресни дървени стърготини, ще се осигури хлороза. При разлагане на дървени стърготини абсорбират азот (доказано от науката и тъжния опит на аматьорите). Най-забележителното е да закупите висококачествен червен торф с най-ниска киселинност и да го смесите с иглолистен горски субстрат. Добре е да се хвърли, оставете градинското легло да „престои“ една седмица и можете да започнете да засаждате.

Олга Степановна

https://forum.sibmama.ru/viewtopic.php?t=146788&start=45

=

Тя засади четири храста с градински боровинки (един дори има куп плодове). Тя я засади „в гребена“, защото ми казаха, че няма нужда от „мокри крака“. Добавих към почвата специално закупен конски торф, мисля, че ще им хареса, а също така ще го поливам от време на време с вода с добавка на лимонена киселина.

Сладки

https://forum.bestflowers.ru/t/sadovaja-golubika.5796/page-3

Градинските боровинки и боровинки обичат кисели почви и азалиевият тор е точно това, от което се нуждаят. Имам шест храста, храня я през пролетта с тор за азалии.

Тристан де луна

https://forum.bestflowers.ru/t/sadovaja-golubika.5796/page-3

От интерес, на балкона расте храст от боровинки Top Hut (кръстоска между боровинки и боровинки). Все още е малко, но имаше няколко цветя. Все още няма плодове. Между другото, той прекара зимата на моя балкон, където температурата е само с няколко градуса по-топла от външната. Бушът беше просто в пластмасова саксия, увита във вестници, а клоните бяха покрити с доста тънък парцал. И нищо не е замръзнало. Вярно, зимата ни също беше топла. Мразовете не продължиха месец.

Ташик

https://forum.bestflowers.ru/t/sadovaja-golubika.5796/page-3

Градинската боровинка е доста трудно растение за отглеждане, но резултатът си заслужава усилията. Боровинките се засаждат на места, които ще създадат ефекта на „второ ниво“ в гората, нещо като полусянка, защото когато са изложени на пряка слънчева светлина, растенията получават слънчеви изгаряния. Почвата трябва да бъде добре навлажнена и мулчирана, за предпочитане с игли. Като цяло почвата трябва да е кисела, което е от полза за отглеждането на боровинки. За да се стимулира растежа на корените и образуването на големи плътни плодове, е необходимо боровинките да се поливат с подкиселена вода (1,5%).

TextExpert

http://www.bolshoyvopros.ru/questions/2005134-kakoj-sort-sadovoj-cherniki-samyj-luchshij.html

Градинските боровинки обичат киселата почва. Тя не расте добре без него. Много зависи от качеството на посадъчния материал. На много площи засадихме както големи, така и малки храсти. Берем редовно големите и плодовете изглеждат като на снимките. Малките се вкореняват дълго време, но след 2-3 години всичко ще се нормализира. Необходимо е да се подкислява почвата два пъти годишно (за среден храст чаша оцет, разреден в 10 литра вода) - не се тревожете, работи чудесно. Или купете много скъпи професионални деоксиданти (значението е същото). Добавете кисел торф при засаждане. И не забравяйте за храненето.

Зеленка

https://www.forumhouse.ru/threads/20452/

Първоначално засадих градински боровинки в торфена яма на ниско (наводнено с вода през пролетта) място. Преди всяка зима мулчирам с дървени стърготини. При разлагане те подкисляват почвата. От три години не съм правил нищо друго. Просто отивам да се любувам и да бера плодове. Расте бавно. Красива през есента. Обещаната височина е до 2 м. Докато храстът е нараснал до около 60 см.

Чапелен

https://www.forumhouse.ru/threads/20452/

Поливайте градинските боровинки на всеки 2-3 седмици с вода с добавен електролит (за ACID батерии): супена лъжица на 10 литра вода, разбъркайте добре. Можете да мулчирате с иглолистна постеля (поръсвам с борови иглички, докато полетът е нормален - вече две години).

Полина

https://www.forumhouse.ru/threads/20452/

Градинските боровинки, ако изпълнявате всички "изисквания" на растението за качеството на почвата, не са твърде взискателни в грижите. Отглеждането му не е по-трудно от цариградско грозде или касис, познати на руските градинари. Достатъчно е да обърнете малко внимание на храстите и растението ще "благодари" на градинаря с обилна реколта от забележително вкусни и изключително полезни плодове.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно, при условие че е публикувана връзка към източника.