Касис бъбрек акари: как да се справят с него

Касисът е едно от най-ценните плодове, отглеждани през летните вили. Касисът съдържа много витамини и други хранителни вещества. Добиването на реколтата е сравнително лесно, но е необходимо храстът да се предпази от вредители, един от които е акарът.

Описание на признаци на увреждане на касис от бъбречен акар

Акарът от бъбречно касис е представител на четириногите кърлежи. Той е много малък, дължината на възрастните не надвишава 0,2 мм. Акарът е почти бял на цвят, тялото е продълговато, подобно на червей. Този вредител живее в пъпките, изсмуква сокове от растенията, което значително ги отслабва и в крайна сметка може да доведе до смърт. Акарът е изключително студоустойчив, понася лесно зимата.

Бъбречен акар

Бъбречен акар (много уголемен) превръща здравия бъбрек в вид развалена зелева глава (3, 4)

Женските кърлежи снасят яйца директно в бъбреците, когато температурата на въздуха се повиши до +5 относноВ. Броят на яйцата в съединителя е огромен; няколко хиляди индивида могат да се излюпят от една касисова пъпка. В резултат на това набъбва, става кръгъл и неестествено голям: това е един от основните признаци на кърлежи в бъбреците. Непълнолетните лесно се разпространяват през храста, като се утаяват във всички нови пъпки и им увреждат.

Под въздействието на вятъра кърлежите се прехвърлят в съседните храсти и през периода на масово разпределение, който съвпада с цъфтежа на касис, те могат да се видят с невъоръжено око.

През сезона женската може да даде до пет поколения потомство, така че бъбречният акар се счита за един от най-опасните вредители. Без използването на защитни мерки, можете внезапно да загубите всички ягодоплодни насаждения. Резултатите от поражението на касис с кърлежи могат да се проявят в следното:

 • през есента засегнатите пъпки имат значително по-големи размери от здравите: ако нормалните пъпки са удължени (а цветните пъпки са кръгло удължени и покрити с плътни люспи), тогава засегнатите са кръгли, неестествено големи, подобни на болна глава от зеле;
 • през пролетта апикалните млади листа променят цвета, формата и размера си в сравнение със здравите;
 • самите листа през пролетта и лятото стават груби, деформирани и обезцветени;
 • засегнатите издънки изостават в развитието си и ако кърлежът е донесъл и вирусни заболявания, се добавят признаци на „вещица метла“.

Самият засегнат храст изглежда неестествено: той е слаб, издънките са извити, има малко цветя и плодове, те се рушат преди време.

Как да се справим с болести и вредители от касис и как да извършим профилактика:https://myflowers.desigusxpro.com/yagody/smorodina/bolezni-smorodinyi-opisanie-s-fotografiyami-i-sposobyi-lecheniya.html

Видео: бъбреци, засегнати от кърлеж

Мерки за борба с акарите по касис

Борбата срещу бъбречния акар, който се е появил върху касиса, се усложнява от факта, че по време на масовото му размножаване не могат да се използват мощни лекарства.През този период цъфтят цветя и се раждат плодове и повечето акарициди (така наречените лекарства за унищожаване на кърлежи) са опасни за опрашващите цветя пчели и други летящи насекоми. Следователно, основната борба се провежда през пролетта, много преди началото на цъфтежа, както и в края на лятото и през есента, след бране на плодове.

Предотвратяване на вредители

Пораженията на касис от бъбреци не могат да бъдат предотвратени със 100% вероятност, но рискът може да бъде значително намален. За това ви трябва:

 • систематично контролирайте плевелите;
 • след падане на листа, съберете и изгорете всички боклуци под храстите;
 • своевременно извършване на санитарна резитба на касис;
 • засаждане на касис през есента използвайте само здрави резници и разсад за засаждане, за предпочитане устойчиви на акари сортове;
 • поддържайте имунитета на растенията с подходяща земеделска технология (поливане, торене и др.).

Рискът от въвеждане на кърлеж значително намалява дезинфекцията на разсад преди засаждане. За това е достатъчно 15-минутно къпане във вода с температура 40-45 относноОТ.

Ръчно бране на вредители

Ако има малко количество вредител, можете да опитате да го унищожите ръчно. През пролетта, когато режете храст, трябва внимателно да разгледате всеки клон и още по-добре да го направите през зимата. Ако се открият само няколко подути бъбреци, те могат да бъдат откъснати и след това задължително изгорени. Ако обаче на някой клон има повече от четири такива пъпки, по-добре е да изрежете и изгорите цялата издънка.

Оставянето само една заразена пъпка на храста ще доведе до пълзене на кърлежите по всички клони. Ако на много клони се открият подути пъпки, трябва спешно да се вземат по-ефективни мерки.

Технология на отглеждане на касис, особености на засаждане и грижи за храсти в различни региони:https://myflowers.desigusxpro.com/yagody/smorodina/uhod-za-smorodinoy-vesnoy-borba-s-vreditelyami.html

Изрязване на повредени фрагменти

Ще бъде полезно да се унищожават фрагменти от повредени клони през целия сезон

Топлинна обработка

Една от традиционните пролетни обработки за храсти от касис е обработката им с много гореща вода. Ако се направи правилно, акарите ще бъдат унищожени и храстът няма да пострада. Просто не изливайте вода върху клоните веднага след като заври, когато температурата е близо до 100 относноВ. Не е необходимо специално да се измерва температурата: докато кофата с вода се отстранява от огъня, излива се в лейка и се довежда до храстите, водата ще се охлади малко и това ще е достатъчно. Докато водата от лейката, издигната на 15–20 см над леторастите, не достигне до тях, тя ще се охлади до около 70 относноС, което е безопасно за растението.

Поливане с вряща вода

Поливайки храстите с гореща вода, трябва да държите лейката малко над третираните издънки

Преди обработката клоните трябва да бъдат леко завързани в компактен храст, за да не се излива вода напразно. Всеки клон, дори и най-малкият, трябва да се излее от лейката. Може да отнеме 1-2 кофи вода на храст. Кога се извършва процедурата? Възможно е дори през зимата, но през зимата е трудно да се направи това, така че те използват вряща вода при първото си ранно пролетно посещение в страната, когато бъбреците все още не са започнали да се подуват. Ако храстите се събудят, значи закъсняваме с вряща вода.

Обработката на пожар е малко по-опасна. Използването на газова горелка или друг източник на огън, като например горелка, може ефективно да убие кърлежа, но съществува риск от увреждане на растението. Необходимо е източникът на пламъка да се държи на разстояние около 10 см от всеки клон и да се коригира огънят, така че вредителите да са лоши и здравите пъпки да не бъдат повредени. Горелката се премества по клоните доста бързо, като "преминава" по всяко от тях 2-3 пъти. Методът се основава на факта, че здравите бъбреци са покрити с плътна мембрана в началото на пролетта, а повредените се отварят, достъпът до кърлежи е безплатен.

Видео: обработка на касис с вряща вода

Народни средства за защита

Почти е невъзможно да се убие бъбречен акар, като се използват билкови и домашни средства, но те помагат да се забави разпространението му.Така че, в началото на пролетта е полезно да напръскате храста с бульони от лукова кора, чесън или тютюнев прах. Например, за да се приготви бульон от чесън, 200 г скилидки се нарязват, заливат се с кофа с гореща вода, отново се кипват, варят се 5-10 минути, охлаждат се и се филтрират. Този бульон се напръсква с храсти. Те правят същото с други суровини.

Чесънът, засаден близо до касис, отблъсква кърлежите и намалява риска от инфекция. Освен това, подобно на много миризливи билки, засадени в градината (мащерка, риган, невен и др.), Привлича полезни насекоми - естествени вредители на акарите. Това са например калинки, дантела, мухи на висене и т.н.

Не всеки знае за лечебните свойства на този непретенциозен и непретенциозен далечен роднина на хризантеми и астри, въпреки че дълго време тя е помагала на лечителите и лекарите да избавят хората от много заболявания. В повечето градини невенът расте като декоративно растение, въпреки че има редица лечебни свойства:https://myflowers.desigusxpro.com/lekarstvennye-rasteniya/kalendula-lechebnyie-svoystva-i-protivopokazaniya.html

Риган

Риганът е полско растение, но носи и много ползи в градините.

Биологични препарати

Като цяло биологичните продукти се считат за по-малко опасни за хората и околната среда, отколкото химичните акарициди. В същото време в редица случаи тяхната активност е не по-малка, но по правило продължителността на действието не е много дълга. И повечето от тях все още принадлежат към 3-ти клас на опасност (умерено опасен). Следователно при работа с тях са необходими предпазни мерки: гащеризони, покриващи почти цялата кожа, шапка, затворени обувки, очила и в повечето случаи респиратор.

Биоакарицидите се използват специално за унищожаване на акари. Те са активни само при топло време (при температури не по-ниски от 16 относноВ), следователно те се използват главно през вегетационния период. В началото на пролетта, преди пъпките да цъфтят, не е често толкова топло.

Акарин

Името на някои акарициди дори съдържа корена "рак", напомняйки, че това е лекарство за кърлежи

Биологичните продукти се използват съгласно инструкциите, те го правят преди края на цъфтежа и след прибиране на реколтата. Общо се извършват 3-4 обработки на сезон, за предпочитане редуващи се между различни препарати. Интервалът между леченията обикновено е 3-4 дни при горещо време и 5-7 дни при умерено топло време.

Най-известните биологични продукти са следните:

 • Битоксибацилин (80–100 g прах на кофа вода), пръска се 2-3 пъти на седмични интервали;
 • Akarin (2 ml на 1 литър вода), 2 процедури след 2-3 дни;
 • Fitoverm (използва се подобно на Akarin).

Всички биологични продукти започват да действат буквално за няколко часа, парализирайки дейността на кърлежите и ги довеждайки до смърт. Много от тях обаче са опасни за пчелите, което трябва да се вземе предвид при използването им. Може би производителите умишлено преувеличават токсичността на биологичните продукти за хората, но трябва да се спазват елементарни мерки за работа с разтвори. В допълнение към посоченото работно облекло трябва да се има предвид следното:

 • можете да работите с такива вещества не повече от 4 часа;
 • по време на работа не пийте, не пушете, не яжте;
 • след работа, съоръженията за еднократна употреба се унищожават (изгаряне, дълбоко погребение), останалите се измиват или измиват;
 • в случай на отравяне (като правило, поява на гадене, замаяност, слабост), спрете да работите, вземете 8-10 таблетки активен въглен или други сорбенти, след няколко минути изпийте до литър вода и предизвикайте повръщане. Ако е възможно, те незабавно се консултират с лекар.

По правило горните мерки са необходими при случайно поглъщане на голямо количество биологичен продукт. В леки случаи може да не се изисква лекар.

Химически акарициди

Не всеки химикал за борба с насекоми работи върху кърлежи. За тяхното унищожаване се използват акарициди и инсектоакарициди. Почти всички от тях са опасни за хората: някои имат 3-ти клас на опасност, но най-активни са 2-ри (силно опасни вещества). Поради това те се опитват да не ги използват без очевидна нужда и ако е необходимо, вземат всички възможни и необходими предпазни мерки. Това всъщност са същите мерки, както при биологичните продукти, но те трябва да се приемат много по-сериозно.

Акарицидите трябва да се прилагат три пъти през целия сезон:

 • в началото на пролетта унищожете презимувалите жени и ларви, които вече са се появили от яйцата;
 • с настъпването на топло време унищожете ларвите, които не са имали време да се появят в началото на пролетта и са се излюпили по-късно;
 • след окончателното бране на плодовете, извършете обработка за безопасност, за да унищожите останалите млади кърлежи.

Както при биологичните продукти, е желателно да се редуват химични акарициди. Най-популярни в борбата срещу акарите са Vermittek, Aktellik, BI-58, Rogor-S и др. Всички тези лекарства се използват както през първата половина на вегетационния период, така и след прибиране на реколтата.

Например, ампула Aktellik с обем 2 ml е предназначена за приготвяне на 2 литра разтвор, който при правилна употреба ще бъде достатъчен за 2 възрастни храста. Активната съставка в състава му е пиримифос-метил, принадлежи към класа фосфорорганични съединения. Следователно последната обработка на касис трябва да се извърши не по-късно от месец преди прибирането на реколтата.

Предпазни дрехи

Когато работите с лекарства от 2-ри клас на опасност, е по-добре да играете на сигурно място, без значение как съседите се шегуват с външния ви вид

Сред аналозите на лекарството има много добре познати: Aktara, Konfidor, Kleschevit и др., Но през последните години Actellik стана много популярен. Vermitic (лекарство на основата на абамектин) се използва по същия начин, разтваряйки 3 ml от лекарството в 10 литра вода. Защитният му ефект продължава 2-3 седмици. В същото време, изненадващо, производителят твърди, че реколтата може да бъде събрана в рамките на няколко дни след обработката.

BI-58 (диметоатът е активно вещество в състава му), съгласно описанието, има 3-ти клас на опасност, следователно е възможно да се свържете с третираните растения след 3-5 дни, но той действа върху кърлежа до месец. Разход - ампула за 5 литра вода (2-3 храста касис). Rogor-S е практически аналог на BI-58, съдържа същата активна съставка.

В допълнение към мощните акарициди, лекарства, базирани на действието на колоидна сяра, вършат добра работа с акари. Плюсът е, че те не са много опасни за топлокръвните животни, хората и много полезни насекоми.

Например, едно от относително новите лекарства - Tiovit Jet (50-60 g прах на 10 литра вода) - е много лесен за използване, принадлежи към 3-ти клас на опасност и изходът за работа след употребата му е възможен в 3-4 дни. В допълнение към акарицидното действие, той има и фунгициден ефект: той също успешно се бори срещу гъбични заболявания, на първо място, с такива често срещани като брашнеста мана. Единственото ограничение е, че трябва да се прилага при топло време.

Тиовит Джет

Тиовит Джет, който бързо набира популярност в борбата срещу болестите, е активен и срещу кърлежите

Сортове касис, устойчиви на заразяване с бъбречни акари

В момента списъкът на сортовете касис, разрешени от Държавния регистър на Руската федерация за отглеждане в нашата страна, включва над 200 имена и се появяват нови, които все още не са регистрирани. Сред тях има значителен брой сортове, които са повече или по-малко устойчиви на заразяване с бъбречни акари. Очевидно е, че не е възможно да се разгледат всички тези сортове, но кратък списък с доста популярни такива е както следва.

Memory Michurin (един от най-старите, добре познати сортове, отглеждан почти 60 години). Рано узрели, добив до 4 кг от храст. Характеризира се с нестабилност към брашнеста мана, но относително висока устойчивост на заразяване с бъбречни акари.

Други ранно узряващи сортове включват:

 • Севчанка.Сорт, силно устойчив на кърлежи, повечето болести и капризите на времето. Добивът на доста големи плодове и техните потребителски качества, съдейки по прегледите на градинарите, са много високи.
 • Селеченская-2. Сорт с дегустационен резултат от 5,0 точки. Почти не се влияе от вредители, плодовете са големи, добивът е висок.
 • Екзотично. Сорт с горски плодове, характеризиращ се с отличен вкус, устойчив на замръзване, почти не засегнат от кърлеж, но добивът на сорта е под средния.

  Екзотично касис

  Касис Екзотик - един от рекордьорите по размер на зрънце

Сред сортовете касис със среден период на узряване се считат за относително устойчиви на действието на вредителя:

 • В памет на Потапенко. Високодобивен, много зимоустойчив сорт. Големите плодове получиха 4,5 точки от дегустаторите. Устойчивостта на бъбречни акари е висока.
 • Гатанка. Устойчивостта към акарите се счита за малко по-висока от средната, добивът е около 3 кг на храст. Ценен е за отличното си представяне.

Много градинари смятат, че най-ценните сортове са средно късно узряване. С това може да се спори, има различни мнения, но има много средно късни сортове касис, някои от тях са устойчиви на действието на бъбречен акар, например:

 • Кипиана. Високодобивен сорт, плодове с добър вкус, сладко-кисели. Устойчив на повечето болести и вредители.
 • Ядрена. Сорт, който е леко засегнат от кърлеж. Добивът е среден, вкусът на много големи плодове се описва като добър.
 • Катюша. Плодовете са средно големи, но вкусни, добивът е среден. Преносимостта е отлична. Честотата на кърлежа е малка.
 • Русалка. Един от най-добрите сортове средно късно узряване по отношение на качеството, но характеризиращ се с ниска производителност. Притежава сложна устойчивост на действието на вредители, често срещани касис болестикакто и ниски температури.

Акарът от касис е най-опасният вредител, който може да лиши градинаря от ягодоплодния храст. Борбата срещу него не е лесна, така че трябва да започне незабавно, всички средства на разположение на градинаря са добри в нея.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.