Кога и как да засаждате червено френско грозде: технология, време и схема на засаждане

Червеното френско грозде се счита за по-малко полезно от черното френско грозде, но е еднакво популярно и се отглежда в почти всяка градина. Не е трудно да го засадите, но трябва да го направите навреме, като предварително изберете място за засаждане и внимателно го подготвите.

Технология за засаждане на червено френско грозде

Техниката на засаждане на сортове касис е почти еднаква, но пристрастяванията на касис към вода, светлина и хранене не са абсолютно еднакви. Например храстите с червено френско грозде са по-високи, но те са по-слабо разпределени отстрани, поради което са засадени малко по-плътно.

Избор на място за кацане

При добри грижи червеното френско грозде обикновено дава плод до 25 години, така че към избора на местоположението на храста трябва да се подхожда отговорно. Така че, ако го засадите в сянката на дърветата, добивът рязко ще спадне и плодовете ще спечелят по-малко захар. Тя обаче се нуждае и от защита от ветровете, така че ниска ограда наблизо ще й бъде полезна. Почвите са подходящи както за глинести, така и за песъчливи глинести, с неутрална или слабо кисела реакция. Преовлажняването, включително поради близко преминаване на подпочвените води, трябва да бъде изключено.

Касис храсти

Засенчването на червено френско грозде е крайно нежелателно.

Не всички съседи са подходящи за червено френско грозде. Наблизо не се засажда касис, тъй като те имат различни изисквания за влажност и светлина. Червеното френско грозде нормално съжителства с цариградско грозде, но има същите вредители. Култури, които дават много растеж (малини, череши, сливи), не трябва да са наблизо.

Предшествениците на червено френско грозде могат да бъдат почти всякакви, само цариградско грозде и малини не са подходящи. Най-добрите са едногодишните треви и зърнени култури.

По някаква причина червеното френско грозде се счита за не толкова полезно, колкото черното, но поне един от храстите му се опитва да засади всеки градинар:https://myflowers.desigusxpro.com/yagody/smorodina/krasnaya-smorodina-rannyaya-sladkaya-opisanie-sorta.html

Подготовка на почвата за засаждане

Ако не беше възможно да се засяват сидерати (билки, които добре лекуват почвата), мястото все пак трябва да се изкопае дълбоко предварително, като се отстранят всички коренища на плевели, особено многогодишни. В същото време кофа хумус, 100-120 г суперфосфат и шепа пепел на 1 м2, а в случай на кисели почви и дезоксиданти (хидратирана вар, креда).

Сидерата

Засяването на редица едногодишни треви (лупина, фий, овес) подготвя почвата добре за засаждане

Предварително се изкопава дупка за кацане. Техниката на приготвянето му е обичайна: неплодородният почвен слой се отстранява, а горният слой се смесва с торове и се изсипва обратно. Яма за червено френско грозде се приготвя малко повече, отколкото за черно: 50-60 см както в диаметър, така и в дълбочина. На бедни почви (каменисти, глинести, песъчливи) се прави още повече, за да се влагат повече хранителни вещества в нея.

Торове, прилагани при засаждане

Пресният тор не може да се използва за касис.Торовете, поставени в ямата, са 2–3 кофи хумус или добър компост, 150–200 g суперфосфат и голяма шепа пепел. Можете да приемате сложни торове, дозировката е според инструкциите на опаковката.

Време за кацане и схема

Всички видове касис се засаждат през пролетта и есента, а разсадът в контейнери - дори през лятото. Пролетно засаждане на обикновени разсад е възможно само преди почивка на пъпките. При червеното касис този процес започва по-късно, отколкото при черното, така че можете да уловите времето. Необходимо е земята да се е размразила и разсадът да не се събуди. В повечето райони това се случва през април. По-правилно засадете касис през есента: по-лесно се работи с почвата и много повече време за работа. Просто трябва да имате време да завършите засаждането месец преди студеното време, тоест обикновено през септември.

Ако е засаден повече от един храст, между тях остават около един и половина метра (най-малко 1,25 м), между редовете - 2-2,5 м.

Видео: засаждане на разсад със затворена коренова система

Техника на кацане

Така че, обобщавайки, виждаме, че кацането се състои от следните стъпки.

 1. Предварително изкопават избраната площ с отстраняване на плевелите и изкопават дупка за засаждане (най-малко 50 х 50 х 50 см), като използват препоръчаните дози торове.

  Изкопаване на сайт

  Когато копаете, трябва внимателно да наблюдавате всеки корен от всякакви плевели

 2. Преди засаждане издънките на разсада се съкращават, повредените корени се отстраняват, корените се потапят в бърборене, направено от глина и лопен.

  Клей беседник

  Бръщолевенето, направено от глина, лопен и вода, улеснява корените да се вкореняват

 3. Част от почвата се отстранява от ямата, разсадът се поставя в ямата косо, задълбочавайки кореновата шийка с 6-7 см, корените се изправят.

  Положение на коренната яка

  За да не се объркате с дълбочината, можете да поставите всяка релса на земята

 4. Корените се покриват с отстранената плодородна почва, опитвайки се да не оставят въздушни джобове и почвата се уплътнява. Изсипете половин кофа вода под храста.

  Корени за засипване

  Когато пълните корените с пръст, уплътнявайте го на ръка

 5. Те добавят необходимото количество пръст, оформят стените около ямата, поливат я повече, така че водата да спре бързо да попива.

  Поливане на разсада

  Трудно е да се определи количеството вода предварително: трябва добре да се намокри съдържанието на ямата

 6. Мулчирайте почвата с тънък слой от свободен материал.

  Мулч

  През пролетта е достатъчен тънък слой мулч; през есента, по-близо до зимата, тя се увеличава

Грижа за червено френско грозде за първи път след засаждането

Отначало разсадът се полива често, предотвратявайки изсъхването на почвата, особено през пролетта. Установените храсти рядко се поливат: червеното френско грозде е доста устойчиво на суша. Ако вали от време на време, поливането е необходимо само преди цъфтежа и в самото начало на растежа на плодовете. Почвата трябва да се поддържа в насипно състояние и чисто, без плевели.

Касисът, както и другите ягодоплодни храсти, се нуждае от резитба. Начинаещият градинар изрязва всички растения според принципа: болните и слабите са надолу, а останалите нека растат. Но когато храстът е на повече от три години, трябва да се изрежат здрави, силни клони, за да се избегне удебеляване:https://myflowers.desigusxpro.com/yagody/smorodina/obrezka-smorodinyi-vesnoy.html

Мулчиращ слой от няколко сантиметра обикновено елиминира разхлабването и предотвратява поникването на много плевели.

Подхранване на засадените храсти ще се изисква само след две години. Но изрязването е необходимо веднага. Някои градинари препоръчват да се отреже цялата въздушна част веднага след засаждането. Обикновено е жалко да се направи това, поради което по правило се оставят две пъпки на издънки с еднаква сила или, ако има слаби, се изрязват, а 2-3 се оставят на силни. В бъдеще само най-слабите и повредени клони могат да бъдат изрязани в рамките на 5-7 години. Превантивното пръскане с течност от Бордо, като правило, започва от 2-ра година.

Изрязване при засаждане

Жалко е да се режат здрави издънки, но тази операция стимулира появата на нови

Разлики през пролетното и есенното засаждане на червено френско грозде

Операциите при засаждане на червено френско грозде както през пролетта, така и през есента обикновено са еднакви, но през есента работата е по-лесна. Има достатъчно време за подготовка на ямата, всички операции могат да се извършват по-внимателно.За пролетното засаждане на касис ямата трябва да бъде подготвена през есента, тъй като през пролетта е физически трудно да се направи това и няма време: ако пъпките започнаха да се отварят, по-добре е да не рискувате и да отложите засаждането до есента.

През есента можете да получите много по-ценен материал за засаждане: през пролетта често се продават остатъци, които не се продават през есента.

През пролетта почвата изсъхва бързо, така че трябва внимателно да наблюдавате нейното състояние и да напоявате храстите по-често. Ако засаждането е извършено през есента, се случва да има достатъчно дъжд. Но преди настъпването на студеното време, под храста се добавя мулч, а в студените райони го разпръскват със земя и го увиват в спанбонд. Всъщност за 1-2 месеца разсадът вече има време да свикне на ново място, но корените все още са слаби, нямат време да пораснат до необходимата дължина.

С настъпването на пролетта подслонът трябва да бъде премахнат навреме!

Най-простото нещо е да купувате разсад в контейнери. Те са значително по-скъпи, но могат да бъдат засадени по всяко време, с изключение на най-горещите дни. Такива разсад просто се изтръскват внимателно с буца пръст и се засаждат "както е", почти без да се задълбочават по отношение на това как са израснали в контейнера. Но те, в случай на есенно засаждане, трябва да бъдат изолирани преди измръзване.

Как да изберем и засадим правилно разсад от касис:https://myflowers.desigusxpro.com/yagody/smorodina/posadka-smorodinyi-vesnoy-sazhentsami.html

Видео: засаждане на червено френско грозде

Характеристики на размножаване на резници от червено френско грозде

Засаждането на lignified резници е една от най-простите техники за размножаване за всички видове касис. Степента на оцеляване на резници в случай на касис е близо 90%, червената - по-лоша. Резниците от червено френско грозде се събират и засаждат по-рано от черните. Те се вземат от върха на силните, здрави издънки на тази година в самия край на лятото или през първата половина на септември. Те трябва да са дълги около 20 см, дебели 6–8 мм, 5–6 пъпки. Листата веднага се отрязват. Над горния бъбрек разрезът е прав, над долния - наклонен, на 2–2,5 см от него.

Резниците незабавно се засаждат в рохкава, плодородна почва под ъгъл 45относно... Само един горен бъбрек е оставен над земята, вторият е разположен на самата повърхност. До края на есента резниците периодично се поливат. По правило от тях до следващата есен се формират добри разсад.

Разсад в саксия

Можете също така да отглеждате разсад от резници в саксии

Ако засадите червено френско грозде в оплодена почва в осветена зона своевременно и правилно, то ще даде плод повече от 20 години. Кацането е прост въпрос, някои от нюансите бяха споменати в тази статия.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.