С какво и как да храним гроздето в лятната си вила: препоръки за торене

Отминаха дните, когато гроздето се смяташе за южно зрънце: сега, в летните вили в повечето региони на страната, често можете да намерите няколко храста от това полезно растение. Можете да получите висок добив на грозде само с внимателна грижа, един от компонентите на която е задължителното прилагане на торове. И тогава успехът е гарантиран: най-вкусните апетитни гроздове няма да бъдат преведени на вашата маса!

Стойността на торовете в отглеждането на грозде и техните видове

Гроздето е многогодишна култура, поради което при внасяне на торове трябва да се има предвид, че те ще работят през следващата година. Освен това трябва да се вземе предвид ефектът от торовете, приложени преди засаждането или през предходната година.

През първите години от живота гроздето се нуждае от повече фосфорно хранене от останалите, което стимулира растежа на корените. Азотните торове се изискват от втората и третата година, особено при добър растеж. От много години гроздето расте на едно място, така че е трудно да се приложи тор близо до корените, без да се повредят. Това обяснява използването на обилно торене преди засаждане с оборски тор (хумус), фосфор и калий. Торът осигурява на гроздовия храст храна в продължение на няколко години. Минералните азотни торове се внасят всяка година.

гроздов храст

За да узрее такава красота, гроздовият храст се нуждае от много храна.

Помислете за различните торове, използвани в домашното градинско лозарство.

Азотни торове за грозде

Амониевият нитрат (амониев нитрат) е универсален азотен тор. Силно хигроскопичен, тоест бързо абсорбира влагата и питите. Подкислява почвата, изисква тя да бъде неутрализирана с гасена вар. Най-удобната форма е в гранули.

Амониевият сулфат съдържа по-малко хигроскопични. Действа по-ефективно на неутрални почви, отколкото на кисели, тъй като има подчертана киселинност. Консистенцията на почвата трябва да се намали чрез варуване.

Амониевият хлорид съдържа 24-25% азот. Трябва да се прилага върху варовити почви или заедно с алкални видове фосфорни торове.

Натриевият (чилийски) нитрат (натриев нитрат) също е хигроскопичен и сладкиши. Леко алкализира почвата.

Уреята (карбамид) заслужено се счита за един от най-безопасните и концентрирани азотни торове. Отличен водоразтворим. Във финокристална форма, тя слабо се пече и след продължително съхранение не се разсейва добре. Гранулираният карбамид не се тортира и се разпръсква добре. За да се елиминира подкисляващият ефект върху почвата, 800 g креда трябва да се добавят към 1 kg карбамид. Най-подходящ е за листно торене с азот чрез пръскане с 0,5-1% водни разтвори.

урея

Един от най-простите и безопасни торове е карбамидът

Калиеви торове за грозде

Калиев хлорид съдържа 52-60% калиев оксид. Във влажна стая се пече силно. Използва се навсякъде. Добре е предварително да се варят кисели почви или да се добави вар към тора. Съвместим с всякакви торове, с изключение на урея, но при приготвяне на смеси те трябва да бъдат добре смесени.

Силвинитът съдържа 12-18% калиев оксид, калиево-магнезиев сулфат до 28%.

Калиев монофосфат е двоен тор, съдържащ освен калий и фосфор. По химическа природа това е калиев дихидроген фосфат. Много добра разтворимост във вода. Външен вид - безцветни кристали. Тъй като съдържа примеси, това обикновено са светлокафяви гранули.

Когато казват, че монофосфатът е един от най-добрите двойни торове, те са малко хитри. Превъзхожда по съдържание на калий хлорида, сулфата и нитрата; фосфор - суперфосфат, особено двоен. Не е най-добрият избор за грозде. Обикновено през втората половина на лятото се подхранва с калиев магнезий (калиево-магнезиев тор), в който калият и магнезият са в оптимално съотношение. Но ако годината беше влажна, на лозята може да липсва калий, а на следващата година може да има малко плодове. В този случай за зимата можете да захранвате гроздето и монофосфата.

Фосфатни торове за грозде

Суперфосфатът (прах) съдържа до 19,5% фосфорен оксид. Подходящ за използване навсякъде, но силно киселинните почви трябва да се варят или суперфосфатът да се смеси с креда, варовик и други леко алкални естествени материали с хумус преди нанасяне. На други почви може да се използва с всякакъв тор. При висока влажност тя се пече, дисперсността се увеличава с добавяне на креда или варовик. Суперфосфатът съдържа гипс, който е полезен за повечето градинарски култури. Гранулираната версия пече по-малко. Използва се навсякъде.

Двойният суперфосфат е по-ценен тор, без гипс, съдържа до 48% фосфорен оксид.

Фосфоритното брашно съдържа 14–23% фосфорен оксид. Необходимо е да се направи повече от суперфосфат. Ефективен и дългосрочен ефект само върху кисели почви.

Утайката, в сравнение с другите лекарства, е много по-добре разтворима. Намалява до известна степен киселинността на почвата. Съвместим с всички други торове.

Комплексни и сложни торове за грозде

Сложните торове се делят на сложни, смесени и сложно смесени. Разликата между тези термини за градинаря и лозаря е незначителна: смисълът е само в начините за внасяне на сложни торове. Това може да бъде химическа реакция на изходните компоненти или просто смесване на конвенционалните торове.

Азофоска (нитроамофоска)

Азофоска (наричана по-рано нитроамофоска) е един от най-балансираните сложни торове по отношение на три основни елемента. Azofoska се използва за хранене на грозде под всякаква форма. В суха форма се разпръсква под храстите (до 60 g на храст), в течна форма се полива под корена с разтвор, съдържащ 2 супени лъжици тор на кофа вода. Сухата употреба е възможна само с появата на топлина.

Азофоска

Azofoska е един от най-удобните сложни торове

Нитрофоска

Nitrofoska е класически минерален тор. Nitrophoska съдържа азот (16%), фосфор (16%) и калий (16%). Разликата от азофоската е малка: в състава няма амониев азот. В допълнение, различни основни микроелементи присъстват като примеси. Употребата е универсална. В сравнение с Azofoska, нормите на приложение за грозде трудно могат да бъдат коригирани.

Флоровит

Florovit е цялостен комплексен тор, използван във лозарството във всякакви ситуации, „работи“ през лятото. Приготвяне без нитрати. Преди да засадите грозде, добавете до 150 g флоровит на 1 m2... Като подхранване - от 40 до 60 г на храст.

Бишал

Bishal е практически добре познат бишофит, който се използва в медицината и е разтвор на соли на подземни морета. По този начин по същество това е екологично чист наркотик. Съдържа много компоненти, включително магнезий, бор, молибден, йод, бром и др., Повече от 10 микроелемента от естествен произход, но най-вече магнезий. Използва се в лозарството за листно подхранване. Препоръчва се да се вземат 150 ml от препарата на 10 литра вода за обработка върху зелени листа, но опитните производители съветват да се намали концентрацията наполовина.

Новоферт

Novofert (произведен в Украйна) е водоразтворим тор, съдържа всички макроелементи, както и микроелементи във форма, свързана в силни комплекси с Trilon B. Изключение правят некомплексиращите елементи: бор и молибден, които присъстват в техните обичайна форма. Novofert допринася за адаптирането на гроздето към неблагоприятните условия на околната среда. Нека се разтворим добре. Може да се използва почти през цялото лято. Съвместим с повечето инсектициди. За хранене на грозде по какъвто и да е начин (чрез листа или в корена), 10 g от препарата се разтварят в кофа с вода.

Хелатин

Helatin (Украйна) е сложен водоразтворим тор, съдържащ комплекс от микроелементи в лесно усвоима форма, оптимизиран за развитието на лозето. Препоръчва се за пръскане на храсти от самото начало на вегетационния период. "Бърза помощ" в следните ситуации: изсъхване на листа от краищата, поява на бледи или кафяви петна, пожълтяване и смърт на листа, изливане на плодове. За пръскане на листа върху 10 литра вода използвайте 25 ml от лекарството.

Нутривант плюс

Торът е направен на основата на силно разтворим калиев монофосфат и към състава се добавя лепило за подобряване на адхезията към листата. Следователно торът има дългосрочен ефект (до 20 дни), не се отмива от дъждове. Листната превръзка с тор Nutrivant Plus е добър начин за осигуряване на лозето с основни хранителни вещества. Прилагането на Nutrivant Plus в началото на пролетта стимулира растежа на корените. Концентрацията на разтвора за пръскане е 1%. Подхранването се извършва три пъти: във фазата на пъпка, когато плодовете растат до размера на касис, и две седмици след повторната обработка.

Агро-Нова

Тор "Агро-Нова" - всички елементи, необходими за растенията, свързани в сложни съединения от Trilon B, и стимуланти на растежа. Добре разтворим тор, подходящ за системи за капково напояване. Съотношението на компонентите насърчава доброто усвояване от храста, стимулира цъфтежа и плододаването, води до производството на големи плодове и подобрява вкуса им. Повишава устойчивостта на пролетни студове и сухо лято, както и на болести. През пролетта се препоръчва да се поливат храстите с разтвор, съдържащ 90 g от лекарството на кофа вода. За пръскане се нуждаете от разтвор, съдържащ 10 g тор на кофа вода. Подхранването се извършва сутрин или вечер през лятото 1-2 пъти месечно.

Биотон

Bioton е органичен тор. Изработен е на основата на птичи тор и торф, без химически добавки. Не съдържа патогени и семена от плевели, отговаря на всички хигиенни изисквания. Използва се в различни ситуации. При засаждане нанесете до 1 кг тор на 1 м2, за превръзка на корени, 200 g от лекарството се влива в 10 литра вода. Консумирайте 5 l на 1 m2.

Органични торове

Торът е най-важният органичен тор. Универсална храна за повечето градинарски култури. Трябва обаче да се съхранява и използва правилно. Най-добрият вариант е стегната или така наречената опция за хладилно съхранение. При използването му се губи най-малко количество хранителни вещества. В резултат на шестмесечно съхранение се получава полуизгнил оборски тор, който на тон съдържа 30-60 кг азот, фосфор и калиеви оксиди. Най-добрият тор сред реално използваните разглеждан кон.

За засаждане трябва да се използва оборски тор.Към него често се добавят минерални торове (с изключение на азотните торове: това няма икономически смисъл, има достатъчно азот в оборския тор, но този елемент не се задържа дълго в почвата).

Птичият тор е мощен, бързодействащ тор. По-концентриран тор от оборския тор; присъства в изпражненията и доста магнезиев оксид, както и сярата, необходима за повечето растения.

Торфът се използва широко като местен тор, лесно достъпен в редица региони. Използва се за постеля на добитък, след което става част от оборския тор. Използва се както при приготвянето на компости, така и като независим тор. В лозята те често се мулчират с пръст около храстите.

торф

Разграденият торф е кафяв или почти черен свободно течащ материал.

Торфът, предназначен за използване без компостиране, трябва да бъде силно разложен. За да се премахне излишната влага и да се окислят вредните вещества, тя трябва да се проветрява в продължение на няколко дни. Обикновено се използва в много високи дози - над 50 тона на хектар.

Компостът е разложена смес от различни органични отпадъци, смесени с пръст или торф. Съдържа до 0,8% азот, до 3% фосфорен оксид и до 2% калиев оксид. Отпадъците могат да бъдат боклук, плевели, паднали листа, екскременти и др. Едновременно с отпадъците в компоста се внасят вар, пепел и други материали, които увеличават алкалността. Можете също така да добавите малко каша, за да ускорите разграждането на отпадъците.

Купчината компост се поддържа влажна, периодично с лопата. Зрее от няколко месеца до една година, в зависимост от състава, времето и грижите за купчината. Хранителните свойства на правилно приготвения компост не са по-лоши от тези на оборския тор.

Народни средства за торене на грозде

Пепелта е ценен калиево-фосфорен тор, съдържащ някои микроелементи. Използва се като минерален тор, често смесен със суперфосфат. Пепелта е предимно доставчик на калий и калций. Пепелта е особено добра на кисели почви.

Гроздето консумира много калий, а пепелта (печка или от огън) като източник на грозде е много важна. Пепелта постоянно се поръсва на земята около храстите, листата се напръскват с инфузия на пепел. През есента гроздовите храсти се напояват с инфузия на пепел, а през пролетта пепелта се заравя до храстите.

Авторът на тези редове не изхвърля черупки от яйца през цялата зима, като ги слага в торба на балкона. Има ли това икономически смисъл? Едва ли, но този навик е силен. Всъщност черупката съдържа елементи, важни за градинските растения, включително лозето. Разбира се, не можете да натрупате целия необходим обем през зимата, но все пак ... Черупката на пилешките яйца съдържа до 95% калций, съдържа калий, магнезий, фосфор. Тези елементи се разтварят лесно в почвата и се абсорбират от корените на гроздето.

Черупките на яйцата повишават плодородието на почвата и я алкализират. По-добре е обаче да използвате черупките на суровите яйца: някои свойства се губят по време на готвене. Черупката трябва да бъде силно смачкана, след като я е измила с течаща вода. След измиване изсушете на слънце или във фурната.

Черупка от яйца

Необходимо е да се смила черупката поне до такова състояние

Дрождите регулират състоянието на микрофлората в почвата. Те се използват като превръзки. Хлебната мая е най-добрата. Класическата рецепта за приготвяне на подправка от мая е следната. Живите дрожди се разбъркват в кофа с топла вода и се оставят за една нощ (100 g дрожди се разреждат в кофа с вода). Под корен на един гроздов храст се изсипват до 2 литра хранителна смес.

Микроторове за грозде

Микроелементите са такива химически елементи, че растенията се нуждаят значително по-малко от основните (калий, фосфор, азот), но без които не могат да се развият напълно. Най-важните микроелементи са манган, магнезий, молибден, бор, мед, сяра, цинк, йод и др.

Всички тези елементи са включени в множество препарати, произведени от химическата промишленост. Броят на тези лекарства непрекъснато нараства и е нереалистично да се даде подробен преглед на всички на пазара. Някои от тях обаче са известни отдавна и са спечелили безспорен авторитет.

Класификацията на торовете с микроелементи по видове съществува според естеството на основното вещество. Съществуват обаче много сложни микроелементи, съдържащи няколко микроелемента. Този подход спасява летния жител от необходимостта да избира компоненти на ръка и да ги претегля в много малки количества: често домакинството дори няма подходящи везни. По-долу са дадени някои примери за торове с микроелементи.

Например, калиевият магнезий съдържа до 28% калий и до 18% магнезий. Обикновено се използва като подхранка под формата на разтвор, съдържащ 1 супена лъжица от лекарството на кофа вода. И двата елемента се съдържат в него под формата на сулфати, тоест съдържат и третия важен компонент, необходим на лозето - сярата (около 16%).

Медният сулфат се използва за пръскане върху листата, тъй като лекарството е идеално разтворимо във вода. Vitriol се въвежда веднъж на 3-5 години, около 1 g за всеки гроздов храст.

Меден сулфат

Чистият витриол е красиви кристали, технически може да бъде прах

Борната киселина и бораксът съдържат съответно 37 и 11% бор. Използва се за пръскане в началото на лятото. Дозировка на лекарства: само 0,1–0,2 g на кофа вода.

Амониев молибдат: съдържа до 52% от активната съставка - молибден. Бихте могли да го заровите в почвата, но трябва да разпръснете една щипка на няколко метра, което не е лесно. Затова най-често се използва в решения. Концентрацията му за превръзка е много малка: 0,01-0,05%, така че често през летните вили те не се възползват от използването на самия молибдат, както всъщност, и повечето други микроелементи, но купуват готови смеси от лекарства: в такива случаи, вече не е нужно да търсите задкулисни микробаланси!

Традиционният цинков микротор - цинков сулфат (до 25% Zn), е особено ефективен върху алкални почви. Дозировка при подхранване: около 5 g цинков сулфат на кофа вода.

Сред многото съвременни торове с микроелементи, капсулните препарати с удължено действие са много удобни. Хранителните компоненти са затворени в гранули, покрити с обвивка с ниска пропускливост, така че консумацията им от растенията става постепенно, разтеглена във времето. Капсулата съдържа всички необходими макро- и микроелементи в оптимално съотношение. След попадане в почвата, влагата, попадайки в капсулата, бавно извлича от нея микроелементни торове, поради което продължителността им на действие варира от няколко месеца до 3 години. Примери за такива продукти са Osmokot, Multicot, Activin, Trainer.

Календар за оплождане

Торовете в лозята се използват през цялото време на техния растеж и плод. В същото време различните превръзки не заместват тора, внесен в ямата за засаждане, или дори годишното есенно или ранно пролетно торене, а само ги допълват. Подхранването се извършва при необходимост и не трябва да се превръща в самоцел.

Етапи на оплождане

Има няколко етапа при използването на торове в лозето:

  1. Торене преди засаждане, тоест въвеждането на голяма доза тор в ямата за засаждане по време на подготовката му. Те осигуряват на растението храна в продължение на много години.
  2. Основна превръзка. Те представляват есенно или ранно пролетно вграждане на торове в дълбоки дупки (до половин метър), изкопани до храстите. През есента се използват органични торове (тор, компост, торф), към които можете да добавите суперфосфат и пепел. През пролетта се използват разнообразни торове, включително азотни.
  3. Допълнителна превръзка, извършвана по различно време през лятото.Това може да бъде както течна превръзка на корени, т.е. прилагане на торове под формата на разтвори в ями или изкопи в близост до храста, така и листно превръзка, извършена чрез пръскане на гроздови храсти с питателни листа.

Съставът на превръзките силно зависи от сезона и от състоянието на гроздовия храст. Но гроздето много обича калия, така че калиевите торове могат да се използват в максимално възможната доза, а пепелта - почти толкова, колкото има. В лозята се използват и така наречените зелени превръзки. За това до храстите се засяват грах, фия, лупина или овес, които се изкопават, като не позволяват да се образуват семена.

Трябва да се помни, че храненето се извършва с необходимата скорост: по-добре е да се подхранва, отколкото да се прекалява! Те са необходими, когато храстите наистина гладуват. Нямаме нужда от допълнителна "химия" на нашия сайт! Понякога листният дресинг се комбинира с третирането на храстите с течност от Бордо за борба с болестите по гроздето. Най-простият вариант, съчетаващ подхранването с превенцията, е да се използва обикновена пепел, която се влива във вода за един ден (шепа пепел в кофа с вода). След това инфузията се филтрира, така че дюзата на пръскачката да не се запуши.

Историята на живота. Преди около 20 години авторът на тези редове за първи път засажда грозде в страната. След като прочете някъде, че ямата за кацане трябва да бъде дълбока най-малко един и половина метра, той я копа цял ден, борейки се с тежка глина. Съседите се засмяха, но ... Торовете, внесени в ямата по време на засаждането (и това беше предимно оборски тор, но в справедливи количества) все още позволяват на гроздето Аркадия да съществува добре. Признавам, че почти никога не оплождам гроздето нарочно, достатъчно му е, че „краде“ от зеленчуци в съседните лехи.

Аркадия

Всяка година събираме до 10 кофи реколта от този храст.

Алгоритъмът за торене и подхранване на гроздето е добре демонстриран в следващото видео.

Видео: методи за торене на грозде

Приблизителен план за торене по месеци

Като се вземат предвид свойствата на различните торове, състоянието на гроздовия храст и като се ръководите от принципа „не вреди“, можете да съставите приблизителен работен план за месеци, който със сигурност ще бъде коригиран в зависимост от времето, състояние на лозата и листата и, разбира се, регионът:

  1. Април. Торовете, приложени по време на засаждането, бавно започват да изсъхват след няколко години. Започвайки от 3-4 години, в началото на пролетта, те изкопават дупки с дълбочина до 40 см до храстите и им внасят органични и минерални торове, като ги пълнят с пръст. Дозировката е приблизително както следва: кофа изгнил оборски тор, 20-30 g азотни торове и 10-15 g суперфосфат за всеки храст. Що се отнася до калия, това е отделна тема. Нуждата от калий в гроздето е особено висока до около юли и след това леко намалява. Но лозето много обича този елемент! Следователно, в допълнение към въвеждането на 10-15 g калиев тор в дупката, можете да добавите 3-4 шепи дървесна пепел.
  2. Може. Две до три седмици преди цъфтежа (т.е. в края на месеца) се извършва течна превръзка на корените. За приготвянето му разтворете в 10 литра вода 10–15 g карбамид, 15–20 g суперфорсфат и 5 g всеки калиев тор. Кофа с разтвор се изразходва върху един храст, като се излива в плитки канали, изкопани около храста. Разбира се, минералните торове могат да бъдат заменени с птичи тор или каша, като се разреждат добре във вода и се оставят да се скитат. Например, пилешки тор трябва да се приема 0,5 kg и да се разрежда в кофа с вода, да се държи поне 12 часа и след това да се разрежда 10 пъти повече. И сега изсипете разредения разтвор под храста около кофа.
  3. Юни. Първият листен дресинг се извършва седмица преди цъфтежа на цветята. За него се използват водни разтвори на сложни торове (например азофоска). Азофоска се разтваря в доза от 2 чаени лъжички на кофа вода и листата се напръскват обилно. За да не ги изгори, процедурата се извършва през вечерните часове, за предпочитане в не-слънчеви дни. След края на цъфтежа можете да повторите листната превръзка със същите формулировки.В края на юни можете да подхранвате храстите с вливания на органични торове (птичи тор, лопен), както през май.
  4. Юли. Следващите превръзки се извършват с началото на узряването на плодовете. Концентрацията на разтворите трябва да се създава стриктно в съответствие с инструкциите, приложени към лекарството. По това време трябва да използвате препарати, съдържащи всички основни хранителни вещества. За бързина на действие е най-добре да се прави листно подхранване: в средата на лятото листният апарат в лозето работи активно. Най-лесният начин по това време да се използват закупени лекарства: "Novofert" или "Master". Не трябва да се забравя за подхранването на млади разсад, които наскоро са засадени в лозето.
  5. Август. Подхранване на храсти в началото на узряването на плодовете и младите разсад с фосфорно-калиеви торове (винаги без азот!). Факт е, че растенията винаги се нуждаят от азот, включително когато узряват плодовете. Винаги обаче трябва да правите някакъв компромис, тъй като прехранването с азот през втората половина на лятото може да доведе до мощен растеж на лозата, който няма да узрее до зимата, което означава, че ще умре. И ако прехранването с азот заплашва не узряването на клоните дори за познати дървета (ябълка, круша), то южната култура - гроздето - това важи в още по-голяма степен. Ако е забележимо, че лозето няма достатъчно вода, се извършва поливане, като едновременно с това се добавят фосфорно-калиеви торове към водата (1-2 супени лъжици на кофа вода). Ако не се изисква поливане, можете да напоявате листата, като не вземате супени лъжици, а чаени лъжички торове. Но от средата на месеца не трябва да поливате храстите. Ако лозата не узрява добре, все още е зелена и дори расте, върху горните листа се извършва листно торене с калиев монофосфат.
  6. Септември. Повтаря се листна превръзка на храстите с фосфорни и калиеви торове. Те се изпълняват по същия начин, както през август.
  7. Октомври или ноември. Преди да покриете храстите за зимата, можете да извършите основното торене, ако ви е по-удобно да направите това през есента, отколкото през пролетта. Но колкото по-късно това се случи, толкова по-добре.

Подхранване при отглеждане на посадъчен материал

Отделно трябва да се каже за използването на торове в процеса на отглеждане на посадъчен материал от резници (джолани). Чубук е част от лоза с 3-4 добре развити пъпки. В райони с мек климат резниците се засаждат директно в земята от есента; в средната лента това се прави у дома в саксии от около края на февруари.

Резниците също се нуждаят от хранене и постоянно разхлабване. Основното торене почти не се различава от това в случай на засаждане на храсти в продължение на много години, с изключение на това, че органичните вещества могат да се приемат по-малко. Когато подготвят почвата на мястото, те изкопават земята до дълбочината на байонет с лопата и добавят пясък, както и 100 g азофоска и 1-2 кофи хумус на 1 m2... След това го изкопават отново, разпределяйки торове добре в почвата.

У дома, в края на зимата, почвата се приготвя по същия начин или се купува в магазина, като пълни чашите си с височина най-малко 25 см.

Резници

По този начин се отглежда посадъчен материал у дома

При лош състав на почвата и висока киселинност резниците могат да растат слабо и да се опитат да изсъхнат. В този случай често помага лесно достъпно лекарство: дървесна пепел. Настоявайте 2-3 супени лъжици в 1 литър вода и добре напоени контейнери с резници, върху които по това време листата вече растат. Пепел може да се добавя и за профилактика при засаждане на резници. След няколко седмици операцията може да се повтори.

И така, отивайки в магазина за летни жители, видяхте цели рафтове с препарати за защита на лозето и за храненето му. Трябва ли да хващам тези хубави чанти? Разбира се, първо трябва да прочетете внимателно за тях и да си дадете време да помислите. Разбира се, не може да се мине без минерални торове, но обикновено те могат да бъдат заменени с по-екологични торове. В крайна сметка не се нуждаем от четиридесет кофи грозде в дачата, нали?

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.