Грозде: премахване на зимния подслон през пролетта, технология за отваряне след зимата

Грижата за гроздето през новия сезон започва с правилното извличане на лозата изпод зимния подслон. Когато отглеждате култури при ниски температури и мразовита зима, това е неразделен ритуал на градинаря. Отварянето на гроздето се извършва, като се вземат предвид климатичните показатели на района на отглеждане. И така, откъде да започнете, как да избегнете грешки, в каква последователност да отворите гроздето, когато използвате конкретна опция за подслон.

Основните критерии за премахване на зимния подслон от лозата

Основните фактори, влияещи върху началото на откритите работи, са следните условия:

 1. Пълно топене на снежната покривка на площадката.
 2. Почвата пое по-голямата част от наводнението и горният слой на почвата изсъхна (локви и усещането за преовлажняване изчезнаха).
 3. Средната дневна температура не е по-ниска от -5 ° C.

Нека разгледаме всеки фактор поотделно. Снежната покривка по време на топене провокира пролетни наводнения. Земята, в зависимост от състава, или се справя с изобилието на вода, или не. Ще помогнат дренажните канали, изкопани през есента, които отвеждат излишната вода от лозите. Преовлажняването е опасно за заболявания на кореновата система и гъбични инфекции на надземните и подземните части на растението.

Подслон за грозде през зимата

Лозите трябва да се отворят, след като снежната покривка се разтопи напълно.

Изсушаването на горния слой на земята ви позволява да не се страхувате от възможността за замръзване на културата в леда в случай на повтарящи се студове. Презимувалият гроздов храст издържа на спад на околната температура до -5 ° C при липса на излишна влага в горния слой на земята. Но не надценявайте здравето на растението.

След отстраняване на „зимното палто“, малка опора под формата на филмово покритие за студените дни и нощи (с отваряне при слънчево време) помага на гроздето да започне да расте и да се развива навреме през новия вегетационен сезон. Нежелателно е и двете да преекспонират насажденията под изолация и да ги отварят преждевременно, преди снежната покривка напълно да изчезне. И двете крайности могат да доведат до загуба както на реколтата, така и на нейния носител. Събуждането на пъпките под покрива ще доведе до смъртта на младите издънки под слънчевите лъчи.

Опитните градинари винаги са готови за връщането на мразовито време, когато лозето вече е освободено от зимния подслон. В този случай те имат на склад сламени постелки или поне агрофибър, сено и листа от миналата година. Ако има заплаха от повтарящи се студове, трябва да се изгради временен подслон за храстите.

Допустимо регионално време за отваряне на грозде

Разкриването на гроздето в определен регион зависи от няколко силни страни. Сред тях важна роля играят:

 • климатични особености;
 • продължителността на периода на връщане на студове.

За будните бъбреци дори краткотрайните спадове на температурата (нощни студове) причиняват непоправими щети. Оцелелите екземпляри или ще дадат празни издънки, или ще дадат слаба реколта.

Опитните производители по време на отстраняване на покриващия материал от културата се вслушват в собствената си интуиция и се ръководят от натрупания опит. За начинаещи ръководство за действие ще бъдат съветите и препоръките на „опитни другари“.

Видео: премахване на подслон от грозде

Московска област, Централна Русия и Поволжието

Отварянето на лозе в райони, близки до климатичните показатели на Средната зона, зависи от температурния режим и интензивността на валежите през пролетта. С енергична ранна пролет можете да премахнете монтажа от средата на април. Късна, продължителна и влажна пролет ще измести датите към началото на май.

Украйна, на юг от Русия

Топлият климат диктува свои условия за старта на новия сезон. Опасността от повтарящи се студове обикновено изчезва до края на март. Срокът за извличане на лозите изпод заслона е от 20-ти на първия пролетен месец до последните дни на април. Най-подходящите дни се избират въз основа на основните характеристики на пролетта.

Урал, Сибир, Северна Русия и Далечния изток

Краят на зимуването в райони със студен климат често се отлага до средата на пролетта. Не си струва да бързате да освободите насажденията от изолация в местни условия. Като предпазна мрежа върху отвореното в началото на май грозде се поставя оранжерийна конструкция.

Това ще помогне да се предпазят пъпките на люпенето и младите издънки от възможни пролетни студове. При стабилна нощна температура от +5 ° C се използват заслони с вероятни спадове над нулевата отметка.

Подслон грозде със слама

В студените райони се използва методът за гроздово покритие

Технология за отваряне на грозде след зимата

За зимата гроздето се покрива по три често срещани начина:

 • заравяне със земя (лозата се полага на земята и се покрива със слой пръст);
 • частичен подслон (корени на растенията изпръскват или обвиват багажника и ръкавите в един вид "риза");
 • пълен подслон (клоните се полагат върху основа от дъски, шисти, шперплат, покрити с тръстика, слама, чувал отгоре, обвивайки цялата конструкция с филм).

Етапите на премахване на изолацията пряко зависят от избраната опция за подслон.

Хваляне на корен (отпадане)

Използва се върху млади растения и в топъл климат (Украйна, Южна Русия). Освобождението от такъв „плен“ е лесно изпълнимо. С чисти, леки движения, гроздовият храст се освобождава от земния насип, клоните постепенно се издигат до мястото си в задните води. Препоръчително е да се действа за по-голяма безопасност на лозата преди началото на пълното изсъхване на почвата.

Влажната земя е по-лесна за отърсване от миглите, без да причинява сериозни щети. Сухата почва провокира чупливи клони и напукване на кората. Заедно с това разходите за усилията се увеличават чрез предварително изкопаване в почвата около храста. Едва след това започват да вадят гроздови клони от земята.

Полу-подслон (частичен)

Подходящ за зимуване на гроздова култура в Московска област, Централна Русия и Поволжието. Покриващият материал се отстранява постепенно:

 1. Първо се отварят горните клони (ръкави).
 2. След два до три дни оставащата въздушна част се освобождава.
 3. Около храста върху почвата се полага филм или покриващ материал (за затопляне на земята около корените и възстановяване на храненето на бъбреците).

Опитните градинари се съветват първо да направят вентилационни отвори в покриващия материал. Когато пъпките започнат да поникват, е време да премахнете капака.

Пълно покритие на лозата

Вариант, използван за зимуване на грозде в Урал, Сибир, северната част на Русия и Далечния изток. Успешно се използва в Средната лента, заедно с метода на полупокриване. Отварянето на гроздето под такава изолация се извършва на няколко етапа:

 1. Горният слой на заслона се отстранява (филмово покритие, покривен материал).
 2. След два до три дни лозата се освобождава от вътрешна изолация (слама, смърчови клони).
 3. Над лозовия хребет е монтирана рамка, покрита с филм, поликарбонат или нетъкан материал (за постепенно привикване към слънчевите лъчи, предотвратяване влиянието на повтарящи се студове върху лозата).

Пролетна оранжерия изисква редовно проветряване. В региони със суров климат се използва допълнително отопление на почвата. До корените на всеки храст се вкопава тръба на дълбочина половин метър. При стабилни нощни температури, не падащи под +5 ° C, се извършва напояване на тръби с топла вода (+25 ° C). Тази хидратация помага на пъпките да се събудят бързо с адекватно кореново хранене.

Подслон за грозде

Инсталирането на оранжерия върху грозде ще предпази растенията от повтарящи се студове

За да се избегне слънчево изгаряне на бъбреците, зимният заслон трябва да се премахне при облачно време или вечер.

Времето за премахване на зимния подслон е обвързано с характерните черти на идващата пролет. Рано или продължително, топло, сухо или дъждовно и студено. Важно е да запомните: нестабилните температурни условия и пролетните студове могат да отменят усилията, изразходвани за отглеждане на грозде. Допринасят и климатичните условия на развиващите се региони.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.