Грозде от азалия: история на размножаване, описание и характеристики на сорта

Това не означава, че гроздето Azalea е сред най-добрите сортове, но е много добро грозде, принадлежащо към броя на ранните сортове грозде. Характеризира се с повишена устойчивост на замръзване, не е капризна при напускане, плодовете от азалия имат доста добър вкус. Всичко това доведе до факта, че сортът се засажда както от любители, така и от фермери, които отглеждат грозде с търговска цел.

История на размножаване, описание и характеристики на сорта грозде Azalea

През последните години се появиха много сортове грозде, които могат да се отглеждат в центъра на Русия и дори в северните райони. Особено ценени са трапезните сортове, тоест тези, чиито плодове не са подходящи за винопроизводство, но предимно за пряка прясна консумация. А сортовете за ранно и много ранно узряване са особено популярни. Именно сред тях принадлежи гроздето Azalea, създадено от ръцете на любител лозар В.У. Капелюшный, който за съжаление ни напусна на 9 май 2017 г.

Василий Улянович е бил транспортен инженер по основното си образование, но от края на 60-те години. се заинтересува от лозарството. Много бързо преминава към отглеждането на трапезни сортове и в края на миналото хилядолетие създава земеделско предприятие „Надежда“, ръководител на което е до смъртта си. Това предприятие отглежда най-популярните сортове трапеза. Повечето от тях са много устойчиви на различни заболявания и филоксера.

В края на миналия век, в сътрудничество с VNIIViV им. Я. И. Потапенко, Василий Улянович започват опити за селекция на грозде, използвайки за това най-стабилните форми от лозето си: Талисман, Аркадия и др. Така се отглежда гроздето Азалия, чиито "родители" са сортовете Насладете се на червено, Надежда Аксайская и прашец от редица други сортове. Резултатът е сорт, характеризиращ се със силна лоза и рано узряващи плодове с интересен цвят. Повишената устойчивост на замръзване доведе до факта, че Азалия може да бъде намерена в почти всеки регион на страната ни, където по принцип е възможно да се отглеждат гроздови растения.

Насладете се на червеното грозде

Delight red - един от родителите на Азалия - се отличава с ранното си узряване

Храстите на азалия не са много високи, те могат да бъдат наречени средни по размер: годишните издънки растат до два метра дължина. Разпръснат храст, разклонен. Издънките узряват почти в цялата дължина и това се случва много преди настъпването на слана. Силната коренова система позволява на гроздето да намира влага и храна дълбоко и далеч от основата на корена. Резниците на азалия се коренят добре, но много експерти предпочитат да ги засаждат в стъблото на други, по-високи сортове.

Устойчивостта на замръзване на сорта е малко по-висока от средната: непокритата лоза може да издържи на студове до -25 относноБез повреди. Въпреки това, в средната лента тя трябва да бъде премахната от решетките за зимата и леко покрита от замръзване.Устойчивостта към болести е средна или малко над средната: 1-2 стандартни превантивни лечения в повечето случаи гарантират отсъствието на болести, освен ако, разбира се, не вземем предвид сезоните, които са изключително жалко по отношение на времето.

Сортът е сравнително рано узрял: първите плодове могат да узреят през втората или третата година след засаждането на гроздето. Цветовете са двуполови, което означава, че азалиите не се нуждаят от близките храсти от други сортове, той се опрашва перфектно. Сигналните клъстери узряват 90–95 дни след цъфтежа на първите листа и в края на лятото вече е възможно да се събере цялата реколта, която се оценява като висока.

Конични клъстери с големи размери: предимно теглото им е около 800 g, но някои екземпляри растат до един и половина килограма. Гроздовете са разположени на къс гребен и плодовете са свободно опаковани в тях. Пилингът е минимален. Транспортируемостта на гроздовете е отлична, което позволява сортът да се използва в търговската мрежа.

Плодовете са големи, основният цвят е розов, но в зависимост от светлината могат да преобладават различни тонове. Формата е малко по-различна от идеално кръглата форма, но удължението е малко, приблизителният размер на зрънцето е 25 мм. Средното тегло е около 12 g, плодове по-тежки от 15 g почти никога не се срещат. Пулпата е месеста, с високо съдържание на сок, вкусът е незабележим. Въпреки високото съдържание на захар в сока (около 23%), вкусът не се счита за примамлив, въпреки че общата киселинност е ниска и възлиза на около 5 g / l. Кожицата е много тънка, не пречи на използването на плодовете.

Куп азалии

Напълно узрелите плодове изглеждат добре, но цветът не е много ярък

Положителен момент е, че реколтата трае дълго време на храстите без прибиране на реколтата, докато външният вид и вкусът на плодовете се запазват. Ниско и увреждане на реколтата от оси. Плодовете почти не се напукват, дори при условия на продължителни дъждове. Предназначението на плодовете е универсално, те са подходящи за директна консумация и за различни методи на обработка.

Видео: Грозде от азалия на храстите

Особености на засаждането и отглеждането на сортовете грозде Azalea

Азалията се счита за непретенциозно грозде, не е трудно да се грижите за нея. В неговата селскостопанска технология няма нищо особено, това е често срещано устойчиво на замръзване ранно грозде за употреба на маса. С придобиването на елементарен опит е по-добре да намерите резник и да го присадите на възрастен храст с енергичен сорт, наличен на сайта, но трябва да помним, че не всички сортове грозде могат да растат заедно с подложки. Ако успеете, можете да получите резултат, при който добивът ще бъде по-висок от този на самокоренените храсти. Разбира се, по-лесно е да закупите готов разсад и да го засадите според всички правила.

Тъй като реколтата узрява рано и виси на храстите за дълго време, е напълно достатъчно за едно малко семейство да засади един храст от азалия, особено след като не изисква опрашители.

Ако планирате да засадите няколко храста, оставете разстояние от около два метра между тях. Мястото за кацане трябва да бъде избрано добре осветено, защитено от влиянието на северните ветрове.

Сортът е неизискващ към почвите, но е необходимо предварително изкопаване на всяка област с въвеждане на обичайни дози торове. По време на лятното копаене, много преди да се подготви ямата, се добавят 1-2 кофи хумус, няколко литра дървесна пепел и шепа азофоска на квадратен метър площ. През есента изкопават дупка за засаждане с размери 70 х 70 х 70 см. На всички почви, с изключение на песъчливите, на дъното на ямата се поставя дренаж: слой от 10–20 см (в зависимост от плътността на почва) от камъчета, експандирана глина и др. Препоръчително е да се постави тръба на дъното на ямата, така че с нейна помощ да се полива младият разсад директно в зоната на корените.

Долната половина на ямата се запълва със смес от пръст и торове (те съставляват около половината от обема), след което се поставя просто добра почва. През пролетта, през април, дупката се разкъсва и закупеният разсад се заравя дълбоко, оставяйки една или две пъпки навън. Изливайки две кофи вода, мулчирайте почвата около разсада с всякакъв насипен материал.

Разсад малко след засаждането

Основната издънка скоро ще се развие от пъпката, останала на повърхността.

Грижата за храстите е обичайна: поливане, хранене, подрязване, превантивно пръскане, зимен подслон. Обилно поливане се изисква само през първите години от живота на разсада, след това те трябва да се извършват по време на растежа на плодовете и преди зимата, а освен тези периоди - само в случай на много сухо време. Препоръчително е да правите това вечер, като използвате вода, загрята на слънце. Поливането се спира 20-25 дни преди брането на плодове.

Храненето с органични вещества се извършва чрез заравяне на 1-2 кофи хумус в ямите в началото на пролетта или късната есен. Дървесната пепел трябва да се разпръсква често и много около храстите, препоръчително е да я покриете плитко с мотика. Вечер преди и след цъфтежа си струва да се пръскат листата със слаб разтвор на сложен минерален тор. Докато храстът е млад, е необходимо да се разхлаби почвата около него, да се премахнат плевелите и да се мулчира. Зрелите храсти сами потискат растежа на плевелите.

Непосредствено след отварянето на храстите през пролетта си струва да се напръска лозата с разтвор на железен сулфат, който почти гарантира липсата на гъбични заболявания. Ако техните признаци се появят, тогава по-късно е необходимо да се използва сместа от Бордо или лекарството Ridomil Gold.

Най-квалифицираната работа в лозето е резитбата. През пролетта, много преди изтичането на сок, могат да се режат само мъртви и счупени лози. През цялото лято пасинките и допълнително младите издънки, появяващи се на ненужни места, трябва да бъдат извадени, без да се чака да започнат интензивен растеж. Струва си да се разбият допълнителните гроздове, ако са твърде много: това е единственият начин да постигнете наистина вкусни и големи плодове. И накрая, храстът се формира след падане на листата. За азалия се извършва средна резитба, оставяйки 6 до 8 пъпки по леторастите.

Разчупване на гроздовите пасинки

Зелените операции върху храстите се извършват през лятото.

На юг не се изисква този сорт да се покрива през зимата; в други региони, в края на есента, лозите се отстраняват от решетките и леко се покриват. В повечето климатични, смърчови клони от иглолистни дървета са достатъчни за това, но не трябва да забравяме да поставим наблизо „лакомство“ за мишки - всяка отрова: те обичат да гризат кората на гроздето през зимата. Необходимо е храстите да се отварят от зимния подслон само с настъпването на стабилно пролетно време.

Предимства и недостатъци на сорта в сравнение с подобни

Ако си спомните, че много експерти наричат ​​Азалия много ранно узряващ сорт и го сравняват с подобни съвременни сортове, тогава сравнението няма да е в негова полза: например, има много най-добри примери за вкуса на плодовете, по-специално Tason. Има грозде с по-красиви плодове и много по-добра устойчивост на болести. Но като цяло Azalea е много добър ранен сорт, предимствата на който включват, например:

 • добър вкус на плодове;
 • висока продаваемост на реколтата;
 • дългосрочно запазване на плодовете по храстите;
 • отлична транспортируемост: външният вид и вкусът на плодовете не се променят при транспортиране на дълги разстояния;
 • много ранно узряване;
 • добър добив;
 • самоопрашване;
 • безопасността на плодовете при дъждовно време;
 • повишена устойчивост на замръзване.

Няма толкова много значителни недостатъци на сорта, например:

 • недостатъчна устойчивост на болести;
 • необходимостта от нормализиране на реколтата;
 • малкият размер на храстите, поради което често е необходимо да се засажда азалия на други подложки;
 • променлив цвят на плодовете.

Въпреки някои недостатъци, сортът е много популярен както сред летните жители, така и в индустриалното лозарство. Не е много капризно да се грижи и високата му устойчивост на замръзване позволява да се отглежда във всички региони. Лятното узряване на плодовете дава основание да се счита сортът за икономически изгоден.

Видео: Грозде от азалия през август

Отзиви за сортове

При лозарските дискусии рецензиите за азалия са редки, те не винаги са положителни, което потвърждава идеята, че въпросният сорт е доста разпространен, той не е сред забележителните.

Кажете сбогом на Азалия.И тази година нямаше тежести, вкусът е просто глюкоза в черупката, цветът е сиво-розов. Донесоха го на пазара - не го погледнаха, дадоха го на придатъка ... Е, може би е добре за север - лозата узрява рано, не боледува, сладка е ... не дори не знам какво още да добавя ... Ако целта е пазарът, тогава определено е по-добре да засадите Arkadia, Laura, Kodryanka и много неща, но не и Azalea!

Елена Петровна

Този сезон Азалия на практика не оцвети ... Малко розово отстрани ... и толкова. Дори не отивам да го опитам, чакам да узрее. Днес имаше посетители на лозето и един от тях беше фен на Азалия. Затова той избра зрънце за тест. Напълно узрял! Дори костите са кафяви! akhar high, musktata или някаква друга жар във вкуса. Какво разочарова - пулпата е малко водниста. Гроздовете са малки (храстът се отрязва през есента за обратния растеж) и зрънцето не е голямо, около 10 г. Не съм наблюдавал никакви заболявания, храстът е чист, но силата на растежа е доста слаба (подхранвана за клане!) Една радост - изключително рано!

Елена Липлявка

http://www.vinograd7.ru/forum/viewtopic.php?p=43268

В нашето лозе преди време беше тествана GF Azalea (Delight red x смес от цветен прашец от сортове Taifi устойчив и Nadezhda aksayskaya). Формата имаше период на узряване от 100-105 дни, това е второто десетилетие на август в Кубан. Не видяхме големи гроздове и не се различавахме по размера на плодовете: на нивото на Red Delight, всичко. Вкусът на пулпата с повишено натрупване на захар и без никакви излишни украшения. Тук устойчивостта към болести беше отлична и лозата узря много добре.

Фурса Ирина Ивановна

http://vinforum.ru/index.php?topic=817.20

Сортът грозде Azalea е много лесен за отглеждане, често можете да го направите, без да прикривате храстите за зимата. Ранното узряване на плодовете направи много привлекателно за засаждане продажбата на плодовете на пазара. Непретенциозността към условията ни позволява да го препоръчаме на летни жители, които нямат голям резерв от свободно време.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.