Гроздови разсад от резници: прибиране, съхранение на посадъчен материал, покълване и грижи

Вкореняването на лигнитирани резници е основният метод за размножаване на грозде, достъпен дори за начинаещ градинар. Принципите на отглеждане на разсад от резници се различават леко в зависимост от региона и имат много възможности, но успехът при получаването на висококачествени разсад, при спазване на прости правила, е гарантиран. Просто трябва да вземете няколко резници от сорта, който харесвате, и да имате търпение.

Прибиране на гроздови резници през есента

Времето, когато през есента вече е възможно да се режат гроздови резници за ранна пролет или дори зимно засаждане за покълване, идва, когато листата започнат да пожълтяват. През този период те могат да бъдат отрязани, а след една седмица и резници. Не бива обаче да бързате, тъй като е много по-удобно да направите това в края на есента, по време на основното подрязване на храстите преди подслон за зимата. По това време листата ще изчезнат, неузрелите лозови фрагменти ще замръзнат от първата слаба слана и всичко ще бъде „на видно място“. Оставянето на реколтата от резници през пролетта не си заслужава: кой знае какво ще се случи с лозата през зимата?

Често върхът на лозата няма време да узрее през летния период и трябва да се отстрани. Всъщност, след първата слана е напълно видима. Добре узряла лоза пука при огъване. Препоръчително е само да имате време с рязане преди температури под -5 относноВ. През есента резниците трябва да се режат по-дълго, отколкото е необходимо за засаждане, с 5-6 пъпки, тъй като през пролетта отново ще трябва да се режат от двете страни. Най-добрите издънки за присаждане са с диаметър най-малко 5 мм, от средата на лоза, която е пораснала до най-малко един и половина метра дължина. Тънките резници също ще пуснат корени, но процесът ще върви по-бавно, разсадът няма да расте толкова силен.

Събиране на гроздови резници

След падането на листата изборът на желания участък от лозата е прост, всичко се вижда ясно

Ако тази първа и проста операция не бъде извършена правилно, по-нататъшната работа може да е безполезна. Най-честите грешки са:

 • изрязване на твърде тънки резници;
 • резници не се вземат от средата на лозата: именно областите от средата на издънката са по-добре складирани, те имат най-развитите пъпки;
 • рязането се извършва рано: лозата узрява до самата слана и няма нужда да бързате с тази процедура.

Как да размножаваме грозде чрез резници, как да го направим у дома:https://myflowers.desigusxpro.com/yagody/vinograd/kak-razmnozhit-vinograd-cherenkami.html

Съхранение на посадъчен материал преди засаждане в земята

За да запазите резниците в безопасност до зимата, имате нужда от изба или рафт в домашния хладилник. Те ще трябва да лежат там до около средата на февруари, оптималната температура е около +1 относноОТ.

Преди изпращане в избата, резниците трябва да бъдат подготвени. Това ще изисква:

 1. Третирайте с химикал, за да унищожите евентуални спори на заболяването: можете да използвате железен или меден сулфат (1% разтвор) или Chinosol (0,5%), накисвайки за няколко часа.
 2. Накиснете 1-2 дни във вода, за да не изсъхнат твърде много по време на съхранение.
 3. Изсушете на въздух, докато се отстранят прозрачните капки (можете просто да избършете с кърпа).
 4. Поставете в найлонова торбичка, оставяйки навън само върховете с дължина няколко сантиметра и завържете.
 5. Не забравяйте да подпишете пакета.

По възможност в торбата се поставят не „голи“ резници. Полезно е да ги покриете с борови или смърчови стърготини, но първо стърготините трябва да бъдат попарени с вряща вода. Иглолистната смола има благоприятен ефект върху безопасността на резниците, като ги предпазва от случайна плесен. През зимата стърготините трябва да се сменят един или два пъти. В същото време внимателно разгледайте резниците за тяхната годност, като изхвърлите ясно почернените.

Съхранение на гроздови резници

Преди изпращане за съхранение трябва да се направят етикети, указващи сорта и произхода на резниците.

Максималната възможна температура на съхранение на резници е 6-7 относноВ. Влажността на въздуха трябва да бъде малко под 100%. Периодично се изисква ревизия на посадъчния материал: ако се открият дори следи от мухъл, резниците трябва да се избърсват и измиват с розов разтвор на калиев перманганат. Ако се установи сушене, накиснете за няколко часа (ако е необходимо, до един ден) във вода и го изпратете обратно на студено.

Покълване на гроздови резници

В повечето региони на страната ни работата с резници, складирани през есента, започва в края на зимата. Първо, те трябва да са подготвени за по-късен живот, при всички случаи ще бъде трудно. Като начало, резници трябва:

 1. Разопаковайте.
 2. Изплакнете в тъмен разтвор на калиев перманганат.
 3. Изплакнете с чиста вода.
 4. Изсушете леко.

Може би не всички са оцелели добре през зимата, така че трябва да проверите тяхната оцеляване. Ако леко изстържете кората на жив изрез, отдолу трябва да се появи зелена тъкан. Кафяв, жълт или черен цвят предполага, че такова изрязване ще трябва да бъде изхвърлено.

Сега от дълго заредените резници е необходимо да изрежем тези, които ще засадим. Къси резници със сигурност схеми за засаждане на грозде трябва да има три здрави бъбрека (два са възможни, ако са добре развити, тогава е достатъчно). Гроздови резници с три развити пъпки традиционно се наричат ​​джолани. Резниците с голям брой пъпки ще дадат много корени, което не е много удобно при отглеждане у дома.

Горният разрез трябва да е прав и на 2-3 см над бъбрека, долният (1-2 см под бъбрека) е направен наклонено.

Във всеки случай, подготвените резници трябва да плуват във водата 2-3 дни (за предпочитане от разтопения сняг) и трябва да сте сигурни, че това време е достатъчно. Сигналът е отделянето на капчици влага върху среза на извадените от водата резници. Понякога това отнема повече време.

Тогава са възможни опции. Има два от тях:

 • най-опитните и рискови производители засаждат накиснати резници в контейнер с пръст директно, без корени и при внимателно изпълнение на всички последващи процедури, те получават добри резултати;
 • за застраховка, резниците първо се принуждават да поставят корените и едва след това, с корените, те се засаждат в саксии или чаши с пръст.

Но във всеки случай трябва да се направят 3-4 надлъжни плитки канали на дъното на напоените резници с нож или игла. Това улеснява растежа на по-мощна коренова система. Някои аматьори използват различни стимуланти за вкореняване, но това трябва да се прави стриктно в съответствие с инструкциите, а добрите резници пускат корени дори без тяхната употреба. Меденият разтвор може да служи като естествен стимулант: супена лъжица на литър вода. Разбира се, успехът може да зависи и от сорта грозде: има сортове, които трудно се вкореняват.

Набраздяване на гроздови резници

Можете да нанесете плитки драскотини с всеки удобен инструмент, това значително ще улесни образуването на корени за резници

И така, да речем, че сте решили, че ще засаждате резници в земята само след като са пуснали корени. Как да покълнат резници, да ги събудят и да ги принудят да образуват корени? Тук също има няколко опции, но една от тях е напълно елементарна. За покълване на резници са ви необходими:

 1. Вземете литров стъклен буркан или отрязана пластмасова бутилка, изсипете в нея преварена вода на слой 4-5 cm.
 2. Поставете две таблетки активен въглен във водата, за да предотвратите и дезинфекцирате водата.
 3. Покрийте резниците с горния разрез с градински лак или пластилин.
 4. Поставете резниците в буркана.

  Покълване на гроздови резници

  По време на покълването нивото на водата трябва да се поддържа постоянно.

 5. Поставете буркана върху батерията, така че температурата на бъдещите корени да е по-висока от тази на върховете на резниците; температурата трябва да се регулира с подпорите под буркана, оптимално - от 25 до 30 относноОТ.
 6. Постоянно следете нивото на водата: то почти не трябва да се колебае, на границата въздух / вода трябва да се появят корени;
 7. Водата трябва да се сменя през първите няколко дни.
 8. След две седмици трябва да изчакате пробуждането на бъбреците, а след още десет дни - появата на бели корени.
 9. Веднага след като корените достигнат дължина 2,5–3 cm, процесът трябва да бъде спрян, резниците трябва да бъдат извадени от водата и засадени в земята.

Малко по-сложен вариант е да се използват попарени иглолистни дървени стърготини вместо вода. Те също се изсипват на слой от 4-5 см, навлажнени с вода, върху тях се поставят резници и се добавя същото количество дървени стърготини. Стърготините понякога се заменят с обикновена памучна вата. Вариантът, при който резниците, увити в мокър парцал, са плътно завързани в найлонов плик, оставяйки външно само горния бъбрек, очевидно не си струва да се препоръчва: в торбата са възможни както изкисване на вода, така и отчупване на появяващите се корени.

Тайни за успешно засаждане на грозде с резници:https://myflowers.desigusxpro.com/yagody/vinograd/posadka-vinograda-cherenkami-vesnoy.html

Видео: покълване на гроздови резници във вода

Засаждане на гроздови резници у дома в чаши или саксии

Така че, в контейнер с пръст, можете да засадите както резници, които вече са дали корени, така и просто накиснати резници. Има малка разлика в техниката на засаждане и подбора на почвата.

Засаждане на покълнали резници

Ако засаждаме резници с корени, това означава, че те вече имат много малки зелени листа. Ако са изминали три седмици, има листа, но все още няма корени, това не означава, че всичко е загубено: за някои сортове грозде това е нормално и трябва да изчакате още малко, освежавайки водата или замествайки дървени стърготини . Резниците, които са пуснали корени, могат да бъдат засадени в саксии или големи чаши.

Резници с корени

Оптималната дължина на корените е от 2 до 4 см, но когато ги засаждате, трябва да се опитате да не се откъсвате

За отглеждане на гроздови разсад от резници е удобно да се използват големи хартиени чаши или пластмасови бутилки с литър и половина, като се отрязва заостреният им връх и се правят няколко дупки в дъното, за да се отцеди излишната вода с горещ нокът. На дъното на всеки съд е задължително да се положат 3-4 см дренаж от фини камъчета или едър пясък. Почвата е смес от равни количества плодородна земя и речен пясък.

Засаждане на гроздови резници в бутилки

Изрязаните пластмасови бутилки изглежда са специално проектирани за отглеждане на гроздови разсад

Във всеки контейнер се засаждат по един резник. Възможно е и по две наведнъж, ако има много от тях и няма достатъчно място, но тогава ще трябва да се премахне най-лошото: възможно е да се отглеждат два разсада в една бутилка, но ще бъде тясно за тях и ще бъде невъзможно да ги засадите по-късно на открито, без да нарушите кореновата система.

Ако дръжката имаше три пъпки, тя трябва да бъде засадена така, че едната да е в земята, втората да е близо до повърхността, а горната да е във въздуха. Двуоките резници са заровени почти изцяло в земята: горната пъпка едва се вижда отдолу.

Ако листата на дръжката вече са се разгънали, тогава саксията не е необходимо да се покрива и ако току-що се появиха от пъпката, първо трябва да поставите найлонова торбичка върху нея, създавайки парников ефект. Температурата по време на растежа на резниците не играе специална роля: тя трябва да е със стайна температура и е необходима добра светлина, така че контейнерите трябва да бъдат поставени по-близо до прозореца. В контейнерите почвата трябва да бъде постоянно леко влажна, но в никакъв случай блатиста. Честотата на поливане зависи от качеството на почвата и условията в апартамента. Обикновено трябва да поливате на малки порции на всеки няколко дни, понякога е достатъчно и веднъж седмично. Водата за напояване трябва да е малко по-топла от стайната температура.

Видео: засаждане на резници в бутилки

Засаждане на резници без корени

Повечето сортове грозде се вкореняват добре без предварителна подготовка, но когато засаждате резници без корени, трябва да следите по-внимателно влажността и температурата. При правилно спазване на условията вкореняването на такива резници е почти сто процента.

Изискванията за капацитет и наличие на дренажен слой са същите, както при покълналите резници, но почвената смес се приготвя по-разхлабена: в допълнение към пясъка и почвата, трябва да вземете хумус, като ги смесвате в равни количества. Много аматьори се справят напълно без пръст и пясък, като пълнят контейнерите с варени иглолистни дървени стърготини.

Препоръчително е да засадите гроздова дръжка без корени, така че почти цялата да е в субстрата, а над нея да се вижда само една пъпка. Опитът обаче показва, че оставянето на двата бъбрека навън води до добри резултати. В поне пет различни примера авторът на тези редове никога не е трябвало да преживява неуспех.

След засаждането поливайте субстрата добре с розов разтвор на калиев перманганат и покрийте дръжката с найлонов плик. Най-добрата температура за образуване и растеж на корените е от 25 до 30 ° C, но те ще покълнат при по-ниска температура, само в топъл субстрат образуването на корени ще започне много по-бързо. Не прегрявайте: ако препоръчителната температура е надвишена, корените може да не се образуват.

Докато корените не се образуват, е необходимо да се полива почвата често: приблизително през ден, но без фанатизъм. Излишната вода трябва да се оттича през отворите в картера. Мнозина обикновено го поливат „отдолу“: слагат гърнето в купа с вода за известно време и след това го вадят от него. След 2-3 седмици можете леко да дърпате дръжката: ако има съпротива, тогава корените са започнали да се образуват. От този момент нататък е необходимо по-малко вода: по-добре е почвата да изглежда малко суха, отколкото ясно мокра. Приблизително по това време листата започват да цъфтят. Веднага след като се разгърнат, опаковката, покриваща дръжката, трябва да бъде премахната и "зеленчуковата градина" трябва да бъде прехвърлена на ярка светлина.

Поливане на резници

Необходимо е поливането на резниците внимателно, излишната вода е по-вредна от липсата му

Гроздовите резници се вкореняват лесно, ако се правят правилно. Грешките при засаждането на резници без корени са по-фатални, отколкото в случай на покълнали резници. Ето какви могат да бъдат:

 • ако резниците са слабо напоени или температурата в помещението е ниска, може да се появят корени и листата да не цъфтят. Спешно е да се повиши температурата и да се поливат резниците с топла вода;
 • ако апартаментът е много сух, може да се появят корени, а очите дори няма да се събудят и да изсъхнат: в този случай нищо не може да се поправи;
 • ако не набраздите изрезката и не се опитате да получите корени в тежка почва, листата могат да се отворят, но корените няма да се образуват, в резултат на това изрезката ще умре.

Грижа за засадени резници

Грижата за засадени резници у дома се състои в спазване на температурния режим, поливане и организиране на допълнително осветление. Както вече беше отбелязано, почвата в чашите не трябва да изсъхва, но стагнацията на водата е категорично изключена. Въпреки това, освен влагата в почвата, от голямо значение е и влажността на въздуха, а в градски апартамент по време на отоплителния сезон по правило е суха.

Най-простият изход от ситуацията е, че след изваждането на найлоновия плик от дръжката, до конструкцията се поставят две отворени кутии с вода: едната на ниво с гърнето, втората по-високо, на нивото на горния бъбрек.

Така че премахването на опаковката да не шокира растението, може да се научи да бъде без такава шапка постепенно, премахвайки опаковката за кратко време в продължение на няколко дни, а след това и за по-дълго време.

Най-добре е да поставите "зеленчуковата градина" до прозореца и радиатора, но светлината през март може да не е достатъчна за доброто развитие на бъдещия разсад. В началния етап на отглеждане не се изисква силна светлина. Но след като листата се разгънат и издънката започне да расте, най-вероятно ще трябва да добавите флуоресцентна лампа или диодна лампа към слънчевата светлина. Най-добрата температура за развитие на растенията е от 25 до 28 относноC, но дори и при малко по-ниски стойности, растежът ще бъде нормален.

Мелиране на гроздови резници

Флуоресцентната лампа със студена светлина може да бъде разположена точно над зеленчуковата градина

Месец след засаждането на резниците, те могат да се хранят с разтвор на сложен минерален тор съгласно инструкциите, например, азофоски или специални торове за грозде, като Novofert. През май постепенно е необходимо бъдещите разсад да се приучат на чист въздух, като саксиите се изнесат на балкона. От средата на май, при липса на очевидно студено време, те трябва да са почти денонощно на балкона, а в началото на лятото е време да се приземи на открито.

Кога и как правилно да засаждате грозде, особено засаждане на разсад през есента:https://myflowers.desigusxpro.com/yagody/vinograd/kak-posadit-vinograd.html

Възможни заболявания и как да ги лекувате

Качеството на разсад, отглеждан от резници, пряко зависи от това от кои храсти са изрязани резниците. Ако храстите са били засегнати от плесен, оидиум или сиво гниене, резниците няма да се вкоренят добре и да растат. Именно от тази гледна точка е изключително важно да се третират резници както преди съхранение през зимата, така и преди засаждане в саксии с химикали (калиев перманганат, Fundazol, Rovral и др.). Такова третиране позволява да се унищожат спорите на инфекции на повърхността и значителна част от заболявания, развиващи се в дървесината.

По време на покълването на резници във вода е възможно инфекцията да попадне във водата отвън, което се предотвратява чрез смяна на водата в буркана и добавяне на дървесна пепел или активен въглен към нея. Инфекцията е възможна и чрез дървени стърготини, използвани като субстрат. Ако инфекция навлезе, тъканта на резниците отмира или младите издънки изгниват. При тежки случаи до 100% от резниците могат да умрат. Поради това периодичното превантивно пръскане веднъж седмично с Fundazol или Rovral изобщо не е допълнителна операция.

Вече в процеса на отглеждане на посадъчен материал у дома, можете да забележите проблеми на младите листа. Признаците на болестта са същите като при възрастните гроздови храсти. Например, неочаквано и доста рязко, листата могат да пожълтеят. Най-вероятно това е най-опасното гъбично заболяване с плесен, което засяга не само листата, но и младите издънки. Ако болестта не е навлезла дълбоко, когато се появят първите признаци, „зеленчуковата градина“ трябва да се напръска със смес от Бордо или Ридомил Голд.

Мухъл по листата

Мухъл започва с малки жълти петна, но скоро покрива целия лист

В друга ситуация листата могат да почернеят, което също се случва неочаквано, процесът напредва бързо. Понякога това може да се случи просто от излишната влага или, обратно, от изсъхването на почвата. В този случай оптимизирането на условията за отглеждане все още може да спаси деня. Това се случва и поради твърде плътна почва. Можете да опитате да трансплантирате спешно: ако въпросът не е отишъл далеч и корените не са умрели, трансплантацията може да помогне. Ако листата почернеят от болести (а това може да са последиците от няколко инфекции наведнъж), вече няма да е възможно да се спасят резниците.

Характеристики на засаждане на резници през пролетта в оранжерия или на открито

Не винаги е удобно да засадите градина в апартамент, често просто няма достатъчно място за нея.В средната зона и още повече в южната част на страната ни отглеждането на гроздови разсад от резници често може да бъде прехвърлено в оранжерията. А в южните региони дори практикуват засаждане на резници директно на открито.

Засаждане на резници в оранжерия

Периодът на физиологична почивка в гроздето приключва през януари и неговите резници вече могат да бъдат поставени на кълняемост. Въпреки това, за отглеждане в оранжерия, като в апартамент, цялата работа започва не по-рано от края на февруари. Всички подготвителни операции са идентични с тези, извършвани у дома (измиване и дезинфекция на резници, нарязването им на триоки парчета и др.).

За отглеждане в оранжерия резниците почти винаги покълват, за да образуват корени, като поставят краищата им в буркан с вода. Още по-често те се засаждат за появата на корени в мокър пясък веднага в оранжерията, ако само температурата в нея е достигнала стойности от поне 10-12 относноВ. Това е най-ниската възможна температура за образуване на корени, но за гарантиран успех е необходимо нагряване в кореновата зона. Следователно оранжерия, в която изобщо няма възможност за свързване на отоплителни устройства, в средната лента или на север, не е подходяща за ранно пролетно отглеждане на гроздови разсад от резници.

За масово отглеждане на стелажи пясъкът се изсипва на слой до 15 см и в него плътно се засаждат резници. В любителското лозарство говорим за няколко копия, така че всеки приемлив капацитет може да бъде подходящ за пясък. Ако времето в региона е такова, че оранжерията трябва да се отоплява, това не трябва да се прави особено за грозде, ще бъде по-лесно да се отглеждат разсад в апартамент.

Отглеждане на гроздови разсад в оранжерия

Едва ли има смисъл да се използва оранжерия за отглеждане на няколко разсада, но като временна, „етапна“ точка, тя ще се побере и в любителското лозарство

След засаждането на резниците, пясъкът трябва да се полива с топла вода, така че да е постоянно леко навлажнен. Оптималната температура в оранжерията е около 18 относноС, а пясъкът в кореновата зона е около 23 относноC, влажността на въздуха е около 75%. При такива условия корените са добре положени и разпадането на пъпките временно се забавя.

След 2-3 седмици листата и кореновите пъпки трябва да се появят едновременно. След още една седмица резниците се трансплантират внимателно във всякакви контейнери с достатъчен обем (големи чаши, нарязани пластмасови бутилки и др.). Желателно е по това време корените на клона да са най-малко до 2 см. Най-добрият състав на почвата за засаждане на резервоари е дерната почва, компост и пясък (приблизително 40: 40: 20%). В бъдеще е необходима висока температура, поне 25 относноC, и добро осветление.

От засаждането в контейнер до пресаждането на разсад на постоянно място са необходими около 2 месеца. През май е необходимо бъдещите разсад да се приучат на чист въздух, като за известно време се отварят прозорци и врати на оранжерията. По това време, ако издънките са израснали от няколко пъпки, остава само една, най-мощната. Ако расте твърде дълго, тогава, когато достигне височина от половин метър, върхът е притиснат към него: за засаждане на открито, основният издънка не трябва да бъде дълъг, но силен, нека продължи да расте в дебелина.

Засаждане на резници на открито

В най-южните райони на нашата страна е възможно да се засаждат резници директно на открито. Нещо повече, това често се прави дори през есента, веднага след изрязването на резниците и се получават добри резултати. Когато се засаждат през есента, резниците се вкореняват добре и растат през пролетта с настъпването на топло време. През есента дръжката е напълно заровена в земята, оставяйки само една пъпка на повърхността. Но за зимата те също го сгушват и покриват леглото с филм и го поръсват със слой земя. През пролетта конструкцията се отваря, във филма се изрязва дупка за бягство. Стъблото не се отегчава само когато гроздето ясно расте и има постоянна топлина.

Пролетно засаждане на резници на открито е възможно, когато почвата на дълбочина 10 см се затопли до 10-12 относноС, на юг, това време пада на март. Обработката на резници преди засаждане е стандартна, като отглеждането на резници в буркан с вода или мокри стърготини е задължително, поне преди корените да започнат да растат отново.

Отглеждане на гроздови разсад на открито

Резниците се засаждат на открито през пролетта само след като са дали корени

Резниците се засаждат в добре оплодена почва на дълбочина 40 см: тъй като това е открита почва, не е нужно да се ограничавате до размера на резниците, те могат да имат повече от 3 пъпки, така че корените веднага да станат мощни . Резниците се засаждат с лек наклон, оставяйки две пъпки на повърхността. Ако все още е готино, можете временно да ги покриете с нетъкани материали.

Особености на отглеждането в различни региони

При гроздето процесът на отглеждане на посадъчния материал варира значително в зависимост от климатичните условия на региона. Ако в най-южните райони те рядко се свързват с отглеждането на разсад у дома, то в северните не може да бъде иначе.

Области на Кубан, включително Краснодарския край

В Русия над половината от гроздето се отглежда в Краснодарския край. Основните лозарски райони са Темрюк, Анапски, Кримски, градовете Новоросийск и Геленджик. Климатът на Краснодарския край е най-подходящ за лозарство. Метеорологичните условия са малко по-различни в други региони, територии и републики от Кубанския регион. Навсякъде тук е доста топло, само количеството на валежите в определени райони може да варира значително. Почвата е плодородна, има много светлина и това прави възможно получаването на богати реколти от гроздови плодове.

Основните правила за засаждане в Кубан не се различават от обичайните норми, но разсад почти никога не се отглежда тук в градски апартамент.

Най-често резниците се засаждат директно на открито и често се практикува опцията "дълга лоза": през есента парче лоза с дължина около един и половина метра веднага се заравя в голяма дупка за засаждане, като се усуква в спираловидна и оставяща 1-2 пъпки на повърхността. За успешно формиране на корени в тази версия се извършва напоителна тръба в зоната на бъдещите корени, но задължително се подрежда голям дренажен слой.

Почвите в много райони на Кубан са толкова добри, че много аматьори дори не копаят дупки за засаждане, а засаждат резници през есента „под шампона“. Така наричат ​​техниката за правене на мини дупки с отпадъци от тежки метали. Той пробива дупки с ширина 10–12 cm и 10–15 cm по-дълбоко от дължината на рязането. Оплодената почва се изсипва на дъното на кладенеца (само половин кофа!), Поставете дълга дръжка, набийте почвата, напойте я добре, напълнете кладенеца, така че да не останат кухини, и изчакайте резултат, който е близо до 100 % успех.

Беларус

Преди това Беларус не се смяташе за район, подходящ за лозарство, но онези времена отдавна отминаха: сега гроздето на лични парцели е нещо обичайно, въпреки че изисква прилагане на сила и умения. Климатът в страната е доста мек, макар и не много горещ; много сортове грозде имат време да узреят успешно. Но отглеждането на разсад от резници почти винаги се извършва у дома, в краен случай в оранжерия, обикновено отопляема.

Засаждането на резници за отглеждане започва тук на обичайните дати, посочени по-горе - в самия край на зимата. Те използват най-различни методи за покълване, но го правят безотказно: почти никой не засажда резници без корени. В Беларус има много торф, така че те се опитват да го добавят към всяка почва, а почвата за отглеждане на гроздови разсад не е изключение: най-популярната смес е торф с пясък и малко количество копка земя. Всички други операции са напълно подобни на тези, описани в основната част на тази статия.

Предградията на Москва

Климатът на Московския регион е много подобен на този на Беларус, но по-непредсказуем, въпреки че това се отнася до зимния период, когато силните студове се редуват с неочаквани размразявания. Следователно лозарството тук е малко по-рисковано, но това се отнася главно до подслона на възрастни храсти през зимата и правилния избор на сортове грозде: то е малко ограничено.

Що се отнася до отглеждането на разсад от резници, то се извършва по същия начин, както е описано по-горе, с леко изместване по отношение на термините: резниците се изнасят от склад в началото на пролетта. Тяхното покълване за образуване на коренови зачатъци е задължително, резници с корени се засаждат в контейнер с почва, съставена от смес от торф и едър пясък. Резниците се държат в контейнери малко по-дълго, отколкото в Беларус, и се засаждат на постоянно място близо до средата на юни.

Видео: грозде от резници в Московска област

Уралска област

Е, кой би си помислил преди половин век, че гроздето може да се отглежда в Урал? Сега обаче можете да не всякакви сортове, а само най-устойчивите на замръзване. Можете също така да отглеждате посадъчен материал от резници и това не е по-трудно да се направи, отколкото в средната зона на европейската част на Русия. Вярно е, че времето тук е малко по-различно.

Засаждането на резници у дома се извършва по същия начин, както в Московския регион, но те не се засаждат през юни на открито, но се отглеждат през цялото лято: първо в оранжерии или оранжерии, а от юли на открито. Ако растежът протича мощно, през лятото растението внимателно се прехвърля в по-дълбоки контейнери (стари кофи).

До есента се изкопават дупки за засаждане и преди настъпването на замръзване (и често вече през септември) в тях дълбоко се засаждат отгледани разсад, ако вече имат поне две добре узрели пъпки. При засаждането на повърхността е останала само една пъпка, която е изцапана и добре покрита за зимата.

Отзиви

За трудно вкореняващи се сортове - мед може да се използва, ако няма нищо по-добро. Все пак дава малък ефект. Две супени лъжици мед, еднакви за 20 литра вода, могат да бъдат вкоренени около хиляда резници (в края на краищата ние мокрим само петите). И ако имате нужда от няколко дузини, 1/4 чаена лъжичка мед е достатъчна за 1 литър вода. Това са малки разходи. Големите дози мед също могат да имат обратен ефект (като други стимуланти).

Евгений Родиминhttp://www.vinograd7.ru/forum/viewtopic.php?f=150&p=438175

Първо, трябва да подготвите своя собствена, а не закупена почва, тъй като тази почва (торф), която се продава в магазините, има много патогенни бактерии и корените в такава почва загниват. Почвата (почвата) трябва да бъде възможно най-бедна, въздухоемка, не богата на азот, приблизително: 40% едрозърнест, бял, измит пясък, + 40% лека листна почва (взета през есента при насаждения под листа, слой от 5 см и има листна почва), + 20 процента от запарени дървени стърготини, смесени с активен въглен (10 таблетки натрошени въглища на 0,5 литра обем). Цялата тази смес се смесва и използва за засаждане на резници с къси бели корени, извлечени от килчеватора.

Михаил Акованцевhttp://vinforum.ru/index.php?topic=21.140

Основното нещо при вкореняване е търпението, не измъчвайте резниците си, не се мотайте от място на място. Времето за вкореняване винаги е различно (от 2 седмици до 2 месеца) и зависи от много фактори. От качеството на изрезката, от условията, които сте му създали, от сорта и т.н. и т.н. (няма да вземете предвид всичко). Не на последно място е вашето търпение. ПРОЯВЕТЕ го ... и всичко ще се оправи.

"Влад51"http://vinforum.ru/index.php?topic=21.2260

За засаждане на грозде на мястото, най-лесният начин, разбира се, е да си купите готов разсад. Понякога се оказва не по-скъпо от преминаването през целия път от рязане до фиданка в градски апартамент. Но самоусъвършенстването е не само работа, но и голямо удоволствие, особено в случай на успех. Ето защо, повечето аматьори се опитват да отглеждат разсад от грозде от самите резници и въпреки че не е лесно да направите това, е напълно възможно.

Добави коментар

 

Задължителните полета са маркирани *

Всичко за цветята и растенията на сайта и у дома

© 2021 myflowers.desigusxpro.com |
Използването на материали на сайта е възможно при условие, че е публикувана връзка към източника.